به گزارش مشرق، روزنامه «کیهان» در ویژههای خود نوشت:
سایت «الف» با اشاره به سخنان رافائل گروسی نوشت: رافائل ماریانو گروسی در سخنانی در آغاز نشست شورای حکام آژانس، اعلام کرد بیش از چهار ماه است که ایران اجازه دسترسی به این دو مرکز را نداده و حدود یکسال است که از گفتوگوی جدی درباره مسایل مرتبط با فعالیتها و مواد هستهای اعلام نشده احتمالی در این مراکز خودداری میکند. وی از تهران خواسته است، اجازه دسترسی سریع بازرسان آژانس را به این دو مکان صادر کند.
بیشتر بخوانید:
آیا پرونده هستهای ایران به شورای امنیت سازمان ملل میرود؟
اروپا نقاب انداخت؛ تعهدات فراتر از NPT را لغو کنید
غریب آبادی: قطعنامه شورای حکام الزامآور نیست
بخشی از ادعای گروسی، ادعای وجود مکانهای اعلام نشده از جمله در آباده و تورقوزآباد است. برخی منابع غربی با استناد به گزارش سازمانهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی مدعی هستند ایران در این مکانها فعالیتهای هستهای داشته است.
این ادعا در چارچوب مواردی مطرح میشود که PMD نامیده میشود: ابعاد احتمالی فعالیتهای نظامی ایران در گذشته. پرونده PMDسالهاست که بسته شده و اصولا یکی از مبانی نهایی شدن برجام، مختومه اعلام شدن PMD است.
اما نکته جنجالی و مهمتر در این زمینه، استناد آژانس به ادعای رژیم صهیونیستی در خصوص فعالیتهای هستهای ایران است.
اسرائیل با وجود آن که عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی است، به پیمان منع تولید و تکثیر تسلیحات اتمی (NPT) نپیوسته، برنامههای هستهای آن تحت نظارت بازرسان آژانس نبوده، و بمب اتمی هم دارد.
موسسه بینالمللی تحقیقات صلح (Sipri) مستقر در استکهلم روز دوشنبه در گزارش سالانه خود اعلام کرد اسرائیل احتمالا تعداد کلاهکهای هستهای خود را از ۸۰ مورد در سال ۲۰۱۹ به ۹۰ کلاهک در سال ۲۰۲۰ افزایش داده است. و اما ایران عضو انپیتی است، برنامههای هستهای آن تحت نظارت کامل آژانس قرار داشته و بیشترین موارد بازرسی هستهای بینالمللی در آن صورت گرفته است و پروتکل الحاقی انپیتی را نیز داوطلبانه اجرا کرده است. طبق گزارش اجرای پادمان در سال ۲۰۱۹، آژانس تنها در گذشته ۳۳ دسترسی تکمیلی در ایران انجام داده است، که به گفته نماینده ایران در این نهاد بینالمللی، این نتیجه اجرای داوطلبانه موقت پروتکل الحاقی است. از سوی دیگر براساس آمار منتشر شده در سال ۲۰۱۸، در میان کشورهای دارنده موافقتنامه جامع پادمان و پروتکل الحاقی انپیتی، تا آن سال هزار و ۱۲۴ مورد بازرسی صورت گرفته بود که ۹۸۹ مورد آن در ایران رخ داد. یعنی چیزی حدود ۸۸ درصد.
به گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در مجموع ۲۲ درصد بازرسیهای این نهاد در سراسر دنیا، در ایران صورت میگیرد. از طرفی روزانه ۶ بازرس آژانس در ایران حضور دارند تا برنامههای هستهای کشورمان تحت نظارت کامل آژانس باشد.
در همین حال سه کشور اروپایی امضاکننده برجام- آلمان، انگلیس و فرانسه- از تهران خواستهاند به بازرسان آژانس اجازه دهند به سایتهای مورد نظرشان در ایران دسترسی کامل بدهد.اروپاییها همکاری گسترده ایران را با آژانس و نیز پایبندی آن به برجام را نادیده گرفتهاند.
به نظر میرسد آژانس با تن دادن به خواستههای رژیم صهیونیستی و نیز حامی اصلی آن آمریکا، در پرونده هستهای ایران، از وظایف حقوقی و ذاتی خود دور شده و در حال بدعتگذاری خطرناکی است. این امر اعتبار آژانس را از بین میبرد.