کد خبر 999735
تاریخ انتشار: ۱۶ مهر ۱۳۹۸ - ۲۳:۵۸

اعلام تصمیم ناگهانی ترامپ مبنی بر خروج نیروهای آمریکا از سوریه، با پنج توئیت آتشین، برخی را گیج و برخی را به شدت آزرد.

به گزارش مشرق، نیروهای آمریکایی در آستانه عملیات ارتش ترکیه از شمال سوریه خارج شدند. این اقدام باعث می شود که نیروهای آنکارا بدون هیچ مانعی به جنگ متحدان کُرد آمریکا بروند؛ کُردهایی که متحمل دشواری‌های زیادی در عملیات علیه داعش شدند. کُردها حضور نظامی آنکارا را یک تهدید علیه خودشان می‌دانند و امیداور بودند که حمایت آمریکا از آنها مانع جنگ با ترک‌ها شود.

پیش از انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ آمریکا، ترامپ همیشه شعار خروج نیروهای آمریکایی از منطقه را سر می‌داد. اول افغانستان و حالا ناگهان، سوریه. ترامپ رسما حمایت همه جانبه از کُردها را پایان داده است. ترامپ اعلام کرده که نیروهای آمریکایی مانع رویارویی ترکیه و کُردها نخواهد شد.

به گفته یکی از کارشناسان سی‌ان‌ان، این اقدام تغییر جدی در «سیاست خارجی آمریکا در سوریه» ایجاد کرده و قطعا چراغ سبزی‌ست به ترکیه تا به نیروهای کُرد، که آنها را یک سازمان تروریستی می‌داند، آزادانه حمله نظامی کند.

روز دوشنبه رئیس جمهور آمریکا علت خروج از سوریه را در یک رشته توئیت این طور اعلام کرد:

«قرار بود ایالات متحده فقط۳۰ روز در سوریه حضور داشته باشد. اما این سالها پیش بود. ما ماندیم و عمیق تر در نبردی بدون هدف در جنگیدیم. وقتی وارد واشنگتن شدم، داعش در همه جای منطقه بود. ما ۱۰۰٪ خلافت داعش را شکست دادیم...»

«از جمله هزاران مبارز داعش را، که عمدتا از اروپا بودند دستگیر کردیم. اما اروپا آنها را پس نگرفت، آنها گفتند که شما آنها را در ایالات متحده آمریکا نگه دارید! من گفتم: نه ، ما به شما لطف بزرگی کردیم و اکنون شما می خواهید که ما آنها را با هزینه های هنگفت در زندان های ایالات متحده نگهداری کنیم. شما باید آنها را محاکمه کنید.»

«آنها دوباره گفتند"خیر"، طبق معمول ، فکر می‌کردند ایالات متحده [مانند گذشته] در ناتو، تجارت و چیزهای دیگر " یک بازنده" است. کردها در کنار ما جنگیدند، اما [در این راه] مبلغ هنگفتی از پول و تجهیزات برای این کار به آنها پرداخت کردیم. آنها چندین دهه است که با ترکیه می جنگند. من تقریباً ۳ سال این نبرد را به عقب انداختم »

«  اما زمان آن فرا رسیده است که ما از این جنگهای مسخره و بی پایان، که بسیاری از آنها قبیله ای هستند، خارج شویم و سربازانمان را به خانه برگردانیم. ما در جنگی شرکت میکنیم که به نفع ما باشد، و این مبارزه برای پیروزی خواهد بود. ترکیه ، اروپا ، سوریه ، ایران ، عراق ، روسیه و کردها حالا باید خودشان »

«دنبال راه چاره باشند و که می خواهند با جنگجویان اسیر شده داعش در "محله‌شان" چه کاری کنند. همه آنها از داعش متنفر هستند ، سالها دشمن آن بوده اند.. ما ۷۰۰۰ مایل با آنها فاصله داریم و اگر داعش به جایی در نزدیکی ما بیایند دوباره شکستش خواهیم داد!»

دونالد ترامپ این تصمیم را کمی پس از گفتگو با رئیس جمهور ترکیه مطرح کرد. پس از انتشار این خبر احزاب سیاسی آن را محکوم کردند. رسانه‌های آمریکا حتی شبکه‌ی مطبوع ترامپ، فاکس نیوز و مجریان برنامه "فاکس و دوستان" که ترامپ همیشه آن را تماشا می‌کند، به این اقدام اعتراض کردند:

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند.
فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: video/mp4

فیلم | انتقاد تند مجریان برنامه "فاکس و دوستان" از تصمیم ترامپ

این تصمیم ناگهانی ترامپ حتی صدای جمهوریخواهان حامی او را نیز درآورد، تا با لحنی تند علیه این اقدام موضعگیری کنند. لیندزی گراهام، یک از سناتورهای حامی ترامپ و یکی از افراد نزدیک به او در گفتگو زنده با برنامه صبحگاهی "فاکس و دوستان" این تصمیم را غیرمسئولانه و فاجعه نامید:

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند.
فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: video/mp4

فیلم | انتقاد تند سناتور لیندزی گراهام از تصمیم ترامپ

با افزایش فشارها ترامپ در یک موضعگیری جدید که نشان از عقب‌نشینی ضمنی او داشت، اعلام کرد که مانع ترکیه خواهد شد:

«همانطور که قبلاً به آن اشاره کردم، فقط برای تکرار مجدد، اگر ترکیه کاری را انجام دهد که من، خارج از حد و مرز تشخیص دهم، من اقتصاد ترکیه را نابود و از بین می برم.»

