کد خبر 934131
تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۱

شایعه استعفای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حالی این روزها پررنگ شده است که او تاکنون به صورت رسمی آن را تکذیب نکرده است.

به گزارش مشرق، خبرهایی که طی هفته گذشته شایعه استعفای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را در گوشی نقل می‌کردند این روزها پررنگ‌تر شده است و به نظر می‌رسد خروج سید عباس صالحی از سکان‌داری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را محتمل‌تر کرده است.

بیشتر بخوانید:

واکنش وزیر ارشاد به حاشیه افتتاحیه جشنواره فیلم فجر

سیدعباس صالحی که حضورش در افتتاحیه جشنواره فیلم‌فجر در سال جاری با حاشیه‌ای عجیب همراه بود این روزها در برابر سوال‌هایی درباره استعفای خود به صورت رسمی پاسخ نداده و تنها به جمعی از خبرنگاران و به صورت خصوصی اعلام داشته است که در این زمینه در هیات دولت صحبت خواهد کرد.

جرقه استعفا

جرقه طرح موضوع استعفا در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با موضوع انتخاب معاون مطبوعاتی تازه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی زده شد. انتخابی که منجر به دیدار برخی نمایندگان مجلس با صالحی می‌شود. هرچند که صالحی در صفحه شخصی خود در توییتر اعلام می‌کند که این دیدار دوستانه و کاری بوده است اما گویا خواست‌های برخی نمایندگان اصلاح طلب وزارت از وی برای انتخاب معاون جدید و بیان این نکته از سوی صالحی که معاون تازه با نظر مستقیم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی انتخاب شده است منجر به اختلاف نظرها و بحث‌های شدیدی میان نمایندگان و او شده است.اما آیا این مساله می‌تواند منجر به استعفای صالحی شده باشد؟

محمد علی وکیلی که یکی از نمایندگان حاضر در نشست جنجال‌برانگیز یاد شده با صالحی به همراه آقایان مطهری، مازنی، کواکبیان و حضرتی بوده است طی روزهای گذشته در گفتگویی درباره این دیدار با تاکید بر جنبه دوستانه آنکه مورد تایید وزیر ارشاد بوده است نیز بیان داشته که جریانی به دنبال حذف شخص آقای صالحی و تصاحب کرسی وزارت فرهنگ و ارشاد است.

وی از توضیح بیشتر در این زمینه خودداری کرده است و البته به این مساله اشاره کرده است که جلساتشان با محوریت بودجه فرهنگی و نیز وضعیت آشفته معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و گلایه اهالی مطبوعات از دولت بوده است.

رمزگشایی یک استعفا

در رمزگشایی از آنچه که وکیلی آن را به ایجاد فشار برای استعفای سید عباس صالحی نسبت داده شده است باید در کدام معاونت این وزارتخانه به دنبال سرنخ بود؟

در معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مساله کمبود بودجه مهمترین چالش این روزها و سال آینده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. از سویی تلاش برای کاهش هزینه‌های سرسام‌آور نمایشگاه کتاب و جنجال واسپاری امور آن به بخش خصوصی و صنف و میزان استفاده آنها از منابع دولتی برای فعالیت‌های خود حاشیه‌ساز بوده است. در کنار این مساله موضوع اختصاص یارانه برای نمایشگاه کتاب و نیز طرح‌های فصلی فروش کتاب در سطح کشور و نیز تخصیص وبدجه برای ماندهی به فعالیت‌های بین‌المللی حوزه کتاب از جمله حضور در رویدادهای بین‌المللی حوزه کتاب و نیز اعمال سلیقه برخی از نهادهای خارج از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای حضور داشتن یا نداشتن برخی آثار و افراد در این رویدادها مهمترین چالش‌های این معاونت است. که باید به آن بحران روزافزون کاغذ و افزایش لجام گسیخته کاغذ را نیز افزود.

در معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اما موضوع و حاشیه اصلی را باید در جنجال پیرامون انتشار برخی قطعات موسیقایی و برخی ترانه‌ها جستجو کرد که فشار زیادی را در سال اخیر متوجه این وزارت خانه کرده است. از جنجال‌ها بر سر انتشار یک آلبوم موسیقی بدون صدور مجوز شورای شعر و ترانه برای متن ترانه‌های آن تا ماجرای انتشار موزیک ویدئوهایی خارج از ضابطه و مجوز این وزارتخانه. در بخش هنرهای نمایشی نیز نبود بودجه و نیز اجرای نمایش‌هایی که ساختار ویژه اجرا و بازی های پرحاشیه هنرمندان آنکه در مواردی منجر به برخورد قضایی با آنها نیز شده حواشی زیادی برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایجاد کرده است.

در سازمان سینمایی نیز شاید مهمترین چالش پیش روی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را بتوان در ساز ناکوک زدن سینماگران و اهالی سینما برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد تا جایی که سرپرست این سازمان با واداشته تا اعلام کند باید سینما را به سمت سپری کردن سال‌های کم‌حاشیه حرکت کند که البته این مساله با توجه به اتفاقات رخ داده در افتتاحیه جشنواره فیلم‌فجر فشارهای زیادی را متوجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کرده است.

سوال‌های که رمز استعفا را بازگشایی می‌کنند

مشکلات اداری و مالی و حاشیه‌های پررنگ‌تر از متن سال‌هاست که جزئی از مدیریت کلان و خرد فرهنگی در ساختمان سیمانی میدان بهارستان است و این رویدادها امری نیست که در قامت سال‌های رفته بر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در چهار دهه اخیر کمابیش وجود نداشته باشد اما به نظر می‌رسد صالحی اعمال قشار و تصمیم‌گیری برای سیاستگذاری در وزارتخانه خویش خارج از ساختار و چهارچوب این وزارتخانه و فشار بر وی و مدیرانش برای اجرای آن را بر نتابیده و رفتن را بر ماندن ترجیح داده است

آیا باید این فشارهای خارجی را باید در نوع خواست و تقاضای دولت از رئیس آن از این وزارتخانه جستجو کرد؟ و یا از سوی سایر نهادهای حاکمیتی که به این وزارتخانه نظر دارند؟ و اگر چنین است چه چیزی از صالحی خواسته شده که وی که همواره به خوی نرم و آرامش شهره بوده است را به سمت استعفا سوق داده است؟

آیا فشارهایی که وکیلی از آن یاد کرده است در صورت صحت داشتن، از سوی دولت برای خروج وزارت ارشاد در برابر انفعال این دستگاه دربرابر خواست سایر نهادهای حاکمیتی به صالحی وارد شده است یا از سوی نهادهایی خاص برای چرخش این وزارت‌خانه به سمت و سوی تامین منافع آنها؟

سکوت این روزهای صالحی درباره استعفایش گمانه‌زنی‌های بسیاری را برای آینده این دستگاه مهم فرهنگی پررنگ کرده است. گمانه‌زنی‌هایی که یادآور مسیر طی شده برای خروج علی جنتی از این وزارتخانه نیز بود.

منبع: مهر