وقتی چپ‌ها نمی‌دانند اعضای «هسته سخت اصلاحات» به دنبال اغتشاش هستند!

سرویس سیاست مشرق -  «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و مطالب رسانه‌های کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. شنبه تا چهارشنبه ساعت ۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

*** 

آنچه «رامبد جوان» معترض، می‌داند و نمی‌داند

«رامبد جوان» از چهره‌های سینمایی کشورمان و مجری برنامه موفق و پربیننده خندوانه به تازگی طی یادداشتی در صفحه اینستاگرام خود در اشاره به اوضاع اقتصادی کشور نوشت:

سلام آقای مسئول
سلام خانم و آقای مجلس
سلام آقای دولت
سلام آقای قوه قضاییه
باور این همه سکوت از جانب شما آقایان و شاید هم خانم‌ها! خیلی برای همه ما سخته. ما که چیز زیادی از شما نمی‌خوایم. ما فقط می‌گیم بیاین با ما حرف بزنین و مشکلاتی که هممون در اون واقع شدیم رو برامون توضیح بدین تا بفهمیم که در چه شرایطی قرار گرفتیم. شاید تحملش برای هممون آسون‌تر بشه و شاید شما با گفتنش سبک‌تر بشین!
و ما هم با شنیدن حرف‌هاتون -اگه صادقانه باشه- کمک بیشتری کنیم در تحمل این روزهای سخت.
گرچه مردم ما نشون دادن واقعا صبورترین، مهربون‌ترین و نجیب‌ترین مردم دنیا هستن.
ولی به‌ نظرم همینقدر شتاب‌زدگی در خریدن چیزهایی که مرتب داره قیمتشون بالا می‌ره برای اینه که هیچ‌کس با ما حرف نمی‌زنه و تحلیلی بهمون ارائه نمی‌ده. خدا نیاره اون روزی رو که قصه‌ی مسئولامون برای ما بشه مثل قصه‌ی چوپان دروغگو.
اگه از اول باهامون صادقانه حرف زده بودین الان کافی بود بگین تا سراغ چیزهایی که اقتصادمون رو تهدید می‌کنن و آسیب‌پذیرمون می‌کنن نریم.

او در ادامه افزوده است:

آقای رئیس جمهور!
هستین؟!
شما منتخب ما مردمین و محرم‌تر از مردم برای شما کسی نیست.
خانم‌ها و آقایان مجلس!
قرارمون اینه که شما مراقب اوضاع باشین و به عملکرد همه‌ی مجموعه‌ها نظارت کنین، نه اینکه بشینین و فقط تماشا کنین!
آقایان قوه قضاییه!
وجود شما برای اینه که خطاکار رو مجازات کنین و به همه‌ی مردم معرفیش کنین. اینجور که می‌بینیم یا مجازات نمی‌کنین یا به مردم معرفی نمی‌کنین که در هر دو شکل خطاکارترینین.

لطفاً لطفاً لطفاً با همه‌ی کم‌کاری‌ها، با همه‌ی خطاها و البته گاهی با همه‌ی خیانت‌هاتون! همین حالا بیاین و با مردم صادقانه حرف بزنین، قبل از اینکه دیگه گوشی برای شنیدن حرف‌هاتون وجود نداشته‌باشه.
جوان در پی‌نوشت این مطلب همچنین نوشته است: همه‌ی ما چیزهایی رو که با هزینه زیاد چه از خونواده‌هامون، جوونهامون، جوونی‌مون و... به‌دست آوردیم رو دوست داریم. هنوز خیلی از همون جوونا که الان دیگه پیر شدن جلوی چشممون دارن آب می‌شن. نذارین نسبت به همه‌ی باورها و همه‌ی گذشته‌مون احساس بدبینی و شرم داشته ‌باشیم.

*آقای رامبد جوان از سلبریتی‌های معقولی هستند که افکار عمومی، احترام ویژه‌ای برای ایشان و فعالیت‌های خوبشان بویژه در عرصه طنز و شاد کردن مردم ایران قائل‌اند.

رامبد جوان همچنین مواضع خوبی درباره ضرورت شرکت در انتخابات اخذ کرده است و چندی قبل نیز در مذمت ناامیدی و بروز خشم در صفحه اجتماعی خود نوشت: «خشم هیچ تغییر مفیدی رو ایجاد نمی‌کنه. ناامیدی هم از اون مزخرفتر».

اما صحبت‌های اخیر جوان درباره خیانت مسئولان کشور، ضعف قوه قضائیه، سکوت و حرف نزدن مسئولان درباره اولویت خرید در کالاها و... در مقابل واقعیت‌های مهمی قرار دارد.

واقعیت‌هایی که در اشاره به آنها بیان چند نکته ضروریست:

اول: آقای جوان در اشاره به داستان چوپان دروغگو خطاب به مسئولان نوشته است: «اگه از اول باهامون صادقانه حرف زده بودین الان کافی بود بگین تا سراغ چیزهایی که اقتصادمون رو تهدید می‌کنن و آسیب‌پذیرمون می‌کنن نریم.»
ما از رامبد جوان سؤال می‌پرسیم که مگر مسئولان کشور، کم درباره لزوم استفاده از کالای داخلی سخن گفتند؟!

و مگر شخص آقای جوان نبود که در یک پخش زنده اینستاگرامی از این گفت که من با اینکه در خندوانه کالای ایرانی تبلیغ می‌کنم اما در خانه خودم حتی یک کالای ایرانی هم ندارم و حتی همین خودکار! هم در خانه من یک خودکار خارجی است.

دوم: در بحث نظارت که مورد اشاره رامبد عزیز قرار گرفته است باید پذیرفت که در ایران هم مثل تمام نظامات حکومتی دنیا، مفاسد و ضعف‌هایی وجود دارد.

اما الحق و الانصاف فضای کشور هم فضای نشستن و تماشا کردن نیست.

چه اگر اینطور بود کشور دچار تلاطماتی مثل کمبود مواد غذایی، افزایش نرخ کالاهای اساسی مثل نان و سوخت و... می‌شد که نشد!

انتظار این است که آقای جوان به عنوان یک مرجع اجتماعی که حرف‌هایش مخاطب‌های زیادی دارد، بخاطر ضعف‌های منتخبین مردم در دولت، اصطلاحا قیصریه را به آتش نکشد و ضعف‌ها را در کنار قوت‌های بزرگی مثل افزایش رتبه‌های اقتصادی ایران ملاحظه کند.

سوم: جوان خطاب به قوه قضائیه نوشته است: وجود شما برای اینه که خطاکار رو مجازات کنین و به همه‌ی مردم معرفیش کنین. اینجور که می‌بینیم یا مجازات نمی‌کنین یا به مردم معرفی نمی‌کنین که در هر دو شکل خطاکارترینین.
سوالی که در این لحظه به شکلی واضحی به ذهن خطور می‌کند اینست که آیا رامبد جوان اخبار دستگیری مفسدین و خطا کاران اقتصادی را نمی‌شنود؟!

آیا او حضور سخنگوی قوه قضائیه در همه رسانه‌های کشور و اعلام خبر دستگیری معاون سابق بانک مرکزی که از قضا از ژن‌های خوب هست را ندیده؟

رامبد جوان شاید در جریان نباشد اما تمام رسانه‌ها و مردم ایران در جریان دستگیری و محاکمه برخی مدیران مؤسسه مالی ثامن هستند و آنها را با لباس زندانی و دستبند در محکمه عدالت نظام اسلامی رؤیت کرده‌اند.

آیا این هنرمند عزیز کشورمان در جریان نیست که هم‌اکنون بابک زنجانی در زندان است،‌ شهرام جزایری به دلیل بدهی مالیاتی بازداشت شده و امیرمنصور آریا نیز چند سال قبل در پرونده فساد 3 هزار میلیاردی به دار مجازات آویخته شد؟!

در واقع قوه قضائیه، هم خطاکاران را مجازات کرده است و هم آنها را مجدّانه به مردم معرفی کرده است.

اما آقای جوان شاید به دلیل مشغله‌ای که دارد و شاید به دلیل اطلاعات ناکافی خود، نتوانسته این خدمات مهم قضایی را ببیند.

عکسی که رامبد جوان برای مطلب اشاره شده، در اینستاگرام خود قرار داده است

و چهارم: رامبد جوان همچنین با اشاره به چیزی به نام «خیانت» تأکید کرده است که مسئولان باید با مردم صادق باشند.

البته بیان اینکه "مسئولین کشور خیانت کرده‌اند" حرف مؤدبانه‌ای نیست و مبنای صحیحی هم ندارد.

در ماجرای "صادق" بودن هم همانطور که اشاره شد مسئولان دولت اعتدال - اصلاحات با تمام انتقادات عملکردی و رویکردهای جناحی،  بعنوان دروغگو هم شهره نیستند.

حرف اصلی بر سر این است که فضای ذهنی معترضانه‌ای که در ذهن برخی مراجع اجتماعی ایجاد شده است دلیل این نیست که خدای نکرده مسئولان کشور خیانت کرده‌اند یا صادق نیستند.

