رئیس قوه قضائیه در گفت‌وگوی تلویزیونی دستاوردها و عملکرد یکساله دستگاه قضایی را تشریح کرد.

به گزارش مشرق،آیت الله صادق آملی لاریجانی امشب در دومین روز از هفته قوه قضائیه در یک گفت‌وگوی تلویزیونی با هموطنان سخن گفت.

در زیر مشروح اظهارات رئیس قوه قضائیه را می‌خوانید.

آملی لاریجانی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای هفتم تیر و خصوصاً شهید مظلوم دکتر بهشتی اظهار کرد: اجازه می‌خواهم از همه کارکنان دستگاه قضایی، قضات شریف دستگاه، کارمندان و همه مدیران پرتلاش و مسئولان عالی قضایی که در انجام مسئولیت این دستگاه قضایی و اثرگذار در نظام جمهوری اسلامی سهمی دارند تشکر کنم.

وی ادامه داد: امیدواریم خداوند به همه ما توفیق خدمت بدهد و به همه کسانی که در راه تعالی انقلاب گام برداشتند خداوند توفیق عنایت کند.

رئیس قوه قضائیه درباره ارزیابی کلی از دستگاه قضایی گفت: قبل از این ارزیابی باید یک مقدمه‌ای بگویم، دستگاه قضایی دستگاهی بزرگ و دارای مسئولیت‌های سنگین است و در قانون اساسی به این مسئولیت‌ها اشاره شده و انجام آن تلاش بزرگی را می‌طلبد.

رسیدگی به ۱۶ میلیون پرونده در سال ۹۶

آملی لاریجانی تصریح کرد:‌اقداماتی که در دادگستری‌ها،نهادهای ملی دستگاه قضایی نظیر دیوان عالی کشور و سازمان‌های تابعه دستگاه قضایی انجام می‌گیرد، اقداماتی بزرگ است، به گونه‌ای که در سال ۹۶ تعداد ۱۲ میلیون پرونده مورد رسیدگی قرار گرفته و در مجموع در سال ۹۶ به میزان ۱۶ میلیون پرونده رسیدگی شده است.

وی ادامه داد: البته منظور از پرونده با احتساب تکرارها است و نباید سوء برداشت شود، یعنی اگر پرونده‌ای در دادسرا مطرح شده بعد از رسیدن به دادگاه و بعد از آن در تجدید نظر اینها هر کدام یک پرونده محسوب می‌شود و مقصود از ۱۲ میلیون پرونده چنین عددی است و تعداد رسیدگی‌ها لحاظ شده است.


وی افزود: این حجم از رسیدگی‌ها مجموعه‌ای از تلاش‌ها را می‌طلبد و قطعاً این میزان پرونده جز با یک کار جهادگونه از سوی همه قضات مدیران و کارمندان دستگاه قضایی رسیدگی نمی‌شود.

افزایش قضات به اندازه افزایش پرونده‌ها نبوده است

رئیس قوه قضائیه گفت: ما در سازمان ثبت ۸۵ میلیون خدمت در سال ۹۶ ارائه کرده‌ایم و در سازمان پزشکی قانونی هم در یک سال چندین میلیون خدمت ارائه کرده‌ایم و مجموعه‌ای از اقدامات انجام می‌شود تا پرونده مردم بر زمین نماند.

وی افزود: از سال ۹۵ تا سال ۹۶ بیش از ۹۰۰ هزار رسیدگی اضافه شده است و امروز ورودی و خروجی پرونده‌ها تقریبا سر به سر شده و معنای آن این است که مدیران و قضات ما تلاش کرده اند تا این ۹۰۰ هزار پرونده اضافه شده زمین نماند.


آملی لاریجانی ادامه داد: هرچند در این یک سال افزایش قضات داشته ایم اما حتماً این افزایش قضات به اندازه افزایش تعداد پرونده‌ها نبوده و ما هر ساله شاهد افزایش حداقل ۵۰۰ هزار پرونده‌ای را شاهد هستیم.


وی ادام داد: اگر تنها مقداری کاستی در فعالیت همکاران من بود و تنها اگر ۲ درصد کاستی را شاهد بودیم با آن افزایش ۹۰۰ هزار پرونده‌ای باید می‌دیدیم چند پرونده بدون رسیدگی باقی می ماند.

بحث اطاله دادرسی باید با توجه به محدودیت‌ها مطرح شود

رئیس دستگا قضا در ادامه اظهار کرد: در دیوان عالی کشور و در دیوان عدالت اداری هم پرونده هایمان افزوده شده اما همه همکاران من تلاش خود را انجام داده‌اند تا پرونده‌ای بر زمین نماند.


وی افزود: امروز بحث اطاله دادرسی باید با توجه به وجود محدودیت‌ها و افزایش پرونده‌ها مطرح شود و بعد بررسی صورت گیرد، حالا شما ببینید برخی غوغا سالاری هایی که در خصوص یک پرونده رخ می‌دهد.


