به گزارش مشرق، Iris Xe Max اولین پردازنده ی گرافیکی مجزای معماری Xe اینتل است که برای لپ تاپ طراحی شده و چهار گیگابایت حافظه ی گرافیکی مستقل دارد.
معماری Xe اینتل مخصوص پردازنده های گرافیکی است و تفاوت هایی محسوس با نسل های قبلی دارد. اینتل به تازگی محصول جدیدی بر پایه ی این معماری معرفی کرده است که Intel Iris Xe Max نامیده می شود. Iris Xe Max اولین پردازنده ی گرافیکی مجزای مبتنی بر معماری Xe است که بطور ویژه برای لپ تاپ های باریک و سبک وزن ساخته شده و به همین دلیل نباید انتظار قدرت گرافیکی زیادی از آن داشته باشید.
پردازنده ی گرافیکی مجزای اینتل مزیت ویژه ای دارد؛ بنا به اعلام تیم آبی، Iris Xe Max میتواند وظایف کاری را با پردازنده ی گرافیکی مجتمع (iGPU) تراشه ی دستگاه به اشتراک بگذارد تا قدرت گرافیکی دستگاه، ترکیب قدرت پردازنده ی گرافیکی مجزا و پردازنده ی گرافیکی مجتمع باشد.
Iris Xe Max محصولی آشنا بنظر می رسد. این پردازنده ی گرافیکی به لحاظ فیزیکی همان پردازنده ی گرافیکی مجتمع به کاررفته در جدیدترین نسل از تراشه های اینتل یعنی خانواده ی تایگر لیک (Tiger Lake) است. البته Iris Xe Max بعنوان نسخه ی مجزای پردازنده های گرافیکی مجتمع اینتل، به جای فرکانس ۱۳۵۰ مگاهرتز از فرکانس پردازشی ۱۶۵۰ مگاهرتز استفاده می کند و چهار گیگابایت حافظه ی گرافیکی (VRAM) مستقل دارد.
اینتل می گوید کارت گرافیک مجزای Xe Max به طور ویژه برای کسانی کاربرد دارد که مشغول تولید محتوا هستند و مزیت هایی خاص برای آنها به همراه می آورد. در همین وظایف کاری است که قابلیت به اشتراک گذاری قدرت با نام Deep Link که توسط اینتل طراحی شده است به کار می آید.
قابلیت Deep Link به پردازنده ی گرافیکی مجتمع تراشه های اینتل امکان می دهد شماری از وظایف کاری ساده را پردازش کنند تا وظیفه ی پردازش های گرافیکی اصلی و سنگین تر بر عهده ی Xe Max باشد. قابلیت Deep Link همچنین سیستم تحویل انرژی دستگاه را مدیریت می کند تا انرژی کافی و بهینه به دو پردازنده ی گرافیکی و پردازنده ی مرکزی ارائه شود.
اینتل ادعا می کند دو پردازنده ی گرافیکی مورد بحث (Xe Max و پردازنده ی گرافیکی مجتمع تراشه های تایگر لیک) میتوانند وظایف کاری مبتنی بر هوش مصنوعی (AI) را حدودا هفت برابر سریعتر از پردازنده ی گرافیکی مجزای Nvidia GeForce MX۳۵۰ پردازش کنند. GeForce MX۳۵۰ که در بنچمارک گیک بنچ ۵ امتیاز ۱۳٬۸۳۲ کسب کرده است ، ۶۴۰ واحد سایه زن دارد و از دو گیگابایت حافظه ی گرافیکی GDDR۵ استفاده می کند.
بر اساس گفته های اینتل، ترکیب موتورهای انکُدینگِ دو پردازنده ی گرافیکی یادشده باعث ایجاد سیستمی جدید می شود که تیم آبی آن را Hyper Encode می نامد. اینتل می گوید به لطف Hyper Encode، سیستم مجهز به Xe Max و پردازنده ی تایگر لیک می تواند فرایند انکدینگ را ۷۸ درصد سریعتر از Nvidia RTX ۲۰۸۰ Super Max- Q انجام دهد.
پردازنده ی گرافیکی Xe Max را می توانیم پردازنده ی گیمینگ با قدرت مناسب خطاب کنیم؛ حتی با درنظرگرفتن این حقیقت که قابلیت Deep Link در بازی های ویدئویی کار نمی کند. اینتل ادعا می کند که به طور کلی، پردازنده ی گرافیکی Xe Max در بازی های ویدئویی محبوب عملکردی مشابه یا بهتر از MX۳۵۰ از خود بر جای می گذارد. البته این نکته را نباید فراموش کنید:هیچ یک از دو پردازنده ی گرافیکی اینتل و انویدیا نمی توانند بدون فدا کردن تنظیمات گرافیکی، بازی های مدرن را با وضوح بالاتر از ۱۰۸۰p اجرا کنند.
پردازنده ی گرافیکی Xe Max از امروز دردسترس قرار دارد. اگر در خارج از ایران هستید، بهتر است فعلاً صبر کنید؛ زیرا اینتل قصد دارد بزودی بسته های ویژه ای شامل این پردازنده ی گرافیکی با قیمت مناسب به فروش برساند. در حال حاضر نام سه لپ تاپ بعنوان تنها لپ تاپ هایی که از پردازنده ی گرافیکی جدید اینتل بهره می برند اعلام شده است:Acer Swift ۳x و Asus VivoBook TP۴۷۰ و لپ تاپ قابل تبدیل Dell Inspiron ۱۵ ۷۰۰۰.این لپ تاپ دل هم اکنون در فروشگاه بست بای قابل تهیه است و دو لپ تاپ دیگر بزودی عرضه می شوند.
بازگشت رسمی اینتل به بازار کارت های گرافیک مجزا خبری هیجان انگیز است و قطعاً هرچه زمان بگذرد، تیم آبی حضور پررنگ تری در این بازار خواهد داشت. مدتی پیش اعلام شد اینتل روی کارت گرافیک Xe- HPG با رهگیری پرتو و پشتیبانی از حافظه GDDR۶ کار می کند؛ Xe- HPG قرار است کارت گرافیک بسیار قدرتمندی باشد.
انتظار داشتیم اینتل اولین کارت گرافیک مجزای معماری Xe را بعنوان کارت گرافیکی پرقدرت معرفی کند؛ ولی Xe Max با انتظارات مان تفاوت دارد. اینتل اعلام کرده است نسخه ی دسکتاپ پردازنده ی گرافیکی جدیدش را در نیمه ی نخست سال آینده ی میلادی عرضه می کند.