به گزارش مشرق، کم خوری یکی از راههای کاهش وزن است، به شرطی که فرد از گرسنگی رنج نبرد. عبارت “همیشه گشنهام” حکم اعدام برای هر برنامه کاهش وزنی محسوب میشود. میل به غذا با یک دل پیچه آغاز میشود و قبل از اینکه فرد متوجه شود، تمام یخچال را زیر و رو کرده است. اما سوال اصلی این است که آیا فرد واقعا گرسنه است؟ یا این پیچش دل ناشی از عادت، بیحوصلگی یا سایر احساسات است؟ لذا آگاهی از عادات غذایی و یادگیری و تمیز اشتهای کاذب از اشتهای حقیقی برای کاهش وزن ضروری است. تصمیم برای غذا خوردن معمولا بوسیله فاکتورهایی تحریک میشود مانند بو، تصویر یا حضور در جمع و غیره. خوردن غذا میتواند با هدف کاهش اشتها یا برای برقراری آرامش، جشن، ملاحظات فرهنگی و اخلاقی یا حتی صرفا به علت چشیدن طعم خوب انجام شود.
بیشتر بخوانید:
آسانترین راه تشخیص سلامت قلب در یک دقیقه
بر اساس تحقیقات فراوانی که توسط دانشمندان انجام شده است، اشتهای واقعی ناشی از سیگنالهایی است که بوسیله هورمون گرسنگی و اعصاب معده، زمانی که خالی است، تولید شده و به مغز میرسد. پس از میل غذا، اعصاب معده مجدد به مغز سیگنالهای سیری ارسال میکند که ارسال این سیگنالها به مغز با یک وقفه ۲۰ دقیقهای طول میکشد و این زمانی است که فرد ممکن است دچار پرخوری شود. در حالت عادی، گرسنگی نشان دهنده نیاز فیزیولوژیک بدن به انرژی و مواد مغذی (کربوهیدرات، پروتئین، چربی، ویتامین و مواد معدنی و غیره) است. اما بسیاری از افراد حتی پس از خوردن غذا همچنان احساس گرسنگی میکنند. وجود اشتهای کاذب میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که عبارتند از:
کاهش قند خون
سوزش لایه درونی معده
اعتیاد
ناتوانی بدن در استفاده از ذخایر غذایی
میل به تحریک
نیاز واقعی به مواد غذایی که در نتیجه اشتیاق شدید به یک غذا ایجاد میشود
خستگی
فکر کردن به غذا، بو و دیدن آن
عادات تکراری
بهترین راه برای مبارزه با اشتهای کاذب شناسایی علت آن در فرد و نشانه و علائم آن است. همچنین آگاهی از عوارض ناشی از پرخوری یا خوردن غذای نامناسب و حتی تغییر شرایط زندگی میتواند به کنترل اشتهای کاذب کمک کند. تماشای فیلم یا سرگرم کردن میتواند از اشتهای کاذب ناشی از بیحوصلگی پیشگیری کند. مسواک زدن نیز میتواند از اشتهای کاذب ناشی از عادت پیشگیری کند.
همچنین استفاده از طب سوزنی میتواند به کنترل اشتها کمک کند. بر اساس تحقیقات مختلف مشخص شده است که کاشتن سوزن در نقاط خاصی از گوش میتواند بر روی سوخت و ساز بدن و اشتها اثر بگذارد. یکی دیگر از دلایل اشتهای کاذب داشتن استرس است. استرس منجر به آزادسازی هورمونهای آدرنالین و کورتیزول میشود. این هورمونها سبب افزایش اشتها و میل به غذا در فرد میشود. اما استفاده از طب سوزنی ضمن تنظیم سوخت و ساز و تحریک سیستم عصبی با رها سازی اندورفینها سبب برقرای آرامش و تعادل هورمونی شده و مانع پرخوری ناشی از استرس میشود.
منبع: مجله سلامت