آملی لاریجانی گفت: من ارزیابی خودم از دستگاه قضایی یک فعالیت خوب و مطلوب است و به نظرم دستگاه قضایی توانسته آن مسئولیت‌هایی که براساس قانون اساسی بر عهده‌اش بوده است را انجام دهد.


وی ادامه داد: گاهی مسأله افزایش پرونده‌ها در دستگاه قضایی را اشکالی برای دستگاه قضایی بر می‌شمرند و می‌گویند اگر ما قاطع عمل می‌کردیم افزایش پرونده نبود و بعد هم می‌گویند مردم اعتمادشان را از دست داده‌اند و نا امید هستند.

وی گفت: من این استدلال را نادرست می‌دانم، وضعیت ورود پرونده در اختیار دستگاه قضایی نیست برای مثال در موضوع سرقت بین سال ۹۲ تا ۹۶ تعداد وقوع دو برابر شده یا در مورد جرم توهین در همین سال‌ها تعداد وقوع دو برابر شده است.


آملی لاریجانی تصریح کرد: خب ما نمی‌توانیم به کسی که به او توهین شده بگوییم تو پرونده تشکیل نده و شکایت هم نکن هر چند اگر برخوردها قاطع باشد شاید یک درصد کمی بازدارندگی داشته باشد اما نمی‌توانیم بیش از آن چیزی که قانون تعیین کرده کسی را مجازات کنیم.

 افزایش ورودی پرونده‌ها ربطی به قوه قضائیه ندارد

رئیس قوه قضائیه ادامه داد: به هر تقدیر افزایش ورودی پرونده ها به قوه قضاییه ربطی ندارد. سرقت مستوجب تعذیر از فقر و تنگدستی و بیکاری می‌آید به قوه قضاییه ربطی ندارد ما با یک سری جرائم مواجه هستیم و نمی‌شود افزایش ورودی پرونده ها را به عملکرد دستگاه قضایی ربط داد.


وی ادامه داد: نفس مراجعه فزاینده به دستگاه قضایی خودش به معنای اعتماد به دستگاه قضایی است وگرنه اگر اعتمادی وجود نداشت باید مراجعه به دستگاه قضایی را رها می‌کردند البته برخی این را خدشه دار می‌کنند و م‌گویند چاره ای ندارند که به دستگاه قضایی مراجعه می‌کنند اما این هم درست نیست چون به هر تقدیر یک اعتماد و امید عقلایی وجود دارد که به ما مراجعه می‌کنند، یک دستگاه بزرگ دارد سهم خودش را با همه مشکلات انجام می‌دهد.

وی در پاسخ به این سوال که برای رشد کمی و کیفی کارمندان و قضات دستگاه قضایی چه کرده اید، گفت: من همیشه بر بازسازی نیروی انسانی تأکید کرده‌ام و معتقدم مشکلات دستگاه قضایی بخش عمده‌اش بر سر کمبود نیروی انسانی کارآمد است یا کمیت یا کیفیت و ما از ابتدا دنبال جذب نیروی انسانی کارآمد بوده ایم.

جذب سالانه ۸۰۰ قاضی با حمایت مقام معظم رهبری

آملی لاریجانی گفت: در اول ورود به دستگاه قضایی با تصویر نادرستی از نیروی انسانی روبرو بودیم، آن زمان ۷ هزار قاضی داشتیم و برخی می‌گفتند همین میزان کافی است اما ما بررسی کردیم و دیدیم قطعاً این تعداد کم است و معلوم شد اگر این رشد فزاینده باشد باید هر سال جذب قاضی داشته باشیم و خب راضی کردن قوه مجریه و قوه مقننه کار سختی بود تا اینکه حمایت رهبری کارآمد واقع شد و مجلس دولت متقاعد شدند تا ما سالی ۸۰۰ قاضی را بتوانیم جذب دستگاه قضایی کنیم.


وی افزود: وارد کردن و جذب به دستگاه قضایی کار سختی است و نمی‌شود دست یک فرد حقوق خوانده را بگیریم و به دستگاه قضایی بیاوریم، هرچند که البته به نخبه گزینی توجه ویژه داشتیم.

آملی لاریجانی گفت: سال گذشته ۴۰ هزار نفر امتحان دادند و در نهایت بعد از همه معیارهای موجود که اعمال کردیم تنها بیش از ۳۰۰ نفر انتخاب شدند که باز هم بخشی از این افراد در گزینش موفق نمی‌شوند.


وی ادامه داد: ما بر روی کیفت جذب قضات تلاش ویژه و اهتمام ویژه ای داشتیم و معتقدیم منابع انسانی رکن مهمی در حل معضلات دستگاه قضایی است، آموزش‌های ضمن خدمت را جدی گرفته ایم زیرا قرار نیست وقتی یک قاضی ابلاغ قضایی گرفت دیگر برود و هیچ چیزی به او آموزش داده نشود، به هر حال قوانین به روز می‌شوند.

