پهپاد

با ورود به خدمت پهپادهای دست پرتاب، از این پس یگانهای عملیات ویژه ارتش و واحدهای دیگر همچون جنگال می توانند به سرعت در مناطق عملیاتی و بدون نیاز به پشتیبانی پهپادهای بزرگ، اطلاعات مورد نظر را کسب کنند

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، پهپادها امروز به یکی از ارکان اصلی نیروهای مسلح جهان بدل شده و حتی بسیاری از گروه های شبه نظامی نیز امروز به توانایی هایی در این بخش دست پیدا کرده اند. یکی از کلاس های کوچک و در عین حال موثر و مهم در خانواده بسیار گسترده و بزرگ پهپادها، نمونه های سبک دست پرتاب هستند. دسته های پیاده نظام چه در قالب یگان های پیاده منظم و چه عملیات ویژه، در حد خود برای شناسایی محیط اطراف خود نیاز به پرنده های بدون سرنشین دارند. گاهی امکان ارسال پهپادهای استاندارد به علت نیاز به باندهای پروازی، فواصل طولانی با یگان درخواست کننده و امثالهم به هر دلیلی مقدور نبوده و اینجاست که پهپادهای سبک دست پرتاب وارد ماموریت می شوند.

بیشتر بخوانید:

ایران پیشگام تولید پهپادهای ویژه دفاع هوایی در جهان شد/ «کیان»؛ آماده اجرای ماموریت‌های آفندی و ضد رادار +عکس

امروزه در برخی از کشورهای دنیا، این کلاس از پهپادها تولید شده و چند سالی است در اختیار نیروهای عادی و ویژه پیاده قرار گرفته است. در کشور ما نیز اخبار خوب و مهمی در این خصوص به گوش می رسد و در جدیدترین اتفاق از این منظر، فرمانده نیروی زمینی ارتش طی روزهای اخیر خبر داده که پهپاد فرپاد تولید انبوه و به یگان های عملیاتی این نیرو تحویل شده است. در ادامه نگاهی به برخی از مدل های مشهور در این کلاس و البته معرفی پهپاد ایرانی فرپاد خواهیم داشت تا مشخص شود دستیابی و عملیاتی کردن این پرنده، چه اهمیتی و جایگاهی در میان نیروهای مسلح جهان دارد.

آمریکا؛ سرزمین پهپادهای دست پرتاب

آمریکا از جمله کشورهایی است که تنوع محصول زیادی در بحث پهپاد های دست پرتاب دارد. از جملات محصولات معروف آمریکایی که سابقه به دام افتادن آن در ایران نیز موجود است می توان به مدل RQ-۱۱ اشاره کرد.   پهپاد آمریکایی RQ-۱۱ ملقب به  Raven به معنی " کلاغ سیاه " یکی از پیشرفته ترین پهپادهای آمریکایی در بین پهپادهای سبک وزن نیروهای مسلح آمریکا به حساب می آید. در ابتدای دهه گذشته میلادی نیروهای مسلح آمریکا نیاز خود به یک پهپاد سبک با قابلیت حمل و پرتاب با دست، پرواز در ارتفاع پایین  با توانایی فراهم کردن اطلاعات زنده در " زمان واقعی " در شرایط پر خطر را اعلام کردند.

شرکت " AeroVironment " مستقر در ایالت کالیفرنیای آمریکا به عنوان پیمانکار برنده برای تامین این نیاز شناخته شده و پهپاد مذکور را در دو مدل A و B برای نیروهای مسلح آمریکا طراحی کرده و به تولید انبوه رسانده است. اولین پرواز این پهپاد آمریکایی در سال ۲۰۰۱ صورت گرفته و در ماه می سال ۲۰۰۳ میلادی به صورت رسمی به خدمت نیروهای مسلح آمریکا وارد شده است.

 تا پایان سال ۲۰۰۶ میلادی چیزی بیش از ۳۰۰۰ فروند از این پهپاد در مدل A ساخته شد. این مدل دارای وزنی در حدود ۱.۹ کیلوگرم است که حمل و پرتاب آن توسط دست را ممکن می کند. این پهپاد می تواند به مدت ۸۰ دقیقه و تا شعاع ۱۰ کیلومتری از محل پرتاب خود به عملیات بپردازد. این پهپاد می تواند در بازه سرعتی در حدود ۳۲ تا ۸۱ کیلومتر بر ساعت پرواز کند. این پهپاد را می توان به وسیله سامانه کنترل دستی و یا از طریق ایستگاه کنترل اصلی هدایت کرد. ارتفاع پروازی گونه A در حدود ۳۰ تا ۱۵۰ متر است. محموله معمول همراه این پهپاد شامل دوربین های ۳ وجهی و فروسرخ برای تصویر برداری در شب و روز و تمامی شرایط آب و هوایی است.

اما پس از اثبات موفقیت و کارامدی این پهپاد گونه B آن نیز تولید شده و به مشتریان آن تحویل شد. در این مدل وزن در همان حد مدل قبلی حفظ شده اما مشخصات پروازی بهبود یافته است. گونه B می تواند به مدت ۹۰ دقیقه تا شعاع ۱۰ کیلومتری و در ارتفاع ۴۵۰۰ متری به پرواز بپردازد. این پهپاد می تواند در ماموریت جمع آوری اطلاعات، هدف گیری و شناسایی به کار رود. بر اساس اطلاعات منتشره کاربران این پهپاد می توانند به کمک دوربین های نصب شده بر روی آن به این نکته پی ببرند که آیا یک انسان در حال حمل سلاح هست یا خیر. کشورهای مختلفی امروزه از کاربران این پهپاد هستند که در این میان می توان به کانادا، پاکستان، عربستان، هلند، نروژ، پرتغال و استونی اشاره کرد.

ترکیه با Bayraktar آمد

همسایه ما یعنی ترکیه را باید یکی از قدرت های نو ظهور در زمینه پرنده های بدون سرنشین به حساب آورد. در سالهای اخیر و خصوصا با شدت گرفتن درگیری های نظامی در منطقه و حضور پنهان و آشکار ترک ها در آنها، نسل های مختلفی از تسلیحات ترکی از جمله پهپادها معرفی شده که شرکت ترکیه ای Baykar Makina سازنده این نسل از پهپادها برای ارتش ترکیه است و در سال ۲۰۰۷ پروازهای عملیاتی خود را برای ارتش این کشور آغاز کرد. نکته جالب اینکه این پهپاد تا سال ۲۰۱۲ میلادی موفق به ثبت ۵۰ هزار ساعت پرواز عملیاتی برای ارتش ترکیه شده است. در همین سال تعدادی از این پهپادها به کشور قطر نیز صادر شدند.

این پهپاد حدودا ۴.۵ کیلوگرم وزن، ۱.۲ متر طول، ۱.۵ متر دهانه باله داشته و باطری برای تامین نیروی خود بهره می برد. این پهپاد بردی در حدود ۱۵ کیلومتر داشته و می تواند به مدت یک ساعت در ارتفاع ۱ کیلومتری به پرواز ادامه دهد. برای این پهپاد از دوربین های دید در روز و همچین حرارتی استفاده شده است که به آن امکان رصد وضعیت در شرایط مختلف جوی را می دهد. از این پهپاد می توان برای امور شناسایی و هدایت آتش یگان های خودی نیز بهره برد. بر اساس اعلام منابع ترک از این پهپاد در جریان درگیری با نیروهای داعش برای هدایت آتش توپخانه بهره گرفته شده است. این پهپاد توان فرود آمدن روی شکم و همچنین دارای چتر برای فرود است.

شرکت ZALA برای روسیه پهپاد می سازد

یکی از بزرگترین مشکلاتی که سالها گریبان ارتش روسیه را گرفته و در درگیری های مختلفی شدیدا برای آنها مشکل ساز شد بحث نداشتن توان پهپادی خصوصا در گونه های سبک و کوچک بود. روسها در زمانی که این نسل از پهپادها در رشد و توسعه اولیه بودند با مشکلات بزرگ حاصل از فروپاشی شوروی دست به گریبان بوده و از رقابت اولیه در این بخش عقب ماندند. در سالهای اخیر روسیه سرمایه گذاری هنگفتی را در این بخش انجام داده و طیف جدیدی از محصولات را عرضه کرده است.

یکی از شرکت های روسی فعال در این بخش،   ZALA Aero است که مدل ZALA ۴۲۱-۰۸ را ساخته و تحویل ارتش روسیه داده است. این پهپاد کوچک تنها ۱.۷ کیلوگرم وزن داشته و طول آن نیز فقط ۴۱ سانتی متر است. این پهپاد به دوربین های روزانه و فروسرخ مجهز بوده و از موتور الکترونیکی برای پرواز بهره می برد. این پهپاد می تواند در ارتفاع ۳۶۰۰ متری و به مدت ۹۰ دقیقه پرواز کرده و توانایی رسیدن به سرعت ۱۵۰ کیلومتر در ساعت را نیز دارد. برد این پهپاد نیز ۱۵ کیلومتر بوده و دارای چتر برای فرود است.

نزاجا به فرپاد مجهز شد

جمهوری اسلامی ایران نیز از جمله سازندگان نسل های پیشرفته پهپادهای دست پرتاب است و در کنار پرنده های پرسابقه ای مانند خانواده پهپادهای مهاجر و ابابیل و شاهد و نیز نمونه های دوربرد و راهبردی مانند شاهد-۱۲۹ و فطرس که توسط صنایع دفاعی با سابقه کشور تولید می شوند، بازار و عرصه های رو به گسترش هواپیماهای بدون سرنشین کوچک سبب شده تا پهپادهای جدیدی شرکت های خصوصی یا نهادهای همکار با صنایع دفاعی و نیروهای مسلح کشورمان تولید شوند که برای عملیات های شناسایی یا به عنوان پرنده هدف توسعه یافته اند.

پهپادی که اخیرا برای یگانهای عملیاتی و اطلاعاتی نزاجا وارد خدمت شده فرپاد نام دارد. این پهپاد را می توان اولین سامانه دست پرتاب در این کلاس برشمرد که رسما اعلام می شود وارد خدمت یگان های نیروی زمینی ارتش شده است. فرمانده نیروی زمینی ارتش درباره این پهپاد گفته است: "این سامانه پهپادی دیگر در حوزه تحقیقاتی نیست، چراکه تست‌های میدانی آن انجام شده و در حوزه عملیاتی در اختیار یگان های نزاجا قرار گرفته است. "

با توجه به اینکه قرار است از فرپاد در راستای تجهیز تیپ‌های متحرک هجومی و واکنش سریع و یگان‌های اطلاعاتی ارتش استفاده شود و همچنین این پرنده به سامانه هایی در حوزه جنگ الکترونیک نیز مجهز شده، طبیعتا مشخص است که طیف وسیعی از ماموریت ها و تامین نیازهای سرپنجه های نیروی زمینی ارتش، با ورود گسترده این پرنده تامین می شود.

از سوی دیگر این پهپاد که فقط ۴ کیلوگرم وزن دارد، می تواند ماموریت هایی تا برد ۲۰ کیلومتر را با موفقیت به انجام برساند که در مقایسه با نمونه های مشهور و مدرنی که در بالا به آنها اشاره شد، فاصله بیشتری را در شعاع ماموریتی خود طی می کند و همین موضوع یک مزیت ویژه در هر عملیات محسوب می شود. در عین حال، علاوه بر اینکه فرپاد این توانایی را دارد که اطلاعات را برای بهره برداری نیروها یا پایگاه ارسال کننده ذخیره کند، امکان ارسال آنلاین برای ایستگاه کنترل کننده نیز فراهم است.

معمولا در این پهپادها از موتورهای الکترونیکی استفاده می شود که یکی از اصلی ترین مزایای آنها کم صدایی آنها می باشد که در بحث فعالیت پنهان و مخفیانه پرنده های مذکور در مناطق خاص بسیار مهم خواهد بود. در مورد مکانیزم فرود این نوع پهپاد نیز اطلاعات خاصی به دست نیامدع اما معمولا این کلاس از پرنده های بدون سرنشین یا دارای چتر و یا بالشتک های هوا هستند که در درون بدنه قرار داشته و در زمان فرود باز می شود و پهپاد روی آن فرود می آید و یا با اصابت نرم به زمین، قطعات مختلف از نقاط مشخصی از هم جدا شده که پس از جمع آوری دوباره قابلیت سر هم شدن و پرواز مجدد را دارند.

