به گزارش مشرق، روزنامه وطن امروز در گزارشی به تاکید کارشناسان بر تعطیلی دو هفتهای تهران و مخالفت دولت با این پیشنهاد پرداخته است که بخشهای مهم آن در ادامه میآید.
طبق اعلام دیروز وزارت بهداشت طی ۲۴ ساعت ۴۶۲ نفر بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادند، این در حالی است که متخصصان بهترین راهکار برای کنترل کرونا را تعطیلی متناوب حداقل ۲ هفتهای میدانند اما دولت همچنان مقاومت میکند.
در این شرایط کسی اعلام نمیکند چه کسی مخالف تعطیلی ۲ هفتهای است آن هم در حالی که قریب به اتفاق متخصصان و مسؤولان وزارت بهداشت موافق تعطیلی ۲ هفتهای تهران و اعمال محدودیتهای شدید هستند.
ایرج حریرچی، معاون کل وزیر بهداشت حتی در تلویزیون در این باره به نامه ۶۵ نفر از رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی به وزیر بهداشت اشاره کرد و افزود: رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی در این نامه درخواست تعطیلی سراسری و حداقل ۲ هفتهای کردهاند و در این باره در جلسه قرارگاه هم بحثهایی شده است. حتی وزیر بهداشت پیگیر این موضوع است و اگر در ستاد مقابله با کرونا تصویب شود اعمال خواهد شد.
حریرچی حتی گفت: برخیها پیشنهاد دادند با توجه به وضعیت اسفناک کرونا در فصل سرما ۲ هفته تعطیلات عید نوروز قرض گرفته شود و این ایام تعطیل شود. دلسوزان حوزه سلامت به دنبال تعطیلی ۲ هفتهای هستند اما تا قبل از تصویب اجرا نخواهد شد.
آیا تعطیل کردن ۲ هفتهای کشور در کنترل کرونا مؤثر خواهد بود؟
استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این باره به فارس گفت: اگر مقدمات، مؤخرات و ملزومات طرح اعمال محدودیتها فراهم نشود، مداخلهای بسیار پرهزینه و بدون تاثیر در کنترل اپیدمی است.
حمید سوری، خطاب به متولیان اعمال محدودیتهای کرونایی، افزود: اگر هدف لاک داون استراحت دادن به بیمارستانها و کادر درمانی است، این هدف را میتوان با مداخلات و سیاستهای کمهزینهتر تامین کرد. اگر رویکرد مناسبی برای کنترل اپیدمی نداشته باشیم، باید شاهد مرگ تعداد زیادی از هموطنانمان به خاطر «کووید-۱۹» باشیم.
از سویی دکتر مسعود مردانی، متخصص بیماریهای عفونی با اشاره به موثر بودن اعمال تعطیلی ۲ هفتهای مشاغل غیرضروری در تهران، گفت: البته منظور ما تعطیلی کامل است؛ اکنون طغیان شدید بیماری در کشور به ما میگوید که روشهای محافظهکارانه دیگر جواب نمیدهد. با تعطیلی برای کاهش آمار کرونا موافق هستیم اما این تعطیلی باید به شکل کامل اجرا شود و لاک داون کامل موثر خواهد بود.
همچنین عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفت: اقدام دولت در ایجاد محدودیت ترددها و جلوگیری از فعالیت خیلی از مشاغل از ساعت ۱۸ عصر برای مقابله با کرونا ثمره چندانی ندارد، چرا که ۹۰ تا ۸۰ درصد مردم در این ساعت در خانههایشان هستند.
همایون سامه یح بختآبادی در گفتوگو با «وطن امروز» با بیان اینکه هم مردم و هم دولت در شیوع گسترده ویروس کرونا مقصرند، افزود: دولت نمیخواهد ۳-۲ هفته تهران و برخی کلانشهرها را تعطیل کند، چرا که میترسد معیشت و زندگی مردم دچار مشکل شود، از طرفی نیز خیلیها نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاریهای اجتماعی بیتوجه هستند؛ ماسک نمیزنند یا در این روزهای سخت کرونایی به سفر میروند، در چنین شرایطی باید هم شاهد مرگ روزانه بیش از ۴۵۰ نفر از هموطنانمان باشیم.
گفتنی است برخی از اعضای ستاد ملی مبارزه با کرونا گیج و سردرگمند و قادر به درک این مسئله نیستند که چرا با تعطیلی تهران مخالفت میشود.
«مینو محرز» ازجمله همانهاست و عواقب این عدم تعطیلی را غیرقابلجبران میداند و در گفتوگو با روزنامه رسالت از مردم تقاضا میکند، حالا که مسئولان به فکر سلامت آنان نیستند، خود، دلسوز سرمایه ارزشمندشان یعنی سلامتی باشند.
آنچه از این سخنان می توان برداشت کرد، این است که ما حالا حالاها همنشین کروناییم و معلوم نیست، کی از شر این ویروس خلاص خواهیم شد اما قابل حدس است که با بی خیالی های دولت، دستکم تا ۱۴۰۰ ما میزبانیم و کرونا میهمان، پس باید خودمان از خودمان مراقبت کنیم.
«محرز» ابراز نگرانی میکند، از بابت آمار جانباختگان و مبتلایان. آمارهایی که دیگر ثبت رکورد تازه نیست و شمار قربانیان روزانه، اگر به تعداد سقوط یک هواپیمای مسافربری و تلفات جنگ هم باشد، باز صرفا برای ما عدد است، عددی که بسیار راحت و آسوده بر زبان میآوریم و ککمان هم نمی گزد، انگار اتفاق خاصی نیفتاده، بدون اندکی تفکر و تأمل، از کنارش رد میشویم...
کرونا دیروز ۴۶۲ نفر دیگر را به کام مرگ کشاند، مقایسه کنید با زلزله کرمانشاه که ۶۲۰ کشته داشت و سه روز عزای عمومی اعلام شد، حالا هرروز بالغبر ۴۰۰ نفر، رخ در نقاب خاک میکشند و ما عین خیالمان نیست، نه تصمیمات درست و درمانی اتخاذ میکنیم و نه بر مصوباتی که آنان را لازمالاجرا میدانیم، نظارت صحیحی صورت میپذیرد و اصلا برنامهها و سیاستهایمان به مویی بند است، امروز محدودیتی را اعمال میکنیم و فردا پیگیر نظارت بر اجرای آن نیستیم.
هزینه قرنطینه از هزینههای درمان کمتر است
«محرز» برایش عجیب است که «رئیسجمهور در کسوت رئیس ستاد مقابله با کرونا بهرغم آگاهی از وضعیت بحرانی تهران و کلانشهرها، ابتکار عمل به خرج نمیدهد. هزینههای قرنطینه و تعطیلی آنقدر گسترده نیست که دولت از آن هراس دارد، درحالحاضر سیستم نظام سلامت ما روزهای فاجعه باری را سپری میکند، دولت میتواند بهجای هزینه برای درمان بیماران کرونا که میلیونها تومان است، برای سلامت مردم هزینه کند، یعنی با تعطیلی کلانشهرها، بحران را مدیریت کند، وگرنه خسارتهای احتمالی قابل جبران نیست.»
به اذعان این عضو ستاد ملی مبارزه با کرونا، «هماکنون با محدودیت ساعت کاری، مردم طول روز به مراکز مختلف هجوم میبرند و این به انتشار بیشتر ویروس میانجامد. این چه تصمیماتی است که گرفته میشود؟»
سیاستهای دولت در پیکار با ویروس یکی پس از دیگری شکست میخورد و حاصل این شکستهای پیدرپی، آمارهایی است که سیما سادات لاری در قامت سخنگوی وزارت بهداشت، هر روز ساعت ۲ بعدازظهر ارائه میکند. او روز چهارشنبه «از شناسایی ۱۱ هزار و ۷۸۰ بیمار جدید کرونایی در شبانهروز گذشته خبر داده و گفته: در ۲۴ ساعت گذشته، ۴۶۲ نفر دیگر از افراد مبتلا فوت کردند» و با این حساب، مجموع جانباختگان این بیماری به ۳۹ هزار و ۶۶۴ نفر رسیده است!