حضور ۱۱ هزار و ۳۰۰ قاضی در دستگاه قضایی

وی به بحث پرونده های ایجاد شده در معاونت منابع انسانی برای قضات اشاره کرد و گفت: قضات هم به لحاظ رفتار و هم به لحاظ آرای صادره مورد بررسی قرار می‌گیرند و مجموعه ای از اقدامات برای بازسازی نیروی انسانی انجام دادیم و مجموعه اینها امیدوار کننده است،امروز بیش از ۱۱ هزار و ۳۰۰ نفر قاضی در دستگاه قضایی داریم.


اگر سال ۸۸ نظر آنهایی که میگفتند قاضی کم نداریم را می‌پذیرفتیم و افزایش نمی‌دادیم باید می‌دیدم چه مشکلاتی امروز داشتیم.


آملی لاریجانی در خصوص ایجاد تحول در قوه قضاییه و همچنین بحث سلامت دستگاه قضایی گفت: تحول فقط در حوزه سلامت و کارآمدی نیست تحول مظاهر مختلفی دارد، تحول خودش دارای درجاتی است، برای مثال در حوزه منابع انسانی واقعا شاهد تحول بوده ایم در خود ساختار دستگاه قضایی نهادهایی نظیر معاونت راهبردی دستگاه قضایی اضافه شد که تا به حال نبوده است.

وی ادامه داد: به نظرم کار اساسی باید در حوزه رسیدگی به پرونده‌ها صورت گیرد و به نقطه اصلی که همان برقراری کامل عدالت است نزدیک شویم، ما نظارت‌ها را در دستگاه قضایی تشدید کردیم تا سلامت دستگاه قضایی افزایش یابد،به همین دلیل از چندین مجرا در حال پالایش و تشدید نظارت‌ها هستیم.

رئیس قوه قضائیه تأکید کرد: امروز تمام نقاط دستگاه قضایی در یک شهرستان مورد بررسی قرار می‌گیرد و یک مجموعه کامل ارزیابی را به مدیران ارشد دستگاه قضایی ارائه می‌کنند و سپس برای رفع کاستی‌ها تصمیم گیری های لازم صورت می‌گیرد، این در حالی است که ما به گفته رهبری عمل کردیم و در کنار برخورد با افرادی که اشکالاتی داشتند افرادی هم که کارهای خوبی انجام دادند را مورد تشویق قرار دادیم.


وی درخصوص دفاع از حقوق عامه هم گفت: بحث حقوق عامه بحث مهمی است و در اصل ۱۵۶ به آن اشاره شده،گسترش آزادی‌های مشروع مورد توجه قرار گرفته است که البته مقولات مفصل و بزرگی است.


آملی لاریجانی ادامه داد: حقوق عامه مسأله‌ای بود که متأسفانه مغفول مانده بود و رهبری هم در ملاقات‌های سالیانه بر این موضوع تأکید کردند، مدتی است در قوه قضاییه کارهای خوبی در این زمینه در حال انجام است.

ورود جدی قوه قضائیه به پرونده‌ تخلفات هواپیمایی

وی گفت:‌برای مثال در پرونده گوشت‌های آلوده یا پروازهای هواپیماها و وجود تأخیرها ما ورود کردیم و معتقدیم باید برخی از اقدامات انجام گیرد.

رئیس دستگاه قضا گفت: ما بارها شنیده بودیم که پروازها چندین ساعت تأخیر داشت و در یکی از موارد من خواندم که مسافران را ۷ ساعت در داخل هواپیما نگه داشته بودند و مردم مستآصل شده بودند.

آملی لاریجانی تصریح کرد: ما شرکت‌های هواپیمایی را مجبور کردیم که مسافران را تکریم کنند و اگر هم مسأله فنی وجود دارد حداقل به درستی به مردم و مسافران آن را به بهترین شکل اعلام کنند.


وی گفت: مردم باید طعم این را بچشند که اگر جایی دارد کار اشتباهی صورت می‌گیرد نهادی هست که احقاق حق کند.


رئیس قوه قضائیه گفت: در موضوع آزادراه قزوین اتفاقات نادرستی در حال رخ دادن بود و این را باید کسی مورد رسیدگی قرار می‌داد،برای مثال قرارداد اخذ عوارض منتفی شده بود اما هنوز عوارض اخذ می‌شد.

وی گفت: ما مقولات متنوع و زیادی در کل کشور داریم که باید یک نهادی باشد تا آنها را رسیدگی کند، برای مثال مسائل محیط زیستی یا همین آلودگی هوا که چند سالی است شهرها گرفتار آن هستند شاید کمبودهای بودجه‌ای مطرح باشد اما دستگاه ها باید بیایند و بگویند با همان بضاعتشان برای رفع مسائل و مشکلات چه کرده‌اند؟

آملی لاریجانی گفت: دستگاه قضایی و ذیل آن سازمان بازرسی کل کشور ورود می‌کنند و مورد رسیدگی قرار می‌دهند زیرا معتقدیم حفظ حقوق عامه امری مهم و قابل توجه است.

