به گزارش مشرق، مناطق مرکزی یمن در ماه ها و هفته های گذشته صحنه درگیری سنگین و نفس گیر بوده و در این میان رزمندگان یمنی دست برتر را در میدان نبرد دارند و در مقابل نیروهای ائتلاف سعودی متحمل شکست های کم سابقه ای شده اند.
«البیضاء» یکی از استان های مرکزی یمن به شمار می آید که در هفته های گذشته درگیری های زیادی را پشت سر گذاشته و نیروهای یمنی در شمال این استان فتنه شیخ «یاسر العواضی» را دفع و بخش مهم و راهبردی «الردمان» را پاکسازی و از این محور وارد جنوب استان مارب شدند.
استان راهبردی «البیضاء» با استان های «مارب، شبوه، ابین، ضالع، ذمار، لحج، صنعاء و ِإب» مرزهای مشترک دارد و دروازه ورودی به استان ابین و سپس خلیح عمان است و دروازه جنوب شرقی استان صنعاء (پایتخت) محسوب می شود و همین مسئله بر اهمیتش افزوده است.
این استان ۲۲ بخش به نام های «مکیراس، الصومعه، مسوره، البیضاء، ناطع، ذی ناعم، الزاهر، الطفه، الملاجم، نعمان، السودایه ۱، السودایه ۲، ردمان (آل عواض)، الشریه، القریشیه، ولد ربیع ۱، ولد ربیع ۲، ولد ربیع ۳، رداع، العرش، الریاشیه و صباح» دارد.
به گزارش مشرق، قبایل مهمی از جمله «آل بوهی، آل حمیقان، آل بنی وهب، العسودی، السواد و آل عواض» در استان البیضاء ساکن هستند و نقش مهمی و ویژه ای را در تحولات میدانی این استان ایفا می کنند.
استان البیضاء حدود ۱۱ هزار و ۲۰۰ کیلومتر مربع مساحت دارد و حدود ۷۵ درصد از آن ( ۸ هزار و ۴۰۰ کیلومتر مربع) در کنترل رزمندگان یمنی است و حدود ۲ هزار و ۷۹۳ کیومتر دیگر در اشغال نیروهای ائتلاف سعودی و گروهک های تروریستی داعش و القاعده است.
در حال حاضر، حدود ۳۰ درصد از بخش های «صومعه و مکیراس» در شرق استان البیضاء در اشغال نیروهای ائتلاف سعودی و آلوده به عناصر تروریستی القاعده است؛ ۷۰ درصد از بخش «الزاهر» نیز در جنوب استان البیضاء در تصرف ائتلاف و ترروریست های القاعده است.
حدود ۹۵ درصد از بخش «ولد ربیع ۱» و حدود ۴۰ درصد از مساحت بخش «القریشیه» در شمال غرب استان البیضاء آلوده به تروریست های «داعش» است و مناطقی از بخش های «ناطع، نعمان و السودایه ۱» جزء مناطق تحت اشغال نیروهای ائتلاف سعودی به شمار می آیند؛ سایر مناطق استان البیضاء در کنترل رزمندگان یمنی است.
براساس آخرین اطلاعات به دست آمده، درگیری های پراکنده در شمال استان البیضاء در جریان است اما در مجموع آمادگی و واکنش قاطع رزمندگان یمنی در محورهای مختلف این استان باعث شده نیروهای ائتلاف سعودی در موقعیت ضعف قرار گیرند و نتوانند ماجراجویی کنند.
استان مارب؛ مهم ترین پایگاه ائتلاف سعودی در مرکز یمن
در ۵ سال گذشته استان مارب از اصلی ترین پایگاه ائتلاف غربی - عبری - عربی در مرکز یمن بوده و رژیم سعودی برای تثبیت مواضع در این استان سرمایه گذاری زیادی انجام داده و نیروهای تحت فرمان (دولت مستعفی و فراری منصور هادی) را به انواع تجهیزات مدرن نظامی مجهز کرده است.
مارب برای رژیم سعودی اهمیت راهبردی و فراوانی دارد و تمام توان و امکاناتش را در سال های گذشته در این استان به میدان آورد چرا که رویای اشغال شهر صنعاء را در سر می پروراند و به خوبی می دانست برای رسیدن به پایتخت باید مواضع را در این استان تقویت و تحکیم کند.
نیروهای ائتلاف سعودی تا اوایل زمستان سال ۹۸ ابتکار عمل را در استان مارب در دست داشتند اما با شروع عملیات رزمندگان یمنی تحولات میدانی تغییر کرد و بخش های وسیعی از این استان از اشغال خارج شد و همه امیدهای ریاض بر باد رفت.
استان مارب که قلب یمن خوانده می شود از محور غربی حدود ۱۷۰ کیلومتر با شهر صنعاء فاصله دارد و دروازه شرقی پایتخت محسوب می شود و شمال و جنوب یمن را به یکدیگر متصل می کند و سرشار از منابع گازی و نفتی است و همین مسئله اهمیتش را چند برابر کرده است.
در حال حاضر، رزمندگان یمنی موفق شده اند حدود ۳ هزار کیلومتر مربع از مناطق در تصرف نیروهای ائتلاف سعودی را در استان مارب بازپس بگیرند اما همچنان حدود ۱۴ هزار کیلومتر مربع دیگر از مساحت این استان در اشغال است.
به گزارش مشرق، بخش های «بدبده، حریب القرامش» به همراه ۹۵ درصد از بخش «مجزر»، ۲۰ درصد بخش «مدغل»، ۶۵ درصد بخش «صرواح»، ۵ درصد از بخش «ماهلیه» و ۵ درصد بخش «العبدیه» در کنترل رزمندگان یمنی هستند.
از سویی دیگر، بخش «مارب، رغوان، الجوبه، جبل مراد، حریب»، ۵ درصد از بخش «مجزر»، ۸۰ درصد بخش «مدغل»، ۳۵ درصد مساحت بخش «صرواح»، ۸۵ درصد بخش «رحبه»، ۹۵ درصد بخش «العبدیه» و ۸۰ درصد از بخش «ماهلیه» در اشغال نیروهای ائتلاف سعودی است؛ ۱۵ درصد از مساحت بخش های «رحبه و ماهلیه» در اشغال تروریست های داعش است.
«الصافر، الرجاء و النصر» بزرگترین و مهم ترین میادین نفتی در (مرکز و شرق) استان مارب به شمار می آیند که در اشغال نیروهای ائتلاف هستند؛ منابع نفتی و پالایشگاه مهم و راهبردی «الصافر» در حومه شرقی شهر مارب واقع شده که جزء سه میدان نفتی بزرگ در یمن است. بخش نفت خیز و گازی مارب حدود ۴۰ درصد از مساحت کل استان مارب را شامل می شود و بزرگترین بخش در این استان محسوب می شود.
براساس آخرین اطلاعات به دست آمده، در حال حاضر عملیات نیروهای یمنی در مناطق غربی استان مارب در جریان است و نیروهای یمنی از یک سو در تلاش هستند خود را به پایگاه مهم و راهبردی «ماس» برسانند و از سویی دیگر به سمت منطقه «صرواح» در حال پیشروی هستند و اگر در این دو محور بتوانند نیروهای ائتلاف سعودی را عقب برانند و شهر مارب را به کنترل دربیاورند تحولات میدانی و معادلات در استان مارب ۱۸۰ درجه تغییر می کند.