سخنگوی وزارت خارجه گفت:دستیابی به نتیجه لازم در مکانیسم مالی زمان بر است و صرفا به دلیل فشارهای بی حد و اندازه آمریکا علیه اروپایی ها و پیچیدگی مساله این روند طولانی شده است.

به گزارش مشرق، بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری هفتگی خود که صبح امروز (دوشنبه) برگزار شد، در مورد آخرین وضعیت کانال مالی اروپا، اظهار داشت: بحث سازوکار مالی همانطور که از قبل هم در دستور کار ایران و طرف های مرتبط بود در حال پیگیری است و تماس ها همچنان ادامه دارد.

بیشتر بخوانید:

واکنش قاسمی به ادعای پمپئو درباره برنامه موشکی ایران

بن‌بست رابطه مالی اروپا و ایران

وی گفت: موضوع روشن است و توقعات ایران هم برای طرف های دیگر مشخص است و بنا به دلایلی شکل این مساله در برخی حوزه ها هنوز تکمیل نشده و اصرار داریم با توجه به تعهد طرف های مقابل، این سازوکار دنبال شود و نتیجه کار هر چه زودتر مشخص شود.

قاسمی افزود: این تعهدی برای طرف های مرتبط است که باید آن را انجام دهند و امیدوارم که در کمترین زمان ممکن به این تفاهم دست پیدا کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص شکایت علیه ایران در دادگاه های آمریکا و اتهام زنی به کشورمان گفت: این مسائل اتهامی در ادامه جنگ روانی آمریکا علیه ایران است که به طرق مختلف آن را دنبال می کند و هدف آن هم جز ایجاد مشکل برای ایران چیزی نیست و ادعا پایه و اساسی ندارد.

وی تصریح کرد: ایران نقش سازنده‌ای در مطنقه و به خصوص عراق داشته و دارد و در مبارزه با تروریسم تلاش های گسترده ای داشته‌است. بنابراین موضوع صرفا اتهام پراکنی علیه ایران است.

قاسمی در خصوص روابط میان ایران و اروپا و زمان اعلام برنامه مکانیسم مالی گفت: در خصوص مذاکرات با اروپا همانطور که گفته شد در حال ادامه است و دستیابی به نتیجه لازم در مکانیسم مالی روندی زمان بر است ولی این تعهد را در طرف اروپایی شاهد هستیم و صرفا به دلیل فشارهای بی حد و اندازه آمریکا علیه اروپایی ها و پیچیدگی مساله، این روند طولانی شده‌ است.

سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: در حوزه سیاست خارجی و مباحث خاص زمان گذاری مشخص را معمولا نداریم و هر گاه نتیجه مطلوب بدست آید آن را رسما اعلام خواهیم کرد.

وی در خصوص آینده روابط میان ایران و عربستان گفت: قطعا با سیاستی که ایران در خصوص کشورهای همسایه دنبال می کند که سیاست هایی واضح، اصولی و مشخص است، هر کشوری که مایل باشد روابط خود را با ایران ارتقا بدهد با استقبال ایران مواجه خواهد شد.

قاسمی ادامه داد: ما خواهان روابط پایدار و مستحکم میان کشورهای منطقه هستیم و هیچ گونه پیشنهادی را در این ارتباط با کشورهای منطقه رد نخواهیم کرد ولی چنین روندی را در سعودی ها نمی بینیم و هنوز آنها درگیر معضلاتی هستند که خودشان برای خود در منطقه درست کردند، هستند و از برخی توهمات رنج می برند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص برخی اظهار نظرات داخلی در مخالفت با برجام و خروج آمریکا از این قرارداد بیان کرد: در اینکه در داخل کشور در خصوص روند مذاکرات هسته ای گروه های سیاسی مشخصی وجود داشتند که با این روند مخالف بودند و اصل مذاکرات را نمی پسندیدند هم تردیدی نیست، ولی اینکه صحبت های آمریکایی ها را با افراد داخلی ارتباط بدهیم کار دقیقی نیست.

وی افزود: آقای ترامپ مخالفت صریحی با برجام داشت و آن را متعدد بیان کرده و در اردیبهشت هم از برجام خارج شد و کماکان رفتار خصومت آمیز ایشان با مردم ایران ادامه دارد.

قاسمی افزود: خروج آمریکا از برجام به دلیل مخالفت های داخلی نبوده بلکه ذات تکبر و زیاده خواهی آمریکا دلیل اصلی این امر بود که در دوران آقای ترامپ هم تشدید شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص اظهارات ظریف درباره پولشویی در کشور گفت: آنچه آقای ظریف بیان کرد واقعیت جاری در کشور است ولی کلمه گسترده را یک روزنامه مشخص از قول وزیر خارجه بیان کرده و بدانیم که آقای ظریف در صحبت های خود شخص یا نهاد خاصی را متهم نکردند.