گرفتن امنیت روانی مردم به واسطه اخلال در نظام اقتصادی کشور جرم است

وی درباره ورود دستگاه قضایی به بازارهای متلاطم اخیر گفت: بحث ارز، طلا، خوردو و مسکن از دو منظر قابل بررسی است، اولاً بخشی از این تلاطمات به خاطر مسائل اجرایی است که قطعاً از عهده قوه قضائیه خارج است البته ما می‌توانیم به گونه ای ورود کنیم.
آملی لاریجانی ادامه داد: خود گرفتن امنیت روانی مردم به واسطه اخلال در نظام اقتصادی کشور حتماً جرم است، دولت از قوه قضائیه درخواست کمک کرد و ما هم تمام و کمال در خدمت دولت بودیم تا بتواند این تلاطم را ساماندهی کند.

باز پس‌گیری ۷۰ میلیارد از اموال دلالان

رئیس قوه قضائیه گفت: در بازار خودرو و مسکن هم حتماً دستگاه قضایی ورود خواهد کرد، ما ۷۰ میلیارد از اموال دلالان را از آن‌ها گرفتیم و تعداد زیادی از افراد متخلف بازداشت شدند و برایشان پرونده تشکیل شد.

وی در پاسخ به اینکه برخی از اقدامات در دستگاه قضایی رخ می‌دهد اما مردم از آن با خبر نمی‌شوند، گفت: مطالبه درستی است که دستگاه قضایی باید اطلاع رسانی دقیق و به موقع داشته باشد، البته ما ادعا نمی‌کنیم که حتما توانسته ایم این کار را بکنیم اما اقداماتی در این مسیر همچون تأسیس مرکز رسانه انجام شد.

رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: ما اخباری داشتیم که تحریف شده در رسانه ها منتشر می‌شد اما تلاش شد تا با اقداماتی از این موضوع پیشگیری شود، البته ما معتقدیم همه چیز با رسانه حل نمی‌شود و باید مسئولان دستگاه قضایی مواجهات حضوری داشته باشند و به میان مردم بروند و با مردم چهره به چهره ملاقات کنند.


وی ادامه داد :من خودم با یک عده ای از دانشجویان دیدار داشتم اما همان جا هم گفته شد که این دیدار خوب است اما حیف که همه مباحث منتشر نمی‌شود که درست هم می‌گفتند.

مماشات دستگاه قضا برای خلع ید از یک مکان صحت نداشت


آملی لاریجانی افزود: البته مردم هم باید بصیرت خود را به میدان بیاورند و بدانند همه مطالب درست نیست، برای مثال در پرونده اخیر به گونه ای مطرح شد که گویا دستگاه قضایی برای خلع ید از یک مکانی مماشات می‌کند در صورتی که اصلاً اصل موضوع در دستگاه قضایی مطرح نشده بود، به هر تقدیر باید بدانیم که برخی مطالباتی برای مردم ایجاد می‌شود که اصلا ربطی به قوه قضاییه نداشته و دستگاه قضایی از آن با خبر نبوده است.

اختاپوس رسانه‌ای غرب در تلاش است تا برای ما هزینه ایجاد کند

وی ادامه داد: کار دستگاه قضایی فصل خصومات است و باید دعاوی را حل و فصل کند و نمی‌تواند هر روز با رسانه‌ها سرشاخ باشد. شما می‌دانید که اختاپوس رسانه‌ای غربی تلاش می‌کند تا برای ما هزینه ایجاد کند.

وی گفت: هرچند که ما معتقدیم که قوه قضاییه باید پرونده‌های مورد توجه افکار عمومی را در لحظه اطلاع رسانی کند و تلاش مان هم در همین مسیر بوده اما نباید فراموش کنیم که کار دستگاه قضایی چیزی فراتر از حضور در فضای رسانه ای است و ما باید در یک فضای تعادلی میان رسانه و رسیدگی به پرونده ها حرکت کنیم.


آملی لاریجانی درخصوص اتقان آرا و اطاله دادرسی گفت: انتظار خیلی ها این است که پرونده مطرح شده در دستگاه قضایی سریعا رسیدگی شود که این انتظار به جا نیست زیرا ما کمبود نیروی انسانی را داریم البته علت اطاله دادسری فقط نیروی انسانی نیست.

ضرورت افزایش اطلاعات حقوقی مردم

رئیس قوه قضائیه ادامه داد: گاهی تخلفاتی رخ می‌دهد و برخی موارد دیده‌ایم که یک قاضی سوءاستفاده کرده و پرونده را در وقت مقرر رسیدگی نکرده است البته ما بحث‌های مطولی داشته ایم و تلاش کردیم تا این ریشه‌ها را حل کنیم.


آملی لاریجانی به ضرورت افزایش اطلاعات حقوقی مردم و همچنین پیشگیری از وقوع جرم اشاره کرد و گفت: خیلی از موارد پرونده‌های ایجاد شده به دلیل آن است که افراد اطلاعات حقوقی کمی دارند، برای مثال خرید و فروشی رخ می دهد اما سند درست تنظیم نشده است و مشکلات حقوقی برای طرفین ایجاد می‌کند.


رئیس قوه قضاییه گفت: در بسیاری از کشورها اینگونه نیست که خیلی از ما جلوتر باشند و این اطاله دادرسی خیلی هم زیاد نیست، ما در بحث‌های کیفری حدود ۲۰۰ روز زمان نیاز داریم و در بحث‌های حقوقی حدود ۳۰۰ روز زمان می‌برد تا یک پرونده به نتیجه برسد.


وی گفت: البته من نمیگویم ما پرونده‌ای نداریم که ۵ سال طول کشیده باشد اما این پرونده ها کم بوده و استثنا محسوب می‌شوند.

تشریح شگرد یکی از مؤسسات بانکی برای جا به جایی پول

وی درباره فساد اقتصادی و برخورد دستگاه قضایی با مفاسد اقتصادی گفت: اصل فساد اقتصادی مخصوص کشور ما نیست، فساد در همه جای دنیا بوده و بر حسب گزارش‌های رسیده از سازمان‌های مدنی جهانی این موضوع در همه جای دنیا وجود دارد.

قوه قضائیه برخوردهای کلانی با مفسدان داشته و تعداد این برخوردها هم کم نبوده است، رسیدگی ساری و جاری است و برخوردها هم قاطع بوده تا حدی که افرادی اعدام شده اند، برای مثال متهم به ۶۰۰ میلیارد جریمه محکوم شده اما نکته مهم این است که دستگاه قضایی نقش برخورد کننده دارد.


آملی لاریجانی با بیان اینکه باید فساد را از سرچشمه آن خشکاند، گفت: نمی‌شود دستگاه‌ها کارهای خودشان را انجام ندهند و بعد از دستگاه قضایی توقع برخورد داشته باشند، رسیدگی به یک پرونده اقتصادی به میزان زیادی کار کارشناسی نیاز دارد.


وی گفت: برای مثال در موضوع یکی از موسسات مالی ۳۰۰ جلد پرونده تشکیل شده است، حالا شما حساب کنید چه میزان کار کارشناسی رخ داده تا این ۳۰۰ جلد ایجاد شده است.


رئیس دستگاه قضا ادامه داد: در یکی از این پرونده‌ها مدیران موسسه مالی پول‌ها را به پاکستان برده و سپس به گونه ‌ای دیگر وارد کشور می‌کرده‌اند، شما محاسبه کنید برای ردیابی پول چه کاری باید انجام گیرد.


وی گفت: ما کارمان را در دستگاه قضایی انجام می‌دهیم اما برخی موارد هم شاهد کار رسانه‌ای هستیم، قطعاٌ برخی آدرسهای غلط به مردم داده می‌شود.

اجبار برخی بدهکاران بانکی به پرداخت معوقات چندهزار میلیاردی

وی ادامه داد: برخی از کسانی که معوقات بانکی دارند به خاطر برخی تفاوت‌ها در بازار ارز دچار معوقه شده‌اند که اگر ما بخواهیم صرفاض با این‌ها برخورد قضایی کنیم فضای کسب و کار از بین می‌رود و نمی‌شود با همه این افراد به یک شکل برخورد کرد.


آملی لاریجانی تصریح کرد: : در آن جایی که دولت یا بانک‌ها اعلام می‌کنند که فردی اقدامی مجرمانه انجام داده قوه قضاییه ورود پیدا کرده و با متخلفان برخورد می‌کند البته رسانه‌ها هم باید توجه داشته باشند که هر کسی که معوقه بانکی دارد حتما مجرم نیست و بین برخی از معوقه داران تفاوت وجود دارد، هرچند ما در این ایام کسانی را هم مجبور کرده‌ایم که چند هزار میلیارد معوقه بانکی را پس بدهند.
 

۵۸ درصد پرونده های مسن به نتیجه رسیده است

وی درخصوص ممنوع الخروجی برخی افراد دارای معوقه بانکی نیز گفت: ممنوع الخروجی برخی موارد از سوی قوه قضاییه نیست و برخی سازمان‌های دیگر اقدام به ممنوع الخروج کردن افراد می‌کردند، به گونه ای که ما با برخی از افرادی که واقعا داشتند کار می کردند اما ممنوع الخروج شده بودند مواجه بودیم که خب برای رفع مشکل تسهیل‌گری می‌کردیم.


آملی لاریجانی درخصوص اینکه برخی موارد حکمی صادر می‌شود اما دیر اجرا شدن حکم باعث می‌شود حلاوت صدور حکم از بین برود، گفت: ما اقدام گسترده‌ای انجام دادیم زیرا گاهی پرونده‌ها در اجرای احکام می‌ماند و باعث می‌شد تا افراد ذی‌نفع نتوانند آن شیرینی صدور حکم را بچشند.

وی با اشاره به اینکه اگر پرونده‌ای دو سال از شروع رسیدگی به آن بگذرد مسن تلقی می‌شود، گفت: ۵۸ درصد پرونده های مسن به نتیجه رسیده است و تلاش شد تا از مرحله اجرای احکام هم بگذرد.

انتظار مردم و نظر رهبری در بحث آسیب‌های اجتماعی تأمین نشده است

آملی لاریجانی به موضوع آسیب‌های اجتماعی اشاره کرد و درخصوص نقش دستگاه قضایی گفت: بحث آسیب‌های اجتماعی موضوع بسیار مهمی است آنقدر مهم که رهبری هر ۶ ماه یکبار در این خصوص جلسه‌ای تشکیل داده و از دستگاه‌ها و نهادهای متولی گزارش می‌گیرند و نتایج را بررسی می‌کنند.


وی گفت: بحث آسیب‌های اجتماعی نیازمند یک متولی وحدت بخش بود که این متولی وزارت کشور در نظر گرفته و قرار شد در آنجا معین شود که مسئولیت هر بخشی با چه نهاد و دستگاهی است.


رئیس قوه قضائیه ادامه داد: من فکر می‌کنم که هم انتظار مردم و هم نظر رهبری هنوز تأمین نشده و انتظارات بیش از این است،نباید فراموش کنیم که در بحث آسیب‌های اجتماعی، موضوع پیشگیری از وقوع جرم مهم است.

وی گفت:‌ در بحث زندان‌ها اگر با افرادی مواجه بودیم که دفعه اول حضورشان در زندان بود برنامه‌هایی اجرا کردیم و با اخذ برخی تعهدات تلاش کردیم تا از میزان زندانیان کاسته شود.

فعالیت یک مؤسسه مالی با پیشینه مجرمانه

وی ادامه داد: وظیفه اصلی قوه قضاییه برخورد با کسانی است که در جریان موسسات مالی مال مردم را خورده و جرم مرتکب شده اند، تخلفات عظیمی انجام داده‌اند و حتی باعث هدر رفت اموال مردم شده بودند.

آملی لاریجانی گفت: دستگاه قضایی ورود و متهمان را بازداشت کرد، قطعاً پرونده شان را هم رسیدگی می‌کند اما اینها مشکلات مردم را حل نمی‌کند و باید کار مهمتری انجام می‌دادیم تا مردم به پولشان برسند.


وی ادامه داد: جلسات متعددی با اطراف پرونده،دادستان کل کشور و دادستان تهران برگزار شد و اقدامات خاصی انجام دادند و در نهایت با اجازه مقام معظم رهبری اتفاقات خوبی رقم خورد که اگر اجازه ایشان نبود ما راه به جایی نمی‌بردیم.

آملی لاریجانی گفت: در یک برهه‌ای موسسات مالی خارج از حیطه نظارتی بانک مرکزی بودند که این یک خلأ قانونی بوده و به جای اینکه این موسسات از بانک مرکزی مجوز بگیرند از وزارت تعاون مجوز می‌گرفتند.


وی گفت: مردم یک اعتمادهایی به این موسسات کردند و متأسفانه ضرر کردند البته وقتی بانک مرکزی سود قطعی را ۱۵ درصد اعلام می‌کند و یک موسسه مالی می‌گوید ۴۰ درصد سود می‌دهد مردم باید شک کنند و متوجه شوند که حتما یک جای کار می‌لنگد.


وی ادامه داد: در یکی از استان‌های غربی کشور یک موسسه مالی آمد و بدون هیچ سوادی و حتی با پیشینه مجرمانه مقدار زیادی از پول‌های مردم را گرفته و حیف و میل کرده بود.


آملی لاریجانی تصریح کرد: متاسفانه گاهی برخی طمع ها باعث شده مردم به برخی موسسات مالی اعتماد کنند و نتیجه اش یک اتفاق بد و از دست رفتن سرمایه های مردم می‌شود.

تزریق ۳۰ هزار میلیارد تومان به موسسات مالی از سوی دولت 

وی افزود: دولت ۳۰ هزار میلیارد تومان تا همین جا به این موسسات تزریق کرده تا مردم به پولشان برسند و دستگاه قضایی هم همه اموال اینها را بلوکه کرد اما اینها همه مشکلات را رفع نمی‌کند.


رئیس قوه قضاییه گفت: در یک مقطع افراد با دارایی زیر ۵ میلیون تومان شناسایی شدند در مرحله بعدی رقم افزایش یافتد و به همین ترتیب پیش رفتیم اما همه کار این نیست و باید مردم هم نسبت به سرمایه گذاری های خود دقت کنند.


وی گفت: امروز تا سقف یک میلیارد تومان را تصویب کردیم تا پرداخت صورت گیرد اما بدایند تا همین جا هم دولت زیر بار مسئولیت رفته و بعید است بتواند همه مبالغ پرداختی را بجبران کند.


آملی لاریجانی در خصوص پیشگیری از وقوع جرم گفت: در اولین وهله ورود به موضوع پیشگیری از وقوع جرم باید حواسمان باشد که این موضوع فراقوه‌ای است و نمی‌شود توقع داشت فقط قوه قضاییه ورود کرده و موفق هم شود.


رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: نمی‌شود جلوی جرم سرقت را گرفت اما توجه نداشت که یکی از دلایل وقوع این سرقت فقر در جامعه است، ما هم به عنوان قوه قضاییه نمی‌توانیم جلوی فقر را بگیریم چون کار سایر دستگاه‌ها است.

سارق مسلح محارب و مجازاتش اعدام است


وی درباره موضوع پیشگیری از وقوع جرم گفت: قطعاض پیشگیری از وقوع جرم با کار دستگاه قضایی به نتیجه نمی‌رسد و باید همه دستگاه‌های دیگر هم ورود کرده و موضوع را به سرانجام برسانند.


آملی لاریجانی درخصوص افزایش امنیت اجتماعی گفت: ما از سالها قبل بر روی این موضوع تأکید کردیم، برای مثال وجود اشرار در سطح جامعه مخل آرامش مردم است یا وجود معتادان باعث می‌شود چهره جامعه مخدوش شود، وقتی یک سرقتی در یک محله رخ می‌دهد کل امنیت روانی جامعه را بر هم میزند.

وی گفت: گاهی به ما می‌گویند چرا سارق مسلح را اعدام می‌کنید؟ خب ما می‌گویم سارق مسلح وقتی بر روی مردم اسلحه می کشد محارب است و یکی از مجازات های این فرد اعدام است،به این موضوع هم توجه داشته باشید وقتی یک فردی با سلاح به یک طلا فروشی حمله می‌کند فقط طلا به سرقت نبرده بلکه امنیت روانی مردم را هم بر هم زده است.


وی ادامه داد: ما حتما با این افراد برخوردی قاطع می‌کنیم و اجازه نمی‌دهیم امنیت روانی و اجتماعی مردم مخدوش شود، در این حوزه هم به نظرم کارنامه خوبی داشته ایم.
 

تخلف اساسی در پرونده ورود ۴۰۰ دستگاه ماشین مدل بالا

رئیس قوه قضاییه در خصوص اینکه برخی می‌گویند قوه قضاییه با قاچاقچی‌های کالا برخورد سهلی می‌کند، گفت: قبل از رسیدن به بحث توقیف قاچاق باید به این فکر کرد که چرا قاچاق صورت می‌گیرد.

وی گفت: باید پرسید چرا مبادی به درستی کنترل نمی‌شود، چرا گمرکات درست عمل نمی‌کنند که این حجم از کالای قاچاق وارد کشور می‌شود.


آملی لاریجانی ادامه داد: براساس اعلام رسمی، بیشترین میزان ورود کالای قاچاق از مبادی گمرکات است که البته دادستان ها شروع به افزایش نظارت‌ها کرده‌اند و این موضوع را رسیدگی می‌کنند.

وی گفت: در یک پرونده شاهد ورود ۴۰۰ دستگاه ماشین مدل بالا بودیم که حتماً به نظر ما یک تخلف اساسی صورت گرفته در صورتی که گمرک نامه داده است که تخلفی نبوده است!

قانون جدید مجازات اسلامی دست ما را برای حبس زدایی باز گذاشته است

وی درخصوص مباحث مربوط به حبس زدایی و زندان‌ها گفت: بحث حبس در همه دنیا موضوع مهمی است خصوصاً به خاطر بحث قاچاق مواد مخدر که منشا بسیاری از جرائم است.

آملی لاریجانی تصریح کرد: وقتی کسی به حبس می‌رود کل خانواده و اطرافیان دچار مشکلاتی می‌شوند، بحث نان آور بودن یک مسئله است و سایر مسائل هم به دنباله اآن پیش می‌آید، ما نباید حبس را اولین اقدام در نظر بگیریم بلکه باید نقطه نهایی باشد.

وی ادامه داد: البته عده‌ای از مجرمان هستند که حضورشان در خارج زندان باعث می‌شود تا امنیت سایر افراد جامعه بر هم بخورد که خب این افراد حتما باید زندانی شوند.


رئیس قوه قضائیه تأکید کرد: افرادی هستند که نباید به حبس بروند یعنی می‌شود برایشان حبس در نظر نگرفت، برخی موارد دیده‌ایم کسی چهارشنبه عصر بازداشت موقت می‌شود و تا روز شنبه بدون هیچ اقدامی می‌ماند در حالی که این اقدامات صحیح نیست.
وی گفت: به ما گزارش شده است که در یک استان یک بد سلیقگی رخ داده و برای کسی که اصلا نیازی نبوده دستبند به او بزنند پابند و دستبند زده اند که خب اشتباه بوده است.


آملی لاریجانی گفت: قانون مجازات اسلامی جدید دست ما را باز گذاشته تا ما بتوانیم از حبس افراد بکاهیم و بتوانیم روند حبس زدایی را طی کنیم.
 

بلوای مدعیان حقوق بشر در جریان اجرای حکم جانی خیابان پاسداران

وی در خصوص حقوق بشر و فشارهای بیرونی به نظام مقدس جمهوری اسلامی گفت: کشورهای سلطه گر با یک پرونده سیاه به نظام ما فشار وارد می‌کنند، سازمان‌های حقوق بشری با تکیه بر اطلاعاتی که یک گروهک منافق و آدمکش به آنها می‌دهد به کشور ما فشار وارد می‌کنند.

آملی لاریجانی گفت: شما توجه کنید چگونه می‌شود به اینها اعتنایی کرد؟ اینها حرف از کرامت انسانی می‌زنند در حالی که باید بپرسیم انسان را چگونه تعریف می‌کنید؟ کرامت چیست؟ از نظر ما فقط خداوند است که می‌تواند درباره کرامت انسانی و حقیقت انسان صحبت کند نه افرادی که اصلا حقیقت انسان را نمی‌شناسند.


وی ادامه داد: اتهاماتی که به نظام و دستگاه قضایی می‌زنند بی پایه و اساس است. می‌گویند چرا اعدام در ایران زیاد است در حالی که ما مجری قانون هستیم.

وی گفت: آمریکا که خودش بیشترین جنایات را رقم زده و در یمن مردم را به خاک و خون کشیده می آید و درباره حقوق بشر حرف می‌زند.


رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: اینها بدون توجه به عملکرد جنایتکارانه خود در قبال مردم مظلوم جهان ما را به عدم حفظ حقوق بشر محکوم می‌کنند، شما به همین عملکرد چند روز اخیر شان در جداسازی چندین هزار کودک مهاجر از والدین شان نگاه کنید که چه کار ظالمانه‌ای بوده است.

وی گفت: ستاد حقوق بشر دارد کار خودش را انجام می دهد اما حتماً این اقدامات کافی نیست و باید به طرز بهتری پاسخ این افراد را بدهند.

آملی لاریجانی تأکید کرد: شما ببینید برای اجرای حکم یک فرد جانی که جنایتی هولناک را در خیابان پاسداران رقم زد چگونه بلوا به راه انداختند و عده ای هم در داخل کشور هم صدا با آنها شدند.

وی گفت: مقوله حقوق بشر مورد توجه ما است زیرا در اسلام هم به موضوع حقوق بشر توجه شده و اسلام است که منادی حفظ کرامت انسانها بوده، البته ضروری است که ما هم اقداماتی برای تبیین اقدامات ظالمانه کشورهای سلطه انجام دهیم.

برخی از جوانان هم خط قرمزهای اخلاقی خود را دارند

وی درخصوص اقتضائات دینی و اخلاقی در سطح جامعه گفت: بافت کشور ما یک بافت دینی است و من می بینم که برخی جوانان با برخی از ظواهر هم در بزنگاه‌های خودش دیندار بوده و خط قرمزهای اخلاقی برای خودشان دارند.

آملی لاریجانی گفت: جوهره مردم ما جوهره دینی است اما مسئولیت بزرگی متوجه دستگاه های فرهنگی است که باید دستگاه های متولی مسائل فرهنگی در حفظ جوهره دینی بکوشند.
وی تصریح کرد: آنهایی که می‌گویند ما بهشت اجباری نداریم حتما اشتباه می‌کنند.، بهشت اجباری نیست اما توصیه و راهنمایی وجود دارد.

آملی لاریجانی تصریح کرد: حتما کشورهای سلطه در سالهای اخیر تلاش داشته اند تا شبیخون فرهنگی بزنند، چرا باید ما خودمان را بخواب بزنیم؟ در یک زمانی یکی از متولیان وزارت فرهنگ و ارشاد گفته بود ما کاری با این مسائل نداریم در صورتی که این حرف اشتباه بود.
وی ادامه داد: فکر می‌کنم دچار یک تناقض شده‌ایم به گونه‌ای که ابزارهای غربی وارد زندگی ما شده و جای اصل زندگی ما را گرفته‌اند.
رئیس دستگاه قضا در پایان اظهار کرد: انسان قرآنی دائما فراتر از این دنیا را می‌بیند و این دنیا را محل گذار می‌داند و به فکر رد شدن از این دنیا است، من فکر می‌کنم بروز و ظهور نگاه قرآنی در حیات مردم وظیفه همه دستگاه های متولی امورات فرهنگی است.

منبع: فارس

برچسب‌ها