کد خبر 961180
تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۳۹۸ - ۲۳:۱۷

در شرایط کنونی فلسطین و به ویژه نوار غزه در وضع بغرنجی به سر می‌برند و در نوار غزه گرسنگی جان بیش از یک میلیون نفر را تهدید می‌کند.

به گزارش مشرق، «محمد مرادی» در یادداشت روزنامه «جوان» نوشت:

کاخ سفید روز دو شنبه ۳۰ اردیبهشت از اولین اقدامی که در راستای اجرای معامله قرن در منطقه انجام خواهد داد پرده برداشت. امریکا و بحرین در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که منامه پایتخت بحرین طی روزهای سوم و چهارم مردادماه میزبان نشستی با هدف جذب سرمایه‌گذار برای سرمایه‌گذاری در مناطق فلسطین خواهد بود. طبق این بیانیه، رؤسای دولت‌ها و نمایندگانی بلندپایه از جامعه جهانی در این کنفرانس شرکت خواهند کرد. اما هدف از برگزاری این نشست چیست؟

بیشتر بخوانید:

فتح: هر کسی در نشست بحرین شرکت کند «خائن» و «مزدور» است

مأموریت خطرناک مثلث خیانت عربی در ایستگاه منامه

اهداف اجلاس عربی-اسرائیلی بحرین چیست؟

اعتراف صهیونیست‌ها به پیشرفت چشمگیر حزب‌الله


دولت ترامپ به دنبال آن است تا مسئله فلسطین و اسرائیل را با اجرای طرحی با عنوان «معامله قرن» حل و فصل کند. در حال حاضر تمامی گروه‌های فلسطینی اعم از گروه‌های جنبش مقاومت و گروه‌هایی که به سازش اعتقاد دارند، با این طرح مخالفت کرده‌اند، به طوری که حتی محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان که همواره بر مذاکره تأکید می‌کند، طی دو سال گذشته مذاکره خاصی با اسرائیل و امریکا نداشته است. از جمله بندهای معامله قرن که اسرائیل منتشر کرده است: «فلسطین جدید» در اراضی کرانه باختری و نوار غزه تشکیل می‌شود؛ شهرک‌های این مناطق نیز به اسرائیل داده خواهند شد و فلسطین حق در اختیار داشتن ارتش را ندارد. علاوه بر این بازگشت آوارگان نیز برای همیشه به فلسطین منتفی می‌شود. در واقع معامله قرن طرحی در راستای منافع اسرائیل و رسمیت بخشیدن به اشغال فلسطین توسط رژیم صهیونیستی است.

این طرح تمامی تلاش‌های بین‌المللی در سال‌های گذشته را از بین می‌برد. به همین دلیل در سه سطح نظام بین‌الملل، منطقه و گروه‌های فلسطینی مخالفت‌های زیادی با این طرح شده است و امکان اجرایی شدن آن در شرایط کنونی وجود ندارد. به دلیل هراس از تبعات اجرای این طرح، تاکنون چند بار اعلام مفاد آن به صورت رسمی به تعویق افتاده است. در واقع اجرای معامله قرن در زمینه سیاسی در شرایط کنونی امکان‌پذیر نیست و می‌تواند تبعات زیادی برای اسرائیل و حامیان این طرح به همراه داشته باشد.


به همین دلیل امریکا سعی دارد در زمینه اقتصادی مقدمات اجرای معامله قرن را آماده کند. در این راستا قرار است که نشست منامه برگزار شود. مقامات دولت امریکا گفته‌اند که در این نشست چهار موضوع اصلی مورد بحث قرار خواهد گرفت: «زیرساخت‌ها، صنعت، توانمندسازی مردم و اصلاحات حکومتی تا از این طریق این منطقه قابلیت سرمایه‌گذاری پیدا کند.» قرار است در این نشست از هرگونه بحث درباره موضوعات سیاسی خودداری شود و وزیران اقتصاد و نه وزیران خارجه به همراه هیئت‌هایی از شرکت‌های تجاری حضور یابند.


در شرایط کنونی فلسطین و به ویژه نوار غزه در وضع بغرنجی به سر می‌برند و در نوار غزه گرسنگی جان بیش از یک میلیون نفر را تهدید می‌کند. علاوه بر این محاصره ۱۱ ساله نیز باعث ایجاد فشارهای اقتصادی زیادی بر مردم شده است. در کرانه باختری نیز مردم این منطقه به شدت وابسته به کمک‌های جهانی هستند. در این شرایط امریکا سعی دارد با حربه اقتصادی وارد شده و به نوعی گروه‌های فلسطینی را تطمیع کند. همواره در روابط بین‌الملل این گزاره مطرح است که برای حساسیت‌زدایی در مورد پرونده‌های حساس بین کشورهای متخاصم باید نقطه همکاری را از یک مسئله غیرحساس و غیرسیاسی مانند اقتصاد شروع کرد و به تدریج و با فراهم شدن زمینه‌ها، همکاری را به بخش‌های حساس و سیاسی نیز تسری داد. در این مورد نیز نقشه امریکا و اسرائیل دقیقاً همین است.

در واقع سعی دارند با جمع کردن کمک‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری در فلسطین مردم را به این سمت ببرند که دستاوردهای معامله قرن را بیشتر از پیامدها و خسارت‌هایش ببینند. در واقع امریکا سعی دارد با تمرکز بر مسائل اقتصادی و سرمایه‌گذاری در فلسطین، زمینه وارد شدن معامله قرن به فاز سیاسی و اجرایی را مهیا کند. اما نکته مهم این است که این تصور و توهم امریکا به شدت از سوی جنبش‌های فلسطینی رد شده و آن را یک خیانت بزرگ معرفی کرده‌اند. حتی انتخاب بحرین به عنوان مکان این نشست نیز به دلیل هراس حامیان معامله قرن از واکنش افکار عمومی بوده است. برگزاری نشست مربوط به معامله قرن به عنوان خیانت بزرگ به فلسطین در هر کشوری به معنای همراهی آن کشور با این خیانت خواهد بود. در یک سال گذشته کشورهایی مانند امارات، عربستان و بحرین به صورت پنهانی از معامله قرن حمایت کرده‌اند، اما به دلیل هراس از واکنش جهان اسلام جرئت علنی کردن آن را نداشته‌اند.

در این مرحله که امریکا سعی دارد با حساسیت‌زدایی از معامله قرن نشستی اقتصادی در این مورد اجرا کند باید کشوری انتخاب شود که در معادلات سیاسی چندان جایگاهی ندارد و حتی اگر فشار جهان اسلام در این مورد شروع شود بحرین به عنوان یک ریزکشور باید قربانی شود. به همین دلیل امارات و عربستان از پذیرش میزبانی این نشست خودداری کرده‌اند. در کل بخش نخست معامله قرن در حالی قرار است با نشست منامه شروع شود که ناکام بودن این حربه جدید امریکا نیز پیش از شروع مشخص است، چرا که گروه‌های مقاومت اعلام کرده‌اند که فریب این خدعه‌ها را نخواهند خورد و رونق اقتصادی به بهای رسمیت یافتن اشغال فلسطین بزرگ‌ترین خیانت است که هیچ گروهی در فلسطین زیر بار آن نخواهد رفت.