به گزارش مشرق، تا انتهای قرن بیستم مطالعات آکادمیک بازیهای رایانهای بسیار کم و محدود به شاخههایی همچون تاریخ و انسانشناسی بود. در اوایل قرن بیستم، استوارت کویین یک راهنمای جامع دربارهٔ ابزار و آلات بازی و بازیهای قبایل بومی شمال مکزیکو نوشت، در حالی که جان هوزینگا و راجر کایوییس در اهمیت بازی به عنوان یک فعالیت پایهای انسانی که در شکلگیری فرهنگ کمک میکند کنکاش کردند. مطالعات زیادی از آن زمان تا به حال انجام شده که موضوعات مختلفی را در بر میگیرند، اینکه بازیهای خشن روی مخاطبان تأثیر میگذارد یا آیا بازیها بهرهی هوشی را کم و زیاد میکنند و ابزار خوبی برای آموزش هستند یا خیر!
بیشتر بخوانید:
دست های پنهان در حمله به اسلام و حضرت محمد (ص)
بازیها همواره از سه منظر مورد مطالعه قرار گرفتهاند، علوم اجتماعی، انسانی و فنی. در رویکرد علوم اجتماعی، به بررسی نقش بازیها در رفتار جمعی انسان و تأثیری که روی زندگی اجتماعی فرد میگذارد پرداخته میشود مانند شیوه بازی کردن عناوین چندنفره انبوه آنلاین یا MMOها و تراکنشی که افراد در فضای مجاری این بازیها دارند یا نحوهی مدیریت منابع در عناوین استراتژیک. در رویکرد انسانی، به مفاهیمی استخراج شده از بازیها بهعنوان یک مدیوم یا رسانه تعامل پذیر پرداخته میشود. انجام کارهای خشن چه تأثیری روی بازیکن میگذارد، چه بازیهایی بیشتر به فروش میروند یا چه افرادی تقلب میکنند از گونه سوالاتی است که رویکرد انسانی مطالعات بازیهای رایانهای سعی در پاسخ به آن دارد.
بیشتر بخوانید:
تنفر مسلمانان از دلقک بازیهای مکرون
رویکرد فنی به مسائل مربوط به ساخت بازی و جنبههای سخت افزاری آن میپردازد و مهمترین موضوعی که با آن دست و پنجه نرم میکند این است که چگونه میتوان بازی بهتری ساخت.
جریانات رسانهای و بار فرهنگی که بازیهای رایانهای بر روی جوانان و نوجوانان دارد، بسیار بالا است و بُعد درونی بالایی دارد، این روزها توهین وقیحانه به ساحت مقدس پیامبر (ص) در غرب، نشان دهنده این امر است که این اتفاقات گسترده و هجمه وسیع آنی نبوده و بلکه برنامهریزیهای از پیش تعیین شده است. توهین به مقدسات در بازیهای رایانهای سبقه تاریخی دارد، که در ادامه به برخی از این بازیها اشاره میکنیم.
بازی «بلک اند وایت» از جمله بازیهایی است که هجمهای به مقدسات دارد، در این بازی، کاربر به عنوان بازی کننده در نقش خدا بازی میکند و براساس اتفاقاتی در حین بازی کودکی در دریا در حال غرق شدن است و پدر و مادرش از خدا نجات جانش را میخواهند که صدای آنان به عرش رسیده و سپس خداوند جان کودکشان را نجات میدهد. در این بازی قدرت و توان خدا به پیروان و عبادتکنندگان آن بستگی دارد و هر چه تعداد آنان بیشتر باشد، اقتدار خدا هم بیشتر است و به نوعی خدا در این بازی تنها نیست، اما نکته توهین آمیز در این بخش وجود حیواناتی هستند که در حین بازی مورد تعلیم و تربیت مستقیم خدا قرار میگیرند و اتفاقاتی که در ادامه بازی رخ میدهد.
دیگر بازی که میان بازیکنندگان، بسیار هم پرطرفدار است بازی «آیجیآی» نام دارد، در این بازی که مراحل مختلفی را بازیکننده باید رد کند، صدای قرآن و صلوات در میان درگیری تروریستها میآید و نام پیامبر (ص) در این بازی و صدای قرآن موضوعاتی را در مخیله بازیکننده حک میکند.
از دیگر بازیهایی ساخته شده توسط غرب مجموعه بازیهای «رزیدنت اویل» است. در نسخهای از این بازی، کاربر بازیکننده باید با فرقه مذهبی جنایتکار مبارزه کند و دختر رئیس جمهور آمریکا را از دست آن جنایتکاران نجات دهد. در یکی از مراحل این بازی که در یک قلعه رخ میدهد با حل یک معما قفل در باز میشود و بازیکننده وارد یک اتاق میشود اتاقی که در آن تلهای مرگبار کار گذاشته شده و باید با شلیک به چهار چراغ نورانی در چهار سمت اتاق تله را از کار بیندازد. بر روی دری که در این بازی وجود دارد نام پیامبر (ص) آمده است و این در شباهتی با درهای اماکن مقدس دارد. باز هم بازی کننده با بازی کردن این نسخه بازی کدهایی درون ذهنش نقش میبندد!
در نسخه Prince of Persia 2008 هم از نام فاطمه و زهرا در لوگوی بازی استفاده شده است.
یکی دیگر از مصادیق توهین به مقدسات در بازیهای غربی و اروپایی به سخره گرفتن بهشت و جهنم است. در بازی Dante's Inferno که برداشتی از کتاب کفرآمیز دانته آلیگیری است، شخصیت دانته برای نجات روح معشوقه اش سفری به دوزخ، برزخ و بهشت آغاز میکند و در این راه با موجودات جهنمی درگیر میشود.
Angry Birds در یکی از مراحل بازی پرطرفدار پرندگان خشمگین (Angry Birds)، بازیکن باید به خوکهایی که درون مسجد پناه گرفتهاند، حمله کند و آنها را نابود کند.