به گزارش مشرق، شیوع ویروس کرونا در کشور، تعطیلات طولانی مدت را به مدارس تحمیل کرده است؛ اگرچه آموزشهای دانشآموزان از طریق تلویزیون و فضای مجازی در حال اجراست اما دانشآموزان پایه دوازدهم که امسال باید در امتحانات نهایی و کنکور شرکت کنند، نگرانیهایی را بابت این تعطیلات طولانی مدت دارند.
وضعیت برگزاری امتحانات نهایی و کنکور یکی از نگرانیهای اصلی دانشآموزان پایه دوازدهم است که خواهان تعیین تکلیف آن از سوی مسئولان مربوطه در وزارت آموزش و پرورش هستند.
بیشتر بخوانید:
هرچند مسئولان وزارت آموزش و پرورش از طراحی سناریوهای مختلف برای جبران زمان از دست رفته آموزش سخن میگویند اما وضعیت ادامه تعطیلات مدارس نیز برای آنها مشخص نیست تا بتوانند براساس آن درباره وضعیت طولانیشدن سال تحصیلی یا تعویق امتحانات نهایی تصمیم قطعی بگیرند.
استرس دانشآموزان کنکوری از تعطیلات اخیر
خانم زهرایی مادر یکی از دانشآموزان پایه دوازدهم که خودش هم به عنوان مشاور در مدارس فعالیت میکند درباره دغدغه دانشآموزان پایه دوازدهم و آسیبهای تعطیلات کرونایی گفت: در این شرایط بحرانی که احتمال ادامه تعطیلات وجود دارد و در پی تعطیلیهای مکرر که قبل از این اتفاق افتاده بود، امیدوارم مسئولان آموزش وپرورش اندکی از استرس دانشآموزان کنکوری که امتحان نهایی هم دارند، بکاهند.
وی ادامه داد: آسیبهای روانی و فشار روحی کنکور و امتحان نهایی کم نیست که حالا نگرانی دروس جا مانده و نگرانی سلامتی هم به آن اضافه شود.
شیوه آموزش مجازی پاسخگوی دانشآموزان نیست
وی افزود: آنچه به نظر دانشآموزان پایه دوازدهم و دبیران آنها میرسد این است که بخشی از بودجهبندی مربوط به 8 هفته آخر حذف
شود، البته این پیشنهاد فقط مختص دانشآموزان دوازدهمی بوده تا کمی از نگرانیهای آنها کاسته شود؛ راه انداختن شبکههای مجازی چه به صورت شبکهای و چه مدرسه در حال حاظر نمیتواند پاسخگوی نیاز دانشآموز کنکوری باشد، از دانشآموزی که 12 سال به شیوه رودررو و کلاسی آموزش دیده نمیتوان انتظار داشت، چهار ماه مانده به کنکور شیوه یادگیریاش را تغییر دهد.
این مشاور مدرسه گفت: خودم پیگیر بچهها بودم شاید حدود 30 درصد دانشآموزان درسخوان پای آموزشهای مجازی بنشینند و سایر بچهها اهمیتی به این شکل از آموزشها نمیدهند، در مدرسه ما، دبیران به صورت مجازی تدریس میکنند و به دانشآموزان تکلیف داده و حل آن را میخواهند اما با این وجود پیگیری بسیار کم است.
وی بیان کرد: آموزش، یک فرآیند است که از آموزش پویا و فعال شروع میشود تا حل تمرین، ارزشیابی و رفع اشکال اما با آموزش مجازی فقط یک بخش انجام میشود و به فرض اینکه همه دانشآموزان از آموزش مجازی استفاده کنند اما سایر فرآیندهای آموزش و یادگیری اتفاق نمیافتد.
کتابی حذف نمیشود
البته درباره حذف بخشی از کتابهای درسی دانشآموزان یا ادامه سال تحصیلی و استفاده از فرصت خرداد برای آموزش در صورت ادامه تعطیلات، علیرضا کمرهای معاون آموزش متوسطه وزارت آموزشوپرورش گفت: در صورت طولانی شدن تعطیلات چند سناریو قابل تصور است اما حذف کتابهای درسی مطرح نیست، هر زمان که مدارس باز شود یک ماه آموزش حضوری را خواهیم داشت و در این یک ماه دروس دانشآموزان مرور میشود و در پایه دوازدهم حجم دروس به گونه ای بود که امکان آموزش های بیشتری نسبت به سایر پایهها وجود داشت و دروسی که تدریس نشده است کمتر از سایر پایه هاست، معمولا در پایه دوازدهم مدارس تلاش میکنند تراکم دروس باقی مانده برای بعد از عید را کم کنند همچنین آموزش های تلویزیونی بیشتر برای پایه دوازدهم است و مدارس کلاسهای الکترونیک را برگزار میکنند.
وی افزود: اگر فرصت یک ماهه پس از بازگشایی مدارس وجود داشته باشد حجم باقیمانده از مطالب پایه دوازدهم اندک است و به سرعت میتوانند آنها را مرور و آموزشها را به اتمام برسانند.
5 سناریو برای جبران تعطیلات
با این حال عبدالرسول عمادی مشاور وزیر آموزش وپرورش از طراحی 5 سناریو برای جبران زمان از دست رفته آموزش خبر میدهد که به تناسب، تمدید تعطیلات و زمان بازگشایی مدارس هر یک از این سناریوها اجرایی خواهد شد.
زمان امتحانات تغییر نمیکند اگر....
او بیان کرد: حداقل 5 سناریو را برای وضعیتهای محتمل پیشبینی کردهایم. اولین سناریو تشکیل کلاسها بعد از 15 فروردین است، به این ترتیب یک ماه وقفه اسفند ماه را داریم که با آموزش در فضای مجازی، ارتباط معلمان با دانشآموزان و آموزش تلویزیونی تا حدی جبران شده است و پیشبینی شده است پنجشنبهها هم در صورت بازگشایی مدارس به روزهای آموزش افزوده شوند. در این صورت تغییر چندانی در برنامه امتحان نخواهیم داشت.
پیشنهاد برگزاری امتحانات از 17 خرداد و تعویق کنکور
مشاور وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: البته پیشنهاد کردیم با توجه به یک ماه تعطیلی اسفند، امتحانات بهجای روزهای ابتدایی خرداد، از 17 خرداد برگزار و کنکور هم 15 تا 20 روز معوق شود. قرار است این سناریوها روز شنبه در شورای معاونین نهایی شود، سناریوی بعدی این است که مدارس از اول اردیبهشت باز شود و به همین نسبت آزمونها با تأخیر برنامهریزی و پیشنهاد میشود کنکور هم یک تا دو هفته به تعویق بیفتد و نیمه خرداد تا اواخر خرداد را برای آن پیشبینی کردیم.
وی اضافه کرد: اگر تا آخر خرداد هم نتوانیم کلاسها را تشکیل دهیم باید به برگزاری آزمونها در مرداد و شهریور فکر کنیم و آزمون سراسری هم در مرداد یا شهریور برگزار شود البته باید حواسمان باشد به سال تحصیلی بعد آسیب نرساند. حتی اگر بعد از عید کلاسها باز هم با تأخیر شروع شد باید فرجهای برای رفع اشکال گذاشته و بعد امتحانات برگزار شود.
با توجه به گفتههای مسئولان آموزش و پرورش مبنی بر حداقل یک ماه آموزش حضوری دانش آموزان پس از بازگشایی مدارس به نظر میرسد به هر حال تعویق زمان برگزاری امتحانات و کنکور از گزینههای محتمل است ضمن اینکه ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش نیز تعویق زمان برگزاری کنکور سراسری را منوط به تغییر تقویم آموزشی مدارس در سال تحصیلی جاری میداند.