روزنامه شرق که در دی ماه ۹۴ تیتر معروف «امضای کری تضمین است؛ اطمینان تهران از اجرای برجام» را منتشر کرد، حالا اعتراف کرده است که حتی زمانی که آمریکا عضو معاهده برجام بود، مسئله روابط بانکی حل نشد.

سرویس سیاست مشرق - روزانه می‌توان از لابه‌لای گزارش‌ها و عناوین خبری رسانه‌های مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابل‌توجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که می‌تواند برای مخاطبین قابل‌استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژه‌های مشرق" نکات و تأملات قابل‌استخراج از رسانه‌ها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژه‌های مشرق» همراه شوید.

*******

** اعتراف روزنامه شرق: مشکلات بانکی در برجام حل نشد

روزنامه شرق در سرمقاله امروز با عنوان «معرفی مصداق به جای لفاظی» نوشت:

«پنج کشور باقی‌مانده عضو برجام به اضافه ایران، روز گذشته در وین اتریش برای بررسی آنچه بسته اقتصادی اروپا عنوان شد، گرد هم آمدند. از بیانیه پایانی نشست و همچنین سخنان وزیر خارجه ایران می‌توان دریافت همچنان تضمین روشنی برای مسئله اصلی ایران که همانا ارتباطات مالی بانکی است، ارائه نشده و به کلی‌گویی اکتفا شده است... چند روز قبل اعلام شد پارلمان اروپا به بانک سرمایه‌گذاری اروپا این اجازه را داده که در ایران فعال شود. این در حالی است که یک ماه قبل این بانک، خود را ابزار نامناسبی برای حفظ برجام بدون آمریکا نامیده بود؛ چراکه سرمایه‌گذاری‌های مشخصی در ایالات‌متحده دارد...(پیش از این) نیز با وجود به‌نتیجه‌رسیدن برجام، ارائه مجوز این سازمان برای هر نوع معامله‌ای با ایران، به‌سختی انجام می‌شد که برای نمونه مجوز فروش بویینگ و ایرباس به ایران را می‌توان نام برد...فراموش نکنیم حتی زمانی که آمریکا عضو معاهده برجام بود، مسئله روابط بانکی ایران حل نشد».

روزنامه اصلاح طلب شرق که در دی ماه ۹۴ تیتر معروف «امضای کری تضمین است؛ اطمینان تهران از اجرای برجام» را منتشر کرد، حالا اعتراف کرده است که حتی زمانی که آمریکا عضو معاهده برجام بود، مسئله روابط بانکی ایران حل نشد.

روزنامه شرق که ید طولایی در بزک برجام دارد، اذعان کرده است که بیانیه اروپا، صرفاً لفاظی و کلی گویی است.

در روزهای گذشته، «اسحاق جهانگیری» معاون اول دولت با اذعان به استمرار مشکلات بانکی در پسابرجام گفته بود: «محدودیت‌های بانکی از سال ۹۰ وجود داشته و تاکنون برطرف نشده است و مبادلات بانکی ما همواره با هزینه همراه بوده که برای حل این مسئله به دنبال راهکارهایی خواهیم بود».

جهانگیری همچنین -بهمن ۹۵- گفته بود: «اکنون بعد از گذشت یک سال از اجرای برجام هنوز برای جذب فاینانس موفق نشده‌ایم».

دیگر دولتمردان نیز صراحتاً به استمرار مشکلات بانکی در پسابرجام اذعان کرده‌اند. برای نمونه چندی پیش روحانی گفته بود: «۴ سال است که با گونی دلار می‌آوریم» و ظریف نیز سال گذشته گفته بود: «حتی نمی‌توانیم یک حساب بانکی در انگلیس باز کنیم و عراقچی هم اواخر سال گذشته گفته بود: «برجام را داستان موفقی نمی‌دانیم چون تحریم‌ها لغو نشد».

لازم به ذکر است که روحانی در سال ۹۴ گفته بود: تمامی تحریم‌های مالی و بانکی و حتی تحریم‌های تسلیحاتی، یکباره و به طور کامل لغو خواهد شد و نه تعلیق.

** دلواپسی نماینده لیست امید برای فیلترینگ اینستاگرام و رفتن زنان به ورزشگاه

«غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی» نماینده رشت در مجلس که با لیست امید وارد مجلس شد در مصاحبه با روزنامه ایران در نقد برنامه «روایت مردم» با اجرای حاج حسین یکتا، گفت:

«تمام مطالبه مردم سعی شده در اقتصاد خلاصه شود در حالی که ما کلی مطالبات اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و امثال اینها در کف جامعه داریم که یا در صدا و سیما مطرح نمی‌شوند و یا اگر می‌شوند قرار است یک موضع سرسختانه علیه آنها در این رسانه اتخاذ شود... جامعه ما به دلیل شرایط در حال تحمل فشارهای متفاوتی در جنبه‌های مختلف است. بعد در این شرایط دغدغه برخی نهادها می‌شود تعطیل کردن یک اقدام حداقلی مثل تماشای خانوادگی مسابقات فوتبال که می‌تواند قدری روحیه جامعه را تلطیف کند یا...فیلترینگ اینستاگرام. شرایط عمومی کشور مردم را اذیت می‌کند و سیستم هم از این طرف مشغول عصبانی کردن آنهاست. فعالیت صدا و سیما هم در همین راستاست».

پیش از این نیز در «ویژه‌های مشرق» در گزارشی با عنوان «حمله گاز انبری به حاج حسین یکتا» به مصادیق حمله اصلاح طلبان به صداوسیما به دلیل پخش «صدای مردم» پرداختیم.

