کد خبر 948636
تاریخ انتشار: ۱۸ فروردین ۱۳۹۸ - ۰۰:۴۷

با وجود پایان بارندگی‌های شدید در چند روز اخیر ولی آورد بالای رودخانه کرخه، روستاها و شهرهای مسیر این رودخانه را همچنان به زیر آب می‌برد.

به گزارش مشرق، ورود سیلاب به استان خوزستان به خصوص در حوضه رودخانه کرخه با قدرت هر چه بیشتر ادامه دارد و حداقل ۶ شهر در مسیر این رودخانه تخلیه شده‌اند.

شهرهای حمیدیه، سوسنگرد، بستان، کوت سید نعیم، ابوحمیظه و رفیع در شهرستان‌های حمیدیه، دشت آزادگان و هویزه و کلیه روستاهای مسیر، مناطقی هستند که دستور تخلیه آنها صادر شده است.

بیشتر بخوانید:

تسهیلات سیل‌زدگان را از کجا تأمین کنیم؟

ورود نیروهای مردمی ورق را در این شهر برگرداند +عکس

غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان در خصوص لزوم تخلیه شهرها اظهار کرد: با توجه به احتمال طغیان رودخانه کرخه، شهرهای سوسنگرد، حمیدیه، رفیع، ابوحمیظه، بستان و کوت سید نعیم در معرض سیل قرار دارند و هر چه سریع‌تر باید از سکنه خالی شوند.

وی گفت: در حال حاضر خروجی سد کرخه دو هزار و ۴۰۰ تا دو هزار و۵۰۰ متر مکعب بر ثانیه است که رودخانه کرخه توان این حجم آب را ندارد و طبیعی است که در برخی جاها طغیان کند.

با وجود اینکه اخبار خوبی از سدهای حوضه کارون و دز به گوش می‌رسد و خروجی سدهای این دو حوضه کاهش یافته است به گونه‌ای که آب از جاده ساحلی دزفول ناشی از خروج آب از سد دز پایین آمده است ولی شهرهای مسیر رودخانه کرخه هر لحظه شاهد بالا آمدن آب هستند و مقاومت روستاها و شهرهای مسیر یکی یکی در حال شکستن است.

کرخه مطابق پیش‌بینی‌ها نبود

استاندار خوزستان در همین زمینه گفت: این حجم ورودی آب به سد کرخه مطابق با پیش بینی‌ها نبوده است چرا که توقع می‌رفت با قطع شدن باران در استان‌های بالا دست و فروکش کردن سیلابهای این استان‌ها ورودی آب کرخه کاهش یابد ولی متأسفانه این امر محقق نشد و ورودی آب سد کرخه حتی افزایش هم داشته است.

وی گفت: طبق پیش بینی‌های کارشناسان سازمان آب و برق خوزستان، می‌بایست در مدت چهار روز گذشته، ورودی سد کرخه به حجم ثابت دو هزار متر مکعب بر ثانیه برسد و حتی پیش بینی شده بود که بعد از چهار روز به زیر دو هزار متر مکعب بر ثانیه برسد.

شریعتی اضافه کرد: شب گذشته ورودی کرخه به دو هزار و ۴۰۰ متر مکعب بر ثانیه رسید و این حجم ورودی ظرفیت سد را به سمت پر شدن برده است به همین دلیل امکان کاهش حجم خروجی سد وجود ندارد.

با این شرایط به نظر می‌رسد تا امشب روستاهای بیشتری زیر آب بروند و حتی نگرانی‌ها در مورد به زیر آب رفتن رفیع به شدت بالا رفته و همین امر مناطق پایین دست رودخانه کرخه شامل شهرستان‌های هویزه، دشت آزادگان و حمیدیه را وارد یک بحران جدی کرده است.

مقاومت مردم در برابر تخلیه شهرها و روستاها

این در حالی است که با وجود اخطارها و هشدارهای لازم از سوی مدیریت بحران استانداری، هنوز بسیاری از ساکنان ۱۱۰ روستای غرب، شمال و مرکز خوزستان به دلیل جدی نگرفتن خطر سیلاب به هیچ وجه مایل به ترک خانه‌های خود نیستند.

در همین زمینه آیت الله موسوی جزایری ضمن توصیه مردم به همکاری با مسئولان در زمینه تخلیه شهرها و عدم حضور در مناطق پرخطر تاکید کرد: متأسفانه مردم به علت خلف وعده دولت در سیل سال ۹۵ اطمینان خود به دولت را از دست داده‌اند و سعی کرده‌اند با وجود خطرات فراوان زمین‌های کشاورزی و خانه‌های خود را خودشان حفظ کنند.

تعطیلی ادارات در دشت آزادگان

فرمانداری شهرستان دشت آزادگان نیز اعلام کرد: ادارات و بانک‌ها در کنار مدارس و مراکز آموزش عالی در چهار شهر در خطر سیلاب این شهرستان شامل سوسنگرد، بستان، کوت سید نعیم و ابوحمیظه از فردا یکشنبه تعطیل هستند و امکانات دستگاه‌های اجرایی در اختیار ستاد مدیریت بحران این منطقه قرار می‌گیرند.

۱۱۰ روستا تخلیه شوند

در همین زمینه کیامرث حاجی‌زاده مدیرکل مدیریت بحران استانداری خوزستان نیز شب قبل اعلام کرد: از ابتدای وقوع سیل در خوزستان تاکنون ۱۱۰ روستای در معرض سیل در این استان به صورت کلی و جزئی تخلیه شدند.

وی افزود: این روستاها به خاطر افزایش دبی حوضه‌های آبریز دز، کرخه و کارون به منظور پیشگیری از هر گونه حادثه احتمالی تخلیه شده‌اند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری خوزستان گفت: همچنین ۴۳ اردوگاه در نقاط امن برای روستاهای تخلیه‌شده در معرض خطر برپا شده است که در این اردوگاه تا کنون حدود ۲۵ هزار نفر ساکن شده‌اند.

بحران فاضلاب در اهواز

یکی از خطراتی که به شدت شهرستان اهواز به علت بالا آمدن آب رودخانه کارون را تهدید می‌کند، پس زدگی فاضلاب در این شهرستان است مشکلی که در چند نقطه به مرز بحران رسیده ولی فوراً کنترل شده است.

در همین زمینه فتح اله عضو شورای شهر اهواز حاجتی اظهار کرد: با توجه به سیلاب و افزایش عرض رودخانه کارون چون تمام نقاط فاضلاب واردخانه می‌شود، اصلاً جوابگو نیست.

وی افزود: مثلاً پشت بیمارستان امام در جاده ساحلی آب بیرون زده و هر جایی که فاضلاب نفوذ کند، آب بیرون می‌زند.

عضو شورای شهر اهواز تصریح کرد: بیرون زدن آب با نفوذ در فاضلاب عوارض بدی دارد که از آن جمله می‌توان به بروز بیماری وبا، تب حسبه، هپاتیت آ اشاره کرد که بعد از خشک شدن فاضلاب این‌طور خودش را نشان می‌دهد.

حاجتی یادآور شد: وقتی مصرف آب بیشتر باشد در نتیجه فاضلاب هم بیشتر و مشکلات افزایش پیدا می‌کند، بنابراین باید با کاهش مصرف آب از افزایش فاضلاب جلوگیری کنیم.

وی بیان کرد: امروز از شهرداری و شرکت نفت پمپ گرفتیم تا پشت بیمارستان امام نصب و فاضلاب پس زده را وارد رودخانه کنیم.

عضو شورای شهر اهواز با اشاره به اینکه پیشگیری بهتر از درمان است، ادامه داد: شاید مصرف کم آب سخت باشد ولی چاره‌ای نیست و باید متفاوت با روزهای معمولی رفتار کرد.

حاجتی در پایان با تأکید بر اینکه مردم باید هشدارهای لازم را جدی بگیرند، درخواست کرد: از متولیان امر تقاضا داریم که تمام تلاش خود را به کار بگیرند؛ شهرداری و دیگر دستگاه‌های اجرایی در کنار شرکت‌های نفت، حفاری، فولاد و نیشکر همه کنار هم باشند تا از این بحران زودتر خارج شویم.

این در حالی است که امروز معاون وزیر نیرو در حکمی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب اهواز را برکنار و مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان خوزستان را با حفظ سمت به عنوان مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب اهواز منصوب کرد تا ماجرا شکل عجیب‌تری به خود بگیرد.

سازه‌های بدون مجوز

اما این روزها و با توجه به بالا آمدن آب رودخانه کارون سازه‌های بی‌شماری زیر آب رفته‌اند که اعتراض‌های فراوانی را به همراه داشته‌اند. در همین زمینه معاون حفاظت و بهره برداری از منابع آب سازمان آب و برق خوزستان، ساخت و سازهای موجود در بستر رودخانه کارون در مقطع اهواز را فاقد مجوزهای لازم دانست.

حمیدرضا لشکری ضمن اعلام مطلب فوق افزود: براساس تبصره سه ماده دو قانون توزیع عادلانه آب، هرگونه ایجاد اعیانی در بستر رودخانه بدون مجوز از وزارت نیرو ممنوع است.

وی در ادامه بیان کرد: کلیه ساخت و سازهای موجود در بستر رودخانه کارون در مقطع اهواز که توسط ارگان‌های مختلف احداث شده است، فاقد مجوز از سازمان آب و برق خوزستان هستند.

معاون حفاظت و بهره برداری از منابع آب سازمان آب و برق خوزستان تصریح کرد: پیگیری‌های قانونی برای تخریب این ساختمان‌ها صورت گرفته است و این پیگیری‌ها تا حصول نتیجه ادامه خواهد داشت.

عدم رعایت کدهای ارتفاعی جاده ساحلی

لشکری به عدم رعایت دستورالعمل‌های صادر شده از سوی سازمان آب و برق خوزستان در ارتباط با احداث جاده ساحلی نیز اشاره کرد و گفت: متأسفانه شهرداری اهواز، کدهای ارتفاعی اعلام شده از سوی سازمان آب و برق در مورد احداث جاده ساحلی را رعایت نکرده است. کد ارتفاعی اعلام شده بر مبنای تراز سیلابی دوره بازگشت ۲۰۰ ساله از تراز سطح آب ایمن شهری با دبی چهار هزار و ۳۰۰ مترمکعب بر ثانیه بوده است که رعایت نشده است و امروز باعث ایجاد مشکلاتی در شهر اهواز شده است.

معاون حفاظت و بهره برداری از منابع سازمان آب و برق خوزستان از انجام مطالعات لایروبی رودخانه‌های استان نیز خبر داد و افزود: سازمان آب و برق مطالعات لایروبی رودخانه‌های استان را انجام داده است اما بدلیل عدم تأمین اعتبار مالی و نقدینگی لازم، تنها بخشی از لایروبی رودخانه‌های آن‌هم بر مبنای اولویت صورت گرفته است.

۴ استان معین خوزستان

از سوی دیگر به منظور کمک به عملیات امدادرسانی به سیل‌زدگان و مقابله با خسارت‌های سیل در خوزستان، سخنگوی وزارت کشور از تعیین استان‌های تهران، اصفهان، فارس و کرمان با حکم وزیر کشور به عنوان استان‌های معین استان خوزستان خبر داد.

سید سلمان سامانی افزود: نظر به حجم و گستردگی خسارات وارده به استان‌های متأثر از سیل و به ویژه استان خوزستان و استمرار وضعیت فوق العاده به منظور امداد رسانی فوری و مستمر چهار استان ملزم شدند جلسه هماهنگی ستاد مدیریت بحران را بدون فوت وقت برگزار کنند.

سخنگوی وزارت کشور تاکید کرد: استان‌های تهران، اصفهان، فارس و کرمان در روز جاری نسبت به گسیل و ارسال امکانات، تجهیزات، ماشین آلات، مواد غذایی و مایحتاج عمومی و در صورت لزوم اعزام افراد متخصص به استان خوزستان اقدام می‌کنند.

منبع: مهر