به گزارش مشرق، روزنامه خراسان نوشت: جنگ جمهوری آذربایجان و ارمنستان با دخالتهای خارجی هر روز ابعاد گستردهتر و فاجعهبارتری را تجربه میکند.
مدیر اجرایی اداره امور اضطراری جمهوری خودخوانده قره باغ اعلام کرد، مقادیر زیادی تجهیزات نظامی، مهمات و سلاح ساخت اسرائیل و ترکیه در شهر خانکندی (مرکز جمهوری خودخوانده قره باغ) کشف شده است و نیروهای امداد و نجات قره باغ همچنان به جست وجوی بمبها و مینهای منفجر نشده به فعالیتهای مینروبی ادامه میدهند.
با وجود تمایل طرف های متخاصم به برقراری آتش بس و نشستن پای میز مذاکره، دخالتهای خارجی مانع تحقق این هدف میشود. دخالتهای بیگانگان به ویژه در زمینه فروش تسلیحات کشتار جمعی و قرار دادن دو طرف در شرایط بحرانی، تاثیرات جبرانناپذیری بر غیرنظامیان در جمهوری آذربایجان و ارمنستان داشته است.
تاکنون علاوه بر جنگ در خطوط تماس و مناطق مورد مناقشه، بخشی از شهرها و مناطق غیرنظامی دو کشور اهداف حملات متقابل قرار گرفته است.حتی الهام علی اف " رئیس جمهوری آذربایجان از تصرف و آزادسازی چند روستای جدید از سوی ارتش این کشور در منطقه مورد مناقشه "قره باغ" خبر داد .
در این شرایط، «زهراب مناتسکانیان» وزیر امور خارجه ارمنستان به عنوان طرف اصلی جنگ با جمهوری آذربایجان به تازگی بار دیگر پیشنهاد آتش بس دولت ایروان را تکرار کرده است. در واکنش به این پیشنهاد دولت ارمنستان، وزارت دفاع جمهوری آذربایجان با انتشار بیانیهای اعلام کرد: نیروهای این کشور به طور کامل به آتش بس بشردوستانه پایبند هستند و عملیات نظامی از طرف نیروهای این کشور متوقف شده است، اما تردیدی نیست که برقراری مقررات آتش بس میان نیروهای آذری و ارمنی به آسانی امکان پذیر نیست. با توجه به مجموعه شرایط موجود میان دو طرف متخاصم در مناقشه قره باغ به ویژه مداخلات خارجی، نمیتوان به برقراری مقررات آتش بس جدید، چندان امیدوار بود.
در همین باره، «محسن پاکآیین» سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان و کارشناس سیاسی، با اشاره به نقض آتش بس توسط دو کشور همسایه، به ایران پرس گفت: آتش بس درصورتی میان ارمنستان و جمهوری ارمنستان پایدار خواهد ماند که به مسئله اشغال 7 شهر جمهوری آذربایجان پایان داده شود و تا زمانی که مسئله اراضی جمهوری آذربایجان مشخص نشود، بعید است که آتش بس پایدار میان دو کشور برقرار شود. جدا از واقعیتهای جنگ میان نظامیان آذری و ارمنی، باید گفت: تاکنون هشدارهای کشورهای مستقل منطقه و نهادهای بین المللی مانع ادامه مناقشه ارضی باکو و ایروان نشده است. در حالی که در سه هفته گذشته، دهها هزار تن از اتباع غیرنظامی دو کشور بار دیگر آواره کوه و بیابان شدهاند.
بدیهی است که با تداوم مناقشه قره باغ، روند آوارگی ملتهای طرف های متخاصم گسترش بیشتری خواهد یافت. در حقیقت،با تحریک جمهوری آذربایجان و ارمنستان به ادامه جنگ از سوی دولتهای بیگانه، ملتهای منطقه مغبون خواهند شد. درحالی که دولتهای بیگانه از تحریک دو طرف متخاصم، سودهای کلانی نصیب خود خواهند کرد.