به گزارش مشرق، "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه روز گذشته (پنجشنبه) "علی اکبر ولایتی" مشاور ارشد رهبر انقلاب اسلامی ایران در مسائل بین المللی را به حضور پذیرفته و دو پیام از سوی مقامات عالیرتبه ایران: یکی از طرف حضرت آیتالله علی خامنهای، رهبر انقلاب اسلامی و دیگری از طرف "حسن روحانی" رئیس جمهوری ایران دریافت کرد.
بیشتر بخوانید
نوع نشستن پوتین مقابل ولایتی نشانه چه بود؟
در این دیدار که بیش از دو ساعت به طول انجامید، از طرف روسیه "سرگئی لاوروف" وزیر خارجه و "یوری اوشاکوف" مشاور رئیس جمهوری روسیه در مسائل سیاسی نیز حضور داشتند و از طرف ایران نیز "علی اصغر فتحی" رئیس شورای عالی رهبر انقلاب اسلامی و "مهدی سنایی" سفیر ایران در مسکو حضور داشتند.
روزنامه «راسیسکایا گازیتا» در تشریح این ملاقات نوشت: در پایان این دیدار که در پشت درهای بسته انجام گرفت، "دمیتری پسکوف" سخنگوی کاخ کرملین به خبرنگاران اعلام کرد که در جریان این دیدار قبل از هرچیز مسائل مربوط به ابعاد مختلف روابط دوجانبه روسیه و ایران مورد بررسی قرار گرفته است. البته به گفته وی، مسائل منطقهای، به خصوص روند اوضاع در سوریه نیز مورد تبادل نظر قرار گرفته و همچنین دو طرف بر لزوم پایبندی به تعهدات همه طرفین در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تاکید کردند.
پسکوف درباره ارتباط دو پیام ارسالی از تهران برای رئیس جمهوری روسیه با دیدارهفته آینده ولادیمیر پوتین با دونالد ترامپ، توضیح داد: «آقای ولایتی دو پیام برای رئیسجمهور روسیه به همراه داشت: یکی از طرف رهبر انقلاب اسلامی ایران و دیگری از طرف رئیس جمهوری روحانی، که این پیامها قبل از هر چیز مربوط به روابط دوجانبه میشوند که ابعاد مختلفی داشته و شامل همکاریهای سیاسی، تجاری، اقتصادی و دیگر عرصههاست. البته برخی مسائل منطقه نیز در این پیامها مطرح شده بودند.»
پوتین برای نشست سران «روسیه-ایران-ترکیه» به تهران سفر میکند
ولایتی نیز بعد از پایان مذاکرات خود با ولادیمیر پوتین، خبر مهمی را اعلام کرد و آن اینکه: نشست روسای جمهوری روسیه، ایران و ترکیه درباره سوریه به زودی در تهران برگزار خواهد شد و رئیس جمهوری روسیه موافقت کرده که به زودی برای شرکت در این نشست سهجانبه به تهران سفر کند. علاوه بر این، در آینده بسیار نزدیکی نشست روسای جمهوری کشورهای حاشیه دریای خزر نیز برگزار خواهد شد.
"الکساندر لاورنتیف" نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور سوریه نیز پیش از این گفته بود که نشست سران سه کشور ضامن صلح در سوریه در ماه آگوست یا سپتامبر برگزار خواهد شد، ولی محل برگزاری این نشست را اعلام نکرده بود. رهبران سه کشور پیش از این در ماه نوامبر سال 2017 در بندر سوچی و سپس در ماه آوریل سال جاری در آنکارا دیدار کرده بودند.
اعلام آمادگی روسیه برای گسترش همکاریها با جمهوری اسلامی ایران
خبرگزاری رسمی روسیه «نووستی» نیز در اخبار پیرامون دیدار روز گذشته خبر داد که مشاور رهبر انقلاب اسلامی درباره دیدار خود با ولادیمیر پوتین در پایان این ملاقات به خبرنگاران، این مذاکرات را بسیار سازنده، روشن و صادقانه ارزیابی کرده و یادآور شد که طی آن کلیه موضوعات مورد علاقه دو کشور مورد بررسی قرار گرفت.