یکی از نمونه های قبلی ساخته شده از پهپادهای دست پرتاب

البته نمونه های مجهز دیگری چون پهپاد چمروش یا نصیر و نمونه هایی شبیه به Skylark پیش از این اتفاق مهم، در برخی رزمایش ها و برنامه های عملیاتی نیروهای مسلح کشورمان تست و بهره برداری شده بودند اما خبری مبنی بر تحویل انبوه آنها به یگانهای عملیاتی، به صورت رسمی اعلام نشده بود. با این فرض، یگانهای مسلح کشورمان قبلا نیازمند پهپادهای ایرانی از نمونه های بزرگ تر بودند که عمدتا برای استفاده از آنها به تجهیزات مخصوص پرتاب و اتاقک های کنترل بزرگ نیاز بود اما با ورود به خدمت این نوع پهپاد، از این پس یگان های عملیات ویژه ارتش و واحدهای دیگر همچون اطلاعات یا جنگال می توانند به سرعت در منطقه عملیاتی و بدون نیاز به پشتیبانی پهپادهای بزرگ، اطلاعات مورد نظر خود را بدست بیاورند که می تواند گام مهمی در افزایش توان رزمی این نیروها خصوصا در بخش یگان های کوچک و سریع تکاوری باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 28
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 12
  • IR ۰۱:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
    60 3
    کوچولوهای بامزه، شمام دوس داشتنی هستین، چون ایرانی هستین.
    • IR ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
      0 1
      اراغ به زبان لبناني يعني چه؟
  • IR ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
    8 47
    با تدبیر و امید تفاوت را لمس کنید
    • LB ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
      14 5
      اراغ! تحقیر و بتن بودجه های تحقیقاتی و نظامی رو کم و قطع کرده. اینا نتیجه تحقیقات سالهای قبل هست و با ته دیگی که در دیگ بودجه باقی مونده
    • IR ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
      7 4
      هههههههههههه ... مریخی به زمین خوش اومدی
    • IR ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
      17 10
      آری ، خیانت را با تمام وجود لمس میکنیم. صبح نزدیک است.
    • IR ۱۲:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
      9 0
      مردم که چیزی جز تورم و رکود ندیدند. حالا تو چی استعمال می کنی، خدا می داند.
    • IR ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
      6 3
      کسی که نمیتونه اینهمه تفاوت رو لمس کنه یا کوره یا حس لامسش مشکل داره یا دوست داره خودشو بزنه به خواب
  • IR ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
    6 15
    ترفند جدید مشرق نیوز
  • IR ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
    6 1
    پهپادی که اخیرا برای یگانهای عملیاتی و اطلاعاتی نزاجا وارد خدمت شده که می توان اولین سامانه دست پرتاب در این کلاس برشمرد که رسما اعلام می شود
  • سرباز وطن IR ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
    13 10
    باید میلیونها موشک و جنگنده بسازیم و تولید و انبار کنیم باید ایران را سراسر موشک کنیم موشک های کروز و بالستیک ## باید طوری باشد که دشمنان از ترس ایران خودشونو خیس کنند باید در مرتبه اول نظامی در دنیا بایستیم
    • کشاورزالبرزی IR ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
      4 5
      عالی باید این کار را کرد باید ایران مسلح شود به همه نوع سلاح من بعنوان یک کشاورزالبرزی حاظر هستم هزینه یک موشک را سالیانه بعد برداشت محصولم پرداخت کنم اگر عمرم کفاف نداد از اموالم بردارند یا وارثانم بعداز تقسیم ارث مابین خود موظف ب پرداخت اقساط از همان مال شوند
  • IR ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
    11 12
    ترفند جدید مشرق نیوز این است که هربار که دستاورد ایرانی رونمایی میشود. به بهانه معرفی محصولات مشابه خارجی چند عکس ردیف میکند بعد هم یک عکس بی ربط از ترکیه میگذارد که به خواننده القا کند که ترکیه مفلوک هم سازنده است و چیزی از ایران کم ندارد. در حالیکه بارها و بارها در همین جا اثبات شده که ترکیه ذلیل سازنده هیچ چیز نیست و محصولات خارجی را میخرد و با تغییر نام به یک نام مغولی به دروغ ساخت خود معرفی میکند.نمونه های مختلف آن معرفی شده و همه هم فهمیده اند که ترکیه چه ترفند کثیفی به کار میگیرد. با این وجود معلوم نیست چرا میخواهند به دروغ ترکیه ناتوان را در اذهان ایرانی ها قوی جلوه دهند!!!!!!!
    • IR ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
      8 5
      ۰۹:۴۰ بابا کارشناس مسائل نظامی، بابا تحلیل گر سیاسی.. تو این ۴۰ سال کجا بودی تو، موش نخورتت.. مواظب خودت باش، نبودت برای ما باعث رنج میشه، چون یه دلیل خنده رو ازمون می گیره.!
  • IR ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
    10 6
    هرکس به ترکیه بگوید بالای چشمت ابرو است کامنتش حذف میشود؟
  • IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
    2 22
    از نظر من بعد از آمریکا بهترین پهبادها مربوط به ترکیه هست هرکی مخالفه بره مطالعه کنه ماهواره نظامی هم دارند که کار رو برایشان راحت کرده
    • یاشار دنیز IR ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
      7 5
      مغولستان را از قلم انداختید. اول ترکیه بعد مغولستان بقیه هیچ عددی نیستند.
    • IR ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
      5 3
      باشه، ولی میدونی که، نیروهای نظامی ایران با نظر تو کار نمی کنن.!!! :/
    • IR ۱۳:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
      5 4
      اول مغولستانه بعد از منچستر
  • IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
    11 13
    سربازای ایران هنوز ژ3 دارند و سوار جیپهای زمان شاه میشوند. دروغ بسه
    • IR ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
      9 3
      داداش امد نیوز دیگه تعطیل شد، تو اخبارت رو از کجا می گیری خوشگلم.. یه کم به روزتر شو.. حالا برای اینکه اشکت بیشتر در نیاد عیب نداره به سرباز هامون می گیم چوب بگیرن دست با پای پیاده هم رفت و امد کنن، خوبه قربونت برم؟؟ دیگه گریه نکن، افرین پسرم
    • IR ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
      3 1
      با سلام اگر اینطوری که تو میگی بود آمریکا نمیگفت بیایید درباره موشک مذاکره کنیم و ۲۲ماه سر مسایل هسته آی مذاکره نمی کرد وقتی حرف می زنی کمی فکرکن روز روشن را شب بیان نکن
    • IR ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
      6 4
      آمد نیوز؟؟؟ خودم سرباز سر مرز بودم. پدرم در آومده مردک!!! کی بهت پول داده بیای تبلیغ اینا رو بکنی؟؟؟
    • س IR ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۱
      0 0
      پسر خوب ژ3 سلاح رسمی سازمانی هست، شما خیالت راحت باشه که همه انواع اسلحه موجوده و استفاده میشه از درجه بالاهای خودتون بپرس
  • IR ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
    5 5
    قبلا نظرات ضد مغول را حذف میکردی حالا نگه می داری دیر منتشر میکنی تا کمتر دیده بشود. به خاطر ترکیه مفلوک به هر ترفندی متوسل میشی
  • کشاورزالبرزی IR ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
    9 4
    فرپاد پهپاد هواپیمای جت باور 373 موشکهایمان هیچ کدام ضامن امنیت کشورمان نیست فقط و فقط تدابیر مقام معظم رهبری فرزند علی ابن ابیطالب امیرالمومنین علیه السلام امام خامنه ای بزرگ باعث و امنیت کشورمان است والسلام علیکم
  • IR ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
    1 2
    سابقه قبلی رهبران دنیا در سیاستی که به کار میگیرند نقش داره مثلا پوتین که مامور نظامی بوده فکر و خیالش موشک و سلاح های نظامی و جاسوسی و ترامپ که قبلا تاجر بود به فکر تعرفه و تجارت و جنگ اقتصادیه ایران هم که ....
  • مهران IR ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۲
    0 0
    بسیار کاربردی در کاهش آسیب به نیروها بسیار موثر استو مانع غافلگیر شدن تا حد زیادی می شود تنها عیبش قیمت زیادش است

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس