کد خبر 1034605
تاریخ انتشار: ۵ بهمن ۱۳۹۸ - ۰۹:۳۳
حقوق کارگران نمایه

یکی از نکات قابل‌تامل در موضوع حقوق و دستمزد کارگران، عدم تطابق سطح دستمزدها با هزینه‌های سبد معیشت است.

به گزارش مشرق، با نزدیک شدن به ماه‌های پایانی حقوق کارگران یکی از مباحث داغ کشور تبدیل می‌شود. در همین زمینه اخیرا کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۹۹ با ذکر نرخ 15 درصدی برای افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان بخش‌های دولتی، تاکید کرده در سال آینده حداقل دستمزد هیچ کارمند و بازنشسته‌ای نباید کمتر از دومیلیون و ۸۰۰ هزار تومان در ماه باشد. این افزایش 15 درصدی دستمزدها حالا در فضای مجازی هم به‌عنوان بسته پیشنهادی احتمالی دولت برای افزایش دستمزدها در سال آینده مطرح است. در این زمینه دو دیدگاه کلی مطرح است؛ دیدگاه اول مربوط به نمایندگان بخش کارفرمایی است که از این میزان افزایش نرخ دستمزدها در سال آینده راضی هستند و حتی به کمتر از آن هم فکر می‌کنند.

بیشتر بخوانید:

دیدگاه دوم هم مربوط به نمایندگان بخش کارگری در شورای عالی کار است که اعتقاد دارند براساس قانون کار، مبنای تعیین دستمزدها دو مولفه 1-نرخ تورم سالانه و 2-هزینه معیشتی است که شورای عالی کار از 33 قلم کالا استخراج می‌کند، بنابراین نرخ 15 درصدی افزایش دستمزدها در سال آینده نمی‌تواند الگوی مطلوبی برای افزایش دستمزدها باشد. بررسی‌ها نشان می‌دهد نمایندگان جامعه کارگری و کارفرمایی اگرچه رقمی را اعلام نمی‌کنند، اما به‌نظر می‌رسد ممکن است بر سر هزینه معیشت حدود پنج‌میلیون تومانی توافق کنند. بر این اساس، اگر دستمزد کارگران برمبنای مدل مدنظر قانون کار و مطلوب نمایندگان کارگران به تصویب برسد، رقم نهایی دستمزد نهایی یک کارگر متاهل با دو فرزند با مجموع مزایا (پایه سنواتی، حق مسکن، حق اولاد و...) ممکن است به 2.5 میلیون تومان برسد؛ اما اگر مدل مطلوب دولت و جامعه کارفرمایی یعنی افزایش 15 درصدی در دستمزدهای فعلی صورت گیرد، رقم دستمزد مذکور (خانوار 3.5 نفری) حدود دومیلیون و 158 هزار تومان خواهد بود.

بر همین اساس، گفت‌وگویی را با نمایندگان دو بخش کارفرمایی و کارگری انجام داده ایم. هر دو گروه معتقدند دستمزدها کفاف هزینه‌ها را نمی‌دهد، اما باید وضعیت کارفرمایان و شرایط واحدهای تولیدی را نیز در نظر گرفت. طبق استدلال‌هایی که هر دو گروه دارند، به‌نظر می‌رسد رقم پیشنهادی دستمزدها شاید چیزی بین دو عدد مذکور باشد.

50 درصد هزینه سبد معیشت تامین نمی‌شود

یکی از نکات قابل‌تامل در موضوع حقوق و دستمزد کارگران، عدم تطابق سطح دستمزدها با هزینه‌های سبد معیشت است. در این زمینه بررسی‌های تطبیقی از مقایسه هزینه سبد معیشت (برای خانوار 3.3 نفر) و میزان حقوق یک کارگر متاهل (دارای دو فرزند) نشان می‌دهد در سال 84 دستمزد کارگران متاهل 66 درصد از هزینه سبد معیشت آنان را پوشش می‌داد که این میزان تا سال 1389 به 58 درصد رسیده است. اما با وقوع تکانه‌های ارزی در تحریم‌های سال‌های 1390 و 1391 ابتدا این میزان در سال 1390 به 53 درصد، تا سال 1391 به 44 درصد و تا سال 1392 نیز به 41 درصد رسید.

اما همان‌طور که اعداد و ارقام جدول نشان می‌دهد نسبت دستمزد کارگران به پوشش سبد معیشت در سال 1393 به 50 درصد، در سال 1394 به 44 درصد، در سال 1395 به 52 درصد، در سال 1396 به 51 درصد و در سال 1397 نیز به 56 درصد رسیده است. با وقوع تکانه‌های ارزی سال 1397 بازهم نسبت دستمزد به پوشش سبد معیشت کارگران از محدوده 56 درصدی به 31 درصد تا پایان سال 1397 رسید که این میزان بازهم با تعیین رقم دستمزد سال 1398 به 50 درصد در ابتدای سال جاری رسیده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد با همه انتقادهایی که به دولت و کارفرمایان در موضوع تعیین حداقل دستمزدها وجود دارد، دو مورد را نباید از نظر دور داشت.

اولا طی 6 سال اخیر اقتصاد ایران با دو تکانه عظیم ارزی مواجه شده؛ تکانه‌هایی که بخش کارفرمایی کشور از ترکش‌های آن آسیب قابل‌توجهی دیده است، بنابراین بدون پوشش ماندن یا تامین نشدن 50 درصد از هزینه‌های سبد معیشت اگرچه یک واقعیت انکارناشدنی است، اما از طرف دیگر ممکن است فشار بیش از حد به طبقه کارفرمایی هم با افزایش هزینه‌ها منجر به توقف بسیاری از فعالیت‌های صنعتی و خدماتی کشور شود.

ثانیا اگرچه در سال‌های همراه تحریم‌های شدید و همزمان با تورم داخلی30 تا 40 درصدی، سطح پوشش دستمزدها نسبت به سبد معیشت به‌طور قابل‌توجهی کاهش یافته، اما در سال‌های بعد با کاهش سطح تحریم‌ها و البته با کاهش تورم، برخی تلاش‌ها در راستای ترمیم هرچند جزئی قدرت خرید کارگران انجام شده است که شاید بهتر بود این تلاش‌ها با قوت بیشتری انجام می‌گرفت. البته بیان این مطالب به معنی حمایت بی‌چون و چرا از طبقه کارفرمایی نیست، بلکه هدف این است که دولت هم مطابق این واقعیت باید یک‌سری بسته‌های حمایتی برای کارگران عمدتا بخش خصوصی که سطح معیشت آنان در وضعیت نامناسب‌تری نسبت به بخش‌های دولتی دارند، طراحی و اجرا کند تا علاوه‌بر ترمیم بخشی از قدرت خرید کارگران، کمی هم از فشار مالی روی کارفرمایان برداشته شود.

