کد خبر 1093907
تاریخ انتشار: ۲۲ تیر ۱۳۹۹ - ۰۰:۵۰
یادداشت نمایه

شاید عده‌ای ندانند اما، کشورهایی مثل ژاپن تاریخ بسیار سیاهی در جنایت علیه بشریت دارند. شاید جنایت‌هایی به سیاهی جنایات داعش!

به گزارش مشرق، «جعفر بلوری» در یادداشت روزنامه «کیهن» نوشت:

فرض کنید، ایران یک قرارداد ۲۵ ساله با آلمان منعقد کند. یا مثلا با ژاپن یا کره جنوبی یک قرارداد ۵۰ ساله به امضاء برساند! واکنش‌ها به این خبر چگونه خواهد بود؟ آیا، عده‌ای که امروز علیه سند همکاری ایران و چین (که هنوز نه به دار است و نه به بار) هجمه می‌کنند، باز هم هجمه می‌کردند؟!

 چرا این عده نام چین، روسیه و به‌طور کلی کشورهای شرقی (به معنای جغرافیایی آن نه به معنای ارزشی و فرهنگی آن) که به میان کشیده می‌شود، بدون اینکه حتی از «محتوا» خبر داشته باشند، شروع به هجمه می‌کنند؟ و سؤال دیگر اینکه، اصلا چه کسانی و چرا به این سند همکاری حمله می‌کنند؟

در این نوشتار بدون هیچ‌گونه غرض سیاسی و با یک مقدمه کوتاه، به دنبال یافتن پاسخی معقول برای این سؤال‌ها هستیم. بخوانید:

۱- پیش از این در همین ستون نوشتیم، در دنیای سیاست، هیچ کشوری صددرصد «قابل» اعتماد نیست اما برخی کشورها صددرصد

«غیر قابل اعتمادند». در چنین دنیایی دولت‌ها غالبا با منطق «سود و زیان» و «منافع ملی» سیاست‌های خود را با دیگر کشورها تنظیم می‌کنند. این دولت‌ها ممکن است به محض مشاهده شرایط جدید، با همان منطق

«سود و زیان» زیر تعهداتشان هم بزنند! ممکن است به تعهداتشان پایبند هم باشند. در چنین دنیایی چه باید کرد؟ آیا باید به دور کشور حصار کشید؟ آیا نباید با آنها پیمان بست و متحد استراتژیکشان شد؟ پاسخ این سؤال‌ها ساده و برای همه روشن است. نمی‌توان دور کشور حصار کشید. باید خوب دید، تجزیه و تحلیل کرد و براساس واقعیات، سوابق کشورها و محاسبات دقیق، آنها را انتخاب و بر اساس منافع و مصالح نوع روابط را تنظیم کرد. بیش از ۴۰ سال است که آمریکا را می‌بینیم، رفتارش را تجزیه و تحلیل می‌کنیم. نتیجه؟ از تحمیل ۸ سال جنگ تا ۴۰ سال تحریم ظالمانه بگیر تا سرنگونی هواپیمای مسافربری، ترور سپهبد سلیمانی و انبوهی تلاش شکست‌خورده برای راه انداختن کودتای رنگی و نظامی. بدین ترتیب، «عقل» حکم می‌کند به کشورهایی نظیر آمریکا صددرصد باید بی‌اعتماد بود مگر اینکه تغییر رویه داده و جبران خسارت کنند که، بعید به نظر می‌رسد.

۲- پس از ۷ سال «اعتماد کامل» به آمریکا و آن چند کشور اروپایی، بار دیگر بر همه حتی اعتمادکنندگان معلوم شد، آمریکا کشوری نیست که بتوان به آن اعتماد کرد. متاسفانه طبق اخباری که به دست ما رسیده، برخی دولتمردان در این ۷ سال، (شاید به دلیل همان اعتماد کامل) فرصت‌هایی که در سایر کشورهای دنیا وجود داشت را مغتنم نشمرده و باعث به وجود آمدن دلخوری‌هایی نیز در میان متحدانمان شدند. حالا و بعد از این همه خسارت به منافع ملی آن هم به اسم «تامین منافع ملی» دولت، تصمیم به تغییر رویه گرفته و می‌خواهد از این ظرفیت‌ها استفاده کند. یک سند همکاری از سوی ایران تنظیم و به‌عنوان مقدمه یک قرارداد احتمالا ۲۵ ساله، در رسانه‌ها منتشر شده است. هنوز چین روی این سند نظر خود را اعمال نکرده، سند به تصویب مجلس و شورای نگهبان نرسیده و به طور کلی هنوز هیچ چیز معلوم نشده، برخی اعتراض‌ها به آن شروع شده است.

۳- چهار گروه با این جمله که «دولت با این قرارداد چوب حراج به منافع ملی ایران می‌زند» علیه این مسئله موضع می‌گیرند. یک گروه، سلطنت‌طلبان و اپوزیسیون خارج نشین هستند که ارزش پرداختن ندارند. اینجا درباره این گروه، فقط یک جمله می‌گوییم و از آن رد شویم و آن اینکه، این عده همان کسانی هستند که استان بحرین را به ثمن بخس فروختند! لذا اصلا، در جایگاهی نیستند که از منافع ملی بگویند. گروه دوم جریان انحرافی است که آنها هم برای فراموش نشدن، به این سروصداها نیاز دارند. آنها برای مطرح ماندن حتی ابایی از مصاحبه درباره خوانندگان لس‌آنجلسی هم ندارند. همین قدر حقیر! دسته سوم، آمریکایی‌ها هستند که خب، مخالفت آمریکا با چرخش دولت ایران از غرب به شرق، طبیعی است. آنها منتظر تاثیر تحریم‌های ظالمانه‌شان هستند و خوب می‌دانند، چنین توافقاتی در عمل به دور خوردن تحریم‌های آنها منجر خواهد شد. دسته چهارم که روی صحبت ما بیشتر از همه با آنهاست، مردم و «منتقدان دلسوز» هستند. آنها با تجربه ۷ سال گذشته، حق دارند نگران باشند.

به‌طور سنتی، چندین دهه بود که در کشور ما (و حتی بسیاری از کشورهای دنیا) عده‌ای بنا به دلایلی که جای طرح آن در اینجا نیست، متمایل به شرق هستند و عده‌ای متمایل به غرب. جمهوری اسلامی ایران اما با شعار معروف «نه شرقی و نه غربی» به جنگ این تفکر رفت. این شعار اما، به معنای کشیدن حصار به دور کشور و قطع روابط با شرق و غرب نیست. به معنای تقبیح وابستگی است. به معنای جلوگیری از داشتن روابط نامتوازن و خلاف منافع ملی با کشورهای دنیاست و در این بین فرقی بین روسیه و چین و آمریکا وجود ندارد. اگر این سند همکاری تبدیل به یک توافقنامه نامتوازن بین ایران و چین شود، قطعا باید با آن مخالفت کرد و جلوی آن را گرفت. اما هجمه به توافقنامه‌ای که هنوز وجود ندارد و محتوای آن آماده نشده، چه معنایی دارد؟ معتقدیم همین «هجمه عجولانه» نشان می‌دهد، آنها اتفاقا، نگران «تامین منافع ملی» کشور و دور خوردن تحریم‌ها هستند.

۴- عده‌ای از این منتقدان دلسوز ممکن است بگویند، کشورهایی مثل چین یا مثلا روسیه قابل اعتماد نیستند و مثلا، گاهی به قطعنامه‌هایی که علیه ایران و در سازمان ملل تهیه شده، رای منفی نداده‌اند، که باید گفت، روسیه یا چین اگر بر اساس همان منطق سود و زیان، در«چند جا» با سازمان ملل علیه کشورمان همراهی کرده‌اند، در موارد دیگری، مخصوصاً طی سال‌های اخیر با ما علیه آمریکا همراهی کرده‌اند و این یعنی، این کشور صددرصد غیرقابل اعتماد نیست. ضمن اینکه، این دو در آن «چند جا»، برگه‌ای را امضاء کرده‌اند که، آمریکا آن را علیه کشورمان تهیه کرده است! یعنی پرچمدار و کارگردان بازی دشمنی با ایران، آمریکا و آن چند کشور اروپایی بوده‌اند. حال کدام یک از این کشورها قابل اعتمادترند؟! به روسیه و چین و هیچ کشور دیگری اعتماد صد در صدی نداریم همانطور که به هیچ کشوری نباید چنین اعتمادی داشت؛ اما تجربه سیاه برجام و دشمنی ۴ دهه‌ای آمریکا و دوستانش به ما می‌گوید، باید به آمریکا و آن چند کشور اروپایی صددرصد بی‌اعتماد بود.

۵- در ابتدای این یادداشت نام کشورهای آلمان، ژاپن و کره جنوبی را مطرح کرده و نوشتیم، اگر یک قرار داد ۲۵ ساله و نامتوازن با این سه کشور یا حتی آمریکا امضاء می‌شد، به احتمال قریب به یقین، این عده از آن دفاع می‌کردند. دَم‌دست‌ترین دلیل‌مان همین سند برجام است. با اینکه برای همه مسجل شده، بخشی از وضعیتی که در آنیم، نتیجه دل بستن به این سند و غرب است، هنوز از آن دفاع می‌کنند. ما نه با آلمان، نه با ژاپن و نه با کره جنوبی هیچ پدرکشتگی نداریم. هیچ‌کس راه این کشورها را به ایران نبسته جز، خودشان! حالا یا به دلیل ترس از آمریکا یا به‌دلیل برخی محاسبات سیاسی و اقتصادی. حالا «مخالفان دلسوزِ» این سند همکاری به پاسخ این سؤال کمی فکر کنند. برخی کشورها (غالبا از جنس همین کره جنوبی و ژاپن و آلمان) از ترس آمریکا جرات همکاری با ایران را ندارند. حالا آیا با کشورهایی که جرات این همکاری را دارند هم نباید همکاری داشت؟ اگر «نه»، آیا این وضع به معنای به دور کشور حصار کشیدن نیست؟!

۶- شاید عده‌ای ندانند اما، کشورهایی مثل ژاپن تاریخ بسیار سیاهی در جنایت علیه بشریت دارند. شاید جنایت‌هایی به سیاهی جنایات داعش! کافی است تاریخ ‌اشغال «منچوری»، استانی واقع در شمال شرق چین و کشتارهایی که ژاپنی‌ها در آنجا مرتکب شدند را مطالعه کنید. ژاپنی‌ها وقتی برخی شهرهای کره را نیز ‌اشغال کردند، جنایت‌های بسیار فجیعی مرتکب شدند که کم از جنایات داعش در عراق و سوریه نداشت. این کشور اما پس از شکست در جنگ جهانی دوم، علاوه ‌بر سرمایه‌گذاری در تکنولوژی و اقتصاد، سرمایه‌گذاری سنگینی را هم روی ترمیم چهره خود در دنیا کرد. نگاهی که امروز مردم ایران و شاید خیلی کشورهای دنیا به ژاپن دارند حاصل همین سرمایه‌گذاری است. دنیا، امروز ژاپنی‌ها را مردمانی سخت‌کوش، منظم و متخصص کار گروهی می‌داند و اینکه این کشور، تربیت مردم را از همان دوران کودکی و مدارس ابتدایی شروع می‌کند و... آلمانی‌ها هم تاریخ سیاهی در جنایت دارند که فروش سلاح‌های شیمیایی به صدام برای کشتن ایرانی‌ها، برگی از این تاریخ سیاه است. اما آنها نیز با پیشرفت‌هایی که در حوزه صنعت یا حتی ورزش و... کسب کرده و آن را به رخ جهانیان کشیده‌اند، توانستند، در افکار عمومی جایی برای خود باز کنند. این را گفتیم تا به این نتیجه برسیم که، چینی‌ها به‌رغم رشدی که در صنعت و تربیت مردم خود داشته‌اند، در بهره‌گیری از رسانه‌ها برای ترمیم چهره خود در افکار عمومی مردم موفق نبوده‌اند و امروز – درست یا غلط - دنیا چین را با کالای بنجلش می‌شناسد. همینطور با سوپ خفاش و خوردن سگ و گربه! این درحالی است که در کره جنوبی، خوردن سگ، به شدت مرسوم است و جزو غذای ثروتمندان به‌شمار می‌رود. در خیلی از کشورهای غربی و آمریکا نیز چیزهایی می‌خورند که شاید، در تخیل انسان نگنجد. غرض از طرح این نکته هم این بود که بگوییم، شاید علت برخی مخالفت‌ها با نزدیک شدن به چین، همین چهره ترمیم نشده در افکار عمومی باشد. مضحک به نظر می‌رسد اما واقعا «نبود جذابیت» در یک کشورگاهی در اینگونه مخالفت‌ها، به اندازه خود موثر است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 39
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 18
  • IR ۰۰:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    30 20
    المان و ژاپن چیه ساده . اینهای اصلا کاری به این مطالب ندارند اینها منتظر نابودی و فروپاشی اقتصاد ایران بودند و هستند الان فکر میکنند با این قرار داد ایران به فروپاشی مورد نظر انها نمیرسد.
    • IR ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
      15 13
      00:53 گل گفتی، من عین فرمایش شما رو یکی دوروز پیش تو مشرق نوشتم. مشکلشون اینه که امید اینها از فروپاشی اقتصاد ایران و تسلیم در مقابل آمریکا قطع میشه!!
    • IR ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
      0 1
      اگه همین دولت به جای چین با المان و ژاپن میبست خدا میدونه چه قدر دلواپس میشدید.
    • IR ۱۴:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
      0 0
      من با اصل امتیاز دادن به هر کشور خارحی مخالفم اما می دانم مخالفان قرارداد با چین صداقت ندارند. چون و.قتی چابهار را دادیم به هند همین ها خفه شده بود و تازه حمایت هم کردند.
  • IR ۰۰:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    15 11
    زشت کلام خیلی ذوق می کرد مثل ذوق برجام که با کدخدا بستیم وهمه خوشبخت شدیم علی برکت الله
  • IR ۰۱:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    25 20
    لعنت بر چین کمونیست .
    • IR ۰۸:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
      16 15
      01:00 دعای باطل السحر این غربگداها پیداشد!!! چین و روسیه، اسمشون میاد انگار اسم شوهر ننه شونو آوردی جوش میارن!!! مرگ بر هر کشوری که دشمن ایران و ایرانیه، تحریمش میکنه، به صدام تو جنگ کمک میکنه، هواپیمای مسافربری ایرانو با نزدیک 300 نفر مسافر میزنه، سردار سلیمانی رو ترور میکنه و.... حالا اسمش هرچی هست خودتون بنویسین!!!!!
    • IR ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
      11 5
      لعنت بر لیبرال
  • TR ۰۱:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    19 26
    قرارداد با کشورهای متمدن ، لیاقت میخواد ،
    • IR ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
      17 7
      از این لیاقت ها فقط عربستان سعودی داره .
    • IR ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
      7 8
      تمدن؟جالبه به قاتلان کودکان یمنی و سوری و فلسطینی و افغانی و عراقی و حتی ژاپنی و ایرانی شدند متمدن دوست داری فدای این تمدن برو لیاقت شما در همین حده ان شاءالله لیاقتت بالا تر بره تا به یک جنایتکار نگی متمدن
    • IR ۱۴:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
      2 0
      بله سعودی آدم کش لیاقت داره که بهش بگن گاو شیرده... بخدا اگه به شما گاو شیرده یا پیره خر هم می گفتند، ذوق می کردید
  • IR ۰۱:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    21 7
    چی میگی مشرق الان اگه به جای چین آلمان بود تو خیابون داشتن میرقصیدن
  • رضا IR ۰۲:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    27 14
    با آلمان يا ژاپن مى بستيم ؟! اصلاً چرا بايد ببنديد بيچاره ؟! ترس ما همه اش اينه كه شما با خارجى ها « ببنديد » ! حالا هر. كشورى ميخواد باشه ، تمام نگرانى هاى اين ملت فلك زده از اينه كه شما جماعت بخاطر بى لياقتى ها، كم كارى ها ، دزدى ها و غارت هائى كه باعث اين بن بست شده، مملكت رو بفروشيد ، حالا ميخواد هر كشورى باشه !
    • سعید IR ۱۶:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
      1 3
      کشورو که تو داشتی سال 88 به آمریکا میفروختی مزدور. وطن پرستی تو و امثال تو شبیه وطن پرستی مسعود رجوی ملعونه.
  • IR ۰۳:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    13 13
    باور کنین قصه نمیگم. به روز یه گنجشک نر رو دیدم که دنبال گنجشک ماده هست. نرها زیر نوک و کنار چشمشون پر تیره دارن. بعد با ولع و هیجانی که داشت تَ تَ تَقی خورد به شاخه! خندم گرفت ولی باز به خودش اومد تغییر جهت داد و رفت دنبال گنجشک رویاهاش. حالا این احمقهای اروپا پرست! چپ و راست هم از رویای خیالیشون سیلی بخورن باز راهی میبافن تا برخوردشون به دیوار رو توجیه کنند!!!!!!!!! خخخخخخخخخخخ
  • IR ۰۵:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    13 8
    شما به توضیح بخشی از حقایق میپردازی و مخالفانتون هم همینطور. مردم فقط میتونن برای تمام روابط دیپلماتیک و ژئوپولیتیک این کشور بخندند. برجام یا سند همکاری با چین یا ترکمنچای چیزی سر سفره هیچ کس نمیاره
    • IR ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
      12 13
      05:25 برجام چای رو که امتحان کردین، حالا ساکت باش بزار قرارداد با چین رو هم امتحان کنیم اگر چیزی سر سفره مردم نیاورد حق باشماست! بعدشم، پیشنهاد شما چیه؟ قبول 12 شرط پمپئو ؟؟
  • IR ۰۶:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    10 12
    از نظر اصلاح طلب ها فقط آمریکا و اسراییل قابل اعتماد هستن، اینا ناموس ایرانی رو هم لازم باشه به اجنبی می سپرن. بی غیرت ها. گور بابای چین اما اعتماد به آمریکا رو با اون سابقه ی تاریخی چطور توجیه می کنین؟
  • IR ۰۶:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    6 12
    علتش شاید کم کاری خود چین بوده ولی دستگاه عظیم رسانه ای و تبلیغاتی غرب هم هجمه سنگینی علیه چین داره از اون موضوع هم نمیشه گذشت
  • ماهان IR ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    7 8
    با هر کشوری میبندید ببندید. مشکلی نیست. فقط درست ببندید و نان مردم را برسانید . تمام
  • IR ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    4 10
    برو بابا
  • ناشناس IR ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    16 6
    خبر گذاری مشرق که کمر همت تو وهم فکرتان به نا بودی ایران بسته ای شما کشورهای که با روسیه وچین هم پیمانند مثل کره شمالی ونزولا کوبا وضعیت شان ببین چی شده
  • طاهر IR ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    28 10
    از آلمان و ژاپن تا حالا ضرری به ایران نرسیده
    • IR ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
      2 0
      الا تحریم و دادیم رای دادن علیه ایران و پیروی مطلق از آمریکا!
    • ایرانی US ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
      2 1
      میشه بگی سلاح های شیمیایی رو کی داد به صدام؟؟؟ اصلا برو ببین اون 40 کشوری که تو جنگ به عراقی کمک کردن کیان؟؟ یکیش همین ژاپنه. آخه احمق حرف نزنی نمی گن لالی. برو گم شو کثافت
    • IR ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
      1 0
      08:22 نوکرای آمریکا هستن پس بله!!
    • سعید IR ۱۶:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
      2 0
      پس به اون آلمان جونت بگو پای امضای زیر برجامش واسته.
    • آرش IR ۱۷:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
      2 0
      بمب های شیمیایی که آلمان به صدام میداد رو یادت رفته یا خودتو زدی به اون راه؟
    • امیرحسین IR ۰۵:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
      0 0
      بمب های شیمیایی رو کی داد به صدام؟ آلمان نبود احیانا؟!!! تاریخ رو بخونید
  • احمد IR ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    3 12
    اینا که خیلی دست و پا زدن با کدخدا ببندن، همه تخم مرغها رو هم گذاشتن تو سبد کدخدا. خودش زد شکست. الان همه چاره دیگه ای نمونده. وگرنه روحانی و ریف مگه غرب رو ول می کنن؟
  • IR ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    4 12
    بسیاری از معاهدات و مطالبات ما با کشورهای غربی از جانب آنان سالهاست معلق است و رویکرد ایران به آنان بدون نتیجه بوده لذا چنانچه حقوق متقابل بخوبی رعایت شود اینگونه پیمانهای راهبردی با هر کشور متعهدی میتواند مفید باشد
  • ج IR ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    3 4
    اگرقرداد بسته شدهمه ارکان نظام پاش وایسن فردااگه مشکلی پیش اومد ندازن گردن یکی مثل برجام
  • علی IR ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    19 2
    شعار ما نه شرقی بود و نه غربی ، برای ما چین یا آمریکا فرقی نداره و بایست منافع ملی حرف و اول و آخر بزنه
  • IR ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    4 2
    متن رو نخوندم اما کلا این سوال سوال خوبیه. اون زمان که یک عده به همکاریها با روسیه هم اعتراض داشتند و میگفتن روسیه هم مثل اروپا و امریکا نامردی کرده قبلا میگفتم اگر با اونها همین همکاری رو داشتیم هم ناراحت میشدید؟
  • محمد IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    1 1
    با آمریکا بستیم چیزی ندیدیم با چین هم میبندیم و چیزی نخواهیم دید دولت محترم با جوانان ببند ببین چطوری سود میکنی
  • IR ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    1 1
    دقیقا مسأله این است که اگر توتال فرانسه بیاد و غارت کنه و تف در کف دولتمردان بیندازد و برود، همه این جماعت کف و سوت می زنند و هوچیگری . چرا؟ چون یارو فرانسوی است و موسیو و مرسی می گوید... اینقدر غربگدا هستند... ولی اگر با چین ببندند که نفت ما را بخرد در تحریم، میشود استعماری... امام گفت حالا حالا ها کار داریم تا از دست تربیت شدگان غرب و شرق رها بشیم...
  • IR ۱۴:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    0 0
    و از همه بدتر هر دو در تصرف آمریکا و نوکر تمام وقت و تمام وجه آمریکا هستند
  • IR ۱۸:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۲
    1 0
    اعصابمو خورد نکنین نظری ندارم هی میگه نظزر شما؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس