کد خبر 1086003
تاریخ انتشار: ۱ تیر ۱۳۹۹ - ۱۰:۲۵
آغاز «بحرانِ آبِ تهران»/ رگ حیات پایتخت زیر تیغ بی‌توجهی

افزایش افسارگسیخته و بدون رصد و بدون برنامه جمعیت تهران، کلانشهری که قلب تپنده سیاسی، اداری و اقتصادی ایران است را در آینده ای نزدیک با مشکل تأمین آب مواجه می کند.

به گزارش مشرق، تهران پانزدهمین شهر پرجمعیت جهان و پرجمعیت‌ترین شهر ایران با مساحت ۷۳۰ کیلومتر مربّع است که به همراه توابع خود (استان تهران) جمعیتی بالغ بر ۱۴ میلیون نفر دارد.

این شهر به لحاظ بزرگی بیست و هشتمین شهر دنیا است که تراکم جمعیت آن بین ده هزار و هفتصد تا بیش از یازده هزار نفر در هر کیلومتر مربع است. این درحالی است که متوسط تراکم جمعیت در کشور، حدود ۵۰ نفر در هر کیلومتر بوده، به عبارتی تراکم جمعیت در تهران بیش از ۲۰برابر متوسط کشور است.

بیشتر بخوانید:

مردم دبه به دوش در ۲۰ کیلومتری تهران +عکس و فیلم

تهران به عنوان مرکز ثقل مراجعات و مواصلات کشور، با سهم ۲۵ درصدی در تولید ناخالص ملی و جایگاه بی‌بدیلش به عنوان پایتخت سیاسی، اداری و اقتصادی ایران، نقشی حیاتی به عنوان قلب تپنده کشور دارد که هر نوع آسیب و اختلال در فعالیت روزانه این کلانشهر، می تواند در ابعاد مختلف در کشور نمود کند.

در استان تهران سالانه حدود ۴ میلیارد مترمکعب آب مصرف می‌شود که سهم کشاورزی، ۵۶ درصد، سهم شرب ۳۵ درصد و مابقی سهم صنعت، خدمات و فضای سبز است. از این میزان یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب سهم آب تصفیه شده برای مصرف شرب استان است که حدود یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون مترمکعب سهم شهر تهران بوده و مابقی در دیگر شهرها و روستاهای استان مصرف می شود.

جمعیت ساکن شهر تهران بیش از ۹ میلیون نفر برآورد می شود، اما بخشی از جمعیت ۵ میلیون نفری دیگر شهرها و روستاهای استان تهران و همچنین جمعیت درخور توجهی از استان‌های اطراف، روزانه در پایتخت تردد دارند، به طوری که جمعیت سیار پایتخت روزانه به بیش از ۱۲ میلیون نفر می رسد.

به طور متوسط ۷۰ درصد از آب شرب تهران از منابع سطحی شامل ۵ سد لتیان، طالقان، امیرکبیر، لار و ماملو تأمین می شود و ۳۰ درصد نیاز آبی نیز از سفره‌های آب زیرزمینی برداشت می شود.

در برخی سالها و عمدتا در روزهای گرم تابستان که مصرف آب در پایتخت افزایش می‌یابد، چاه‌های بیشتری به مدار بهره برداری آمده تا کمک‌رسان منابع محدود آب سطحی باشند و در این مواقع، سهم تأمین آب شرب تهران از منابع سطحی و زیرزمینی به ترتیب به حدود ۶۰ درصد و ۴۰ درصد می رسد.

در حال حاضر با توجه به جمعیت فعلی تهران، در روزهای گرم سال با برابر شدن ظرفیت تأمین آب و میزان مصرف، توصیه‌ها به صرفه‌جویی افزایش یافته و در ایام پیک، با هنرنمایی و کار شبانه‌روزی متخصصان آب تهران، تقاضای آب شرب پاسخ داده می شود.

درحالی که منابع جدیدی برای افزایش ظرفیت تأمین آب تهران برای آینده وجود ندارد، جمعیت این کلانشهر و شهرهای اطراف آن با افزایش مهاجرت‌ها، افزایش ساخت‌وسازها، ادامه تراکم فروشی و ... درحال افزایش است، به طری که پیش بینی شده در سال ۱۴۰۴ جمعیت استان تهران به ۲۰ میلیون نفر رسیده که ۷۰ درصد آن ساکن کلانشهر تهران خواهند بود.

افزایش افسارگسیخته و بدون رصد و بدون برنامه جمعیت تهران، کلانشهری که قلب تپنده سیاسی، اداری و اقتصادی ایران است را در آینده ای نزدیک با مشکل تأمین آب مواجه می کند. مسئله ای که می تواند زندگی روزانه در پایتخت ایران را دچار اختلال کرده و این اختلال را به عنوان یک چالش اساسی در ابعاد مختلف به دیگر بخش‌های کشور تسری دهد.

البته در ۴ دهه گذشته از انقلاب شکوهمند اسلامی، ظرفیت های بسیاری در بخش‌های کمی و کیفی آب تهران ایجاد شده و موفقیت‌هایی در حد استانداردهای روز جهان در این بخش داشته‌ایم که با تکیه بر همین ظرفیت‌سازی ها، تا امروز کیفیت و کمیت آب تهران با وجود جمعیت قابل توجه ساکن و در حال تردد در پایتخت، به خوبی تأمین شده، اما آیا این ظرفیت‌ها جوابگوی نیاز کمی و کیفی افزایش افسارگسیخته جمعیت در تهران خواهد بود؟

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 7
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • IR ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    3 0
    همه اش که فقط نمی توان گفت صرفه جویی کنید. صرفه جویی هم حدی دارد . تکلیف توسعه زیرساخت ها با توجه به توسعه تهران چه می شود؟ چه کسی باید پاسخگوی کم کاری باشد؟
  • IR ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    3 0
    لعنت ابدی بر تراکم فروشان!
  • IR ۱۳:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    1 0
    مردم مراعات نمیکنن
  • مرصاد IR ۱۸:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    2 0
    مصرف اصلی و وحشتناک آب تهران ؛ نه بوسیله خانوارها ، بلکه توسط سازندگان ساختمان هایی چون برج ها، مال ها و مجتمع ها ، که کل آب مصرفی ساخت آنها ، از آب آشامیدنی است ! کارواش ها ؛ که حجم عظیمی از آب آشامیدنی را بصورت پنهانی ، برای شستشوی خودرو ها مصرف می کنند ! و اماکن دولتی و تجاری ، که حجم زیادی را هر روز صرف شستشوی مقابل ساختمان خود می کنند و ... !!
  • IR ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
    1 0
    وقتی شهرداری خائن به برجها مجوز استخر و سونا میده باید هم آب کم بشه خاک برسرشون
  • IR ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۳
    1 0
    یعنی اگر اب و هوای جوی ایران دچار "شکم روش" شود و بترکد و ببارد و ببارد و بباراند ه، باز عجز و لابه حقارت بار مسئولین و بحران آفرینی ایشان پا برجاست. ای ننگ بر تن لشی شما!
    • IR ۲۰:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۳
      0 0
      مساله مهاجرت معکوس است که مهم است و باید برای ان برنامه ریزی کرد نه باران

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس