به گزارش مشرق، کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو امروز (شنبه) با خبرگزاری اینترفاکس روسیه گفتوگو کرد.
*به طور قطع با کشورهای علاقهمند در حوزه همکاریهای فنی- نظامی و در مسئله خرید تجهیزات لازم برای ما، همکاری خواهیم کرد
وی در این گفتوگو در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ۱۸ اکتبر (۲۷ مهر ماه) تاریخ اعتبار تحریم تسلیحاتی در رابطه با ایران به پایان میرسد و همانطوری که بارها در مسکو اعلام کردهاند، محدودیتها در حوزه همکاریهای فنی- نظامی روسیه و ایران به پایان میرسد. اهمیت کاربردی این امر برای ایران چه خواهد بود؟ آیا ایران تصمیم دارد که دست به خرید کلی تسلیحات در خارج از کشور بزند و از چه کشورهایی قصد دارد خرید کند؟ آیا توافقات مشخصی در این مسئله با روسیه وجود دارد؟ پاسخ داد: در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد به صورت واضح و روشن گفته شده است که از تاریخ ۱۸ اکتبر تحریمهای تسلیحاتی بر علیه جمهوری اسلامی ایران رفع میشود. آمریکاییها تلاش بسیار زیادی کردند تا این قطعنامه را خنثی کنند، اما خوشبختانه در این مسئله در منزوی ماندند.
بیشتر بخوانید:
وی افزود: جامعه جهانی توانست در این مسئله با آمریکاییها مقابله کند و روسیه و چین تلاشهای زیادی از خود نشان دادند. طی دهههای گذشته و از زمان جنگ تحمیلی از جانب صدام حسین، در آن زمان بسیاری از کشورها از او حمایت میکردند و ما در دریافت تسلیحات تجهیزات جنگی محرومیتهای زیادی را تحمل کردیم. آن زمان برای ما روشن شد که لازم است که خودمان در این صنعت سرمایه گذاری کنیم و در زمینه دفاعی آماده باشیم. به همین دلیل توانایی خودمان در زمینه تولید تسلیحات نظامی و تجهیزات جنگی در داخل کشور را افزایش دادیم و ما کاملا در بسیاری از صنایع خودکفا هستیم.
کاظم جلالی همچنین یادآور شد: اما البته که ما به طور قطع با کشورهای علاقهمند در حوزه همکاریهای فنی- نظامی و در مسئله خرید تجهیزات لازم برای ما، همکاری خواهیم کرد. برای ما محدودیتی وجود نخواهد داشت و ما با تدبیر از این مسئله استفاده خواهیم کرد.
*اگر نیازی به خرید برخی تسلیحات داشته باشیم، هیچ محدودیتی برای ما وجود نخواهد داشت
سفیر ایران در مسکو درباره اینکه آیا در حال حاضر چیز مشخصی در حوزه همکاریهای فنی و نظامی بین مسکو و تهران وجود دارد؟ اظهار داشت: ما روابط خیلی خوبی با مسکو داریم و روسیه کمک زیادی به ما کرد و با قطعنامه آمریکاییها مقابله کرد و به آن رای منفی داد و ما رایزنیهای بسیار نزدیکی را در این مسئله انجام میدهیم. در خصوص همکاریهای نظامی باید بگویم که البته ما برنامه ای در این رابطه تهیه کردهایم و انشاءالله این برنامهها با گذشت زمان اجرا خواهند شد.
وی در پاسخ به این پرسش که تا چه اندازه وضعیت مالی در ایران در شرایط تحریمهای بی سابقه به تهران اجازه خرید تسلیحات را میدهد؟ و آیا الان در مجموع با احتساب اینکه واضح است که ایران تولیدات خود را در این حوزه دارد، چنین ضرورتی وجود دارد؟ عنوان کرد: در بسیاری از حوزههای تامین تجهیزات نظامی توانستهایم به سطح بالایی دست یابیم. علاوه بر آن پتانسیل صادرات تجهیزات نظامی خودمان را نیز داریم. با احتساب رفع محدودیتها ما خواهیم توانست تسلیحات خود را صادر کنیم، میتوانیم آنها را بفروشیم و سود خود را از آن کسب کنیم. اگر نیازی به خرید برخی تسلیحات داشته باشیم، هیچ محدودیتی برای ما وجود نخواهد داشت و ما آماده خواهیم بود که در این حوزه کار کنیم.
*گفتوگو درباره تولید مشترک واکسن کرونا بین ایران و روسیه در جریان است
این دیپلمات ایرانی در پاسخ به این سوال که در اواخر ماه سپتامبر شما اعلام کردید که ایران و روسیه میتوانند به زودی موافقتنامه تولید مشترک واکسن کرونا را امضا کنند. آیا پیشرفت و تاریخهای مشخصی در خصوص این مسئله وجود دارد؟ بیان کرد: گفتوگو در این مورد بین ایران و روسیه در جریان است و طبیعتا در تماس تلفنی چندی پیش روسای جمهور نیز به این موضوع اشاره شد. من خیلی امیدوارم که ما بتوانیم قدمهای موثری را با هم در این زمینه برداریم.
*از ابتکاراتی که منجر به مصالحه بین آذربایجان و ارمنستان شود، استقبال میکنیم
وی درباره موضع ایران در خصوص مسئله حل و فصل قره باغ و اینکه آیا شما واقعا آماده میانجیگری به صورت مشترک با روسیه و ترکیه هستید؟ و آیا این واقعیت دارد که ایران از کار گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا ناراضی است؟ گفت: قبل از هر چیز باید بگویم ما خواهان صلح بین دو کشور همسایه هستیم و معتقدیم این جنگ میتواند به ضرر مردم دو کشور و مردم کل منطقه باشد. به این دلیل جمهوری اسلامی ایران با حفظ موضع بیطرف در این مسئله، به شکل فعالانهای با مقامات مسئول این دو کشور همسایه کار میکند. ما تلاشهای لازم را به کار میگیریم و آنها را به خویشتنداری فرا میخوانیم. ما از آن ابتکاراتی که منجر به مصالحه بین دو کشور میشود، استقبال میکنیم، از جمله از ابتکاری که روسیه با میانجیگری رئیس جمهور پوتین انجام داد و وزرای خارجه آذربایجان و ارمنستان به مسکو آمدند و مذاکره کردند. ما از سایر ابتکاراتی که به هر شکل میتوانند منجر به صلح شوند، استقبال میکنیم.
کاظم جلالی بیان کرد: گزینههای مختلفی وجود دارد: برخی میگویند فرمت میانجیگری ایران، روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای ضامن بر اساس مدل فرمت آستانه یا مدلهای دیگر- به عنوان مثال یک مدل مشترک بین گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا و ایران و ترکیه- و سایر ابتکارات. این ابتکارات هم میبایست بررسی شود. فکر میکنیم این ابتکارات میبایست موثر باشند و در نهایت موجب صلح بین آذربایجان و ارمنستان شود.
به گزارش مشرق، ساعت ۳:۳۰ بامداد یکشنبه ۲۷ مهر ماه (۱۸ اکتبر) محدودیتهای تسلیحاتی ایران به صورت خودکار پایان مییابد و آنگونه که حسن روحانی رئیس جمهور اعلام کرد از یکشنبه میتوانیم اسلحهمان را به هر که خواستیم بفروشیم و از هر که خواستیم اسلحه بخریم.