جو بایدن - نمایه

شواهد نشان می‌دهند «جو بایدن» نامزد دموکرات‌ها در انتخابات ریاست‌جمهوری امسال آمریکا، در صورت پیروزی، به دنبال تکمیل کارِ ترامپ و امضای توافقی هسته‌ای-منطقه‌ای-موشکی با ایران خواهد بود.

به گزارش مشرق، مشاوران و تیم سیاست خارجی بایدن، برنامه منسجم، چندمرحله‌ای، و پیچیده‌ای را برای پرونده ایران در نظر گرفته‌اند [۱] . شاید بتوان گفت چکیده‌ای جامع از این برنامه، گزارش «ایلان گلدنبرگ» (عضو سابق وزارت خارجه آمریکا که در امور خاورمیانه و ایران تخصص دارد و پرونده ایران در تیم بایدن به عهده وی گذاشته شده) و همکارانش در اندیشکده «مرکز امنیت نوین آمریکا» تحت عنوان «بازتعامل با ایران [۲] » است. نسخه‌ای از این گزارش، اواخر ماه جولای در اختیار ستاد انتخاباتی بایدن، و احتمالاً «جِیک سالیوان» مشاور ارشد نامزد دموکرات‌ها در حوزه سیاست خارجی، قرار گرفته است. [ترجمه‌ی کامل این گزارش را می‌توانید از این‌جا بخوانید.]

«بازتعامل با ایران»؛ گزارش کامل اندیشکده «مرکز امنیت نوین آمریکا» را از این‌جا و ترجمه آن را از این‌جا بخوانید (+)

دموکرات‌ها به دنبال حل تدریجی و گام‌به‌گام معمای ایران نیستند و درصدد هستند ابعاد این معما را نه به صورت مرحله‌ای، بلکه به صورت موازی با هم حل کنند. این معما از سه جزء بسیار مهم و راهبردی تشکیل شده است: برنامه هسته‌ای، نقش منطقه‌ای، و برنامه موشکی. این استراتژی در عین تمایز از دوران اوباما، تفاوت‌های جدی‌ای نیز با دوره ترامپ دارد. تیم بایدن حرکت مستقیم به سوی یک معامله بزرگ و یک‌پارچه بدون در نظر گرفتن اقدامات مقدماتی، موقتی و کوتاه‌مدت را بی‌فایده و غیرقابل‌دسترسی می‌داند. بنابراین پرسش اساسی‌ای که در این‌جا مطرح می‌شود این است: دموکرات‌ها در صورت پیروزی در انتخابات ماه نوامبر، در مورد ایران چه در سر می‌پرورانند؟

توضیحاتی درباره سیاستِ دولت احتمالی بایدن در قبال ایران [دانلود]

پیش از ورود به این بحث باید روشن کرد که سالیوان، گلدنبرگ و «دانیل بنایم» مشاور امور خاورمیانه در دولت اوباما، به عنوان چهره‌های اصلی مسئول تصمیم‌گیری درباره ایران در تیم بایدن، نسبت به برجام و پیامدهایش چه تصوری دارند. برداشت این افراد از گذشته، می‌تواند بنیان سیاست‌هایشان در آینده را تعیین کند.

در همین‌باره بخوانید:

›› «کامِلا هریس» معاون اول و شریک انتخاباتی بایدن کیست؟

مؤلفه‌های توافق جدید با ایران

از نظر مسئولان سیاست ایران در تیم بایدن، برجام، نشانی از امکان‌پذیر بودن رسیدن به توافق استراتژیک با ایران است و در عین حال، امکانات فنی و تکنیکیِ آن به نحوی است که حتی می‌توان در بدترین سناریو، یعنی فروپاشی این معاهده‌ی جامع، دوباره مفاد و امکانات فنی‌اش را برای انعقاد یک قراردادِ جدید در نظر گرفت. با این وجود، برجام وجوهِ منفی نیز داشته است که مهم‌ترینِ آن‌ها در نظر گرفتن زمان کوتاه برای تعهدات، یعنی به پایان رسیدن زودهنگامِ بندهای موسوم به «غروب آفتاب»، و انقضای محدودیت‌های هسته‌ای علیه ایران بین سال‌های ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵ است.

اندیشکده «مرکز امنیت نوین آمریکا» معتقد است در صورت پیروزی بایدن در انتخابات امسال آمریکا، امکان مذاکره و توافق میان تهران و واشینگتن وجود دارد (+)

از نگاه این تیم، فراتر از چالش‌های فنی، توجه به دشواری‌ها و موانع سیاسی نیز بسیار حائز اهمیت است. در حقیقت، یکی از دلایلی که باعث شد فضای لازم برای خروج آمریکا از برجام فراهم شود، بی‌توجهی دولت اوباما به سیاست داخلی آمریکا و همچنین عدم مشارکت جدیِ متحدان کلیدی ایالات متحده در خاورمیانه در فرآیند مذاکرات منتج به برجام بود. از نگاه مشاوران بایدن، هر توافقی در آینده بدون توجه به این دو متغیر، ثبات و دوام لازم را نخواهد داشت و به سرنوشت تلخ و تراژیک برجام دچار می‌شود. از همین رو ضروری است در فرآیند مذاکرات جدید با ایران، هم رایزنی و مشورت با کنگره، و هم مذاکره با بازیگران کلیدی در منطقه انجام شود، و تمام دغدغه‌های این طرف‌ها در توافق آینده مورد ملاحظه قرار گیرد.