در گزارش مذکور تصریح شد که «حاج حسین یکتا به بازار تهران رفته است تا «روایت مردم» از مشکلاتی را که دارند بشنود و آن را به مسئولین و آنان که وظیفه رسیدگی به این مشکلات را دارند منتقل سازد. این اقدام تحسین برانگیز برای جماعتی که «ورود زنان به ورزشگاه» و «پرداخت هزینه گزاف به فوتبالیست‌های خارجی برای حضور در صدا و سیما» و «رفع حصر سران فتنه» و «برگزاری کنسرت» را دغدغه عموم مردم جا می‌زنند، سنگین تمام می‌شود».

لازم به ذکر است که «جعفری ایمن آبادی» نماینده مجلس چندی پیش ضمن اعتراض به حقوق و دستمزد کم برخی نمایندگان در مجلس در اظهارنظری تأمل برانگیز گفته بود: «زمانی در دانشگاه فقط می‌خوابیدم و ۸ میلیون می‌گرفتم اما الان صبح تا شب و دور از خانواده مشغول کار هستم و این حقوق مجلس فاجعه است. بعداً نگویند چرا نماینده دزد شد. مدیر را باید تأمین کنید تا فساد ایجاد نشود. می‌گویند برای اسلام کار کن! تا کی؟ ».

وی چندی پیش نیز برای صفحه اینستاگرام خود جشن تولد دوسالگی گرفت. این موضوع موجب تعجب بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی شده و افکارعمومی در فضای مجازی با ابراز تأسف از این مسئله نسبت به تقلیل جایگاه و شان نمایندگی در مجلس با چنین رفتارهایی انتقاد کردند.

** حمله به مراجع تقلید، به بهانه FATF

روزنامه ابتکار در گزارشی با عنوان «از دیپلماسی فتوا تا فتوای دیپلماتیک» نوشت:

«یکی از مراجع تقلید به مسئله FATF ورود کرده و در قالب یک فتوا، حکم به غیرشرعی بودن این معاهده داده است. آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع سرشناس ایران است که مفاد کنوانسیون گروه ویژه اقدام مالی مشترک را «کاملاً استعماری» خوانده و «پذیرش آن را از نظر شرعی حرام» دانسته است...سؤال این است که چه رابطه‌ای میان شرع و موضوعات سیاسی از این سنخ وجود دارد که منجر به دادن فتوایی شرعی آنهم به طور قطعی درباره موضوعات روز سیاسی با ابعاد تخصصی می‌شود؟...اگر محتوای این معاهده و قرارداد به طور تخصصی تبیین شود از حیثی ممکن است با شرع سازگار باشد و از جهتی دیگر خلاف آن باشد. مثلاً پشتیبانی از ترور و تروریسم یک مسئله خلاف شرع است. یک حکومت یا یک فرد اگر پشتیبان ترور باشد حرام است».

این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت:

«اساتید بسیج اینجا آمده‌اند و در واقع نظرات شخصی خود را در قالب اطلاعات راجع به FATF به ایشان منتقل کرده‌اند که غربی‌ها بر اقتصاد ملت ما سوار می‌شوند و در ما نفوذ می‌کنند...آن‌ها آمده‌اند و از نفوذ دشمن حرف زده‌اند و آقای مکارم هم روی حرف آنها آمده اقدام به دادن فتوا کرده است».

جاده صاف کنی برای توافقات خسارت بار از سوی اصلاح طلبان کار را به جایی رسانده است که هیچ حد و مرزی قائل نبوده و حتی به مراجع تقلید نیز حمله می‌کنند.

تصویب FATF و کنوانسیون‌های وابسته به آن، ریل‌گذاری برای تسلیم‌سازی کشور در جنگ اقتصادی است.
برخلاف برخی ادعاها در داخل کشور، آمریکا نه تنها از اجرای دستورات FATF توسط ایران ناراحت نمی‌شود، بلکه این اقدام را تکمیل‌کننده پازل تحریم‌های بانکی و هوشمندتر شدن تحریم‌ها می‌داند.
آخرین شاهد این مدعا، سخنان قابل تأمل «سیگال مندلکر» معاون خزانه‌داری آمریکا- اتاق جنگ اقتصادی آمریکا- است که جزئیات درخواست‌های FATF از ایران را مطرح کرده و حتی نسبت به طولانی شدن روند تصویب لوایح استعماری در مجلس ایران از جمله کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم (TF) معترض شده است.

«خوان زاراته» معاون سابق مدیریت مبارزه با تروریسم و جرائم مالی در وزارت خزانه‌داری آمریکا چندی پیش با اشاره به FATF و ارتباط آن با فشار بر ایران، گفته بود: «برای قرار دادن ایران در تنگنا و سخت‌تر کردن شرایط برای این کشور، به حضور کامل FATF نیاز است. برای اینکه ایران از نظام مالی منزوی شود، لازم است FATF برای تأیید قضاوت‌هایی پیرامون نظام مالی ضد پول‌شویی و مبارزه با تروریسم مداخله کند. دنی گلاسر و چیپ پونسی، دو دیپلمات برجسته در فضای مالی جهانی و متخصص در بحث مبارزه با پول‌شویی از سوی ایالات‌متحده یک فرایند مطمئن را در درون نظام FATF گنجاندند که رژیم ایران را تحت نظارت‌های دقیق قرار می‌دهد».
همچنین «ماتیو لویت» که مدیر برنامه مقابله با تروریسم و جاسوسی در «موسسه واشنگتن در امور خاور نزدیک» است، چندی پیش ‌گفته بود: «نظارت‌های FATF بر فعالیت‌های بین‌المللی ایران باید افزایش یابد. یکی از روش‌های تضعیف محور مقاومت و قدرت‌افزائی جنگ‌های نیابتی، گسترش نظارت بر فعالیت‌های بانکی ایران است».