کد خبر 993530
تاریخ انتشار: ۲۶ شهریور ۱۳۹۸ - ۲۱:۵۴

روزنامه اصلاح‌طلب آرمان در واکنش به گزارش دو روز گذشته درباره فعالیت برخی اصلاح طلبان به نفع ترامپ، مطلبی منتشر کرد که تأیید منطق این گزارش بود.

به گزارش مشرق، روز یکشنبه (۲۴ شهریور) گزارشی با عنوان "کمپین انتخاباتی ترامپ در تهران" منتشر شد که در آن، به اظهارنظرهای اخیر عده‌ای از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب -که در یک سال گذشته بیش از سایرین در طبل مذاکره با آمریکا به بهانه احتمال وقوع جنگ کوبیدند، پرداخته شد.

بیشتر بخوانید:

کمپین انتخاباتی ترامپ در تهران!

خروج آمریکا از برجام، تشدید تحریم‌ها و به سرانجام نرسیدن وعده‌های طرف‌های اروپایی امضاکننده برجام، موجب شده حتی مقامات دولت روحانی و وزارت خارجه که در سال ۹۲ راه‌حل مشکلات کشور را در مذاکره و حل و فصل پرونده هسته‌ای می‌دانستند نیز راهکار مقاومت فعال را انتخاب کنند. این راهبرد این روزها به برداشته شدن گام سوم کاهش تعهدات برجامی ایران منتهی شده و دولت از اردیبهشت امسال شروع به کاهش تعهدات خود در برجام کرده است.

با این‌حال طیفی از اصلاح‌طلبان تندرو بعد از خروج آمریکا از برجام همچنان خواستار مذاکره آن هم در سطح سران دو کشور بودند.

اوج این طرز تفکر اصلاح‌طلبانه نامه‌ای بود که خردادماه سال گذشته از سوی برخی چهره‌های اپوزیسیون و اصلاح‌طلبان داخلی به امضا رسید.

در این بیانیه اصلاح‌طلبان خواستار این شده بودند که "مذاکرات می‌تواند با قدرت و از موضع حفظ منافع ملی باشد و در صورت هرگونه زیاده‌خواهی یا عدم ارایه تضمین برای پابرجا ماندن تعهدات، راه بازگشت همیشه باز است." جمیله کدیور اصلاح‌طلب اپوزیسیون و نماینده مجلس ششم، غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران، عیسی سحرخیز محکوم امنیتی، احمد منتظری فرزند آیت‌الله منتظری و رضا علیجانی فعال سیاسی اصلاح‌طلب پناهنده به فرانسه  از جمله امضاکنندگان این نامه بودند. 

بیشتر بخوانید:

محسن رضایی: روزی ما ترامپ را محاکمه کنیم

اخراج «بولتون» سیاست خارجی آمریکا را تغییر می‌دهد؟

وقتی ترامپ دیپلماسی را مزه می‌کند!

شخصیت‌های افراطی جریان اصلاحات مانند مصطفی تاج‌زاده، عبدالله رمضان‌زاده، عبدالله ناصری و... نیز هرکدام در روزهای اخیر به نحوی صحبت‌های سابق خود برای مذاکره را تکرار کردند.  

تاج‌زاده که ردپای وی در بسیاری از وقایع خشونت‌آمیز کشور همچون کوی دانشگاه، غائله خرم آباد و فتنه ۸۸ مشاهده می‌شود، هر روز در توئیت‌هایش سخن از مذاکره می‌گوید و در ماه‌های قبل نیز با ساخت دوگانه جنگ-مذاکره خواستار گفت‌وگو با آمریکا شده بود و در یک مناظره دانشجویی گفته بود "امکان ندارد که شیوه‌ای جز تعامل برد ــ برد یا باخت ــ باخت وجود داشته باشد و ما محکوم به گفتگو هستیم، حالا این گفتگو می‌خواهد قبل از جنگ باشد یا بعد از جنگ باشد و عقل حکم می‌کند که قبل از اینکه همه چیز به هم بریزد گفتگو کنیم".

عبدالله ناصری مشاور سید محمد خاتمی هم ناامیدانه به دنبال پذیرش تنها پیشنهادی است که این بار از طرف ماکرون به ایران آورده شده است. او معتقد است از این طریق باید به سمت مذاکره رفت زیرا گزینه بازگشت آمریکا به برجام غیرواقع‌بینانه است!

الهه کولایی هم رد مذاکره را از شیوه‌های نامعمول در محیط بین‌الملل می‌داند اما بیان نمی‌کند که آیا مذاکره در شرایطی که طرف مقابل هر زمان که فرصتی بیابد شیوه جدیدی برای به‌پیش بردن کمپین فشار حداکثری‌اش پیدا می‌کند، کار معمولی در عرصه روابط بین‌الملل هست یا نه!

بدیهی است در شرایطی که کفگیر تحریم‌های آمریکا به ته دیگ رسیده و تحریم نمی‌تواند کاری از پیش ببرد و از سویی این روزها شاهد قدرت نمایی جبهه مقاومت در منطقه هستیم، مهم‌ترین چالش دونالد ترامپ برای مناطره‌های انتخاباتی پیش رویش، مسئله ایران است و قطعا با این سوال مواجه خواهد شد که چرا تحریم‌ها نتوانست قدرت ایران را مهار کند و چرا راهبرد خروج از برجام برای ایجاد بحران در جمهوری اسلامی به سرانجامی نرسید؟

روزنامه آرمان ملی از جراید جریان اصلاحات در شماره امروز خود، نوشته است "اصلاح‌طلبان علاقه وافری به مذاکره با آمریکا ندارند و نباید فراموش کرد که این طیف با در نظر گرفتن شرایط زمانی و مکانی به اظهار نظر می‌پردازد مانند اشغال سفارت آمریکا در سال ۵۸ که لازمه آن زمان بود...."

این روزنامه در ادامه به سراغ معصومه ابتکار معاون رئیس‌جمهور در امور زنان رفته و از او پرسیده آیا شخصی در بدنه دولت موافق مذاکره با آمریکا است؟ که او هم در پاسخ گفته است: "من چنین کسانی را در کابینه نمی‌شناسم. قطعا فرمان رهبر معظم انقلاب در این موضوع خیلی شفاف است و به‌نظرم مساله روشن است. البته در کنار جنگ اقتصادی، جنگ روانی هم وجود دارد، بحثی که الان آمریکا برای مذاکره مطرح می‌کند و ادعا دارد برای مذاکره آماده است و رئیس‌جمهورشان شماره می‌دهد، به نوعی می‌خواهد مساله را بر گردن ما بیندازد یا اصطلاحا توپ در زمین ما باشد..."

آرمان ملی در ادامه با آوردن سه نقل قول از سه چهره اصولگرا (سید محمد حسینی، حسن بیادی و فواد ایزدی) مدعی شده است، "دلواپسان که چندان بی‌میل به مذاکره با آمریکا نیستند درصددند تا توپ را در زمین اصلاح‌طلبان بیندازند؛ مانند تسنیم که با تیتر «کمپین انتخاباتی اصلاح‌طلبان برای ترامپ» و انتشار تصویری اینگونه القا کرد که مصطفی تاجزاده، عبدا... رمضانزاده، الهه کولایی و عبدا... ناصری از موافقان مذاکره با آمریکا هستند اما خبر نداشتند هم‌طیفان خودشان در مصاحبه‌های مکرری که کردند از تمایلشان برای مذاکره سخن گفتند."

اگر ادعای این روزنامه که "اصلاح‌طلبان علاقه وافری به مذاکره با آمریکا ندارند" صحیح باشد، مایه خشنودی است چراکه منطق این گزارش براین اساس استوار بود که هرکه در این شرایط صحبت از مذاکره با آمریکا کند، به ترامپ کمک کرده است چه از اصلاح‌طلبان باشد و چه از اصولگرایان و اگر ادعای روزنامه آرمان درباره عدم علاقه شخصیت‌های جریان اصلاحات به مذاکره درست باشد نیز مایه خشنودی ما است.

آرمان ملی برای اینکه اصولگرایان را جزو کمپین تبلیغاتی ترامپ نشان دهد، تنها سه نقل قول آورده و در این بخش با بی‌اخلاقی رسانه‌ای سخنان فواد ایزدی استاد دانشگاه تهران و از شناخته شده ترین شخصیت‌های علمی منتقد برجام را تقطیع کرده است. در مطلب آرمان ملی‌ از قول ایزدی نوشته است: هر زمان فرصت مذاکره برابر با آمریکا بود، من هم موافق مذاکره هستم!

ایزدی ۱۰ تیرماه امسال در گفتگویی اظهار داشته بود: هر زمان فرصت مذاکره برابر با آمریکا بود، من هم موافق مذاکره هستم، اما الان آمریکا آمادگی مذاکره واقعی و دادن امتیاز متقابل هرچند کم را هم ندارد. همین پمپئو و بولتون مخالف مذاکره با ایران در زمان اوباما بودند و می‌گفتند که اوباما با مذاکره با ایران، عمر جمهوری اسلامی را طولانی کرد.

مذاکره در شرایط کنونی، خطر جنگ را افزایش می‌دهد، چرا که امریکا می‌خواهد سر موشک و منطقه‌ای امتیاز بگیرد، اگر موفق شود یعنی ما خلع سلاح می‌شویم و هزینه جنگ برای آمریکا کاهش می‌یابد و اگر شکست بخورد یعنی فقط گزینه جنگ برای ترامپ باقی می‌ماند.

حتی سخنان سید محمد حسینی سخنگوی جبهه مردمی نیروهای انقلاب نیز بطور کامل مطرح نشده چراکه وی شرط مذاکره را در صورتی پیشنهاد می‌دهد که تحریم‌ها کاملا برداشته شده و ترامپ به برجام بازگردد: "در یک مقطعی ایران تصمیم به مذاکره با ۱+۵ گرفت و اتمام‌حجتی بود تا دنیا بداند که ما اهل گفت‌وگو هستیم.

حال که آمریکا از برجام خارج شده است، دیگر مذاکره با آمریکا معنا و مفهومی ندارد چون اگر توافقی انجام شود، آمریکا به آن پایبند نخواهد بود اما می‌شود برای یک‌بار دیگر این فرصت را مطرح کرد. اگر آمریکایی‌ها تحریم‌ها را کامل بردارند و به برجام بازگردند، ایران می‌تواند مانند گذشته در قالب ۱+۵ نه به شکل جداگانه با آمریکا مذاکره کند. اگر آمریکا حاضر به بازگشت برجام و رفع تحریم‌ها نباشد، مذاکره مفهومی ندارد."

منبع: تسنیم

برچسب‌ها