منظور از فضای ذهنی هم روشن است... کما اینکه در یادداشت آقای جوان فضای اقتصادی کشور فوق‌العاده سیاه تصویر شده است اما این مسئله واقعی نیست و اگرچه مشکلاتی داریم اما با بحران (به معنی قحطی غذا و ورشکستگی بانک‌ها، ناامنی و گرانی کالاهای اساسی مثل نان) مواجه نیستیم.

برای ملموس‌تر شدن موضوع به مسئله سینما اشاره می‌کنیم که در حوزه تخصصی رامبد جوان نیز هست...

شاید این انتظار زیادی نبود که آقای جوان بعنوان یک مرجع اجتماعی فعال در حیطه سینما در کنار اعتراضات اشاره شده، به نوعی از این هم می‌گفت که البته اوضاع چندان بد نیست و مثلا سینمای ایران در 3 ماهه بهار امسال، به نسبت مدت مشابه سال گذشته، بیش از 46 درصد افزایش فروش داشته است.

در کنار این آمارهای خوب و فوق‌العاده امیدوار کننده در سینمای ایران همچنین می‌توان به رکورد شکنی فروش بعضی فیلم‌ها در هفته‌های اخیر نیز اشاره کرد.

گرچه به لحاظ سیاسی با رئیس‌جمهور و حامیان ایشان هم‌طیف نباشیم، اما واقعیت‌هایی مثل مقولات بالا را باید گفت و انتقادات به آقای روحانی هم به این برمی‌گردد که دولت اعتدال_اصلاحات موجب شده است سرعت پیشرفت کشور (که برخی خبرهای خوب آن در بالا مورد اشاره قرار گرفت) کاسته شود.

برآیند انتقادات ما همین است و معتقدیم بایستی در کنار این انتقاد مهم که مشکلات روزهای اخیر هم نشانه درست بودن آن است، به واقعیت‌ها نیز اشاره کرد و بیان آنها را از تمام افواه و البته از شخص آقای جوان با مخاطبان زیادی که در جامعه دارد، مطالبه داشت...

***

روحانی به جای عذرخواهی از «بیل و رفراندوم» گفت!

رئیس‌جمهور روحانی، شب گذشته در مصاحبه تلویزیونی خود در حالی که به جای عذرخواهی از بابت مشکلات اقتصادی پیش‌آمده، از مردم تشکر کرد! در بخشی از این گفت‌وگو همچنین به مسئله رفراندوم و اصل 59 قانون اساسی اشاره کرد و گفت:

ما اگر دموکراسی را تعمیق ببخشیم و حتی اگر در یک مسئله‌ای اختلاف نظر داریم و برایمان مهم است طبق اصل 59 قانون اساسی چرا پای صندوق‌های رای نیاییم و از آن استفاد نکنیم و به قول معروف به کمرش بیل خورده است. همه اینها بر اساس شرایطی است که در قانون اساسی آمده است و دولت باید لایحه دهد و مجلس آن را تائید و رهبری فرمان دهد. من کاری با آن ندارم اگر مسئله‌ای در سیاست داخلی، سیاست خارجی و فرهنگی است اشکالی ندارد،‌ مسائل عادی را مجلس تصمیم می‌گیرد اما مسائل خیلی مهم اصل 59 برای ما پیش‌بینی کرده است. این برای تثبیت نظام است. اصل 59 قانون اساسی نظام را تثبیت می‌کند.

وی با اشاره به سفر اخیر خود به سوئیس بیان داشت:

از رئیس‌جمهور سوئیس در مراسم ناهار سؤال می‌کردم شما چند همه پرسی در سال دارید و چقدر خرج می‌کنید و چرا، سوئیس برای مسائل جزئی هم همه پرسی می‌گذارد و اگر هزار امضا برای مسئله‌ای جمع شود صد هزار نفر برای موضوعی اگر امضا شود باید نظرسنجی کنند. آنها شرایط‌شان فرق می‌کند وکشور کوچک‌تری هستند.

روحانی اضافه کرد:‌

ما هر مقدار به مردم تکیه کنیم و هر مقدار در کنار مردم باشیم و هر مقدار به مردم خدمت کنیم و در عمل نشان دهیم خادم مردم هستیم، نه با زبان؛ مردم ما هم اسلام هم کشور عزیزشان ایران، هم وحدت و هم انسجام و تمامیت ارضی را می‌خواهند اینها همان مردانی هستند که 8 سال برای شرف‌شان و استقلال کشورشان مقاومت کردند. من هیچ نگرانی از نظام ندارم.[1]

*ما قضاوت درباره اظهارات رئیس‌جمهور روحانی را به مخاطبان محترم واگذار می‌کنیم...

پر واضح آنکه اگرچه رئیس‌جمهور محترم حرف‌های درستی مثل فائده‌مند بودن تحریم‌ها نیز بیان کرد و از این گفت که می‌داند چه مشکلاتی وجود دارد اما کسی نفهمید جای پای مهمان ناخوانده «رفراندوم» و اصل 59 قانون اساسی در این میان چگونه باز شد؟!

البته بیان این نکته ضروریست که منظور عمومی اعضای ستاد اعتدال_اصلاحات از تأکید بر رفراندوم، همواره و صرفا، نظرسنجی از مردم برای «مذاکره با آمریکا» بوده است.

اصراری که اگرچه امروز و با محرز شدن بیدستاوردی برجام، شکست آن و نابکاری آمریکا؛ رسوا شده اما پیش‌تر و در ایام دولت یازدهم نیز که افرادی از ستاد اعتدال و اصلاحات بر رفراندوم تأکید داشتند؛ این نکته توسط برخی محافل تحلیلی بیان شد که همه‌پرسی بایستی از پایه عقلانی برخوردار باشد و چیزی در سبد انتخاب یا پرسش از مردم گذاشته شود که واقعا درباره آن ابهامی وجود دارد.

بدیهیست که خواست مذاکره با آمریکا و یا مقولاتی شبیه به آن هرگز از چنین مبنایی برخوردار نیستند.

متن اصل 59 قانون اساسی به این شرح است:

در مسایل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ممکن است اعمال قوه مقننه از راه همه‌پرسی و مراجعه مستقیم به آراء مردم صورت گیرد. در خواست مراجعه به آراء عمومی باید به تصویب دو سوم مجموع نمایندگان مجلس برسد.

لازم به اشاره است که قبل از رئیس‌جمهور روحانی، لیدر اصلاح‌طلبان نیز که در روی کار آمدن دولت فعلی نقشی غیر قابل انکار داشته است نیز در سخنانی از این گفت که رهبری باید مشکلات موجود را حل کنند!

***

وقتی چپ‌ها نمی‌دانند اعضای «هسته سخت اصلاحات» به دنبال اغتشاش هستند!

«جهانبخش خانجانی»، فعال اصلاح‌طلب و عضو حزب کارگزاران سازندگی به تازگی طی یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت:

در شرایط کنونی باید از خشونت پرهیز کرد. چرا که رفتارهای تن‌ زا می تواند جامعه را به سمت فاجعه ببرد. رفتارهای شورشگرانه و کور به نفع مردم نیست. اصلاح طلبان باید ضمن اینکه از هویت ملی، قومی و سیاسی خود دفاع کنند اما نباید با برخی رفتارها برای کشور بحران ایجاد کنیم. اکنون زمان تصمیم گیری احساسی نیست.

او در ادامه نیز با اشاره به اصلاح‌طلبان می‌افزاید:

نقد قدرت الزاما به معنای منازعه نیست بلکه همه فعالان سیاسی موظف هستند تا به صورت مسوولانه به نقد قدرت بپردازند. امروز نگاه های زشت و خشونت طلب به کشور دوخته شده: خواه این نگاه از سوی کشورهای متخاصم باشد و خواه از طرف جریانات برانداز، باید با آن مرزبندی کرد.[1]

*حرف‌های آقای خانجانی صحیح است اما فقط مشخص نیست که ایشان در جریان هست که رفقای هم‌اردوگاهی ایشان طی ماه‌های گذشته به جملات زیر اشاره صریح کرده‌اند؟!

1_جمهوری اسلامی با بحران مشروعیت مواجه شده است.

2_اغتشاشات دیماه 96 با شدت بیشتری تکرار می‌شود.

3_اشاره به حضور میلیونی مردم در خیابان‌ها برای اعتراض به نظام

4_تأکید بر ناامیدی مردم و ناکارآمدی نظام اسلامی

5_تأکید بر قرار گرفتن راه اغتشاش در مقابل مردم

6_ مسئول وضع موجود «رهبری نظام» است

7_در فردای براندازی اصلاحات زنده است

به نظر می‌رسد اصلاحات بیش از آنکه به مرزبندی با براندازان نیاز دارد، به مرزبندی با کسانی از درون این طیف سیاسی نیازمند است که البته در «هسته سخت» آن هم قرار دارند. و گرنه آینده هیچ قضاوت خوبی درباره چپ‌هایی که در فضای جمهوری اسلامی می‌زی‌اند نخواهد داشت...

***

1_ http://fna.ir/bntu4l

2_ http://www.magiran.com/npview.asp?ID=3781858

برچسب‌ها