وی گفت: توضیحات روز گذشته آقای ظریف در مجلس به نظر تا حد زیادی سوتفاهمات را از میان برده و البته برخی تلاش کردند این مساله را به صحنه منازعات گروهی و سیاسی بکشانند که می توانست آسیب های خود را داشته باشد.

قاسمی در خصوص اظهارات اخیر آقای هوک افزود: آقای هوک هراز گاهی به یاد دوران کودکی وارد بازی های کودکانه ای می شود و صحبت هایی را مطرح می کند که بسیاری از آنها ارزش پاسخ گویی ندارد.

وی گفت: موضوع موشکی ایران کاملا مشخص است و بخشی از سیاست های دفاعی کشور به حساب می آید و حالتی بازدارنده دارد، بنابراین کسی نمی تواند ایران را از این مساله نهی کند و یا چیزی را بر ما تحمیل کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: آمریکا انواع سلاح ها را به دنیا صادر می کند و آشوب های بسیاری را بوجود آورده و با سیاستی که دارند قطعا در جایگاهی نیست که بخواهد توصیه و پندی را برای ما داشته باشد.

وی افزود: هر کس می تواند این ادعا را مطرح کند که ایران اسلحه به گروه های خاصی انتقال می دهد و این بازی و نمایش را به راه اندازد.

قاسمی بیان کرد: بحث گزینه نظامی هم طی سال های متمادی علیه ایران به کار گرفته شده و علی رغم بی نتیجه بودن این روش، آقای هوک همچنان از این روش استفاده می کند. توصیه می کنم به آقای هوک که در ابتدای کار خود مطالعه بیشتری داشته باشد و از مشورت افراد با تجربه نظامی استفاده کند.

وی در خصوص روابط میان ایران و افغانستان و مواضع ایران در قبال آن کشور دامه داد: مواضع ایران در خصوص افغانستان مشخص بوده و هست و همواره تمام تلاش خود را برای ایجاد صلح، ثبات و امنیت در آن کشور به‌کار بسته و همچنان هم کمک های خود را بیش از گذشته به این کشور در این راستا ادامه خواهد داد.

قاسمی افزود: در تماس هایی که میان دو کشور داریم مقامات افغانستان از اقدامات سازنده ایران در خصوص آن کشور مطلع هستند و امیدوارم به زودی شاهد افغانستانی با ثبات و امن در همسایگی خود باشیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص برخی اتهام زنی های وزیر خارجه آمریکا به ایران، بیان کرد: اتهام زنی از سوی آمریکایی‌ها به ایران به اشکال مختلف اصلا موضوع جدیدی نیست و صرفا میزان و روش های آن متفاوت است.

وی افزود: ایران هراسی و ایران آزاری از جمله سیاست های اصولی و ثابت آمریکا علیه ما بوده و هست و امروز هم با قدرت گرفتن بیش از پیش ایران این مساله شدت بسیاری گرفته است.

قاسمی گفت: وزیر خارجه آمریکا اخیرا اینطور گفته که موشک‌های ایران می‌تواند کشورهای اروپایی‌ها را تهدید کند و این در حالی است که ما در حال مذاکرات بسیاری با اروپایی‌ها برای تنظیم مکانیسم مالی هستیم و این خواسته آمریکا نیست که می‌خواهد از هر طریقی این ارتباط را خدشه دار و احتمالا قطع کند که البته نتیجه ای نخواهند گرفت.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص اخراج برخی هموطنان ایرانی از گرجستان و صربستان بیان کرد: نگاه ما در خصوص ایرانی ها و شهروندان ایرانی در اقصی نقاط جهان مشخص است و حمایت کاملی از آنها خواهیم داشت و وزارت خارجه در این خصوص وظیفه مشخصی دارد و تا جایی که بتوانیم از حقوق آنها دفاع خواهیم کرد.

وی افزود: صربستان روادید خود را برای ایرانی ها از مدت ها پیش لغو کرد که البته به دلیل شرایط عضویت در اتحادیه اروپا بوده است‌. ایرانی ها باداشتن ویزای معتبر می توانند به این کشور سفر کنند.

