به گزارش مشرق، به نقل از خبرگزاری «تاس»، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه معتقد است که نگرانی امنیتی ترکیه درباره اوضاع در مناطق مرزی این کشور با سوریه، بر اساس توافقات موجود بین دمشق و آنکارا نیز میتوانست حل و فصل شود.
بیشتر بخوانید:
یک مقام آمریکایی: ترکیه از خط قرمز آمریکا در سوریه عبور نکرده
لاوروف که برای شرکت در نشست شورای وزیران کشورهای جامعه مشترکالمنافع، در عشق آباد (پایتخت ترکمنستان) بسر میبرد، روز پنجشنبه در جمع خبرنگاران و در تفسیر آغاز عملیات نظامی ترکیه در مناطق شمال شرقی سوریه ،گفت: «ما از همان ابتدای بحران در سوریه بدون تغییر به این مسئله توجه داشتیم و نگرانیهای قانونی مقامات آنکارا درباره تامین امنیت در مناطق مرزی را درک میکردیم. در عین حال ما معتقدیم که این نگرانیها در چارچوب توافقات موجود بین دمشق و آنکارا وجود دارد، یعنی "توافقنامه عدن" مربوط به سال ۱۹۹۸ میتوانست برطرف شود. ولی متاسفانه کارآیی در تحقق این توافقات که نیازمند تلاش مشترک برای مهار کردن حملات تروریستی در مرز ترکیه و سوریه بود، با اقدامات آمریکاییها و ائتلاف بوجود آمده به رهبری آنها در مناطق شرق رود فرات، با مشکل روبرو شد.»
وزیر خارجه روسیه افزود: « ما سالهاست نسبت به خطرناک بودن آزمایشاتی که آمریکاییها در آنجا انجام می دهند و از هر طریق آن سعی دارند باعث رویارویی بین کردها و قبایل عرب منطقه شوند، هشدار داده بودیم. ما نسبت به بازی آمریکا با "کارت کردها" هشدار دادهایم، برای اینکه این بازی می تواند عواقب بدی داشته باشد. ما در این باره به همتایان خود در کشورهای دیگر منطقه نیز هشدار داده و به کشورهایی که دارای جمعیت قابل توجه کرد هستند پیشنهاد کرده بودیم تا اقدامات مشترک برای سرکوب اقدامات تروریستی در مرز ترکیه و سوریه انجام شود که این مسئله با اقدامات آمریکاییها و ائتلاف تحت فرماندهی آنها در مناطق شرق رود فرات با مشکل مواجه و شکست خورد.»
لاوروف یادآور شد که روسیه قصد دارد به از سرگیری مذاکرات بین مقامات دمشق و آنکارا و همچنین مذاکره بین دولت سوریه و رهبران کرد کمک کند. وی گفت: «در شرایط کنونی ما بر ضرورت گفتوگو بین ترکیه و سوریه اصرار داریم و معتقدیم که چنین گفتگویی منافع هر دو طرف را تامین خواهد کرد. در عین حال تلاش میکنیم تا چنین تماسهایی بین مقامات دمشق و سازمانهای کردی که اقدامات تروریستی و افراط گرایی را دنبال نمی کنند هم برقرار شود.»
وی افزود: «مقامات رسمی دمشق نیز به این مسئله علاقه مند هستند که روسیه از روابط خوب خود با همه طرفین برای تاثیرگذاری بر اوضاع، در جهت آغاز چنین مذاکراتی استفاده کند و باید ببینیم که چه کاری از دست ما ساخته خواهد بود.»
سرگئی لاوروف با یادآوری اینکه کانالهای روابط نظامی بین روسیه و ترکیه همچنان کارآمد هستند، گفت: «همان طور که همه می دانید، "ولادیمیر پوتین" و "رجب طیب اردوغان"، روسای جمهوری دو کشور و قبل از آن هم وزرای امور خارجه روسیه و ترکیه با یکدیگر مذاکرات تلفنی داشتند. کانالهای ارتباطی در سطوح مختلف بین دو کشور همواره برقرار است و مقامات نظامی ما نیز در تماس دائم با یکدیگر هستند و ما علاقمند هستیم که اوضاع هر چه سریعتر و قبل از هر چیز، بر اساس اصل احترام به استقلال و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه حل و فصل شود.»
در همین رابطه "واسیلی نبنزیا" نماینده دائم روسیه در سازمان ملل نیز شب گذشته در پایان نشست شورای امنیت در جمع خبرنگاران اعلام کرد که سیاست جمعیتی که برخی کشورهای عضو ائتلاف بین المللی به سرکردگی آمریکا در خاک سوریه به اجرا گذاشتهاند، باعث تحقق عملیات نظامی ترکیه در مناطق شمالی سوریه شده است.
این دیپلمات با اشاره به اینکه در روسیه معتقدند که در جریان این عملیات نظامی، همه طرفین باید حداکثر خویشتن داری را از خود نشان دهند، تاکید کرد: «این عملیات نتیجه مهندسی جمعیتی است که آمریکا و برخی دیگر اعضای ائتلاف بین المللی در مناطق شمال شرق سوریه اجام دادهاند. ما از مدتها قبل نسبت به این آزمایشات خطرناک از سوی کشورهای غربی هشدار داده بودیم.»
نبنزیا گفت: «روسیه از کردهای نیروهای دموکراتیک سوریه خواسته بود تا مذاکره با مقامات دمشق را آغاز کنند، ولی همانطور که همه میدانند آنها حامیان دیگری را برای خود انتخاب کردند و اکنون شاهد هستیم که چه اتفاقی افتاده است.»
ترکیه چهارشنبه شب عملیات نظامی جدیدی را در خاک سوریه آغاز کرده که هدف از آن، آزادسازی نواری به عرض ۳۰ کیلومتر از کرانه رود فرات تا مرزهای عراق از وجود شبه نظامیان کرد سوری اعلام شده است.