به گزارش مشرق، جلسه بررسی مشکلات زعفرانکاران عصر امروز (چهارشنبه ۱۹ شهریور) در محل کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی با حضور علی نیکزاد نایب رئیس مجلس، کاظم خاوازی وزیر جهاد کشاورزی، علی مؤیدی خرمآبادی رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، نوراللهزاده رئیس صندوق کارآفرینی، منصوری معاون وزیر تعاون، محسن زنگنه، جواد نیکبین و سلمان اسحاقی نمایندگان تربت حیدریه، کاشمر و قائنات برگزار شد.
بیشتر بخوانید:
گلایه نماینده مجلس از وزارت صمت
در ابتدای این جلسه علی نیکزاد نایب رئیس مجلس در تشریح چرایی این نشست اظهار داشت: این جلسه بعد از تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر پرهیز از خامفروشی و برای افزایش ارزش افزوده زعفران و کمک به زعفرانکاران تشکیل شده است. البته میکوشیم در شرایط اقتصادی فعلی نظر دولت را هم در مصوبات اتخاذ کنیم.
در ادامه نشست، محسن زنگنه نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس گفت: سطح زیر کشت زعفران کاهش زیادی نسبت به سالهای گذشته پیدا کرده و برندینگ آن که متعلق به ایران است نیاز به اصلاح دارد.
ببینید:
فیلم/ معضل خام فروشی زعفران
وی افزود: قیمت زعفران در سالهای اخیر در کشور کاهش یافته به طوری که زعفران در ۲ سال پیش کیلویی ۲۰ میلیون تومان به فروش میرسید اما امروز این قیمت به ۸ میلیون تومان رسیده و حتی هزینه تولید آن از هزینه فروش آن در حال پیشیگرفتن است.
نماینده تربت حیدریه در مجلس خاطرنشان کرد: حدود ۶۰ تن زعفران سال گذشته توسط سازمان تعاون روستایی خریداری شده و در انبارها دپو شده است ولی یک ماه دیگر به فصل جدید برداشت زعفران میرسیم و با آنکه مزایده فروش زعفران در بورس قرار شده اما این محصول به فروش نرسیده است.
زنگنه گفت: سیاستهای زعفران در سال آتی و اتخاذ آن از سوی دولت بسیار مهم است و با آنکه سازمان تعاون روستایی با خرید زعفران در سال گذشته مانع از سقوط بیشتر زعفران شده است اما باید محصول باقیمانده در انبارهای آن تعیین و تکلیف شود هرچند که تجربه ثابت کرده که خرید زعفران از سوی بخش خصوصی صورت بگیرد.
بیشتر بخوانید:
روحانی: جلوگیری از خام فروشی زعفران و سنگ قیمتی
وی افزود: فرآوری زعفران و ابتکارات جدید برای بستهبدی آن جهت عرضه صادراتی و درآمدزایی و ارزآوری در شرایط فعلی برای کشورمان از اهمیت بالایی برخوردار است.
در ادامه نشست، سلمان اسحاقی نماینده قائنات در مجلس گفت: اگر حوزههای کاری را به دست متخصصین امر بسپاریم بسیاری از مشکلات حل خواهد شد. این در حالی است که بخش خصوصی زعفرانکار میتواند با استفاده از سرمایه خارجی و فعالان عرصه بینالملل که در زمینه فروش زعفران ایران فعالیت دارند امکان حذف واسطه برای افزایش ارزآوری ایران وجود دارد.
اسحاقی گفت: اگر سرمایهگذاری خارجی را مستقیماً و یا با یک واسطه به زعفرانکار ایرانی متصل کنیم بسیاری از مشکلات صادرات زعفران کشورمان رفع شده و ارزآوری بیشتری خواهیم داشت.
در ادامه این نشست حجتالاسلام جواد نیکبین نماینده مردم کاشمر در مجلس خاطرنشان کرد: آمایش سرزمینی اگر حتی به صورت دستوری هم اجرا شود میتواند خیلی از مشکلات کشورمان را حل کند و در همین راستا این اقدام میتواند مانع از به وجود آمدن ۶۰ تن زعفران باقی مانده در انبارهای شرکت تعاونی روستایی شود.
وی افزود: ۶۰ تن زعفران باقی مانده در انبارهای شرکت تعاونی روستایی باید صرفاً برای صادرات بوده و اعتباری حداقل چهار ماهه در اختیار خریدار قرار گرفته تا بتواند آن را بدون دغدغه در عرصه بینالملل بفروشد.البته این کار نباید منجربه تحت تأثیر قرار گرفتن قیمت زعفران درون کشور شود.
