به گزارش مشرق، بیماران قلبی و عروقی مبتلا به چاقی در معرض خطر دیابت بیشتری هستند که در صورت ابتلا به کووید-۱۹ عوارض بیشتری را باید متحمل شوند. اما آیا خود چاقی میتواند یک عامل خطر برای ایجاد عوارض شدیدتر در بیماران مبتلا به کرونا باشد؟.
چاقی همیشه یک معضل هم برای آقایان و هم برای خانمها بوده، اما این مسئله بیشتر دغدغه خانمها است، افراد به دلایل مختلفی دچار اضافه وزن میشوند و غالباً دستهبندی همه افراد دارای اضافه وزن در یک گروه عادلانه نیست، اما برای بررسی تاثیر چاقی بر مبتلایان به کووید-۱۹ در این مقاله از نظر دیدگاه پزشکی به چاقی به عنوان یک عامل خطر در بیماری کوید-۱۹ خواهیم پرداخت.
بیشتر بخوانید:
عاملی که مرگ در اثر کرونا را افزایش میدهد
دیدریک گامر، رئیس انجمن مراقبتهای ویژه هلند، به خبرنگاران تلویزیون در هلند گفت: ۶۶ تا ۸۰ درصد بیماران مبتلا به کووید-۱۹ در بخشهای مراقبتهای ویژه اضافه وزن داشتند.
همچنین پیتر ون در وورت، از بیمارستان آموزشی دانشگاه گرونینگن، درباره تعداد بیشتر بیماران مبتلا به اضافه وزن کووید-۱۹ در بخشهای ICU گفت: ما نمیدانیم علت آن چیست، اما تعداد این افراد و این مسئله بسیار قابل توجه است.
چاقی یک عامل خطر برای کرونا است؟
چاقی میلیونها انسان در سراسر جهان را تحت تأثیر خود قرار داده است، براساس آمار سازمان جهانی بهداشت (WHO)، در سال ۲۰۱۶ بیش از ۱.۹ میلیارد بزرگسال دارای اضافه وزن بودند که از این تعداد ۶۵۰ میلیون نفر در گروه افراد چاق طبقهبندی شدند، درک بیشتر از اختلالهای فیزیولوژیکی مرتبط با چاقی، نیازمند رفع نگرانی اصلی بهداشت عمومی است.
بر اساس مطالعات انجام شده در سال ۲۰۰۶ آنفلوانزای H ۱ N ۱ یا بیماری آنفلوانزای خوکی، چاقی به عنوان یک عامل مستقل برای افزایش عوارض و مرگ و میر در اثر ابتلا به آنفلوانزای خوکی شناخته شد.
این مطالعات نشان داد که افراد دارای شاخص توده بدنی BMI ۳۰ یا بالاتر از آن، بعد از آلوده شدن به ویروس آنفلوانزا به مراتب عوارض بیماری در آنها بدتر از افراد مبتلا به BMI ۲۴.۹ یا پایینتر بود.
عوارض چاقی در بیماران مبتلا به کرونا
یک مطالعه چینی که ماه گذشته منتشر شد، به بررسی ۱۱۲ بیمار مبتلا به کووید_۱۹ و نتایج آنها پرداخت. متاسفانه، ۱۷ نفر از این بیماران فوت شدند که پانزده نفر از متوفیان (۸۸ درصد) در گروه افراد چاق بودند، در مقایسه، فقط ۱۸ نفر از ۹۵ بازمانده (۱۹ درصد) در مقیاس BMI به عنوان افراد چاق طبقهبندی شدند.
این مطالعه باعث شد تا کارشناسان این سؤال را از خود بپرسند که آیا ممکن است چاقی به عنوان یک عامل خطر در هنگام ابتلا به کروناویروس محسوب شود؟.
چاقی به عنوان اختلال در تعادل انرژی تعریف میشود که منجر به افزایش وزن و اختلالات متابولیکی شده و همچنین باعث استرس و اختلال در عملکرد بافتها میشود. این بدان معنی است که چاقی فقط اضافه وزن نیست بلکه این اضافه وزن اثرات و عواقب منفی بر سلامتی بدن شما دارد.
یکی از این عوارض جانبی چاقی، اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن به نام لنفوئید و نوتروفیل است. اینها سلولهایی هستند که میتوانند ورود عفونت به بدن را خبر دهند و برای حفظ سیستم ایمنی سالم باید همیشه در سطح تعادل قرار داشته باشند. چاقی میتواند این تعادل را مختل کرده و باعث ایجاد سطح پایین التهاب مزمن در بافت طبیعی شود که توسط این سلولها ایجاد میشود.
این عدم تعادل در سیستم ایمنی بدن و التهاب مزمن بافت طبیعی، افراد چاق را در معرض خطر عوارض عفونتها و به طور کلی بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماریهای مزمن قرار میدهد.
این مسئله درباره عفونتهای رایجی مانند عفونتهای پوستی یا زخم صدق میکند، سیستم ایمنی بدن افراد چاق حتی در حالت استراحت نیز در حال انجام کار سخت است؛ بنابراین جای تعجب ندارد که اگر افرادی که چاق هستند به ویروس کرونا مبتلا شوند، در معرض عوارض بیشتری از جمله مشکلات تنفسی و ذات الریه قرار میگیرند.
نگهداری از بیماران چاق مبتلا به کرونا سخت است
هنگام نگهداری از بیماران مبتلا به چاقی در بخش مراقبتهای ویژه چالشهای قابل توجهی وجود دارد، مراقبت از آنها از نظر جسمی مشکلتر هستند؛ به دلیل این که گردن این افراد ضخیمتر است، فشار بر مجاری تنفسی، به ویژه هنگامی که پشت بیمار صاف بیشتر است.
رد کردن لوله هوایی که از زیر گلو تغذیه میشود تا هوا به داخل ریهها منتقل شود برای این افراد مشکلتر است؛ همچنین حمل و نقل افراد مبتلا به چاقی سختتر است.
باید این نکته را در نظر گرفت که اکثر سیستمهای بهداشتی و درمانی برای مدیریت بیماران مبتلا به چاقی تنظیم نشدهاند و این بیماری همهگیر ممکن است این واقعیت را برجستهتر کرده و محدودیتهای آن را بیشتر آشکار سازد.