به گزارش مشرق، حتما شما هم پس از نوشیدن دوغ، این نوشیدنی خوشمزه و پرفایده احساس خواب آلودگی میکنید و از این رو گاهی اوقات ترجیح میدهید برای جلوگیری از خواب الودگی از نوشیدن آن بپرهیزید، اما چرا این اتفاق رخ میدهد؟!
بیشتر بخوانید:
این سوالی است که خبرگزاری میزان قصد دارد در ادامه پاسخی برای آن بیابد!
دوغ چیست؟
همانطور که میدانید؛ دوغ نام یک نوشیدنی لبنی است که از ترکیب آب و ماست به دست میآید.
جالب است بدانید؛ دوغ در گذشته یکی از فراوردههای جانبی کره محسوب میشده است و برای تهیهٔ آن، ابتدا ماست پرچرب را با آب رقیق میکردند، سپس با استفاده از مشک، چربی آن جدا شده و باقیمانده بهعنوان دوغ مصرف میشد.
امروزه با تغییر در روند تولید کره به لحاظ تکنولوژی، روش تولید دوغ نیز بهعنوان نوشیدنی تخمیری شیری تغییر یافتهاست.
تولید صنعتی دوغ بدون گاز و دوغ گازدار در ایران سابقهای بیش از چهل سال دارد و با توجه به نحوه تولید این فراورده، میتوان آن را به انواع زیر تقسیم کرد: دوغ، دوغ گازدار، دوغ حرارت دیده بدون گاز، دوغ حرارت دیده گازدار.
در حال حاضر، استاندارد بینالمللی این نوشیدنی به نام ایران ثبت شده و به عنوان میراث فرهنگی غذا شناخته میشود.
فواید دوغ
نوشیدن دوغ فواید بسیاری دارد، که عبارتند از:
- دوغ دارای ویتامینهای B و D است از اینرو میتواند در تامین این ویتامینها به بدن کمک نماید.
- دوغ از رشد و نمو بسیاری از باکتریهای مضر در سیستم گوارشی انسان جلوگیری مینماید.
- دوغهایی سنتی خیلی بهتر از دوغهای صنعتی هستند بیشتر بدلیل احتمال آلودگیهای میکروبی در بسته بندی آنها است. از اینرو سعی کنید دوغهای سنتی را بیشتر استفاده نمایید.
- دوغ به هضم غذا کمک میکند و التیام بخش نیز است.
- دوغ به گردش بهتر خون در بدن انسان کمک میکند.
- برخی از سردردها که ناشی از گرمی هوا میباشد، با نوشیدن دوغ التیام مییابد.
- نوشیدن دوغ از بوی بد دهان نیز جلوگیری میکند.
چرا دوغ خواب آور است؟
این موضوع تنها مختص به دوغ نیست، ماست و دوغ به دلیل داشتن برخی پپتیدهای موجود در کازئین و پروتئینهای سرم شیر (مثل تریپتوفان) دارای این ویژگی هستند.
دوغهایی که روی بطری شان نوشته شده: گرمادیده؛ چه تفاوتی با دوغهای معمولی دارند؟
دوغ گرمادیده، دوغی است که بعد از آماده شدن تحت فرآیند پاستوریزاسیون، دوباره پاستوریزه میشود تا میکروارگانیسمهای مایه ماست موجود در آن کاهش یابد. کم شدن میزان میکروارگانیسمهای موجود در دوغ باعث میشود که فرآیند ترش شدن در آن آهستهتر انجام شود؛ در حالی که دوغ معمولی این حرارت را نمیبیند.
چگونه میتوانیم فساد دوغ را تشخیص دهیم؟
عمدهترین عوامل فساد دوغ عبارتند از کپکها و مخمرها. میتوان گفت که مخمرها بهتر میتوانند در دوغ رشد و در آن گاز ایجاد کنند و طعم آن را تغییر دهند.
به هر حال، مخمرها تاثیر نامطلوبی بر مصرف کننده نمیگذارند، اما برخلاف آن ها، کپکها به ندرت دوغ را آلوده میکنند و رشد آنها با تغییر طعم دوغ و سپس تغییر رنگ آن مشخص میشود.
برای جلوگیری از فساد دوغ باید شرایط خاصی فراهم کرد؟
البته این مساله نباید دلیلی بر نگهداری دوغ در دمای محیط باشد. این فرآورده نیز مانند تمام مشتقات شیر و فرآوردههای لبنی بهتر است در دمای یخچال نگهداری شود.