نماینده کاشمر در مجلس گفت: باید وزارت جهاد کشاورزی از مهر سال جاری تا پایان سال محدودیتهای زعفران را بردارد تا تولیدکننده دخلی مشکلی در این زمینه نداشته باشد.
در ادامه این جلسه کاظم خاوازی وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: وزارت جهاد کشاورزی از فرآوری و صنایع تبدیلی زعفران با توجه به تأکید ویژه مقام معظم رهبری برای پرهیز از خامفروشی، پشتیبانی و حمایت جدی میکند. ضمن اینکه این وزارتخانه با ارائه تسهیلات ارزان قیمت برای صادرکنندگان زعفران از آنها حمایت کرده و میکوشیم با این کار ارزش افزوده زعفران را بیشتر کرده و تعریف مناسبی از زنجیره تولید آن داشته باشیم.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: برای تبلیغ زعفران ایرانی با علی عسگری رئیس سازمان صداوسیما مذاکره کردهام و قرار شد از طریق ۱۴ شبکه بینالمللی این سازمان که متعلق به ایران است و با ۳۲ زبان تبلیغات مناسبی در عرصه بینالملل صورت گیرد.
وی افزود: باید برای برگشت ارز حاصل از صادرات زعفران که صادرکنندگان در این زمینه فعال هستند تلاش جدی کنیم ضمن اینکه این ارز باید به بخش زعفران کشور بازگردد.
خاوازی گفت: تنفس ارائه شده به تسهیلات اعطایی به زعفرانکاران و صادرکنندگان آن به شرطی صورت میگیرد که مورد تأیید سازمان بازرسی کل کشور باشد.
در ادامه نشست علی مؤیدی خرمآبادی رئیس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: انتظار داریم کالاهای استراتژی کشاورزی در کشورمان شناسهدار شوند تا با کد رهگیری اتخاذ شده محصولات آنها شامل قاچاق نشود.
وی افزود: ما موضوع تلفن همراه را برای آنکه شامل قاچاق نشود با رجیستری حل کردیم البته همین کار را هم در مورد سیگار و دیگر محصولات پیگیری میکنیم و بر همین اساس قرار است از مهرماه اعطای کد رهگیری به سیگار به منظور رصد آن جهت جلوگیری از قاچاق را دنبال کنیم.
رئیس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز درباره میزان کشفیات قاچاق زعفران اظهار داشت: سال گذشته ۲۴۰ کیلوگرم قاچاق زعفران را کشف کردهایم.
در پایان این جلسه علی نیکزاد نایب رئیس مجلس شورای اسلامی مصوبات این نشست را اعلام کرد که بر همین اساس مقرر شد ۶۰ تن زعفران فقط به منظور صادرات به خریداران داده شود، مقرر شد یک کارشناس بخش خصوصی، یک کارشناس بخش دولتی و یک کارشناس مرزی و طرفین قیمت این زعفرانها را مشخص کند، اعطای زمان و مهلت ۶ ماهه برای بازپرداخت وام، مقرر شد شبکههای برونمرزی صداوسیما در اختیار صادرکنندگان زعفران جهت تبلیغ بیشتر قرار گیرد، ارز حاصل از صادرات زعفران باید در اختیار حوزه زعفران باشد، ظرف ۱۰ روز باید مصوبات این نشست که وزیر جهاد کشاورزی آن را دنبال میکند به تأییدیه سازمان بازرسی کل کشور برسد. همچنین مقرر شد ۵۰۰ دستگاه خشککن زعفران با اعتبار ۵ میلیارد تومان با سود ۶ درصد در اختیار زعفرانکاران قرار گیرد و بانک کارآفرین امید هم از این کار حمایت تسهیلاتی به عمل آورد. به طوری که به کشاورز ۱۰ میلیون وام دهد و ۲ میلیون هم آورده کشاورز باشد، شورایی هم با حضور نماینده تامالاختیار وزیر صمت، وزیر جهاد کشاورزی، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس و تعدادی از نمایندگان مجلس و ستاد قاچاق کالا و ارز سیاستهای زعفران کشور را تعیین کنند.
پیش از این در بازارهای جهانی زعفران کیلویی ۲ هزار دلار فروخته میشد که هماکنون به ۴۰۰ دلار تنزل یافته است. اما لازم است با اعمال سیاستهای حمایتی و پرهیز از اجرای اقدامات غلط و پشتیبانی از زعفرانکار و صادرکننده زعفران از برند زعفران ایران در عرصه جهانی دفاع شد.