به گزارش مشرق، «عمرانخان» در گفت وگو با شبکه پاکستانی «جیانان» درخصوص تحولات منطقه، افغانستان، روابط با کشورهای حوزه خلیج فارس، توطئه عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، اوضاع آمریکا و ارزیابی سیاستهای آتی دولت جدید واشنگتن پس از اعلام پیروزی بایدن سخن گفت.
وی درباره جنجال پسا انتخابات در آمریکا و زورآزمایی دونالد ترامپ برای ماندن در قدرت به رغم باخت با فاصله دور از بایدن، گفت: جامعه آمریکا تقسیم شده و باید دید که سیاستمداران چگونه به این وضعیت رسیدگی میکنند.
عمرانخان ادامه داد: به نظر نمیرسد سیاست آمریکا در بحث افغانستان و خروج از این کشور تغییری پیدا کند بلکه ما معتقدیم جمهوریخواهها و دموکراتها در واشنگتن خواستار حل سیاسی بحران افغانستان هستند.
وی تاکید کرد: آنچه برای ما و پاکستانیها مهم است نحوه سیاست دولت آینده آمریکا در قبال تحولات شبهقاره، کشمیر، نگاه آنان به ایران و حتی چگونگی تعامل با رژیم صهیونیستی میباشد.
بازگشت بایدن به برجام به سود پاکستان است
نخست وزیر پاکستان سیاستهای ترامپ در قابل مسائل خاورمیانه، تعامل با اسرائیل و ایران را جنجال آفرین تعبیر کرد و افزود: آمریکاییها اکنون با دو چالش اصلی روبرو است، مخالفت ترامپ با نتایج انتخابات ریاست جمهوری و تقسیم جامعه این کشور.
وی اظهار داشت: باید دید که سیاست آتی آمریکا چگونه خواهد بود، آیا آنان گرایش به سمت رژیم صهیونیستی خواهند داشت، این بحث اصلی است.
عمرانخان که روز گذشته در اسلامآباد میزبان «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و خواستار تقویت همکاریهای تجاری و اقتصادی میان دو کشور شد، گفت: باید دید که آیا بایدن سیاست ترامپ را دنبال میکند و یا اینکه به وضعیت زمان باراک اوباما، زمانی که توافق هستهای با ایران امضا شد ولی ترامپ از آن خارج شد، برمیگردد.
وی تاکید کرد: بازگشت جو بایدن به برجام به سود پاکستان است زیرا این وضعیت به ما کمک میکند که همکاریهای دوجانبه تجاری با ایران را گسترش دهیم در این صورت به نفع دو کشور است.
نخست وزیر پاکستان گفت: در عین حال بسیار زود است که بخواهیم درباره سودمند بودن سیاست دموکراتها و یا جمهوریخواهها برای منطقه نظر بدهیم اما پیروی بایدن از رویکرد ترامپ در بحث ایران، پاکستان را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
فشار اعراب بر پاکستان درباره عادی سازی روابط با اسرائیل
عمرانخان درخصوص رویکرد اسلامآباد مرتبط با برقراری روابط امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی بار دیگر بر مواضع قوی پاکستان علیه این توطئه و حمایت از آزادی سرزمین فلسطین تاکید کرد.
وی افزود: ما حتی نمیتوانیم فکر کنیم که بخواهیم حاضر به عادی سازی روابط با اسرائیل شویم بلکه این مغایر با اندیشههای «محمدعلی جناح» بنیانگذار فقید پاکستان است و مطابق آن حقوق مردم فلسطین باید تامین شود.
نخست وزیر پاکستان در پاسخ به این پرسش که آیا اسلامآباد تحت فشار کشورهای غیرمسلمان و یا برخی از کشورهای مسلمان عرب (اشاره به حاکمان عربی سازشگر با تلآویو و برخی دیگر که روابط نزدیک با پاکستان دارند) قرار دارد، این موضوع را انکار نکرد و به تلویحی گفت: بعضی از حرفها قابل بیان نیست و باید از آن گذشت، ما با برخی از این کشورها روابط خوبی داریم و نمیخواهیم باعث ناراحتی آنان شویم.
وی افزود: زمانی که پاکستان روی پای خود بایستد و مستقل شود آن وقت میتوان به این پرسش (که چه کشورهایی پاکستان را برای عادی سازی روابط با اسرائیل تحت فشار قرار میدهند) پاسخ داد.
نخست وزیر پاکستان درباره تنشزدایی در منطقه و رایزنیها با تهران و ریاض گفت: با ولیعهد سعودی صحبت کردم که یکی از اهداف آن پایان دادن به جنگ یمن بود و من به آنان تاکید کردم که جنگ را نمیتوانید خاتمه دهید. سپس با ایران صحبت کردم و البته ایرانیها آماده (تنشزدایی) بودند اما بروز سوء تفاهمها باعث شد تا نتیجهای حاصل نشود.
وی به طور تلویحی به مجریان جنگ علیه یمن گفت: پنج سال از جنگ یمن سپری شد، زمانی که جنگی را آغاز میکنید توانایی خاتمه دادن آن را نخواهید داشت زیرا این جنگ پیامدهای ناتمامی به دنبال دارد.