کد خبر 894460
تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ - ۰۱:۳۰

بررسی آماری نشان می‌دهد مجموع صادرات کالا و خدمات ایران به عراق، ۵ برابر صادرات ایران به ۲۸ کشور اروپایی است. شاید این راز تحرکات اخیر برای تخریب روابط ایران و عراق است.

به گزارش مشرق، روزنامه «کیهان» در ویژه‌های خود نوشت:

روزنامه فرهیختگان در این زمینه می‌نویسد: ایران سومین تامین‌کننده نیاز بازار کالایی (غیرنفتی) عراق پس از ترکیه و چین است. در سال ۹۶ عراقی‌ها حدود ۱۴/۵ درصد از کل صادرات غیرنفتی ایران را خریداری کرده‌اند که در مقایسه با خرید فقط سه درصد از کالاهای غیرنفتی ایران توسط ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا، صادرات به عراق رقمی بسیار چشمگیر است.


همکاری‌های مشترک در زمینه خدمات فنی و مهندسی، همکاری در زمینه صادرات برق، همکاری‌های گسترده و بسیار نزدیک امنیتی در دوره پساصدام و مخصوصا همکاری دو کشور برای از بین بردن داعش و همچنین تحرکات جدایی‌طلبانه در کردستان عراق، وجود ارتباطات بسیار گسترده و اشتراکات فرهنگی و مذهبی عمیق، موجب حساسیت دشمنان این دو کشور شده است که بیش از پیش درصددند مانع ادامه این همکاری‌ها شوند.


بررسی داده‌های آماری گمرک ایران نشان می‌دهد صادرات غیرنفتی ایران به عراق از دومیلیارد و ۷۶۲ میلیون دلار در سال ۱۳۸۷  به پنج‌میلیارد و ۱۵۰ میلیون دلار در سال ۹۰، پنج‌میلیارد و ۹۴۹ میلیون دلار در سال ۹۲ و ۶ میلیارد و ۴۲۴ میلیون دلار در سال ۹۶ رسیده است. این میزان یعنی صادرات ۶/۴ میلیارد دلاری در سال ۹۶ به عراق، ایران را پس از ترکیه با بیش از ۹ میلیارد دلار و چین با ۸/۴ میلیارد دلار در رتبه سوم مبادی وارداتی عراق قرار می‌دهد.


برای تصور میزان اهمیت بازار عراق در تجارت خارجی ایران همین مقدار کافی است که بدانیم صادرات غیرنفتی ایران به عراق در سال ۹۶ تقریبا ۴/۱ برابر صادرات غیرنفتی ایران به کل ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا در همین سال است (صادرات ۶ میلیارد و ۴۲۵ میلیون دلاری به عراق در مقابل یک‌میلیارد و ۵۴۹ میلیون دلار به اروپا). همچنین عراق پس از چین که ۹ میلیارد دلار و امارات که ۶/۷ میلیارد دلار از کالاهای صادراتی غیرنفتی ایران را می‌خرند، سومین خریدار کالاهای ایرانی با ۶/۴ میلیارد دلار است. درآمد حاصل از خدمات فنی و مهندسی ایران به عراق نیز ۳/۴ میلیارد دلار است.

صادرات برق به عراق نیز، درآمدی ۲ میلیارد دلاری را جذب کرده است. از سوی دیگر، ۳۲ درصد کل گردشگرانی که به ایران می‌آیند و هزینه می‌کنند، عراقی هستند.