به گزارش مشرق، اعلام خبر خروج نظامیان آمریکایی از عراق و افغانستان با وجود آگاهی از حجم گسترده مصائب گذشته و پایدار ناشی از جنگ و اشغالگری برای مردم این دو کشور، همچنان خبری مهم است.
خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان و عراق، خبری است که به ویژه از زمان جدی شدن رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ در آمریکا، مرتبا شنیده میشود.
بیشتر بخوانید:
اذعان ترامپ به اختلافات داخلی برای خروج از افغانستان
دولت آمریکا در این راستا تاکنون شماری از پایگاههای نظامی خود در افغانستان و عراق را تخلیه کرده و تعدادی از نظامیانش را از این کشورها خارج کرده است.
اماسوال این است که پشت پرده این اقدام چیست و چگونه پیش خواهد رفت.
پشت پرده تصمیم آمریکا برای خروج از افغانستان و عراق چیست؟
براساس گزارش منابع آگاه، ترامپ در روزهای نخست جدی شدن رقابت ها، استراتژیستها و اعضای تیم امنیت ملی خود را برای ارائه ابتکاری جذاب به منظور جلب آرا مردم تحت فشار قرار داده بود و یکی از موارد پیشنهاد شده به او، طرح خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان و عراق بود.
پیشنهاد مذکور با محاسبه هزینههای مالی سنگین بزرگترین جنگ خارجی تاریخ آمریکا و نیز جنگ عراق برای «دونالد ترامپ»، رییس جمهور این کشور بسیار وسوسه کننده بود.
ببینید:
عکس/ کشته شدن ۱۲ نفر در حمله هوایی در تخار افغانستان
ضمن اینکه همزمان میتوانست بار سنگین انتقادات به دلیل کشته شدن نظامیان آمریکایی در جنگهایی بی حاصل و نیز ارتکاب جنایات جنگی در افغانستان و عراق را کاهش دهد.
خروج از افغانستان و عراق چگونه پیش خواهد رفت؟
گذشته از نبود اراده جدی، واقعی و برنامه ریزی شده از سوی آمریکا برای خروج از این کشور، دلایل متعددی برای بی حاصل بودن این موضوع وجود دارند که از میان آنها میتوان به شکلی خاص به منافع مادی «واشنگتن» از ادامه حضور به ویژه در عراق یاد کرد.
ضمن اینکه اختلاف نظر گسترده میان مقامهای آمریکایی مبنی بر خروج نظامیان این کشور به ویژه از افغانستان سبب میشود تا امیدها برای رهایی این کشور از اشغال ۲۰ ساله کم رنگ شود.
اختلاف نظر آشکار میان ترامپ، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و روسای ستاد مشترک، به خوبی هرج و مرج پیرامون فشار ترامپ برای پایان دادن به جنگ ۱۹ ساله در افغانستان در هفتههای منتهی به انتخابات ۲۰۲۰ را نشان میدهد.
تاکید بر ادامه حضور شماری از نظامیان آمریکایی در افغانستان یا انتقال نظامیان خارج شده از عراق به کشورهای همسایه مانند سوریه، نیز مزید بر علت هستند تا ادعای خروج، چندان جدی به نظر نرسد.
نتیجه حضور آمریکا در عراق و افغانستان چه بود؟
آنچه که عراق و افغانستان و مردم این دو کشور در پی تجاوز آمریکا و اشغالگری متعاقب آن شاهد بودند، برخلاف اهداف ادعایی واشنگتن، تبدیل این کشورها به پناهگاه امن تروریستها بوده است.
ناامنی، مشکلات اقتصادی و خشونتهای بی پایان در کنار جنایات نظامیان آمریکایی دیگر دستاوردهای این جنگها برای مردم عراق و افغانستان بوده است.
برای مثال، براساس گزارش اخیر «عفو بین الملل»، تنها در درگیریهای یک هفته اخیر در استان «هیرمند» حدود ۳۵ هزار نفر آواره و ۲۰۰ نفر کشته و زخمی شدند.
وزارت کشور افغانستان نیز اعلام کرد «طالبان مسئول ۵۷۵ حمله در سراسر کشور، ۶ انفجار انتحاری و زخمی شدن ۲۵۱ غیرنظامی در ۲ هفته گذشته است.»