قاسمی بیان کرد: در خصوص گرجستان در حال پیگیری هستیم و با جدیت این موضوع را دنبال می‌کنیم. در آینده می توانم اظهار نظر مناسبی در این خصوص داشته باشم. تا دیروز نزدیک به ۲۰۰ نفر از مرزهای گرجستان دیپورت شدند که دلایل مختلفی دارد، برخی از آنها از مدارک اولیه محروم بودند و برخی آژانس ها که صلاحیت لازم را نداشتند برای عزیمت آنها اقدام کردند که باعث شد ایرانی ها در مرزها گرفتار شوند.

وی گفت: توصیه می‌کنم هموطنان ما با مدارک لازم به این کشور سفر کنند و فریب برخی آژانس های مسافرتی را نخورند. برخی موارد هم البته مساله داخلی گرجستان است که در حال پیگیری موضوع هستیم که چرا برخی از ایرانی‌ها علیرغم برخورداری از مدارک لازم اجازه ورود به گرجستان را پیدا نکردند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص مذاکره ایران با طرف های خارجی درباره برنامه موشکی بیان کرد: در خصوص مسائل موشکی و برنامه های دفاعی خود با هیچ طرفی مذاکره نداریم و کسی هم حق ورود به این مطلب را ندارد. این یک موضع اصولی جمهوری اسلامی ایران است.

قاسمی در خصوص استیضاح وزیر خارجه گفت: استیضاح حق نمایندگان مجلس شورای اسلامی است و این نظر وزارت امور خارجه است. این مورد اولین بار پس از انقلاب اسلامی اتفاق افتاده و این واقعیتی است که رخ داده و روز گذشته آقای ظریف در خصوص تعداد زیادی از این سوالات پاسخ های لازم را دادند و تا جایی که می دانم دوستان نماینده تا حد زیادی از پاسخ ها قانع شدند و این موضوع به ۲ هفته آینده موکول شد که در صورت لزوم جلسه دیگری برگزار و تصمیماتی اتخاذ می‌شود.

وی در خصوص مذاکره میان طرف های یمنی که قرار است در سوئد برگزار شود بیان کرد: ما بیانیه ای را در خصوص مذاکرات سوئد ارائه و از آن استقبال کردیم و از هرگونه تلاشی که کمک کند یمن به سمت ثبات و امنیت پیش برود استقبال خواهیم کرد. ما معتقدیم همچنان طرح ۴ ماده ای ایران برای پایان دادن به بحران انسانی در یمن، کارآمد است.

قاسمی افزود: ما از هرگونه تلاش صادقانه ای که برای حفظ حقوق مردم یمن صورت بگیرد و به تشکیل یک دولت فراگیر کمک کند علاقمند هستیم و امیدواریم گفتگوهای یمنی-یمنی با موفقیت برگزار شود.

وی در خصوص حمایت های آمریکا از رژیم صهیونیستی در ابعاد مختلف گفت: تمامیت خواهی رژیم صهیونیستی موضوع جدیدی نیست و حمایت تمام و کمال آمریکا از آنها هم از اصول ثابت آمریکا به حساب می آید و از سوی دیگر هم سیاست های ثابت ایران در قبال این رژیم غاصب و جنایتکار مشخص و واضح است.

سخنگوی وزارت امور خارجه سیاست آمریکا در قبال عراق مبنی بر قطع ارتباط و همکاری با ایران بیان کرد: روشن است که همه همسایگان ما در مرحله نخست، چین، روسیه و اروپا شدیدا تحت فشار از سوی آمریکا هستند تا همکاری خود را با ایران قطع کنند و بیشترین فشارها هم به همسایگان ایران صورت می گیرد تا همکاری های خود را با ما متوقف کنند و این فشارها بر دولت عراق هم وجود دارد و به همین دلیل اختلالاتی را در بعضی حوزه ها با عراق داریم و در حال پیگیری هستیم تا با شکل دهی وضعیتی جدید مانع از ایجاد مشکل توسط آمریکا در مسیر روابط میان دو کشور همسایه شویم.

قاسمی در خصوص تعیین میزبانی برای استقرار مرکز مکانیسم مالی اروپا تصریح کرد: در خصوص میزبانی زود است که قضاوتی داشته باشیم؛ برخی کشورها امکان این میزبانی را بنا به دلایل خاص خود نداشتند و برخی کشورها هم به ما اعلام آمادگی کردند که البته منتظر می مانیم این موضوع از سوی اروپایی ها اعلام شود. باید بدانیم که فشارهای آمریکا روی اروپایی ها جدی است و می تواند نگرانی هایی را برای آنها ایجاد کند.

وی بیان کرد: ما همچنان امیدواریم علی رغم همه کاستی ها، تعلل ها، پیچیدگی ها و فشارهای زیادی که وجود دارد در مسیر صحیح خود به نتیجه لازم دست پیدا کنیم. در این فضا طبعا شایعه‌پراکنی و تحلیل های اشتباه هم وجود خواهد داشت و باید بدون توجه به این مطالب منتظر حصول نتیجه باشیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص اتفاقات اخیر در فرانسه بیان کرد: با خشونت، خرابکاری و برخورد در شرایط امروز کمتر می توان امید دستیابی به موفقیت داشت. توصیه ما به پلیس فرانسه این است که خویشتندار باشد و همچنین باید از معترضین هم خواست که اقدامات خشونت آمیز را کنار بگذارند تا شرایط پیچیده‌تر نشود.

وی گفت: امیدواریم با درایت دولت فرانسه این مساله زودتر پایان یابد و آنها باید بدانند که نمی توانند با استمرار خشونت به نتیجه لازم دست پیدا کنند.

قاسمی در خصوص تداوم نشست های شورای عالی نظارت بر اجرای برجام، افزود: نهاد عالی رتبه‌ای که بر فرآیند تحولات مرتبط با برجام نظارت داشته و خواهد داشت و در نهایت تصمیم گیری می‌کند همین شورای عالی نظارت بر اجرای برجام است که روند کاری خود را ادامه می‌دهد.

وی در پایان در خصوص اعلام زمان حضور سفیری از سوی ایران در یمن، خاطرنشان کرد: اینکه ایران چه زمانی در یمن سفیر خواهد داشت، بستگی به شرایط آینده یمن دارد و در شرایطی که این کشور دارد صحبت از زمان مناسب نیست.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درخصوص آخرین وضعیت روند گفتگوهای آستانه با توجه به برگزاری یازدهمین دور آن، اظهار داشت: آستانه و پیشینه روند گفتگوهای آن مشخص است و همچنان به طور مستمر در حوزه مسائل سوریه فعال است و تاکنون هم موفقیت های بسیاری را تجربه کرده و به کار خود ادامه خواهد داد.

سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: برخی کشورها در آغاز روند این گفتگوها تصور این را نداشتند که گفتگوهای آستانه بتواند موفقیت هایی که امروز به دست آورده را کسب کند و طی سال های اخیر همچنان به کار خود ادامه دهد و حتی انتظار این را داشتند که به دلایل مختلف روند گفتگوهای آستانه از هم گسیخته و متوقف شود.

وی افزود: علیرغم همه فراز و فرودها، اشتراک نظرات و برخی اختلاف نظرها میان سه کشور ضامن یعنی روسیه، ایران و ترکیه روند گفتگوهای آستانه تا به امروز که یازدهمین دور از نشست آن را پشت سر گذاشته ایم، ادامه پیدا کرده است.

قاسمی با بیان اینکه در نشست اخیر آستانه در خصوص کمیته تعیین قانون اساسی سوریه مطالب خوبی عنوان شد، تصریح کرد: نگاه‌های منفی و مخالفانی که در قبال روند گفتگوهای آستانه مواضعی اینچنینی اتخاذ می‌کنند را مسئله جدیدی نمی‌دانم چرا که این روند از ابتدا مخالفینی را داشت که با ماهیت این گفتگوها کاملاً مخالف بوده و نمی‌خواستند وضعیت تروریست ها در سوریه به شرایطی که امروز از آن برخوردارند منتهی شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: سیاست های برخی کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای در قبال ایران که در راستای رویکرد ضد ایرانی آنها و اقداماتی که در قالب جنگ روانی علیه کشور ما انجام می‌دهند، در موضوع سوریه هم به طور مشخص از طرف آنها اجرا می شود که ما باید به این موضوع توجه داشته باشیم.

وی گفت: این مسئله طبیعی است که دشمنان ما از اینکه ایران در حوزه هایی حضور داشته باشد و در آنها موفقیت هایی را کسب کند خوشحال نیستند و قطعاً مخالفت ها و اقداماتی را در تضاد با ایران در آن حوزه ها به کار می‌بندند.

قاسمی تصریح کرد: به نظر من این قبیل اقداماتِ طرف مقابل علیه ایران ریشه در سیاست تضعیف ایران از سوی آمریکا دارد که البته تاکنون نتیجه ای جز شکست برای آنها به همراه نداشته و در خصوص سوریه هم این موضوع مصداق دارد و آنها نمی توانند علیه ایران نتیجه مدنظر و دلخواه خود را کسب کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان خاطرنشان کرد: امیدوارم که گفتگوهای «آستانه» روند طبیعی خود را همچنان طی کند و ما بتوانیم به کمک دو کشور روسیه و ترکیه تا تحقق ایده آل‌های لازم برای سوریه، گام‌های مناسب و عملیاتی را با یکدیگر برداریم.