کد خبر 1068870
تاریخ انتشار: ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۰۹:۲۲
کاهش ۱۲ سانتی‌متری تراز آب دریای خزر در سال ۹۸

مقام مسئول سازمان هواشناسی از کاهش ۱۲ سانتی‌متری تراز آب دریای خزر خبر داد و گفت:بر اساس سناریوهای موجود این روند تا ۲۰ سال آینده ادامه خواهد داشت.

به گزارش مشرق، بهزاد لایقی، مدیرکل مرکز علوم جو و اقیانوسی سازمان هواشناسی با اشاره به اینکه حوزه آبریز دریای خزر، افزون بر کشورهای حاشیه این دریا، کشورهای گرجستان و اوکراین را نیز شامل می‌شود، اظهار کرد: سال گذشته در نشست کسپکام، میزان بارش‌ها در حوزه آبریز دریای خزر تا پایان سال 2018 محاسبه شد که نشان از کاهش محسوس بارش در این حوزه داشت.

وی با بیان این‌که ممکن است در برخی نقاط بارش‌ها بیشتر شده باشد، ادامه داد: اما باید در نظر داشت که 9 تا 10 درصد آبی که دریای خزر را تغذیه می‌کند از ایران تامین می‌شود. بنابراین بارش در حوزه کشور ما هر اندازه بیشتر شده باشد، در نهایت حدود 10 درصد از ورودی دریای خزر را تامین می‌کند و 85 درصد آن از رودخانه ولگا تامین می‌شود.

بیشتر بخوانید:

وی کاهش بارش در حوزه آبریز دریای خزر را ناشی از تغییرات اقلیمی دانست و افزود:‌پیش‌بینی‌های آینده‌پژوهانه در این خصوص بر اساس سناریوهای هیئت بین‌الدول تغییر اقلیم است که بر اساس انتشار گازهای گلخانه‌ای در دنیا طراحی می‌شود.

مدیرکل مرکز علوم جو و اقیانوسی سازمان هواشناسی گفت: این گزارش‌ها پیش‌بینی کرده‌اند که اگر تا 20 سال آینده روند افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای همچنان ادامه داشته باشد، کاهش بارش در حوزه آبریز خزر همچنان تداوم می‌یابد. اگرچه در طی بحران کرونا انتشار این گازها نسبت به گذشته کاهش یافته است اما وقتی از پدیده‌ای در مقیاس سیاره‌ای سخن می‌گوییم، باید دو مقیاس مکانی و زمانی را در نظر گرفت.

لایقی یادآور شد:‌وقفه‌ای که بیماری کرونا در انتشار گازهای گلخانه ای در مقیاس زمانی ایجاد کرده، در بلندمدت چندان اثرگذار نخواهد بود. مگر اینکه تحولات ناشی از این بیماری بر دیدگاه‌های کشورها اثر بگذارد و آنان در سیاست‌های خود در انتشار گازهای گلخانه‌ای تجدید نظر کنند.

وی بیان کرد: با اشاره به اینکه مدل‌هایی که بر اساس سناریوهای تغییر اقلیم طراحی شده‌اند نشان از تداوم روند کاهشی تراز آب دریای خزر ظرف 20 سال آینده دارد، افزود: شدت این کاهش تراز به گونه‌ای است که بخش قابل‌توجهی از خزر شمالی که مربوط به روسیه و قزاقستان است، خشک می‌شود.

وی ادعای خشک شدن دریای خزر ظرف 100 سال آینده را اغراق‌آمیز خواند و تاکید کرد: روند کاهشی تراز آب دریای خزر که سال گذشته به ثبت رسید، 10 تا 12 سانتی متر است و اگر این روند تا 100 سال آینده به همین شکل ادامه داشته باشد، در پایان این مدت حدود 10 متر کاهش تراز را شاهد خواهیم بود.

وی در عین حال تاکید کرد: البته جای سوال است که این روند به همین شکل تداوم داشته باشد یا خیر. بنابراین این ادعای بدبینانه حتی با تداوم روند فعلی درست نخواهد بود. البته تداوم این شرایط می‌تواند بخشی از قسمت‌های کم‌عمق از جمله خزر شمالی را با مشکل مواجه کند. در حالی که خزر جنوبی که شامل سواحل کشور ما می‌شود عمق بیشتری نسبت به خزر شمالی و میانی دارد و عمق متوسط آن حدود 330متر است.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • سلمان IR ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
    5 0
    دریای مازندران دوره های پیشروی و پسروی داره که هر چند دهه رخ میده برای نمونه ویلای جلال آل احمد در گیلان که روزهای پایانی عمر خودش رو در اون گذروند در اون سالها (مرگ جلال سال 1348) چند ده متر با دریا فاصله داشت ولی حالا خرابه هاش حدود 10 تا 20 متری با ساحل فاصله داره و این غیر از اینه که ساحل دریای عظیم تتیس که دریای مازندران بازمانده آن محسوب میشه به کوهپایه های البرز می رسید و تمام نواحی جلگه ای در واقع زیر آب بودند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس