به گزارش مشرق، کاظم غریب آبادی، سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان های بین المللی در وین امروز (جمعه) با اشاره به انتشار گزارش مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در رابطه با موافقتنامه پادمان ان پی تی با جمهوری اسلامی ایران، اظهار داشت: این گزارش از دو بعد دارای اهمیت و قابل ارزیابی است، از لحاظ شکلی، این گزارش به تحولات و پیشرفت های روابط و همکاری بین جمهوری اسلامی ایران و آژانس طی سه ماه گذشته می پردازد و حاکی از تعامل سازنده و محتوایی دو طرف در این مدت برای رسیدن به یک فهم مشترک و یافتن راه حلی برای مسائل مطرح می باشد. از لحاظ محتوایی نیز این گزارش صریحاً با ترسیم تصویری روشن از وضعیت کنونی همکاری ها، دورنمای مثبت و سازنده ای را در روابط بین ایران و آژانس ترسیم می کند که انتظار می رود مورد استقبال اکثریت قاطع کشورهای عضو آژانس و شورای حکام واقع شود.
غریب آبادی افزود: این گزارش با اشاره به نشست بیست و یکم مرداد مات معاون مدیرکل آژانس در امور پادمان در تهران، به سفر مدیرکل به کشورمان در چهارم و پنجم شهریورماه ۱۳۹۹ و ملاقات با مقامات عالیرتبه می پردازد که در نتیجه آن، بیانیه مشترکی توسط ایران و آژانس با هدف تقویت همکاری ها و اعتماد متقابل صادر شد.
نماینده دائم کشورمان نزد آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین گفت: برابر این گزارش، آژانس به یکی از دو مکان مورد نظر دسترسی یافت و دسترسی به مکان دوم نیز برای همین ماه برنامه ریزی شده است. مدیرکل همچنین در این گزارش با استقبال از توافق اخیر ایران و آژانس، بیانیه مشترک را نیز به گزارش پیوست کرد.
غریب آبادی در ادامه اظهار داشت: ایران، حسن نیت خود را در تعامل با مدیرکل جدید آژانس نشان داد و انتظار داریم بیانیه مشترک و گزارش مدیرکل، با حمایت اعضای شورای حکام و سایر اعضای آژانس مواجه شود و اقدامی اساسی در جهت عادی سازی دو سه موضوع پادمانی مرتبط با ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی با اجرای مستقل، بی طرفانه و حرفه ای توافقات و تعهدات محسوب شود.
* این گزارش تفاوت محتوایی چندانی با گزارش قبلی آژانس ندارد
کاظم غریب آبادی همچنین با اشاره به انتشار گزارش جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد راستی آزمایی اجرای برجام در ایران، اظهار داشت: این گزارش تفاوت محتوایی چندانی با گزارش قبلی آژانس ندارد و در واقع، برخی اطلاعات فنی را بروزرسانی کرده است، به گونه ای که در بردارنده اطلاعات لازم در خصوص اقدامات ایران در اجرای تصمیمات پیشین خود در جهت توقف بخشی از تعهدات خود تحت برجام می باشد.
غریب آبادی افزود: این گزارش به پیشرفتها و تحولات زیر اشاره می کند:
• تا ۲۲ آگوست، میزان آب سنگین ایران به ۱۲۸.۵ متریک تن رسیده است (علت کاهش نسبت به گزارش قبلی، صادرات بخشی از این آب سنگین و همچنین استفاده مقادیری در فعالیتهای تحقیق و توسعه می باشد.
• تداوم استفاده از ماشینهای جدید و غنی سازی با ماشینهای IR4، IR5، IR6، IRs و IR6s، درخطوط تحقیق و توسعه.
• تداوم غنی سازی اورانیوم تا سطح ۴.۵ درصد و فراتر از حدتعیین شده در برجام؛
• تولید ۲۱۰۵.۴ کیلوگرم اورانیوم غنی شده که ۵۳۳.۸ کیلوگرمبیشتر ازگزارش ماه ژوئن بوده و ۱۸۹۰.۳ کیلوگرم آن نیزاورانیوم با غنای ۴.۵ درصد است.
سفیر و نماینده دائم کشورمان همچنین اظهار داشت که این گزارش همانند گزارش قبلی، بر تداوم اجرای فعالیتهای راستی آزمایی اجرای برجام در ایران توسط آژانس به ویژه با توجه به شرایط خاص ناشی از کرونا و نیز تداوم اجرای موقت و داوطلبانه پروتکل الحاقی از سوی ایران و همچنین تداوم راستی آزمایی عدم انحراف مواد و فعالیت های هسته ای اظهارشده در ایران، تأکید دارد.
غریب آبادی در پایان افزود: در نتیجه توافق اخیر بین ایران و آژانس، بند مربوط به همکاری ایران با آژانس در رابطه با ارائه دسترسی های تکمیلی که در چند گزارش اخیر آژانس حذف شده بود، مجدداً به متن گزارش مدیرکل برگردانده شد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در جدیدترین گزارش خود که امروز جمعه در اختیار اعضای شورای حکام قرار گرفت تأیید کرده که میزان ذخایر اورانیوم غنیشده ایران افزایش یافته است.
در گزارش آژانس اعلام شده میزان این ذخایر در حال ۲۰۱۵ کیلوگرم است که نسبت به گزارش فصلی قبل این نهاد بینالمللی ۵۳۴ کیلوگرم افزایش یافته است.
در این گزارش بیان شده میزان ذخایر آب سنگین ایران به کمتر از ۱۳۰ تُن که میزان ذخایر مجاز برای این مواد ذیل توافق هستهای برجام است. بدینترتیب میزان ذخایر آب سنگین ایران برای اولین بار بعد از اعلام کاهش تعهدات این کشور به مفاد توافق هستهای در محدوده مجاز در برجام قرار گرفته است.
طبق گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، آژانس اتمی همچنین عنوان کرده میزان ذخایر اورانیوم غنیشده ایران به بیش از ۱۰ برابر میزان مجاز در برجام رسیده است.
گفتنی است در سفر اخیر مدیرکل جدید آژانس به تهران بیانیه ای مشترک از سوی ایران و آژانس صادر شد که براساس آن ایران اجازه بازرسی از دو مکان مورد نظر آژانس را صادر کرد. در این چارچوب، براساس تجزیه و تحلیل اطلاعات در اختیار آژانس، آژانس هیچ سؤال دیگری از ایران و هیچ درخواستی برای دسترسی به مکانهایی فراتر از آنچه که توسط ایران تحت موافقتنامه جامع پادمان و پروتکل الحاقی اظهار شدهاند، ندارد.