ارگان رسانه‌ای دولت در ادامه نوشت: «در شرایط کنونی، بهترین هدیه به تندروها و دولت ترامپ از دست دادن خونسردی، خودزنی‌های غیرضروری از قبیل قهر با لوایح FATF، لبریز شدن کاسه «صبر استراتژیک» است.

سرویس سیاست مشرق - روزانه می‌توان از لابه‌لای گزارش‌ها و عناوین خبری رسانه‌های مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابل‌توجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که می‌تواند برای مخاطبین قابل‌استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژه‌های مشرق" نکات و تأملات قابل‌استخراج از رسانه‌ها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژه‌های مشرق» همراه شوید.

*******

** نباید بخاطر تروریستی نامیدن سپاه، با FATF قهر کنیم!

روزنامه ایران در یادداشتی با عنوان «تله حقوقی آمریکا برای ایران» نوشت: «نامگذاری سپاه پاسداران به عنوان یک "سازمان تروریست خارجی"…یک تله حقوقی / سیاسی است که به چند منظور پیش پای ایران و دولت بعدی امریکا پهن شده است...جریان جنگ‌طلب و تندروی واشنگتن قصد دارد با این تله‌گذاری دولت ایران را به اتخاذ تصمیمات تند و عصبی- مانند خروج از برجام- ترغیب کند تا از این طریق راه را برای اجماع‌سازی مجدد علیه کشور هموار سازد...دولت کنونی امریکا بخوبی واقف است که حزب دموکرات و نامزدهای برجسته آن برای جانشینی ترامپ از هم‌اکنون «بازگشت به برجام» را در برنامه انتخاباتی سال آینده خود قرار داده‌اند. به همین خاطر، با توجه به احتساب احتمال عدم موفقیت ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰، قصد دارد با تحریک ایران به تندروی و بالطبع تقبیح هرگونه اقدام در جهت تلطیف روابط با ایران، این وعده انتخاباتی و برنامه سیاسی را از دستور کار جریان رقیب خارج سازد».

ارگان رسانه‌ای دولت در ادامه نوشت: «در شرایط کنونی، بهترین هدیه به تندروها و دولت ترامپ از دست دادن خونسردی، خودزنی‌های غیرضروری از قبیل قهر با لوایح FATF، لبریز شدن کاسه «صبر استراتژیک» و مبادرت به اقدامات و اظهارات نسنجیده‌ای است که برای متفکران و دستگاه تبلیغاتی جریان جنگ‌طلب قابل بهره‌برداری است».

کارویژه اصلی سازمان FATF اجرای لیست تحریمی وزارت خزانه داری آمریکا است. تا پیش از این نیروی قدس سپاه در فهرست تروریستی وزارت خزانه داری آمریکا بود. اما در روزهای گذشته، ترامپ آب پاکی را روی دست حامیان FATF ریخت و کل مجموعه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را نیز در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد.

با اینحال و به رغم این اقدام وقیحانه، باز هم رسانه‌های اصلاح طلب در رویکردی منفعلانه مدعی هستند که نباید از پیوستن به FATF منصرف شویم!

در حال حاضر، رئیس FATF معاون وزارت خزانه‌داری آمریکا-اتاق جنگ اقتصادی علیه ایران- است. FATF در گزارش رسمی خود که چندی پیش منتشر شد، به صراحت اعلام کرد که یکی از اهداف اصلی این سازمان، بستن مسیرهای دورزدن تحریم‌ها توسط ایران است.

یکی از اهداف FATF تحریم سپاه توسط بانک‌های ایرانی در داخل کشور است. چندی پیش مستنداتی از بخشنامه برخی از بانک‌ها درخصوص تحریم سپاه واجرای لیست تحریمی وزارت خزانه داری آمریکا منتشر شد.

** نوبخت، «مرد بسته‌های اقتصادی بی نتیجه» دولت است

روزنامه سازندگی در گزارشی با عنوان «مرد بسته‌های اقتصادی» نوشت: «هر کجا نامی از بسته‌ای مربوط به اقتصاد باشد، در کنارش نام محمدباقر نوبخت هم شنیده می‌شود. مرد سازمان برنامه و بودجه کشور که باید حساب دخل و خرج را داشته باشد و برای بهترشدن اوضاع برنامه ریزی کند. مردی که تا همین چند وقت پیش سمت سخنگویی دولت را هم بر عهده داشت، اما زمانی که صحبت از تغییر در بخش اقتصادی کابینه به میان آمد، او به جای کناره گیری از سمتش در سازمان برنامه و بودجه، صندلی‌اش در سخنگویی دولت را کنار گذاشت».

این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «نوبخت از ارائه بسته‌ای جدید برای رونق تولید خبر داده است…سال ۹۳، یک سال بعد از شروع به کار دولت...نوبخت بسته "خروج غیر تورمی از رکود" را رونمایی کرد. دولت برای این بسته تبلیغات زیاد و پرطمطراقی به راه انداخت و جلسات متعددی با حضور اقتصاددانان برتر کشور برگزار کرد...تقریباً تمام صحبت‌هایی که نوبخت و طیب نیا (وزیر اقتصاد دولت یازدهم) درباره بسته خروج غیرتورمی از رکود گفته بودند، اجرا نشد...طی این سالها، پیشران‌های اقتصاد حرکتی نکردند و دیگر قسمت‌های اقتصاد را به چرخش درنیاوردند».

سازندگی در ادامه نوشت: «البته بسته "خروج غیرتورمی از رکود" تنها بسته دولت نبوده است…بسته‌هایی که دولت روحانی از سال ۹۲ تا به الان طراحی کرده است، تقریباً بی نتیجه مانده است. البته که نوبخت، مرد اعلام بسته‌های اقتصادی دولت، برای برون رفت از مشکلات اقتصادی، درباره بسته رونق تولید جزییاتی ارائه نداده است، اما اگر قرار است مانند بسته‌های قبلی باشد، همین ابتدای کار مشخص است که جواب نمی‌دهد. دو سال از دولت دوم روحانی گذشته است و تنها دو سال مهلت تا اجرا و به نتیجه رسدن بسته‌ها در دولت دوازدهم باقی است».

گفتنی است در سالهای اخیر بسته‌های اقتصادی دولت همواره مورد انتقاد فعالان اقتصادی و کارشناسان اقتصادی قرار داشت. یکی از ایرادات اساسی به بسته‌های اقتصادی دولت این بود که این بسته‌ها با حفره‌های رانتی متعدد مواجه است.

روحانی - ۲۰ فروردین ۹۸- در مراسم سالروز ملی فناوری هسته‌ای گفت: «اگر در سال ۹۲ گفتیم که سانتریفیوژ بچرخد و زندگی مردم هم بچرخد، به قول خود عمل کردیم»!

لازم به ذکر است که نوبخت یکی از کانون‌های اصلی انتقادات نسبت به دولت است و فعالین اصلاح طلب، نوبخت و عملکردش در سازمان برنامه و بودجه را مسبب بخش عمده‌ای از مشکلات موجود می‌دانند.

** دلار ۴۲۰۰ تومانی، منطق علمی و کارشناسی نداشت

روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی نوشت: «گزارش‌ها حاکی از آن است که پس از یک‌سال، سیاست دلار ۴۲۰۰ تومانی در گام‌های نهایی قرار گرفته و قرار است تا پایان هفته استراتژی جدیدی برای حمایت از اقشار کم‌درآمد اتخاذ شود. در ۲۰ فروردین سال ۹۷، سیاست دلار ۴۲۰۰ تومانی با هدف کنترل سطح قیمت کالاهای اساسی و تک‌نرخی شدن دلار کار خود را شروع کرد. اما مطابق بررسی‌ها، پس از یک سال با وجود هزینه‌کرد ۱۴ میلیارد دلار ارز ارزان در کالاهای اساسی، این سیاست نتوانست در اهداف اولیه خود موفق عمل کند».

روزنامه جهان صنعت نیز در مطلبی نوشت: «یکی از اساسی‌ترین اشتباهات دولت که اثرات ناشی از اجرای آن به تمام حوزه‌های اقتصادی تعمیم یافت، تصمیم‌گیری برای تک‌نرخی اعلام کردن نرخ ارز بود، آن هم در شرایطی که نه‌تنها سازوکار لازم برای اجرای چنین تصمیمی فراهم نشده بود که از منطق علمی و پشتوانه کارشناسی نیز در اجرای آن برخوردار نبود».

«عبدالناصر همتی» رئیس بانک مرکزی-اسفند ۹۷- با تاکید بر اینکه تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واسطه‌ها رانت ایجاد کرد، اعلام کرد اختصاص این ارز به کالاهای اساسی در نهایت موجب افزایش سطح قیمت‌ها شد.

اوایل سال گذشته دولت اعلام کرد که به هر شخصی که ارز بخواهد دلار ۴۲۰۰ تومانی می‌دهد. پس از آن شرکت‌های بسیاری تأسیس شدند و بدون ارائه صورت‌های مالی حسابرسی شده دلار ۴۲۰۰ تومانی گرفتند و سرنوشت مقدار بسیاری از آن ارزهای تخصیص یافته هنوز مشخص نشده است.

در حقیقت دولت با اجرای سیاست اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات همه کالاها، موجب حیف و میل ۱۸ میلیارد دلار از منابع ارزی کشور شد.

لازم به ذکر است که روحانی -خرداد ۹۲- در برنامه تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری درباره افزایش قیمت دلار گفته بود: «قیمت دلار به چند برابر قیمت افزایش یافته. مشکل کجاست!؟ مشکل عدم مشورت، مشکل خودشیفتگی، مشکل عدم استفاده از ابزار علمی برای اداره کشور است. مشکل بی‌ثباتی‌هاست... برای من قابل‌قبول نیست هر روز هر فرد ایرانی که به عمره می‌رود به خاطر کاهش هر روز قیمت ریال، در کنار یک عرب، خجالت بکشد».

برچسب‌ها