به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون اخبار ویژه خود نوشت: این تحلیل انتقادی را روزنامه جهان صنعت، از روزنامههای حامی دولت منتشر کرده و نوشت: آقای روحانی در جلسه ۲۳ مهرماه هیئت دولت گفته «سامانه جامع تجارت در ۹۹/۹/۹ برای مبارزه با فساد رونمایی میشود. وی همچنین با بیان اینکه این سامانه برای شفافیت و مبارزه با فساد است، تصریح کرد: سامانهای در تاریخ ۹۹/۹/۹ افتتاح خواهد شد که سامانه جامع تجارت نام دارد و سالهاست بهدنبال آن هستیم. بنابراین از روزی که کسی کالا را ثبت سفارش میکند زیر نظر این سامانه قرار میگیرد».
اما سامانهای که از سالها قبل و در دولت گذشته ذیل طرح تحول اقتصادی و اصلاحات اساسی در بخشهای مختلف اقتصاد مطرح شد و در دولت تدبیر و امید هم با فراز و فرودهایی ادامه یافت گویا قبلا راهاندازی شده است. این سامانه قرار است «همه فرآیندهای زنجیره تجارت داخلی را شامل شود و همچنین مدیریت زنجیره توزیع کالا تا سطح عرضه را دربر گیرد.»
جالب است که هماکنون، وبگاهی با همین عنوان وجود دارد و حتی برای آن ۱۳ زیرسامانه از جمله سامانه تجارت داخلی، سامانه تجارت خارجی، سامانه نیما، سامانه همتا، سامانه شناسه کالا، سامانه امضای الکترونیکی، سامانه انبارها، سامانه مجوزها، سامانه شناسه رهگیری، سامانه سرویسهای تجاری، گذرگاه سرویسهای سامانه جامع تجارت، سامانه یکپارچه اعتبارسنجی و رتبهبندی اعتباری و سامانه تخصیص تایر تعریف شده است. با این وجود، نه تنها هنوز برخی از این زیرسامانهها فعال نشده است بلکه ظاهرا اختلافنظرهایی بین دستگاهها درباره آن وجود دارد. چند روز قبل رئیس کل گمرک اظهار کرد «سامانه جامع تجارت یک سامانه نظارتی است و وظایف قانونی و حاکمیتی گمرک قابل اجرا در سامانههای دیگر نیست»؛ صحبتهایی که بوی نارضایتی از این سامانه را میداد. با این حال محمد شیرازیان مدیر سامانه جامع تجارت که کمتر از ۱۰ روز قبل به تلویزیون آمده بود، از آمادگی مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وزارت صمت برای بهرهبرداری سامانه جامع اطلاعات تجارت کشور خبر داد و گفت: سامانه جامع اطلاعات تجارت کشور در حوزه تجارت خارجی از سال ۹۵ بهرهبرداری خود را آغاز کرده و اگر گمرک کشور همکاری لازم را داشته باشد، امسال این سامانه به بهرهبرداری کامل میرسد.
اما بالاخره پس از هفت سال، این موضوع کلیدی پای خود را به صحبتهای رئیسجمهور هم باز کرد. در یکی از جلسات هیئت دولت و آخرین بار در جلسه هیئت دولت روز چهارشنبه ۲۳ مهرماه.
آقای روحانی به جز هیئت دولت، در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت نیز با بیان اینکه سامانه جامع تجارت باید بتواند تمامی حلقههای مسیر تامین و توزیع کالا را به یکدیگر متصل کند، تاکید کرد: «این سامانه با ایجاد شفافیت، امکان مقابله موثرتر با فساد و قاچاق را فراهم خواهد کرد و یک اقدام بزرگ در حوزه ساماندهی اقتصاد محسوب میشود.»
جهان صنعت در پایان ابراز امیدواری کرده سامانه جدید به سرنوشت سامانه راهاندازی شده در سال ۹۵ گرفتار نشود و دولت به کوتاهی ۷ ساله در این زمینه پایان دهد.