یک نکته کلیدی دیگر در مورد تیم بایدن، نوع نگاه آن به تحریم‌های یک‌جانبه آمریکاست. مشاوران بایدن معتقدند کمپین «فشار حداکثری» ترامپ نشان داد که آمریکا به طور یک‌جانبه قادر به تأثیرگذاری جدی بر تجارت بین‌المللی با ایران و سرمایه‌گذاری در این کشور است. از همین رو تحریم‌های یک‌جانبه یکی از جدی‌ترین اهرم‌های ایالات متحده در هر نوع مذاکره‌ای با تهران خواهد بود؛ چراکه هم می‌تواند آن را به چماقی در مذاکرات تبدیل کند و نظر طرف مقابل را به مسئله‌ی ظرفیت ایالات متحده در بازگرداندن تحریم‌ها به طور یک‌جانبه جلب نماید، و هم می‌تواند اسباب انعطاف‌پذیری در مذاکرات را به وجود بیاورد و فضا را برای توافق «بیش‌تر در برابر بیش‌تر» فراهم سازد. به دلیل جایگاه ویژه این اهرم در مذاکرات آتی، هیچ جای سند راهبردی منتشره، از حذف کلی تحریم‌ها سخنی گفته نمی‌شود، بلکه به جای آن از واژگانی نظیر «کاهش» و «تخفیف» استفاده می‌شود؛ و کاربرد کلماتی نظیر relief (یا «تنفس تحریمی») به همین دلیل بوده است.

از نظر مشاوران بایدن، کمپین فشار حداکثری ترامپ اثبات کرد که ایالات متحده فضای مانور بیش‌تری نسبت به آن‌چه در ابتدا تصور می‌شد، دارد، و از این رو می‌تواند در هر توافقی در آینده حرف آخر را بزند.

راه‌حل تدریجیِ دولت اوباما برای حل معمای ایران (منبع(+)

راه‌حل یک‌پارچه‌ی دولت ترامپ برای حل معمای ایران (منبع(+)

راه‌حل سه‌مرحله‌ایِ دولت احتمالی بایدن برای حل معمای ایران (منبع(+)

در همین‌باره بخوانید:

›› «الیوت آبرامز» هماهنگ‌کننده جدید سیاست‌های ضدایرانی دولت ترامپ کیست؟

 با توجه به این ملاحظات باید جرح و تعدیل‌هایی را برای آینده در نظر گرفت که از این قرارند:

۱) حفظ برجام با تمام امکانات فنی و تکنیکی‌اش و در عین حال، تلاش برای رفع نواقص آن؛ یا تلاش برای رسیدن به یک توافق جایگزین با همه ظرفیت‌های فنی لازم، بر اساس الگوبرداری از توافق جامع مشترک؛

۲) در نظر گرفتن ملاحظات طرف‌های منطقه‌ای، یعنی نقش منطقه‌ای و برنامه موشکی ایران، در مذاکرات آینده با هدف به حداقل رساندن امکان تأثیرگذاری منفی متحدان کلیدی منطقه‌ای آمریکا بر هرگونه توافقی در آینده؛ و

۳) ایجاد یک کارگروه دوحزبی (با اتفاق‌نظر دو حزب اصلی آمریکا) و حضور آن به عنوان یک نهاد ناظر در مذاکرات آینده، به جای تلاش برای «اطاله بررسی [۳] » و دور زدن کنگره، مانند آن‌چه در دوره اوباما انجام شد.

اندیشکده‌های نزدیک به دولت احتمالی بایدن (منبع(+)

برنامه سه‌مرحله‌ای تیم جو بایدن برای ایران چیست؟

اکنون زمان آن است که به سراغ پرسش اصلی برویم: تیم سیاست خارجی بایدن در مورد ایران چه در سر دارد؟ برنامه تیم بایدن بسیار عمل‌گرایانه است، اما در عین حال پیچیدگی‌های خاص خودش را هم دارد. استراتژی دولت احتمالی بایدن شامل سه مرحله خواهد بود:

کاهش تنش‌ها و توافق محدود اولیه، شامل کاهش تحریم‌های بشردوستانه و پایان ممنوعیت سفر مقامات ایران، از جمله محمدجواد ظریف، به آمریکا، توافق منطقه‌ای بر پایه اصل «آرامش در برابر آرامش» و بازگشت دوجانبه به برجام طی یک فرآیند ۳۰ الی ۶۰ روزه یا ترتیبات هسته‌ای جایگزین آن.

هدف از این مرحله استفاده حداکثری از دوران «ماه عسل» دولت در آمریکا، یعنی زمستان و بهار ۲۰۲۱، و همچنین بهره‌برداری از ماه‌های پایانی دولت میانه‌روی روحانی است. به دلیل بازه زمانی کوتاه، و اضطراری بودنِ برخی مسائل، از جمله پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران و ضرورت توقف یا عقبگردِ این برنامه، دولت آینده‌ی ایالات متحده درصدد انعقاد یک توافق محدود اولیه با هدف کاهش تنش‌ها میان طرفین خواهد بود. در این مرحله، اصلاحات مدنظر آمریکا و شرکایش در مورد برجام، از جمله گسترش زمان بندهای «غروب آفتاب» به دلیل پیچیدگی‌هایش عملیاتی نخواهد شد؛ با توجه به انقضای توافق در سال ۲۰۲۳، چنین اصلاحی به مراحل بعدیِ این استراتژی موکول شده است.

