کد خبر 955825
تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۴:۱۳

مقامات آمریکایی می‌گویند کاخ سفید نگران است که کارزار فشار حداکثری علیه ایران، واکنش سخت این کشور را درپی داشته باشد.

به گزارش مشرق، درحالی که دولت آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ» از روز پنجشنبه تحریم کشورهای واردکننده نفت از ایران را آغاز کرده است (چه دوست چه دشمن)، برخی مقامات کاخ سفید اما هشدار می‌دهند که توقف کامل صادرات انرژی ایران سخت‌تر از چیزی است که انتظار داشتند.

مقامات آمریکایی در گفت‌وگو با شبکه «سی. ان. ان.» از نگرانی دولت ترامپ از واکنش سخت جمهوری اسلامی به تحریم‌های نفتی آمریکا خبر داده و گفتند که کاخ سفید باید برای این پاسخ‌ها آماده شود.

بر این اساس، ایالات متحده نگران است که ایران در واکنش به لغو معافیت‌های نفتی برای هشت کشور واردکننده و جنگ اقتصادی که برای به صفر رساندن صادرات نفت این کشور آغاز کرده، دارایی‌ها و پایگاه‌های آمریکا در منطقه غرب آسیا را هدف قرار دهند.

بیشتر بخوانید:

روایتی از تلاش آمریکا برای کودتای نظامی در عراق

وزیر کشور: ۷۰ درصد بودجه کشور از نفت جدا شده است

به گفته این مقامات، کاخ سفید احتمال می‌دهد که کشورهای واردکننده نفت از ایران به‌دنبال راه‌های جایگزین برای دور زدن تحریم‌های آمریکا علیه تهران و ارتباط بسیار کم با سیستم مالی ایالات متحده باشند.

«الیزابت روزنبرگ» مقام ارشد پیشین وزارت خزانه‌داری آمریکا می‌گوید: «گمان نمی‌کنم که صادرات نفت ایران قطع شود. شاید دچار کاهش شدیدی شود اما به صفر نمی‌رسد. ایالات متحده با چالش اجرایی بزرگی مواجه است».

وی با بیان اینکه واقعیت‌های بازار نفت دلیل دیگری است که آمریکا نخواهد توانست صادرات نفت ایران را به صفر برساند، تو ضیح می‌دهد: «انتظار ندارم به صفر برسد، زیرا تامین‌کنندگان کافی (نفت) وجود ندارد… هشدارهای قبلی کافی نیز داده نشده بود. سعودی‌ها نفت کافی (برای پر کردن خلأ ایران ندارند و البته این اتفاق هم نمی‌افتد».


سی.‌ان.ان به نقل از تحلیلگران سیاسی می‌نویسد که بروز یک اختلاف کوچک بین مقامات کاخ سفید بر سر رویکرد آمریکا در قبال ایران، می‌تواند دیگر اولویت‌های سیاست خارجی ایالات متحده را نیز تضعیف کند و این در حالی است که کاخ سفید همزمان تلاش می‌کند تا روابط نزدیک‌تری با هند و چین برای رسیدن به توافقات تجاری برقرار کند.

«هنری رُم» تحلیلگر گروه اوراسیا درباره گزینه‌های پیش روی ایران برای واکنش به تحریم‌های آمریکا معتقد است: «اگر ایرانی‌ها انتخاب کنند که به این تحریم‌های نفتی واکنش سختی نشان دهند، به‌نظرم اولین تهدید استفاده از گزینه سایبری است، حال می‌خواهد به تعطیلی کشاندن پالایشگاه‌های سعودی باشد خواه بانک‌های غرب آسیا. این محتمل‌ترین راهی است که خواهند رفت… همچنین با این روش، فشار کمتری روی ترامپ است تا او نیز واکنش نشان دهد و به این ترتیب خطر تقابل نسبتاً کم می‌شود».

کارشناسان همچنین می‌گویند که ایالات متحده در پر کردن خلأ نفتی ایجاد شده در بازار درپی کاهش صادرات نفت ایران مشکل خواهد داشت زیرا از یک طرف تنش‌ها با ونزوئلا تولید نفت سازمان اُپک (کشورهای صادرکننده نفت) را با مشکل مواجه کرده و از سوی دیگر درگیری‌های لیبی و تصمیم عربستان سعودی به کم‌کردن استخراج نفت نیز مزید بر علت هستند.

حدود یک سال پیش بود (۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷) که دولت ایالات متحده به ریاست «دونالد ترامپ» به بهانه‌های واهی و ادعاهای بی‌اساس علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران، از توافق بین‌المللی برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به «برجام» خارج شده و تمام تحریم‌های هسته‌ای ذیل این توافق را در دو بازه ۹۰ و ۱۸۰ روزه مجدداً اعمال کرد.

از جمله این تحریم‌ها، ممنوعیت خرید نفت برای کشورهای خارجی از ایران بود که در آبان‌ماه ۹۷ آمریکا به هشت کشور (هند، چین، ترکیه، کره جنوبی، ژاپن، تایوان و یونان و ایتالیا) معافیت‌هایی اعطا کرد تا برای قطع واردات آماده شوند. در حالی که مقامات دولت ترامپ که پیشتر از احتمال پایین تمدید معافیت‌های تحریمی واردات نفت از ایران صحبت کرده بودند، کاخ سفید روز دوشنبه اعلام کرد که رئیس‌جمهور آمریکا در تاریخ دوم می (۱۲ اردیبهشت) این معافیت‌های نفتی را تمدید نخواهد کرد.

منبع: فارس

برچسب‌ها