به گزارش مشرق، هیچ شکی نیست که اشتراکات منافع میان عربستان سعودی و اسرائیل و بهویژه مواضع خصمانه و تهاجمیشان درقبال ایران، این دو رژیم را به سمت برقراری روابط محرمانه دوجانبه سوق داده است. این موضع تحریککننده عنصری اساسی در سیاستهای منطقهای تلآویو و ریاض گشته است.
کانال 10 تلویزیون عبریزبان به نقل از رسانههای سوئیسی، جزئیات «همپیمانی سری میان تلآویو و ریاض، که به موجب آن این کشور پادشاهی خرید سلاح و مهمات جنگی از جمله سامانه موشکی موسوم به گنبد آهنین از اسرائیل را به منظور مقابله با حملات موشکی انصارالله یمن بررسی میکند»، فاش کرد. این منبع عبریزبان تصریح کرد که به نوشته روزنامه سوئیسی «باسلر تسیتونگ»، عربستان سعودی و رژیم اشغالگر همپیمانی سری را به منظور جلوگیری از گسترش دامنه نفوذ ایران در منطقه خاورمیانه بررسی میکنند.
بیشتر بخوانید:
مراحل طرح آمریکا و اسرائیل برای نسلکشی در منطقه / طرح جنگ شیعه سنی شکست خورد
این روزنامه سوئیسی همچنین جزئیات همپیمانی سری میان این دو رژیم را فاش کرد و به نقل از منابع ارشد در پایتخت عربستان نوشت، ریاض با جدیت خرید سامانههای موشکی و تسلیحات از رژیم اسرائیل را بررسی میکند. این روزنامه به نقل از یک منبع رسمی در ریاض، افزود به رغم نبود روابط رسمی میان طرفین، ولی این دو رژیم همکاری فشردهای در زمینه نظامی با هدف متوقف کردن نفوذ گسترده ایران در منطقه خاورمیانه، دارند.
علاوه بر این، این منبع عبریزبان به نقل از گزارشهای سوئیسی تأکید کرد که عربستان سعودی به صورت جدی به خرید تسلیحات اسرائیلی و بهویژه سیستمهای ضدتانک و نیز سامانه موشکی گنبد آهنین را بررسی میکند تا با این تسلیحات با موشکهای نیروهای جنبش «انصارالله» از یمن به خاک عربستان مقابله کند.
این روزنامه پرده از سلسله دیدارهای دوجانبه میان نظامیان سعودی و اسرائیلی با هدف تقویت همکاریهای دوجانبه برداشت و به نقل از منابعی در ریاض نوشت که طی دورههای اخیر، فرماندهان سابق در دستگاه اطلاعاتی عربستان سعودی با همتایان اسرائیلیشان دیدار و درباره سیاست منطقهای آمریکا گفتوگو کردند.
رسانههای اسرائیلی به نقل از منابعی در تلآویو و واشنگتن فاش کردند که آمریکا با اتخاذ تدابیری سریع، برای تشکیل همپیمانی غیررسمی میان برخی کشورهای عربی به اصطلاح میانهرو در منطقه و همچنین اسرائیل تلاش میکند که هدف از آن رویارویی با مثلث ایران، سوریه و حزبالله لبنان است که واشنگتن آن را «محور شر» توصیف میکند.
«الیکس فیشمن» تحلیلگر مسائل نظامی در روزنامه «یدیعوت آحارونوت» میگوید، در وهله نخست آمریکاییها از همپیمانی دفاعی منطقهای در خاورمیانه، که مشابه شاکله پیمان آتلانتیک شمالی( ناتو) باشد، سخن نمیگویند بلکه آنها بر ایجاد همکاری میان این کشورها در زمینه تبادل اطلاعات امنیتی، ارزیابیها و دیدارها تأکید میکنند.
این تحلیلگر اسرائیلی تأکید کرد که مسائلی مهم در پشت تماسهای ریاض و تلآویو وجود دارد که احتمال زیاد هست که علنی شوند. وی تصریح کرد که همکاری سعودی و اسرائیلی بسیار مهم است ولی دولت آمریکا به خوبی میداند که هرگونه همکاری میان تلآویو و گروهی از کشورهای عربی باید ابتدا بر عربستان سعودی متمرکز شود؛ چرا که تلآویو به خوبی بر اهمیت چنین روابطی آگاه است.
فیشمن خاطرنشان کرد، دولت آمریکا زیاد تمایل ندارد که بر مصر در این همپیمانی تکیه کند ولی به موازات آن، تلاش میکند که قطر و بحرین را وارد این هپیمانی غیررسمی کند، که آمریکاییها تصمیمی گرفتهاند آن را با هدف تنها و تنها مقابله با ایران تاسیس کنند.
به غیر از آنچه گفته شد، «ایدی کوهین» شرقشناس اسرائیلی، که نزدیک به وزارت خارجه در تلآویو است، فاش کرده که روابط بین ریاض و تلآویو همزمان با اعلام طرح صلح عربستان سعودی در سال 2002 تقویت شد. طرفین دیدارهای غیررسمی صورت میدادند و روابط طرفین در سال 2015 بسیار گسترده شد به نحوی که دیداریی رسمی میان نمایندگانی از ریاض و تلآویو انجام شده است.