منبع: روزنامه فرهیختگان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 21
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 4
  • IR ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۵
    31 0
    بابای مردم در اومده .
  • ناشناس IR ۱۴:۰۰ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۵
    21 0
    چرا در مورد حقوقها اینقدر گنگ صحبت می شود. اصلا این صحبت‌ها به حقوقها نمی خورد.
  • علی IR ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۵
    7 0
    مگه فیلمه که آقایون سناریو می نویسند .! پاره کنید این جداول کذایی رو و برای زندگی مردم فکری بکنید .!
  • هم وطن IR ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۵
    6 0
    واقعا دربین مسئولین نسبتامحترم نسبتا دلسوزهم پیدا میشود،مردم چگونه روزگار میگذرانندقدیما میگفتندآفتاب لب بوم نمیمونه اماچه گذشتنی،غیرت و وجدانها بین دولتمردان کیسه شده روزگار خودشان شاهانه بگذره ،گور پدر مردم۰
  • IR ۱۶:۵۳ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۵
    6 1
    تو را خدا یه کم به فکر کارگران باشید فقط همین ۳ماه پیش بود فقط بنزین ۳۰۰ درصد گرون شد بقیه چیزا بماند
  • محمدعلی IR ۱۶:۵۸ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۵
    6 0
    سلام بیچاره کارگران بدبختیش رودوش کارگر هه خوشیش مال بالا دستی و کارمندان و رئیسان و مملکت پولدار ــ پولداراپولدارترمیشن فقیرا فقیرتر ـــ بیایین طرح قراردادی رو حذف کنین و طرح رسمی رو راه اندازی کنین چطورمشه مگه ــ وقتی جنگ بشه اولین کسانیکه جلو نمیان همین کارگران قراردادی هستن چون فکردرستی به حالشون نکردین همین و بس ـ ــــ
  • لیلا IR ۱۷:۰۱ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۵
    4 0
    واقعا چیزی از مردم نمیدونن ما که یه خانواده چهار نفره یه نفر کار میکنه ماهی ۲۰۰۰۰۰۰ میگیره و۱۲۰۰ اجاره میده و۳۰۰ قبوض با ماهی ۵۰۰ میشه گذروند وتازه دوماه حقوقم ندادند واقعا فکر میکنند چی به سرمون داره میاد بچه گرسنه خوابوندن میدونن چیه وای وای وای کیه به داد ما برسه خدایا
  • IR ۱۷:۰۴ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۵
    6 0
    چرا اینقد نامفهموم حرف میزنند؟ من حقوقم یک و ششصد هست چطور میخواد با پونزده درصد افزایش از دومیلیون و نیم سر در بیاره
  • مصطفی IR ۱۷:۴۵ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۵
    7 0
    اگر مسولین با این حقوق کارگری زندگی کردند ماهم راضی میشویم با حداقل زندگی کنیم
  • رحمان IR ۱۸:۱۳ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۵
    2 0
    نمیدونم چرا وقتی حرف از افزایش حقوق کارگر که میشه تمام تنگ نظران نماینده به ظاهر گارگران و کارفرمایان چشم شونو به رو ی واقعیت معیشت زندگی کارگر میبندن. تا کی میخواید تظاهر کنید که به فکر گارگران هستید همین حقوق رو به شما بدن پول لوازم آرایش خانومتون نمیشه.اونوقت یه کارگر با دو فرزند چجوری کاری کنه که خونواده ش از هم نپاشه. خط فقری که خودتون اعلام کردین رو به کارگر بدین باز هم در حقشون اجهاف کردین رفاه رو که دیگه ولش.
  • مصطفی IR ۱۹:۵۷ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۵
    1 0
    کشورهای دیگه برای تعیین حقوق علاوه بر خرج ماهانه کرایه خونه .خرج تفریح سالانه .حتی پس انداز و خرج ومخارج بچه را هم حساب میکنن.حالا اینا میگن فشار روی کار فرما میاد .پس کارگر بدبخت چی فقط پولدارا ادم هستن .عدالت اسلامی که میگین همینه .
  • ن IR ۲۲:۲۳ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۵
    2 0
    خودتون بزارید جای ما یک سال ماهی 1600000تومان حقوق بگریدب بینم میتونید با آن زندگی کنید واقعا شرم آوراست
  • علی سغدی IR ۰۰:۱۳ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۶
    0 0
    بازنشسته ها جه گناهی کردند حقوقشان نسبت به تورم جقدر اختلاف
  • IR ۰۰:۵۴ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۶
    2 0
    اصلا 15 درصد افزایش خیلییییییییییییی ناچیزه با این تورم 300 درصدی
  • محمد IR ۰۱:۳۲ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۶
    1 0
    تقی به توقی خورد شدین مدیر دولتی ننگ بر شما باد
  • محمد IR ۰۱:۴۸ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۶
    1 0
    خدا لعنت کنه کسایی که حق کارگر رو ضایع میکنند
  • نادر US ۰۴:۱۳ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۶
    1 0
    نمیشه ما تا حالا هر چی یارانه گرفتیم پس بدیم باز برگردیم به سالهای پیش .با این حقوق ها فقط سعی میکنیم زنده بمونیم و حسرت اونای که زندگی میکنن و بخوریم
  • کامل FI ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۶
    0 0
    مزد کارگر زندکی کارگر کارمند مثله نیست تورم زیاد باشد ۱۵ درصد هم زیاده خوشتون اومد
  • فرخانی IR ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۶
    1 0
    فقط میشه گفت شرم براین مسلمان نماها آبروی مسلمانیت رو هم بردن نماینده های ما همه کارفرما هستن چطور می تونن از حقوق ما دفاع کنن اول فکر خرج مخارج خودشون هستن سفر خارجه دوردوردوردانه هایشان وتا تقی به توقی بخوره فرارر می کنن اونور آب اجنبی ها به قول خودشون پول بنزین هم به من ندادن گفتن تو کارگرپولدارهستی چون یک ماشین وانت داری ویک ماشین برلیانس قسطی خریدی
  • منتشرکن که مردم نظربدن نه تو!!!! IR ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۶
    1 0
    میدونید مشکل کجاست؟ مشکل اینه کسانی این چیزها رو تعیین میکنند که هیئت علمی هستند وتوحقوق خودشون هیچ خبری از بند(ز)وتفاوت تطبیق و...نیست که بخوادازافزایش حقوق کسربشه وته تهش ببینی که افزایش حقوقت خیلی کمترازدرصد اعلامی میشه.پارسال خوب چوبی توآستین کارمند وکارگر کردن.
  • Samar IR ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۶
    2 0
    یعنی واقعا یه آدم دلسوز و اقتصاددان تو سران تصمیم گیرنده نیست !!! کافیه حقوق افرادی که ۷ میلیون به بالا میگیرند رو افزایش ندهند و طبقه کارگر که دریافتی زیر ۲تومن دارن رو 60% و مابقی حقوق بگیران بین 2 تا 7 رو هم به صورت پلکانی افزایش بدن اونوقت تقریبا یکسان سازی دریافتی ها رخ خواهد داد چرا باید کسی که ماهی 20 تومن درآمد داره تو این اوضاع اقتصادی شامل افزایش حقوق بشه !!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس