سرویس اقتصاد مشرق- آقای روحانی، رئیسجمهور، در جلسه روز یکشنبه هیأت دولت که به صورت ویدئو کنفرانس در حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی تشکیل شد، آماری از میزان اشتغالزایی در دولت خود ارائه داد، که ناقص بود.
بر اساس متنی که پایگاه اطلاعرسانی دولت منتشر کرده، روحانی در زمینه اشتغالزایی دولتهای یازدهم و دوازدهم گفته است: در زمینه اشتغال هم از نیمه سال ۹۳ تقریبا تا سال ۹۷ به طور متوسط حدود ۷۰۰ هزار اشتغال در سال داشتیم و جمعیت فعال و آنهایی که متقاضی کار بودند، در سال حدود ۹۰۰ هزار بود و لذا علیرغم اینکه اشتغال به وجود میآوردیم به خاطر جمعیت فعال کاهش در بیکاری نداشتیم و در سال ۹۶ کاهش در بیکاری هم پیدا کردیم و امروز هم در شرایطی هستیم که در تولید امسال و در بهبود فضای کسبوکار حرکت خوبی را آغاز کردیم.
در حالی که آقای روحانی همواره تلاش دارد تا عملکرد دولتش را با دولتهای نهم و دهم بسنجد و شاخصهای اقتصادی را معمولا با اوایل سال ۹۲ که دولت دهم بر سر کار بود، مقایسه میکند، عجیب است که دیروز در زمینه اشتغالزایی، به سالهای ۹۳ تا ۹۷ استناد کرد، یعنی حد پایین مقایسه را به جای پایان دولت دهم به سال ۹۳ منتقل کرد و حد بالای آن را هم سال ۹۷ قرار داد، نه سال ۹۹.
دلیل این کار با مراجعه به آمار نرخ بیکاری و اشتغال مشخص میشود. طبق گزارش مرکز آمار، در فصل بهار سال ۱۳۹۲ که آخرین فصل کاری دولت دهم محسوب میشد، تعداد افراد شاغل در کشور ۲۲۱۷۱۷۲۴ نفر بود. از سوی دیگر مرکز آمار تعداد افراد شاغل در کشور در بهار امسال را ۲۲۹۶۲۶۴۷ نفر اعلام کرده است. بنابراین در هفت سال اخیر مجموعا میزان اشتغال خالص ایجادشده در کشور حدود ۷۹۰ هزار نفر بوده است. یعنی در هفت سال اخیر به طور متوسط کمتر از ۱۱۳ هزار شغل به طور خالص ایجادشده است.
اما آقای روحانی به جای آن که به آخرین آمار رسمی اشتغال استناد کند و میزان اشتغال ایجادشده در این دولت نسبت به عملکرد پایانی دولت دهم را عنوان نماید، اقدام به ارائه آمار ناقص و مقطعی کرد.
اگر فرض شود که علت عدم استناد آقای روحانی به آمار اشتغال بهار امسال، تاثیر بحران کرونا بر وضعیت اشتغال در کشور باشد، خوب منصفانهتر بود که رئیس دولت دوازدهم به این موضوع اشاره میکرد و میزان اشتغال پایان دولت دهم (بهار ۱۳۹۲) را با اشتغال زمستان یا بهار سال ۹۸ مقایسه میکرد.
در بهار سال گذشته تعداد شاغلان در کشور ۲۴۳۸۲۷۴۴ نفر بود که در مقایسه با بهار ۹۲ بیانگر رشد ۲۲۱۱۰۲۰ نفری یعنی ایجاد سالانه ۳۶۸هزار نفر شغل خالص است. در زمستان سال گذشته هم تعداد شاغلان در کشور ۲۳۴۳۵۱۶۱ نفر بود که در مقایسه با بهار ۹۲ رشد ۱۲۶۳۴۳۷ نفری نشان میدهد که حدودا سالانه ۲۱۰هزار نفر شغل خالص را شامل میشود که حتی این دو مقایسه هم با ادعای ایجاد سالانه ۷۰۰ هزار شغل، تطابق ندارد و بسیار کمتر است.
بنابراین اقدام آقای روحانی در استخراج فقط آن بخش از آمار اشتغال برای مثبتنمایی عملکرد دولتش در این زمینه، دور از انصاف است.