به گزارش مشرق، سخنرانی «دونالد ترامپ» در مجمع عمومی سازمان ملل نوعی شکست برای رئیس جمهور آمریکا محسوب می شود و این درحالی است که امشب وی ریاست نشست شورای امنیت را در دست خواهد داشت.
پیشتر قرار بود که این نشست صرفا درباره ایران باشد اما بعد از آنکه مشخص شد در صورت برگزاری چنین نشستی ترامپ باید منتظر مخالفت صریح همپیمانان خود باشد، واشنگتن در اقدامی زیرکانه اعلام کرد که موضوع نشست شورای امنیت به ریاست ترامپ تغییر کرده است.
اما پای گذاشتن در نشست شورای امنیت پس از افتضاح به بار آمده در مجمع عمومی و تمسخر ترامپ از سوی حاضرین در جلسه نمی تواند چندان برای آمریکا خوشایند باشد از همین رو وزارت خارجه این کشور برای آنکه ابتکار عمل را بدست بگیرد اقدام به انتشار گزارشی ۴۸ صفحه ای درباره ایران کرده و در این گزارش مدعی فعالیت مخرب ایران در منطقه خاورمیانه شده است.
بیشتر بخوانید:
راهکار اروپا برای مقابله با تحریمها علیه ایران چقدر کارآیی دارد؟
این گزارش به ادعای مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در برگیرنده «وسعت رفتارهای مخرب ایران در داخل و خارج از مرزها، در آستانه ۴۰مین سالگرد انقلاب اسلامی» است. گزارش وزارت خارجه آمریکا ۴۸ صفحه است و هفت فصل را در بر میگیرد. این هفت فصل با عنوانهای «حمایت از تروریسم»، «برنامه موشکی»، «فعالیتهای مالی غیرقانونی»، «تهدید علیه دریانوردی»، «تهدید علیه امنیت مجازی»، «نقض حقوق بشر» و «سوءاستفاده در حوزه محیط زیست» از یکدیگر جدا شدهاند.
مایک پمپئو در مقدمه این گزارش تاکید کرده هدف ایالات متحده این نیست که ایران برای همیشه منزوی بماند؛ جامعه ایران از پتانسیل بسیار بیشتری برخوردار است و واشنگتن قصد دارد با تهران به توافق تازهای دست یابد تا صلحآمیز بودن برنامه هستهای آن را تضمین کرده، به نقش سازندهاش در خاورمیانه بیانجامد، از حمایت از تروریسم دست بردارد و به مردم خودش امکانات بیشتری بدهد.
پمپئو مدعی است «ما آماده همکاری با ایران هستیم، اما فقط در صورتیکه ایران دست به تغییرات اساسی بزند. تا آن زمان ایران باید مطمئن باشد که ما با اقدامات بیثباتکننده آن، مقابله خواهیم کرد».
در این گزارش آمریکا بار دیگر مدعی شده است که توسعه موشکهای بالیستیک توسط جمهوری اسلامی «تهدیدی قطعی» علیه امنیت منطقه است.
بر اساس گزارش وزارت خارجه آمریکا، واشنگتن تهران را تهدیدی برای امنیت ترابری دریایی در خلیج فارس و دریای سرخ توصیف کرده و میگوید سپاه پاسدارن در خلیج فارس دست به مجموعهای از اقدامات غیر ایمن و غیر حرفهای زدهاست و در «بازداشت غیرقانونی» ملوانهای آمریکایی و بریتانیایی، سابقه دارد.
وزارت خارجه آمریکا مدعی شده است ایران مجموعهای فزاینده از خرابکاریهای اینترنتی، حملات سایبری و جاسوسی در فضای مجازی علیه زیرساختهای اساسی، نهادها و شخصیتهای مالی و اقتصادی و نهادهای آموزشی دارد.
در فصل پایانی این گزارش، تهران به بهرهبرداری و سوءاستفاده در حوزه محیط زیست متهم شدهاست. وزارت خارجه آمریکا میگوید ایران «دهههاست مشغول اجرای سیاستهای گمراهکننده در زمینه کشاورزی، پروژههای سدسازی و نزدیک شدن بیسابقه به یک بحران زیستمحیطی است».
آمریکا مدعی است ایران در واکنش به شرایط وخیم آبی ناموفق بوده و همین موضوع به مهاجرت اجباری میلیونها نفر انجامیدهاست.
شماری از اتهامهای منتشر شده در این گزارش تازه، پیشتر و در دولتهای قبلی آمریکا نیز مطرح شدهاند. از جمله اتهام حمایت دولتی از تروریسم، اتهام نقض حقوق بشر، اتهامها در زمینه برنامه موشکی و یا فعالیتهای مالی جمهوری اسلامی.
این گزارش در حالی منتشر شده که اخیرا نیز شماری از مقامهای پیشین آمریکا، از جمله ادارهکننده پیشین اطلاعات ملی، وزیر خارجه و وزیر خزانهداری اسبق آن کشور در بیانیهای هشدار دادهاند که سیاست دونالد ترامپ در قبال ایران، بدون اینکه روزنهای به دیپلماسی بگشاید، خطر جنگ با ایران را در پی دارد.
با این وجود باید منتظر ماند و دید ترامپ جلسه امشب شورای امنیت را به چه صورتی اداراه می کند آیا وی قصد استفاده از این گزارش و تحریک سایر کشورها علیه تهران را دارد یا آنکه با عبرت گرفتن از افتضاح روز گذشته برای اولین بار به توصیه سیاستمداران گوش کرده و رویکرد دیگری را در پیش می گیرد.