نکته بسیار حائز اهمیت در این مرحله این است که دولت آمریکا بدون اخذ تضمین از دولت ایران جهت بازگشت به میز مذاکره (پس از شروع به کار دولت جدید در تهران) در ارتباط با برنامه هسته‌ای و همین‌طور نقش منطقه‌ای و برنامه موشکی این کشور، به بازگشت به برجام تن نخواهد داد و این مسئله را برای طرف مقابل روشن می‌کند که در صورت عدم بازگشت ایران به میز مذاکره، تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا، اواخر تابستان ۲۰۲۱ دوباره بازگردانده خواهد شد. تیم بایدن احتمالاً تجربه دولت اوباما را در این زمینه مدنظر قرار داده است؛ در حالی که دولت سابق ایالات متحده خود را آماده می‌کرد تا پس از برجام وارد مذاکرات جدیدی با ایران در مورد موضوعات دیگر شود، موانع جدی در داخل ساختار قدرت در جمهوری اسلامی برای انجام این گفت‌وگوها ایجاد شد و از همان زمان بود که دولت اوباما با فشارهای فزاینده‌ای از سوی حزب جمهوری‌خواه در داخل و متحدان خود در خاورمیانه مواجه شد.

رایزنی با کنگره، ۱+۵، ‌اسرائیل و دولت‌های خلیج [فارس] ، که همزمان با مرحله‌ی اول آغاز می‌شود و در حالت ایده‌آل تا تابستان سال ۲۰۲۱ به نتیجه خواهد رسید. دولت آمریکا در این مرحله تلاش خواهد کرد تمام ملاحظات طرف‌های مختلف را برای جلب حمایت آن‌ها از مذاکرات آینده مورد توجه قرار دهد و شرایط را برای پیاده‌سازی مرحله سوم استراتژی مهیا کند. در عین حال، در قالب یک فرآیند «ترغیب، اقناع، و ارعاب» هشدارهای لازم درباره عدم همراهی با رویکرد جدید دیپلماتیک به طرف‌های مختلف داده خواهد شد تا پیامدهای هرگونه تصمیمِ منفی‌ای در این‌باره برای آن‌ها کاملاً روشن شود.

طراحی دو مسیر موازی برای مذاکرات جامع بلندمدت، که از پاییز سال ۲۰۲۱ آغاز خواهد شد. منظور از دو مسیر موازی آن است که از یک طرف، توافق جدید هسته‌ای با تمدید زمان بندهای «غروب آفتاب»، و بازرسی‌ها و دسترسی‌های شدیدتر مدنظر قرار خواهد گرفت، و از طرف دیگر، مذاکرات در مورد تحولات منطقه‌ای و برنامه موشکی آغاز می‌شود. به منظور ترغیب ایران، تلاش می‌شود این مذاکرات همزمان با این کشور، در سطح منطقه نیز پیگیری شود. در مسیرِ غیرهسته‌ای، تمام بازیگران کلیدی منطقه‌ای و حتی فرامنطقه‌ای، نظیر روسیه، چین، و اروپا، مشارکت خواهند کرد؛ در مسیر هسته‌ای نیز بر مشارکت گروه ۱+۵ و ایران تأکید خواهد شد.

این دو مسیر در عین وابسته بودن به یک‌دیگر، استقلال خودشان را نیز حفظ می‌کنند تا عدم پیشرفت در یک مسیر به دلیل پیچیدگی‌های موجود در آن، منجر به توقف پیشرفت در مسیر دیگر نشود. در عین حال، باید برای تهران نیز روشن کرد که در صورت عدم همکاری در گفت‌وگوهای منطقه‌ای، امتیازی در حوزه هسته‌ای نیز دریافت نخواهد کرد.

مراحل سه‌گانه‌ی برنامه احتمالی بایدن برای ایران در صورت پیروزی در انتخابات (منبع ترجمه(+)

توضیحات تکمیلی

در مسیر مذاکرات منطقه‌ای، تشکیل یک مجمع منطقه‌ای، توافق در مورد عدم مداخله در امور داخلی یک‌دیگر، ‌امضای پیمان‌های امنیت دریایی، و محدودسازی استفاده از تسلیحات متعارف، نظیر موشک‌های بالستیک، و ترتیبات هسته‌ایِ منطقه‌ای، مدنظر قرار خواهد گرفت. بر خلاف توافق محدودِ مرحله اول، در مرحله سوم هیچ تعجیل و فوریتی وجود ندارد و با توجه به چالش‌های ریشه‌دار در منطقه، چنین مذاکراتی می‌تواند بین ۵ تا ۷ سال به طول بینجامد. البته فرض مشاوران بایدن در این‌جا این است که توانسته‌اند بر اساس توافق اولیه، هم به یک آرامش نسبی در منطقه دست یابند، و هم پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران را متوقف کنند. از همین رو تعجیلی در حل مسائل باقی‌مانده در مرحله سوم ندارند.

ایالات متحده در این مرحله برای طولانی کردن تعهدات هسته‌ای ایران حاضر است امتیازاتی از قبیل عادی‌سازی روابط اقتصادی و امکان دسترسی ایران به «یو-تِرن» (U-turn، به معنای انجام تراکنش‌های دلاری از طریق بانک‌های غیرآمریکایی) را ارائه کند. در فاز مذاکرات منطقه‌ای نیز نقش بسیار مهمی به روسیه اعطا شده است تا زمینه کاهش تنش میان تهران و تل‌آویو را فراهم کند. این مرحله، ضمن اِعمال برخی محدودیت‌ها در زمینه ارتباط ایران با نیروهای نیابتی‌اش، به خصوص در یمن و فلسطین، از طرح‌های بلندپروازانه پیشین واشینگتن در مورد از میان بردن حزب‌الله لبنان و غیره صرف‌نظر می‌کند.

با توجه به محدودیت‌ها و محذوریت‌های منطقه‌ای، و همچنین برخی ملاحظات در سیاست داخلی کشورهای منطقه، به ویژه خود ایران، بعید به نظر می‌رسد پس از تابستان سال ۲۰۲۱ فضای مذاکره و خوش‌بینی نسبت به آینده تداوم داشته باشد. در واقع، آرامش زمستان تا تابستان ۲۰۲۱ حکم آرامش قبل از طوفان را خواهد داشت.

در این صورت، احتمالاً دوباره پای معمارهای رژیمِ تحریم‌ها و رویکردهای سخت در تیم دموکرات‌ها، نظیر «ریچارد نفیو» (مدیر امور ایران در شورای امنیت ملی آمریکا بین سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳ و هماهنگ‌کننده سیاست‌های تحریمی وزارت خارجه این کشور بین سال‌های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵، که او را معمار اصلی تحریم‌های ضدایرانی می‌دانند) و «وان ون‌دیپن» (دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور امنیت بین‌الملل و منع اشاعه هسته‌ای بین سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۱ که نقش مهمی در تدوین گزارش «برآورد اطلاعات ملی» آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران داشت) به ماجرا باز خواهد شد.

افراد احتمالاً طراح یا تأثیرگذار در سیاست دولت احتمالی بایدن در قبال ایران (منبع(+)

اگرچه وجوهی از عمل‌گرایی در برنامه دموکرات‌ها وجود دارد، اما پیچیدگی‌های آن و وجود سوءظن تاریخی در میان نخبگان ارشد سیاسیِ ایران نسبت به آمریکا باعث بروز برخی تردیدهای راهبردی در ایران برای ورود به این فرآیند خواهد شد. از این نظر، برنامه ترامپ در قبال ایران، بسیار صریح‌تر و ساده‌تر است و نخبگان سیاسی جمهوری اسلامی راحت‌تر می‌توانند آن را درک و نسبت به آن موضع‌گیری کنند.

در همین‌باره بخوانید:

›› گزارش نشریه آمریکایی از تقلای ترامپ برای تمدید تحریم تسلیحاتی تهران


[۱] تیم بایدن با یک برنامه‌ی سه مرحله‌ای برای ایران می‌آید لینک

[۲] Reengaging Iran Link

[۳] اطاله بررسی لینک

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 56
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 20
  • IR ۰۱:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    39 3
    اونا که نمی تونن مجبورتون کنن مذاکره کنید خودتون مذاکره می کنین ...همین برجامم می شد به راحتی جلوشو گرفت .. مسخره بازی بسه
    • IR ۰۵:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
      28 1
      احسنت به شما انشالله تا اون موقع ماهم یه رئیس جمهور باعرضه داشته باشیم با درخاستهای غلط اونها موافقت نکنه
    • IR ۰۵:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
      20 0
      اگر سوادش رو داشتن بدون نفت مثل کشورهای یگه کشور رو اداره کنن قطعا برجام یک رو نمی بستن...اما چه کنیم که از اقتصاد چیزی نمی دونن...حتی با نفت!
    • مهدی IR ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
      12 4
      پیام امام ره امریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند.
    • IR ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
      8 10
      متاسفانه با دلار 27000 تومانی انتخابهای زیادی نداریم.
    • IR ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
      4 1
      مرگ بر جام باشگاههای اروپا
    • روزبه IR ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
      7 1
      1- اگه ایران با چین به توافق راهبردی برسه نیازی به مذاکره مجدد باخت باخت با آمریکا نیست2- سنگینی کفه تعهدات مورد نظر در این توافق به نفع آمریکاییها و متحدان او در منطقه است 3- تاثیر گشایش های برجامی جدید دموکراتها نهایتا افزایش 5 درصدی ارزش پول ملی ایران هست 4- هیچ مکانیزم روشنی برای پاسخ گویی کردن دولت جدید آمریکا برای عمل نکردن به تعهداتش وجود نداره 5- ماحصل برجام های جدید کاهش قدرت منطقه ای ایران و ایجاد حصار خود خواسته هست 6- جوری در این متن گفته شده که آمریکا هم از نابودی گروههای ایران دست خواهد کشید 7- وقتی راهبردهای ما تابعی از عمل طرف مقابل نباشه میتونیم دست برتر رو داشته باشیم 8- ایران محور های اقدامات راهبردی خودش رو کاملا شفاف بیان کرده اتفاقا بایستی هر گونه اقدام آتی موکول به جبران مافات و ضررهای عدم اجرای برجام توسط دولت جدید باشه
    • IR ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
      3 0
      اوباما باهوش و مودب با برجامش رو دیدیم بایدن باهوش و مودب با برجام جدیدش خواهیم دید خر همون خره منتها پالونش عوض میشه
  • عزت FI ۰۲:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    23 1
    همانی است که اوباما مرحله اولش را به پایان رسانید به نام برجام و خلع صنعت هسته ای و بدست آوردن تمام اطلاعات هسته ای طبقه بندی شده سری و فوق سری با بازید از مکانهای اکیدأ ممنوعه.مرحله دومش خلع سلاح موشکی و نظامی بصورت خفنی آماده کردن برای حمله آخخر و مرحله سومش همانی است که بارها گفته شده حتی بوسیله بزرگان کشوور در داخل ایران است مثل عراق و لیبی یا ترکیبی..
  • UA ۰۲:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    9 2
    قبلا گفته شده . برجام دو و سه . تو سینی تقدیم شما
    • IR ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
      16 1
      برنامه بایدن برای ایران چیست؟/// برنامه استراتژیست های ایران برای آینده کشور آمریکا چیست؟ کشور آمریکا پر از تعارض است. اگر فقط از نفرت 99 درصد مردم امریکا نسبت به سلطه 1 درصدی ها حمایت کنیم رژیم امریکا را براحتی میشود چپه کرد تا مردم دنیا از شر رژیم جلاد و آدمکش آمریکا راحت شوند. 200 سال است که رژیم جلاد آمریکا خون انسان ها را میریزد آیا بس نیست؟ آیا منتظریم فرشته های آسمون این رژیم سفاک را ساقط کنند؟
  • US ۰۴:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    23 1
    هیچ کشوری خود را خلع سلاح نمی کند آن هم بنام مذاکره و برجام دوم!موشکی رو بگیرند حمله شیخک ها با پشتیبانی آمریکا و اسرائیل حتما انجام خواهد شد، به این دلیل دارن اف ۳۵ میخرند و سلاح های زیبا. و از ضعف نیروی هوایی ایران و سستی مسولین در تجهیز آن خوب واقف هستند.
  • IR ۰۴:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    15 0
    آقا دلار که گرون شده، نفت هم که نمی خرن. برجام رو جمع کنن و ازش خارج بشن دیگه.
  • صادق IR ۰۴:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    15 0
    انچه‌برایران‌تاثیر‌میگذارد‌.سرسپردهای‌داخلی‌وجاده‌صاف‌کنهای‌خودی‌برای‌ادامه‌ریاست‌‌خودشان‌میباشد‌.وگرنه‌هیچکدام‌‌‌‌.فشار‌حداکثری‌ویاسایرخیالات‌دیگرتاثیری‌نداشت.
  • IR ۰۵:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    7 1
    توی این مقاله هیچ اشاره ای به درخواست بایدن و مشاورین اون برای تمدید تحریم های تسلیحاتی تسلیحات نشده!!! اینکه فکر کنیم امریکا اجازه میده بدون تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران به راحتی موشک بالستیک هایپر سونیک DF-17 یا انواع پهپادهای پنهانکار سوپر سونیک و جنگنده ها و موشک های کروز نسل پنج با تسلیحات هایپر سونیک هوا پایه رزم ناو ها و زیر دریایی های سنگین و...اقیانوس پیما از چین و روسیه بخره اما از ایران خواهش میکنه بیا فقط درباره موشک بالستیک مذاکره کن بیشتر به یک نطنز و شوخی شبیه هست!!!...وزارت دفاع امریکا همان زمان برجام گفته بود خطر موشک های بالستیک ایران با قبول برجام عملآ به شدت کم شده و از یک قدرت راهبردی به نیمه راه بردی تحلیل یافته......بهتره خودمون رو گول نزنیم اصولا تحریم برای امریکا حکم سلاح رو داره و تا نظام ایران علیه امریکا و متحدین امریکا مثل اسراییل و عربستان امارات بحرین و...تسلیم نشه این بازی ادامه داره موشکی هسته ای و..بهانه هست....
  • علی IR ۰۶:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    19 3
    فقط یه عده احمق در ایران به بایدن دل بسته اند. سیاست کلی آمریکا توسط گروه های پرقدرت پس پرده تدوین شده وهر کسی بیاید فقط مجری آن دستورات است. چه قدر سطح درک این اصلاح طلبان پایین است ونفهم هستند که نمی دانند بایدن اگرهم بیاید ادامه دهنده کار ترامپ خواهد بود.
  • IR ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    5 4
    هر طور حساب کنیم و با علم به حقه باز بودن بیشتر دموکرات ها در حال حاضر انتخاب بایدن برای کشور بهتر است نه بخاطر خوب بودن این دشمنان بلکه در پازل حوادث و شرایط فعلی کشور دوره تنفسی مغتنم است هر چند دموکرات ها بر روی نیروهای غربگرا در داخل خیلی حساب بازکرده اند ولی باید در این شطرنج ما بتوانیم دشمن را کیش و مات کنیم بستگی به عملکردمان دارد
  • IR ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    4 2
    زرشک
  • IR ۰۸:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    7 2
    شتر بیند پنبه دانه بایدن شغال توی نادان هنوز نفهمیده ای که تو کشور رهبری هست یعنی برای مذاکره باید از او اجازه بگیرند که او هم این اجازه رو نخواهد داد که خودش گفته بود هدف شما از مذاکره موشکی و منطقه ای تضعیف قدرت و اقتدار ایران و در نهایت حمله و استقرار نیروهای خون آشام شما در کشوره بنابراین حرف مفت زیاد نزن و اون برنامه سه مرحله ایت رو از مرحله یک رد میکنیم اقتصاد شرطی برای ما نون و آب نمیتونه بشه بنابراین اون اقتصادی که ما رو به شما وابسته میکنه نمیخواهیم ببرین به جهنم من حاظرم گرسنه بمانم ولی اقتدار رزمنده های ما گرسنگی را از یاد میبره اینو بفهم الاغ رذل
  • US ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    5 2
    اونزمان که همه نقاط کلیدی کشور دست لیبرال ها دادید باید فکر می کردین صنعت خودرو نفت دادندست لیبرال ها
  • IR ۰۸:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    2 4
    هم ترامپ و هم بایدن و همه کشورها فقط به منافع کشور خودشون هستند این شمایید که مغایر با منافع کشور اقدام میکنید و این همه مشکلات را برای مردم خریداری میکنید
  • سوسان IR ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    3 1
    تا وقتی ریخت و پاش در دولت ادامه داره و پولای مفت به برخی میدند و مجتمعهای رفاهی و تشریفاتی دارند و سازمانهای بدرد نخور بودجه خور دارم باید به اینها تعظیم کنیم و هر چی گذاشتند جلومون بخوریم و دم نزنیم این جوری نمیشه مملکت رو به جایی رسوند باید نصف دولت تعطیل بشه و بودجه خدماتی به یک سوم برسه
  • احمد IR ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    6 2
    خودشون از برجام خارج شدن، خودشون اگر خواستن برگردن. نیاز به مذاکره نیست. نخواستن برگردن هم به جهنم. ما کار خودمون رو می کنیم. انشالله به زودی اقتصاد و صنعت از دست غربگدایان درمیاد. دیگه هم احتیاجی نیست به ارتباط با غربیهای ورشکسته فکر کنیم. اگر عرضه دارن برن اقتصاد خودشون رو طوری بسازن که بدون غارت کشورهای دیگه اموراتشون بگرده.
    • علی IR ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
      5 0
      انهدام برجام از داخل کلید خورد
  • CA ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    4 0
    دولتهای دمکرات و جمهوریخواه هر دو مجری کنگره امریکا هستند و کنگره امریکا نوکر صهیونیستهاست. کسانی که در داخل کشور برای نتیجه نهایی عملکرد این دو دولت فرق قائل میشوند یا نفهمند و لیاقت ندارند در کار امور مملکت باشند و یا اشکارا خائن به مملکت هستند و باید محاکمه شوند.
  • دکترای روابط بین الملل NL ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    9 0
    هدف امریکا خیلی فراتر از هسته ای موشکی منطقه ..هست...امریکا دنبال بازگشت سیاسی و نظامی به ایران و تبدیل کردن ایران با ایجاد دولتی نیابتی و سرسپرده به پایگاهی علیه روسیه و چین هست.....در نهایت امریکا ایران رو برای تامین امنیت اسراییل با فدرالیسم به چندین ایالت های قومیتی و خودمختار رسمی یا غیر رسمی مثل عراق و ...تقسیم می کنه...همین برنامه رو برای عربستان و ترکیه هم داره در بلند مدت
    • IR ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
      0 7
      ایالت هایی که نفت و منابع طبیعی دارن بهتره برای زندگی تو بلند مدت. به ما که فقط بدبختیش رسید
  • ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    5 0
    روش دموکراتها برای تسلط بر ایران بسیار موذیانه است ،ایران با تکیه ر این امر که آمریکا یکبار از برجام خارج شد نباید اجازه ورود مجدد آمریکا را به مذاکرات بدهد وشرط ادامه مذاکرات را دم ورود آمریکا قرار دهد ،از چه چیزی باید بترسیم ،با این فشار حداکثری مگر چه اتفاقی افتاد،خروج آمریکا باعث فروپاشی جمهوری اسلامی شد؟ از همان اول اشتباه کردیم اصلا نباید با آمریکا وارد مذاکره می شدیم ،نباید این اشتباه را دوباره تکرار کنیم ، در زمانهای گذشته هر بار ایران یک دولت میانه رو داشت آمریکا در خواستهای خود را بیشتر و طلبکارانه تر مطرح می کرد ما به دولتهای تندرو وتهاجمی تر نیاز داریم ،نباید دوباره اشتباه کنیم
  • عطاالله IR ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    5 0
    خیلی جالبه دولت داره روی کارت سوخته دموکرات ها حساب باز میکنه. این همه حقارت و بدبختی بس نیست؟ هر چند ترامپ تا حالا با عادی سازی روابط امارات و بحرین و... خیلی کارهای دیگه که برای اسرائیل انجام داده 100درصد رئیس جمهور باقی میمونه.
    • راد US ۱۲:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
      1 0
      مرک بر هر دوشون
  • بیژن جعفری DE ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    3 0
    اونها با این استراتژی یازگشت به میز مذاکره ما را وارد یک روند فرسایشی همراه فشار کرده در عین حال با کند کردن ویا حتی توقف ایران ما را دچار فرسایش و ضعیف کرده اعتقاد من بر این است که وارد مذاکره نباید شد تا به تعهداتشات در برجام عمل کنند نگاه به شرق و همسایگان این فضای تنفسی و مقاومت را بر ما خوا هد گشود. نه به مذاکره مجدد.
  • رضا IR ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    5 0
    سگ زرد برادر شغاله! تف به این لعنت به اون
  • میلاد IR ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    3 5
    بایدن فرصتی است برای عقلا در ایران تا کشور را از زیر بار تحریم و فقر و فلاکت نجات دهند.
    • IR ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
      5 0
      چه بایدن بیاد چه ترامپ فشار حداکثری به ایران ادامه خواهد داشت و لغو تحریمی در کار نخواهد بود.
    • US ۱۴:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
      0 1
      مذاکره با بایدن برای ایران بهتر است تا ترامپ !
  • IR ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    3 0
    اینکه امریکا چه نیتی داره غیر از بر یک عده منافع طلب و یا ساده لوح بر کسی پوشیده نیست. اگر به تاریخ امریکا نگاه کنید می بینید از زمان جنگ با سرخ پوست ها بغیر از عدوات جنگی از فریب بهره برده و به پیروزی دست یافته. فریب را میشود درو غ های گفتاری و رفتاری تا رسیدن به مقصود با پا فشاری معنی کرد. در حال حاضر موقعیت مهم و حساسی در پیش است و باید هشیار بود. فاکتور ها زیاد هستند و امریکا هم در موقعیت خطر و ضعف قرار دارد. فر یبکار را هم میشه به دام انداخت.
  • حافظ IR ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    1 0
    تنها مسئله ای که بهش توجه نشد اینه که الان با نارضایتی که در داخل کشور از طیف اصلاح طلب وجود داره مسلما رئیس جمهور بعدی یه رئیس جمهور اصول گرا و نظامی هستش و واکنشهای ایران در اون مقطع مسلما محکمتر و با گارد بسته تر خواهد بود،و ایران با توجه به تجربه تحریمهای گذشته قبل از اعمال شدن تحریمهای جدید به فکر دور زدن تحریمهای جدید می افته
  • العبد IR ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    2 0
    این دموکراتها هم باهوشتر از ترامپ نیستند. در واقع دوران مذاکره تا ابد به پایان رسیده و ان شاء الله با آمدن یک دولت جوان انقلابی فصل جدیدی از سیاست خارجی جمهوری اسلامی رقم خواهد خورد. یقینا رژیم تروریست و جنایتکار آمریکا تاوان بسیار سنگینی برای جنایت فرودگاه بغداد پرداخت خواهد کرد منتها اینا هنوز داغن نمیفهمن چه حجمی از کینه در سینه های ما انباشته شده
  • محمود IR ۱۲:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    1 0
    قبول کنیم خیلی از مشکلات خود مردم مقصر هستند حکومت‌ها آیینه مردم خودشون هستن نه به آمریکا نه به اسراییل ربطی ندارد
  • IR ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    2 0
    فعلا امریکا ملتهب انتخابات است چه بایدن پیروز بشه یا نشه جنگ داخلی مدتی درجریان خواهد بود چون دو طرف خود را پیروز میدان انتخابات میدانند و پیروزی مقابل را تاب نخواهند اورد خدا رو چه دیدید همان کاری که در ۸۸ کلید زدن برا ایران برا خودشون هم کلید بخوره ان‌شاالله نقطه آعاز فروپاشی امریکا بشه فروپاشی اسراییل خیلی وقته کلید خورده
  • IR ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    0 0
    بنده اصولا از بایدم خوشم نمیاد
  • IR ۱۳:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    2 0
    مگه از دشمن به جز دشمنی انتظار دیگری هم دارید؟! تا زمانی که مسئولان کشور یاد نگیرد با نگاه به داخل مشکلات حل می شود، اوضاع همین هست. چه بسا گاهی کسانی هم در داخل به عمد مشکل آفرینی می کنند تا باب تسلیم به دشمن گشوده گردد
  • IR ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    0 1
    اگر عرضه میذاشتین در اون چند سال که تحریم ها رو برداشتن باید تولید داخلی رو به شدت بالا میبردیم پتروشیمی به شدت بسیار زیادی میزدیم و پتروشیمی ها رو نوسازی و... میکردیم اما حالا چی؟ الان که تحریم شدیم مسئولین به فکر تولید داخل اند اجرکم عند الله
  • IR ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    0 0
    اگر دوات فعلی ما ذره ای از انچه در حال اجراست کوتاه بیاید .،. بهتر است رودتر برود ‌..تا دولت بعدی بدون برجام بالا بیاید
  • IR ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    0 0
    بازگشت آمریکا به برجام یعنی اقرار به شکست در اقدامات بک جانبه است برای بازگشت آمریکا به برجام هم کسی دعوت نامه نفرستاده است اگر آمریکا احساس می کند جای آن در برجام خالی است باید به شرط انجام تعهدات خود برگردد مطمئنا نه ایران و نه سایر اعضای برجام برای شرط و شرط آمریکا تره خرد نمی کنند
  • IR ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    1 0
    غصه پخت و پز دمکرات‌ها نیستیم. ناراحت ابله هایی هستیم که بشقاب بدست آماده ی خوردن دست پخت دمکرات‌ها هستند.
  • علی IR ۱۵:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    1 0
    سگ زرد برادر شغاله خاک عالم بر سر بی تدبیر ها که چشم امیدشان به اجانب است
  • IR ۲۰:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    0 0
    بایدن نخواهد توانست با ایران مسایل را حل کند ترامپ راحت تر می تواند امتیاز بدهد
  • یک پیشنهاد یک راه حل IR ۲۳:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    0 0