به گفته آقای ولایتی، همکاریهای دوجانبه در زمینه استفاده از انرژی اتمی صلح آمیز، مسائل مربوط به طرح مشترک حمل و نقل «کریدور شمال-جنوب» و همچنین طرحهای نفتی مورد بررسی قرار گرفته و روسیه اعلام آمادگی کرده که در توسعه صنعت نفت و گاز ایران تا 50 میلیارد دلار سرمایه گذاری کند. وی یادآور شد که مسئله میتواند جایگزین بسیار خوبی برای شرکتهای اروپایی باشد که بعد از تهدید آمریکا، از فعالیت در ایران صرفنظر کردهاند.
به گفته مشاور ارشد رهبر انقلاب، رئیس جمهور پوتین با مواضع تهران در این زمینه کاملا موافق است که همکاریهای مسکو و تهران در عرصه دفاعی باید ادامه پیدا کند. ولایتی همچنین از امکان مشارکت روسیه در ساخت راکتور هستهای جدید با قدرت کم به منظور تامین نیازهای انرژی برق و تولید آب شیرین در جنوب ایران خبر داد.
ایران و نفت؛ احتمالا یکی از موضوعات نشست سران پوتین و ترامپ
روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا»، چاپ مسکو امروز در تحلیلی نوشت: به نظر میرسد "ولادیمیر پوتین" نقش کلیدی و مهمی در حل و فصل مسائل مربوط به قیمت نفت، اوضاع پیرامون ایران و البته حل بحران در سوریه پیدا کرده است. مسکو تاکنون با موفقیت توانسته تا گفتگوهای سازندهای را با همه طرفین، از جمله تهران، ریاض و تل آویو انجام داده و آمادگی خود برای مذاکره با واشنگتن را نیز اعلام کرده است.
این در شرایطی است که "دونالد ترامپ" سعی دارد روسیه را به اردوگاه ضدایرانی خود بکشاند و به مواضع بیطرفانه این کشور پایان دهد. برای این منظور نیاز دارد تا از مسکو این وعده را بگیرد که پس از آغاز محاصره نفتی ایران، قیمت طلای سیاه کاهش یابد و همچنین نیروهای ایرانی از سوریه خارج شوند. در این زمینه "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر اسرائیل نیز برای حمایت و تاکید بر این درخواستهای طرف آمریکایی، به مسکو سفر کرده بود.
نتانیاهو روز چهارشنبه در مذاکرات خود با ولادیمیر پوتین گفت که روسیه باید ایران را مجبور سازد تا نیروهای خود را از سوریه خارج کند. در واقع بیرون راندن ایران از سوریه بخشی از سیاست مشترک آمریکا و اسرائیل است که با هدف کاهش نفوذ تهران در منطقه و ضربه زدن به توان نظامی این کشور در حال اجراست. در چارچوب همین سیاست است که دونالد ترامپ از توافق هستهای با ایران خارج شده و اکنون در صدد محاصره نفتی ایران و از بین بردن درآمدها اصلی دولت ایران است. آمریکا از اول ماه نوامبر، تحریمهای نفتی علیه ایران را اجرا کنند و برای ممانعت از رشد قیمت نفت در بازار جهانی هم نیاز دارد تا موافقت روسیه برای افزایش صادرات نفت را به دست آورد.
همکاریهای تهران و مسکو در معرض خطر تحریمهای جدید آمریکا
به نوشته این روزنامه، در چنین شرایطی و در آستانه مذاکرات روسای جمهوری روسیه و آمریکا در هلسینکی، "علی اکبر ولایتی" مشاور رهبر انقلاب اسلامی به روسیه سفر کرده و روز گذشته پیامهایی را از جانب رهبر ایران و همچنین رئیس جمهوری این کشور به ولادیمیر پوتین تقدیم نمود. طبق اطلاعات وزارت امور خارجه ایران، در این پیامها مواضع جمهوری اسلامی در رابطه با توافق هستهای سال 2015، بعد از خروج غیرقانونی و یکجانبه آمریکا از این توافقنامه مورد تاکید قرار گرفته است.
آقای ولایتی نیز بعد از دیدار با ولادیمیر پوتین بر ضرورت همکاریهای نزدیکتر بین تهران و مسکو در شرایط دشوار کنونی در جهان که در نتیجه اقدامات و تصمیمات رئیس جمهوری آمریکا به وجود آمده تاکید کرد. بدین ترتیب تهران از مواضع دقیق مسکو در آستانه مذاکرات پوتین و ترامپ اطمینان پیدا خواهد کرد. ضمن اینکه آقای ولایتی در مسکو با سایر مقامات بلندپایه، از جمله با وزیر انرژی روسیه نیز ملاقات دارد. این دیدارها نشان میدهند که یکی از موضوعات نشست سران روسیه و آمریکا، به احتمال زیاد شرایط تحریمهای جدید ضدایرانی آمریکا علیه ایران و مواضع روسیه در این رابطه خواهد بود.
مسکو از همکاری با تهران در باره سوریه و دیگر مسائل صرفنظر نخواهد کرد
روزنامه «کامرسانت» در مقالهای نوشته است: به دنبال "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر اسرائیل، "علی اکبر ولایتی" مشاور رهبر انقلاب اسلامی ایران در مسائل بین الملل نیز به برای دیدار با "ولادیمیر پوتین" به مسکو سفر کرده است.
واضح است که اصلیترین موضوع مذاکرات پوتین و نتانیاهو اوضاع سوریه و بخصوص حضور ایران و نیروهای طرفدار این کشور در سوریه بود. طبق ادعای منابع اسرائیلی، مسکو متقاعد شده که نیروهای طرفدار ایران نباید در مرزهای سوریه و اسرائیل حضور داشته باشند و در عوض مقامات تلآویو نیز وعده دادهاند که باعث بی ثباتی اوضاع در سوریه نشده و قصد سرنگونی دولت بشار اسد را نیز ندارند.به گفته این منابع، مقامات اسرائیلی اطمینان دارند که روسیه اهرمهای فشار لازم برای بیرون راندن ایرانیها از سوریه را دارد.
البته این در حالی است که جمهوری اسلامی قصد ندارد از مواضع خویش در قبال سوریه و ادامه کمکهای نظامی خود به ارتش این کشور دست برداشته و روسیه نیز قصد ندارد از همکاریهای خود با ایران، چه در زمینه حل و فصل اوضاع در سوریه و چه در دیگر مسائل صرفنظر کند.
تصادفی نیست که یک روز بعد از مذاکرات نتانیاهو با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه با مشاور ارشد رهبر انقلاب اسلامی ایران در امور بین الملل نیز دیدار و گفتوگو کرده است. ولادیمیر پوتین همچنین قصد دارد به زودی برای برگزاری نشستی سهجانبه با همتایان ایرانی و ترکیهای خود درباره اوضاع سوریه حتی به تهران سفر کند. علاوه بر این روسای جمهوری دو کشور در نشست سران کشورهای حاشیه دریای خزر نیز بار دیگر با یکدیگر ملاقات خواهند داشت.
نقش تعیین کننده روسیه در حل و فصل مشکلات منطقه
روزنامه «گازیتا.رو» روسیه نیز با اشاره به همزمانی سفر نخست وزیر اسرائیل و مشاور رهبر انقلاب اسلامی ایران به مسکو، یادآور شده که این مذاکرات نشان میدهد، روسیه به مهرهای تعیین کننده در ایجاد توازن نیروها در منطقه و بخصوص در سوریه تبدیل شده است. ضمن اینکه مذاکرات چند روز اخیر در مسکو در آستانه دیدار رهبران روسیه و آمریکا در هلسینکی برگزار شده است که دقیقا این نشست ممکن است به دست یابی توافقی نهایی در زمینه سوریه منجر شود که در واقع تعیین کننده روند آتی اوضاع در کل منطقه خاورمیانه در دورنمای نزدیک خواهد بود.
به نوشته این روزنامه، این دیدارها دقیقا چند روز قبل از اعلام رسمی طرح جدید آمریکا درباره خاورمیانه است که به «معامله قرن» معروف شده است. صحبت بر سر ابتکارعمل جدید دولت دونالد ترامپ برای حل و فصل مسالمتآمیز مناقشه فلسطین و اسرائیل است. جزئیات این طرح هنوز فاش نشده است، البته گشایش سفارت آمریکا در شهر «قدس» و همچنین اظهارات ترامپ درباره اوضاع منطقه نشان میدهد که قطعاً فلسطینیان از این ابتکارعمل رضایت نخواهند داشت.