به گزارش سرویس بورس مشرق، ظاهرا ابر و باد و مه و خورشید و فلک درکارند تا شاخص بورس را سبز پوش نگه دارند. از دولت گرفته تا سرمایه گذاران حقیقی.اتفاقات روز گذشته طوری بود که برخی تحلیل گران بورسی هم به صدا درآمدند و نسبت شور شدن آش در بورس اعتراض داشتند.
آنها نحوه خرید برخی سهم ها که از ارزندگی زیادی برخودار نیستند را به نفع روند میان مدت بازار نمی دانستند و دل نگران نحوه هدایت نقدینگی و خرید برخی نمادها بودند.
بیشتر بخوانید:
بورس بدون مداخله چرخید
اما در معاملات دیروز در بازار سهام بورس چه اتفاقی افتاد که برخی از مدافعان همیشه در صحنه بورس هم نگران بودند دوره نقاهت بازار طولانی تر شود؟
پول های بورسی ها کجا رفت؟
در بازار دیروز برآورد شده است حدود 1900 میلیارد تومان پول وارد بورس شده باشد حدود 20 درصد از این رقم که نزدیک به 400 میلیارد تومان می شود در 5 دقیقه پایانی بازار وارد بورس شده و اکثر این پول ها صرف خرید نماد خودرو(ایران خودرو)شده است.!
موضوعی وقتی جالب می شود که منشا این خرید ها ردیابی شود بخش زیادی از این پول ها از سوی سرمایه گذاران حقیقی به این نماد تزریق شده است.
به طوری که در پایان بازار، سهام ایران خودرو رتبه اول جذب پول مردم عادی یا همان سرمایه گذاران حقیقی را به دست آورد.
محاسبات نشان می دهد دیروز، حقیقی ها حدود 316 میلیارد تومان پول برای سهام ایران خودرو جابجا کردند.
ایران خودرو در حالی رتبه اول تغییر مالکیت از حقوقی به حقیقی را به دست آورد که پس از چند روز بسته بودن نماد به تازگی بازگشایی شد و از همه مهم تر توانست بالاتر از نماد شرکت هایی بایستد که عمدتا صادرات محور بودند و با اتفاقات برای ارز در بازار نیما شانس اول خرید معرفی می شدند.ملی مس و فولا مبارکه که دو نماد با ارزندگی بالا در این روزها معرفی می شوند روی هم در حدود 300 میلیارد تومان جذب کردند.
بواسطه همین اتفاقات برخی کانال ها و تحلیل گران ابراز نگرانی می کنند که این نمادهای نوسان ساز دوباره بازار را دچار دردسر کنند و از بازار ساز می خواهند نقش تثبیتی خود براین سهم ها را فعال تر کند.
شرکت های که از وضعیت تولید و درآمد مناسبی برخودار نیستند چگوه می توانند مورد اقبال حقیقی ها قرار بگیرند بر اساس چه چشم اندازی پول حقیقی صرف خرید سهم هایی می شود حتی امکان تقسیم سود ندارند.
به گفته برخی تحلیل گران در خرید این سهم ها بوی بزن دروی اسشمام می شود، عده ای روی موج هیجان قیمت را بالا ببرند تا سهام خود را اصطلاحا خالی کنند غافل از اینکه با ریزش قیمت سهام این نمادها، دوباره فضای ترس و رعب به بورس باز گردد و همه زیان می کنند.
پیش بینی بازار سهام در روز چهارشنبه
اول: در بورس امروز روی سرخ بازار نگرانی از بازگشایی برخی نمادها است.تحلیل گران دل نگران واکنش بازار به بازگشایی برخی نمادها مانند شستا و پالایشی ها هستند.این گروه بیم آن دارد که سهمها با قیمت بالا باز شود و این قیمت بالا بر روند بازار اثر منفی بگذارد.
دوم: نحوه توزیع نقدینگی در بورس،اختلاف برخی وزارتخانه ها از جمله نفت و اقتصاد درباره صندوق های قابل معامله و وضعیت مبهم وزارت صمت از جمله ریسک های دیگر بورس برای صعود عنوان می شود.
سوم: در کنار این دو عامل،ریسک ها سیاسی و نزدیک شدن به انتخابات آمریکا هم یکی از گزینه هایی عنوان می شود که می تواند موجب فرار سرمایه گذاران ریسک گریز شود.در این حالت با بهبود وضعیت بازار برخی رو به فروش می آورند تا پول خود را بورس خارج کنند و اگر این رفتار همانند هفته های قبل باشد می تواند ترمز حرکت بازار باشد.
اما جناح سبز بورس بر چند داده پا می فشارد و اعتقاد دارد بورس امروز نیز می تواند روز صعودی را تجربه کند اما این صعود ممکن است به قدرت دیروز نباشد.
نخست: در معاملات دیروز حدود ۳ هزار میلیارد تومان صف فروش در بازار باقی ماند که حدود دو هزار میلیارد تومان آن مربوط به 20 سهم بود این رقم کمترین میزان در 20 روز اخیر بود در مقابل 30 درصد سهم های بازار به ارزش 4700 میلیارد تومان صف خرید دارند.پس از حجم صف فروش کاسته شده و این می تواند علامت مثبتی باشد.
دوم: شرکت های زیادی از دیروز شروع به انتشار اوراق اختیار فروش تبعی کرده اند که نوعی بیمه سهام است.انتشار این اوراق از سوی سهامداران عمده می تواند به آرامش فضای بازار کمک کند و سرمایه گذاران برای خروج از بورس هیجانی رفتار نکنند.معمولا در بازارهای یک طرفه مثل بورس ایران که سهامدار فقط از رشد قیمت سود میبرد، با افت یا نوسان شدید قیمت، سهامدارها از سهم در حال افت میگیرند در این شرایط شرکت ها برای حفظ ارزش سهام و حمایت از سهامداران، اقدام به انتشار اوراق اختیار فروش میکنند.
این اوراق به مالک آن این اختیار را میدهد که در صورت تمایل در تاریخ مشخص شده سهام خود را به قیمتی که از قبل تعیین شده به شرکت بفروشد.در واقع شرکت تضمین را بدهد تا در تاریخ مشخص شده در صورتی که قیمت سهام افت کرده باشد، این افت را تا قیمتی خاص جبران خواهد کرد، در ایران این فرآیند را به عنوان بیمه کردن سهام هم میشناسند.در روز گذشته اکثر شرکت ها این اوراق را منتشر کرده و قیمت سهام خود در یک نرخ عملیاتی تا میانه زمستان ضمانت کرده اند.برخی از فعالان بازار امیدوارند این اتفاقات از هیجان فروش بکاهد و روند بورس پایدار شود.
البته این نگاه مورد نقد تحلیل گران است و تاکید دارند افزایش قیمت ها در بورس اگر از محل رشد بهره وری و تولید شرکت نباشد یا به بی ثباتی سایر بازارها منجر می شود یا پایدار نیست و به سمت تعادل های بنیادی خود باز می گردد.
منبع: اقتصادنیوز