    سوالی دارم که بی جواب است در برجام آمریکا رسما خروج کرده ولی برخی در داخل اصرار عجیبی دارند که جون ننت برگردد آیا حماقت محض نیست که فردی که خودش زیر معامله زده است را دوباره بازگرداند، با وجود تهدیدات و مکانیزم ماشه که آنها می خواهند اجرایی شود؟ اصلا آیا به لحاظ قانونی امکان پذیر است کسی که خارج شده برگردد؟ حالا به این تعاریف بالا که برسیم نکته اینجاست اگر آمریکا تمایل بازگشت به برجام را داشته باشد یعنی مکانیزم ماشه برایش فعال می شود(یک تهدید) منع خرید وفروش سلاح را هم در جریان می اندازد (دو تهدید) اگر ایران تمایلی به اجرای مذاکرت بعدی با آمریکا نداشته باشد س از حضور آنها تمامی مکانیزم به علت وجود وتو آمریکا شروع می شود و کلا دوباره به شکل سخت تری تحریم می شویم(سه تهدید) حال اگر مذاکرات موشکی و منطقه ای هم انجام شود کلا کشور نابود می شود (4 و 5 تهدید) اما نکاتی که وجود دارد اگر آمریکا فقط تمایل به حضور مجدد در برجام داشته باشد می شود به این شکل هم عمل کرد چون جامعه جهانی خروجش را پذیرفته می شود قرار گذاشت در صورتی که آمریکا تمامی تعهداتش را در برجام به صورت مصوبه رسمی غیر قابل تغییر در هیچ دوره ای در مجلس و سنایش به تصویب برساند تا رسما مشکلات قانونی داخلی داشته باشد. دوم آمریکا رسما در برجام متعهد می شود به علت کارشکنی و خروج اولیه قادر به استفاده از هیچکدام از بندهای موجوددر برجام نبوده و قادر به استفاده نیز نخواهد بود. سوم آمریکا رسما و کتبا و پس از انجام آن متعهد می شود تمامی کسانی که مرتکب ترور سردار سلیمانی و ابو مهدی و 8 نفر دیگر شده اند را به دادگاه بین المللی سپرده و به طور کامل از خاک عراق و سوریه خارج شود این شامل تمامی مناطق اشغال شده یا تحت تسلط سایر اشخاص است. می بینید اگر ما هم اندیشکده یا مطالبی در اینباره منتشر کنیم قطعا آمریکا و توله هایش در داخل و خارج سعی می کنند بفهمند چرا؟ و سعی خواهند نمود نفوذی هایشان حذف یا ترور داخلی را آغاز کنند و این یعنی شناسایی افرادی چون دری اصفهانی ، مشکور،رمضانی،ناصری که قبل از حضور در برجام شناسایی نشدند و تحت حمایت افرادی در تیم مذاکره قرار گرفتند و پس از پایان مذاکرات ناگهان بند جاسوسی آنها باز شد. یعنی سرنخ یا رابط یا تحمیل کننده آنها به لیست معلوم نیست! یعنی هنوز فرد یا افرادی در کابینه دولت در حال مسیر سازی
  • مسعود IR ۰۰:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۶
    0 0
    ترامپ،بایدن،یا هرکه در آمریکا رئیس جمهور بشه ،وسیله ای است در دست اطاق تصمیم گیر ،سیاستمداران آمریکا،که چگونه با کشور ها عمل کنند بعبارت دیگر رئیس جمهور مجری دستورات پس پرده هستند،لذا هیچ فرقی بینشان نیست،در نتیجه آمریکا ها ایران ضعیف،نیازمند،فقیر،بی اراده ،ترسو،بی عمل،وابسته،و.....میخواهند که هرکار دلشون خواست بدون مانع انجام بدهند
  • حسن IR ۰۰:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۶
    0 0
    با انقلاب اسلامی کشور ایران از اردوگاه غرب خارج و به اردوگاه مستضعفین واردشده است و نظریه اینکار در قانون اساسی مندرج است . غرب می خواهد ایران را دوباره به اردوگاه خود باز گرداند که با قانون اساسی ایران مطابقت ندارد . ایران زیر سلطه نخواهد رفت و کشوری مثل مصر نخواهدشد . در نتیجه دلار ۲۶۰۰۰ تومانی پرداخت هزینه زیر بار سلطه نرفتن است . بله نگفتن به غرب هزینه دارد . بله می گفیم وضعیت مثل زمان شاه میشد . باید به مردم اگاهی داد .
  • IR ۰۱:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۶
    0 0
    می خواهید نیت خوانی کنید ...مواضع و مانیفست و تعهدات شیاطین خلق به اربابانشان را بررسی کنید ...خام نشویم که بیچاره ایم ...هم تعلل و وقت کشی و انفعال داخلی و هم ورود به پروسه ی اونها هردو به ضرر کشور هست ...و چه بسا بسیار خطرناک...و مهلک ...!!
  • IR ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۷
    0 0
    آمریکا موظف است بعنوان عضوی از سازمان ملل قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل را اجرا کند که برجام هم ضمیمه آن است. مساله اینجاست که عضویت در کمیسیون برجام امتیازی برای آمریکاست که نباید به آسانی به آمریکا داده شود چرا که عضو این کمیسیون به راحتی میتواند از مکانیسم ماشه استفاده کند که به معنی انفجار برجام از درون است. باید هر گونه بازگشت آمریکا به برجام را منوط به قیودی محکم و منطقی کنیم مثلا منوط به جبران خساراتی که در قِبَل خروج آمریکا از برجام ایران متحمل شده بکنیم. در کل نباید مثل روحانی وارد بازی اونها بشیم بلکه باید خودمون بازی رو شکل بدیم سر و سامان دادن سریع به اقتصاد داخلی هم یک الزام ضروری برای اینکار است
  • IR ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۸
    0 0
    دمکرات ها قصد دارند با لغو قطره چکانی تحریم های آمریکا برجام های 2 و 3 را شکل دهند یعنی ایران را به گاو شیر ده برجامی تبدیل کنند اگر نتوانیم تحریم ها را بی اثر کنیم تعداد برجام ها به دهها عدد خواهد رسید .حالا حساب سرانگشتی کنیم ببینیم شکستن تحریم ها آسان تر است یا پذیرش کلکسیونی از برجام ها
  • فرحناز IR ۲۱:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۱
    0 0
    مگه میشه به این امریکا ضد بشر ضد آزادی اعتماد کرد نه بایدن برا ما سودی داره نه ترامپ مقاومت تنها گزینه خوب برا ملت شریف ایران است
  • FR ۱۰:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۳۱
    0 0
    شرایط هم در امریکا و هم در منطقه وایران و هم در جهان با تابستان گذشته خیلی متفاوت است از جمله مهم‌ترین آن تنش های اخیر بین روسیه و امریکا و اروپا وهمینطور وضعیت جنگ در یمن ...

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس