سرویس سیاست مشرق - نوسانات قیمت ارز که بر سایر کالاها تاثیر مستقیم داشت و به افزایش سرسامآور برخی از کالاهای اساسی از جمله مسکن و خودرو انجامید، چند وقتی است که با کاهش قیمت ارز مرحله جدیدی را آغاز کرده است. سقوط قیمت دلار بسیاری را امیدوار کرده است و حالا پس از ۶ ماه از شروع التهابات بازار ارز مقامات دولتی یک به یک روی صحنه میآیند و از مردم بابت مشکلاتی که در نیمه اول سال اخیر پیش آمده عذرخواهی میکنند.
بیشتر بخوانید:
بازخوانی وعدههای جهانگیری درباره دلار ۴۲۰۰ تومانی
ضرورت عذرخواهی از بسته قبلی و رفع ایرادات بسته ارزی جدید
معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه بخش زیادی از مسائل و مشکلات ناشی از فشارهای روانی است و عده ای تلاش میکنند از این شرایط سوء استفاده کنند، گفت:
« من از مردم بزرگوار به خاطر وجود برخی مشکلات عذرخواهی میکنم و به مردم اطمینان میدهم که مدیریت کشور و در راس آن مقام معظم رهبری بصورت شبانه روزی تلاش میکنند تا بتوانیم مشکلات و مسائل را از پیش روی کشور برداریم.»[۱]
رئیس سازمان برنامهوبودجه کشور یادآور شد:
«از تولیدکنندگان بابت شوکی که به بازار وارد شد و برای برخی واحدها ایجاد مشکل کرد، عذرخواهی میکنیم و تلاش خواهیم کرد تا بهسرعت مشکلات برطرف شود.»[۲]
نوبخت ضمن عذرخواهی از مردم و تولیدکنندگان بابت نوسان قیمتها گفت:
«ما بابت نوسانات قیمت در مدت اخیر شرمنده مردم هستیم.»
اما موضوع اصلی اینجاست که چرا دولتمردان در حال حاضر که قیمت ارز تا حدودی پایین آمده به روی صحنه آمدند و از مردم عذرخواهی میکنند. این در شرایطی است که در این چند ماه مطالبه عمومی از دولتمردان این بود که لااقل درباره اوضاع به وجود آمده جوابگو باشند. اما حتی دولت در این روند جایگاه سخنگو را خالی کرد و خالی گذاشت.
البته بایستی گفت اگرچه دولتمردان سعی در دلجویی از مردم بعداز این شش ماه سخت و نفسگیر را دارند اما بازهم بازار به رویه معمول خود بازنگشته است. به باور بسیاری از اقتصاددانان حتی کارشناسان اقتصادی نزدیک به دولت دلار اگرچه با کاهش قیمت روبرو شده است اما آنقدر ارزان نشده تا تولید کننده به فعالیت تولیدی و سود حاصل از آن امیدوار باشد. از سوی دیگر بیثباتی و عدم تعادلی که در بازار با نوسانات بالا و پایین رفتن نرخ ارز در حوزه اقتصادی کشور بوجود آمده است، امکان و اجازه سرمایه گذاری و کار و فعالیت اقتصادی را نمیدهد و تا شرایط به ثبات بازار نرسد ریسکپذیری تولید و عرضه کالا بسیار زیاد است و در این شرایط تولید کنندگان بیشتر بایستی با سرمایه خود به نوعی قمار کنند تا اینکه بخواهند کار تولیدی انجام دهند.
به نظر میرسد زمانی عذرخواهی دولتمردان میتوان به غیر از جنبه نمادین آن رنگ واقعیت به خود ببیند که دولتمردان تمام تلاش خود را صرف ثابت و پایین نگاه داشتن نرخ ارز بکنند و بازار رنگ آرامش و ثبات را به خود ببیند.
[۱] https://www.mashreghnews.ir/news/۸۹۸۶۳۰
[۲] https://www.mashreghnews.ir/news/۸۹۹۶۰۶