به گزارش مشرق، اینروزها، تمام اخبار، رسانهها و شبکههای اجتماعی جهان از ویروس کرونای همه گیری صحبت میکنند که کمتر روزی ترس بر جانمان ننداخته است؛ ترس از آنکه این ویروس به سراغ عزیزان و خودمان بیاید و سلامتیمان را تا سر حد مرگ تهدید کند. اما چرا ویروس کرونا این چنین ترسناک شده، در حالی که نرخ مرگ و میر آنفلونزا در جهان، برای قرنها بیشتر بوده است؟ آیا این صرفا یک پوشش و بازی رسانهای است و یا حقایق دیگری در این زمینه وجود دارد؟
بیشتر بخوانید:
کرونا یک میلیارد نفر از ساکنان زمین را خانه نشین کرد
مقاله پیش رو، این موضوع را از منظری علمی بررسی کرده است، با ما همراه باشید.
از تاریخچه آنفلونزا چه میدانیم؟
اگر بخواهیم تاریخچه ویروس و بیماری آنفلونزا را از همین سال گذشته، یعنی سپتامبر ۲۰۱۹ مرور کنیم، به آمار مرگ و میر ۱۸ هزار نفری و ابتلا ۳۲ میلیون آمریکایی به ویروس آنفلونزا میرسیم.
و با بازگشت به سال ۱۹۱۸، به شیوع ویروس آنفلونزای اسپانیایی میرسیم که در عرض دو سال، جان بیش از ۵۰ میلیون نفر را در دنیا گرفت!
پس همانطور که میبینیم، ویروس آنفلونزا که با علائم تب، درد بدن، سرفه و خستگی شناخته میشود، نرخ مرگ و میر بالایی دارد.
دشمن ناشناخته، ترسناکتر از دشمنی که آن را میشناسیم!
دکتر اوتو یانگ (Otto Yang)، متخصص بیماریهای عفونی در UCLA، دلیل ترس اصلی ما نسبت به ویروس کرونا را ناشناخته بودن تفسیر میکند. ویروس آنفلونزا برای قرنهاست که در بدن انسان بیماری ایجاد میکند و خود بدن به مرور توانسته سیستم ایمنی خود را نسبت به ویروس تقویت کند و در موارد زیادی، بدون آنکه ویروس به مرحله تکثیر و ایجاد بیماری برسد، توسط بدن از بین میرود.
از طرفی در طول این سالهای طولانی نه تنها توانستهاند روی ویروس آنفلونزا به خوبی مطالعه کنند، بلکه حتی واکسنهای فصلی آن را نیز تولید کردهاند.
اما ما درباره ویروس کرونا جدید (COVID-۱۹)، بسیار کم میدانیم و حتی درباره راه گسترش آن نیز چندان مطمئن نیستیم. پس بالبطع آن، نه دارویی برای آن ساخته شده و نه واکسنی!
از طرفی حتی با کوشش و همت دانشمندان و ساخت واکسن نیز، حداقل ۱۸ ماه فرصت لازم است تا این واکسن به تولید انبوه برسد.
راههای انتقال ویروس کرونا، ناشناخته و وسیعتر از ویروس آنفلونزا
درباره روش انتقال ویروس آنفلونزا، بسیار مطمئنیم. اگر فردی به ویروس آنفلونزا آلوده باشد، از طریق سرفه، عطسه و در نهایت قطرات مرطوب، ویروس را به فرد مقابل انتقال دهد. البته این انتقال در فاصله نهایت ۱.۵ تا دو متری اتفاق میافتد.
اما همچنان راههای انتقال ویروس کرونا مورد بحث است. انتقال از طریق قطرات سرفه و عطسه در فاصله دو متری، یکی از روشهای شیوع ویروس است. اما محققان به مواردی رسیدهاند که فرد بدون آنکه هیچ نوع ارتباطی با افراد بیمار داشته باشد، به ویروس و بیماری کورونا مبتلا شده است. به همین دلیل محققان احتمال میدهند، ویروس کورنا در سطوح باقی میماند و مدت زمان زنده ماندن آن، بیرون از بدن انسانها مشخص نیست.
همچنین، کرونا ویروسها میتوانند از راه هوایی نیز انتقال یابند؛ ویروس راه هوایی، مانند سرخک و آبله مرغان، به راحتی میتوانند از شخصی به شخص دیگر حتی با قطرات کوچک و از راه هوایی منتقل شود.
موضوع بعدی، به علائم و نشانه های ویروس کرونا مربوط میشود: افراد آلوده ممکن است هیچ نشانهای از بیماری را نشان ندهند و یا علائم خفیفی مشابه بیماری آنفلونزا و یا حتی سرماخوردگی داشته باشند و در تمام این مدت، به راحتی ویروس را به اطرافیان انتقال دهند. برای مطالعه بیشتر در خصوص شباهت ها و تفاوت های ویروس کرونا با آنفولانزا میتوانید این مطلب را مطالعه کنید.
آمار مبتلایان و فوت شدگان ویروس آنفلونزا و کرونا در دنیا
ویروس کرونا در حال حاضر، ۶ قاره را درگیر کرده و در حال حاضر در ۸۹ کشور پخش شده است و به نظر میرسد نرخ مرگ و میر آن بالاتر از آنفلونزا و ۳.۴% باشد. اما نرخ مرگ و میر ویروس آنفلونزا، ۲.۵% است.
با این حال محققین میگویند، این آمار بیشتر از حد تخمین زده شده است. چرا که موارد بسیاری از مبتلایان وجود دارد علائم بیماری را بسیار خفیف داشتهاند و بهبود یافتهاند و اصلا در آمار مبتلایان اشارهای نشده است.
با این حال، آمار مبتلایان و فوت شدگان ویروس کرونا در دنیا نشان میدهد با رعایت مراقبتهای بهداشتی شخصی مانند پوشیدن ماسک، شستشوی مرتب دست با مواد ضدعفونی کننده و ضدعفونی کردن سطوح با الکل، میتواند شیوع سریع این بیماری را کاهش دهد.