نکته‌ای که پس از این توئیت در رسانه‌ها به آن اشاره شد گنگ بودن «خارج از حد و مرز بودن» در توئیت ترامپ است. با این حال دستیاران ترامپ تایید کردند که او به ترکیه چراغ سبز نشان نداده است. اما رهبران جمهوریخواه مانند میچ‌ مک کانل مطمئن نبودند و از او خواستند تا در موضوعات سیاست خارجی، «رهبری آمریکا» را جدی بگیرد.

تصمیم اخیر ترامپ برای خارج شدن از سوریه بسیاری از جمله حامیانش، رهبران خارجی، افسران نظامی و حتی دستیاران نزدیکش را مجبور کرد تا به تفسیر این اقدام و پیش‌بینی عواقب آن بپردازند. اما در حالی که جهان نسبت به ترکیه و حمله به کُردها معطوف بود، توئیتی از ایوانکا ترامپ در سال ۲۰۱۲ باز نشر پیدا کرد که نشان ‌دهنده‌ی وجود تضاد منافع باند ترامپ با ترکیه در این موضوع است:

«از نخست وزیر اردوغان برای شرکت در مراسم آغاز ساخت برج‌های ترامپ در استانبول متشکرم.»

این ساختمان‌ها، که از دو برج بهم چسبیده تشکیل می‌شوند، جزء هفت پروژه با عنوان «برج ترامپ» هستند که در آمریکا و روسیه هم وجود دارند.

ساختمان‌های مذکور در استانبول متعلق به ترامپ نیستند. به گفته نیویورک تایمز، در سال ۲۰۱۰ ترامپ به مالکان ترکی اجازه داد تا در قبال پرداخت هزینه‌ای، از برند «برج‌های ترامپ» استفاده کنند. اما با این حال ارتباط ترامپ با این ساختمان‌ها به برند جهانی‌اش برمی‌گردد.

طبق تحقیقات بیزینس اینسایدر، ایوانکا ترامپ در آغاز در این پروژه حضور نداشت اما او با شرکای تجاری در ساخت این پروژه در سال ۲۰۰۸ ارتباطاتی را برقرار کرده بود.

پیش از این نیز برج‌ها به عنوان اهرم فشاری در دستان اردوغان برای تأثیرگذاری بر سیاست کاخ سفید استفاده شده است. به عنوان مثال، پس از پیشنهاد ترامپ مبنی بر ممنوعیت ورود مهاجران مسلمان به ایالات متحده، اردوغان دستور داد تا نام ترامپ از برج‌ها حذف شود.

اما وقتی در جریان سرکوب مخالفان ترامپ حمایتش را از اردوغان اعلام کرد، اردوغان حذف نام ترامپ از برج‌ها را لغو کرد.

ترامپ خود بارها اظهار داشته که این برج‌ها تضاد منافع را در مواجهه با ترکیه بوجود آورده اند. ترامپ در یک گفتگوی رادیویی در سال ۲۰۱۵ گفت: من کمی تضاد منافع دارم، بخاطر اینکه یک ساختمان مهم در استانبول دارم... نامش برج‌های ترامپ است. دو برج، بجای یک برج.

در حالی که طبق قانون ایالات متحده، رئیس جمهور آمریکا باید تمام فعالیت‌های اقتصادی خود را قبل از رئیس جمهور شدن به پسرانش واگذار می‌کرد، ترامپ تنها رئیس جمهوری است که این موضوع را نقض کرده است.

تحقیقات زیادی انجام شده که ثابت می‌کند ترامپ از سمت ریاست جمهوری پول در می‌آورد. او از این سمت برای افزایش درآمد هتل‌ها، اقامتگاه‌ها و دیگر مشاغلش استفاده می‌کند. مقامات خارجی برای اینکه مورد لطف ترامپ قرار بگیرند، با اقامت در هتل ها و گردش در مراکز تفریحی ترامپ، پول هنگفتی را خرج می‌کنند.

این موضوع باعث شده تا کاربران رسانه‌های اجتماعی در آمریکا از امکان رابطه میان منافع تجاری ترامپ در ترکیه و به عقب نشینی‌ از سوریه ابراز نگرانی کنند:

رایان لیزا، تحلیگر نشریه پولتیکو:

«به همین دلیل روسای جمهور باید از دیگر مشاغلشان خلع شود. دیوانه کننده است [ببینیم] که رئیس جمهور آمریکا روابط تجاری سودآوری را در یک کشور ( ترکیه ) دارد و تصمیماتی را درباره امنیت ملی اتخاذ می کند، که فقط او از آن سود خواهد برد.»

جان سیفر، افسر سابق سازمان جاسوسی آمریکا:

«حداقل این دولت در جهت قابل تشخیصی حرکت میکند. تقریبا همپیمانان، شرکا و دوستانمان را از دست خواهیم داد. به آمریکا اعتماد نکنید، حتی اگر بخاطرش خون دادید. اگر می‌خواهید لطفی به شما بکند، بگذارید یک برج ترامپ در کشورتان ساخته شود!»

فراموش نکنید تصمیم ترامپ مبنی بر خروج نظامیان آمریکا از سوریه بلافاصله پس از تماس با اردوغان، که سابقا تهدید کرده برای نابود کردن کُردها به سوریه حمله خواهد کرد، مطرح شد.

کُردها که خود را در موضع منفعلانه دیدند در بیانیه‌ای اعلام کردند: «آمریکا به تعهدات خود عمل نکرده و نیروهای خود را از مناطق مرزی با ترکیه عقب نشینی داده است. ترکیه حالا در حال آماده سازی برای حمله به شمال و شرق سوریه است.»

منبع: جام نیوز