قضاياي انتصابات از آغازين روزهاي دولت دهم، مجلسي ها را دست به گربيان دولت كرده؛ از انتصاب مشايي به معاونت اولي رئيس جمهور تا بركناري وزير اطلاعات همه و همه يك روند خطي از انتصاباتي است كه مورد انتقاد مقام معظم رهبري تا برخي نمايندگان مجلس قرار گرفته است. از اين رو مي توان گفت كه يكي از مسائل چالش زاي دولت دهم انتصاباتي است كه از ديده بسياري محل اشكال و شبهه است.
از قضاياي پر سر و صداي انتصاب سعيد مرتضوي به عنوان رئيس سازمان تامين اجتماعي هنوز چند روزي سپري نشده كه باز هم روز سه شنبه رئيس جمهور در اقدامي ديگر مبادرت به انتصاب محمد شريف ملك زاده به عنوان مشاور خود كرد، احمدي نژاد در حكم ملك زاده خطاب به وي گفته است كه نظر به مراتب تعهد و تجربیات ارزشمند به عنوان "مشاور رئیسجمهور" منصوب میشوید.
البته حميد بقايي معاون اجرایی رئیس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری نيز در آخرين روز فروردين ماه سال جاري در حکمی حجت الاسلام عباس امیریفر را به عنوان مشاور فرهنگی نهاد ریاست جمهوری منصوب کرد تا اين دو يار نزديك به مشايي و بقايي كه چند صباحي از سال گذشته را بخاطر پاسخگويي به برخي از اتهامات در بازداشت به سر برده بودند، به آغوش نهاد رياست جمهوري باز گرداننده شوند.
چند روز قبل نیز تهمینه دانیالی معاون سابق صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی با حکم سید حسن موسوی به عنوان مشاور سازمان میراث فرهنگی شد. وی تیرماه سال ۹۰ همراه با آزاده اردکانی، مدیر سابق موزه ملی ایران بازداشت شده بود.
در کنار این موارد می توان نام برخی دیگر از بازداشت شدگان پرونده موسوم به جریان انحرافی را برد که این اواخر در دستگاههای مختلف حکم مشاورت گرفتند.
ملک زاده کیست؟
ملک زاده قبل از آمدن به تهران، در مشهد ساکن بود و با ارتباطاتی خاصی که با برخی از مقامات قضایی برقرار کرده بود یکباره به مدیرکلی در این قوه رسید . از ملک زاده در این دوران به عنوان مشاور قوه قضاییه نامبرده می شد.
ملک زاده در دانشگاه آزاد اسلامی مشاور جاسبی و همچنین رییس مرکز اطلاع رسانی دانشگاه آزاد را عهده دار بود. وی در این دوران دکترای خود را نیز دریافت کرد. پاسخ های ملک زاده به منتقدان مدیریت دانشگاه آزاد که با امضای "مشاور ریاست عالیه و رئیس مرکز اطلاع رسانی" امضا می شد، از یادگارهای وی در آن دوران است.
پس از پیروزی احمدی نژاد در انتخابات سال 84 ، ملک زاده با نزدیک شدن به مشایی، به معاونت رییس سازمان گردشگری و میراث فرهنگی رسید. سابقه و نهاد آشنایی ملک زاده با مشایی نامشخص است. معاونت ملک زاده در دولت اول احمدی نژاد که مشایی رییس سازمان میراث بود ادامه داشت. با انتقال مشایی به دفتر احمدی نژاد در دولت دوم، راه برای ارتقاء ملک زاده، بازتر شد. اواخر تابستان هشتاد و هشت، مشایی در مقام جانشین رییس جمهور در ریاست شورای عالی ایرانیان، برای معاون سابق خود حکم دبیری این شورا را امضا کرد.
از دیگر پستهای وی میتوان به ریاست بر هیئت مدیره شرکت نفت ایرانول اشاره کرد.
محمد شریف ملکزاده 29 خرداد ماه سال 90 به عنوان معاون اداری و مالی وزارت خارجه جایگزین حسین فرحی شد که این انتصاب دردسرهایی را برای علیاکبر صالحی وزیر امور خارجه به همراه داشت تا بدان حد که نامه استیضاح صالحی با امضای تعداد زیادی از نمایندگان آماده شد. درپی فشار نمایندگان، ملکزاده سه شنبه ۳۱ خرداد ماه از این سمت استعفا داد و صالحی نیز با این استعفا موافقت کرد.
بازداشت ملک زاده
محمد شريف ملکزاده دوم تیر ماه سال 90 پس از احضار و تفهیم اتهام، با حکم مرجع قضایی راهی زندان شد و حدود سه ماه بعد و در روز ۲۱ شهریور عباس جعفری دولتآبادی دادستان عمومی استان تهران در جمع خبرنگاران از آزادی او با "قرار وثیقه" خبر داد و در عین حال یادآور شد که "رسیدگی به پرونده ملکزاده همچنان ادامه دارد."
آخرين وضعيت پرونده
حجت الاسلام غلامحسین محسنی اژه ای سخنگوي قوه قضائيه در بیست و هشتمین نشست خبری خود كه در فرودين ماه سال جاري برگزار شد، در مورد آخرین وضعیت پرونده ملک زاده گفت: در این پرونده قرار صادر شد ولی مورد اختلاف بازپرس و دادستان قرار گرفت و پرونده وارد دادگاه شد و دادگاه قرار را به نفع دادستان صادر کرد و هم اکنون پرونده در مرحله ارسال به دادگاه است.
علت بازداشت ملك زاده چه بود؟
در همان روزهاي نخست بازداشت محمد شريف ملك زاده دو تن از اعضاي كميسيون امنيت ملي مجلس در گفتگويي با خبرگزاري ها مطالبي را پيرامون بازداشت وي فاش كردند.
اسماعیل کوثری نایب رئیس کمیسیون امنیتملی و سياست خارجي مجلس با بیان اینکه دبیر شورای عالی ایرانیان خارج از کشور به دلیل اتهامات مالی و وجود پرونده های فراوان در قوه قضاییه بازداشت شده، افزود كه پیش از این نیز کمیسیون امنیت ملی به دلیل اتهامات فراوان ملک زاده هشدارهای زیادی به وزیر امور خارجه و دیگر نهادهای دولتی داده بود.
زهره الهيان نيز با بيان ابعاد ديگري از اتهامات ملك زاده به فارس گفته بود كه محمدشريف ملكزاده در بحث مناطق آزاد داراي اتهامات مالي و در موضوع شوراي عالي ايرانيان خارج از كشور نيز داراي اتهامات امنيتي است. اين عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي گفت كه ايشان در قوه قضائيه پرونده دارند و در كميسيون امنيت ملي مجلس نيز در قالب تحقيق و تفحص از شوراي عالي ايرانيان خارج از كشور، مواردي كه مورد ابهام نمايندگان بود درباره ايشان وجود دارد. از جمله بحث بيانضباطي مالي و بحث مناطق آزاد كه جزء اتهامات آقاي ملكزاده است.
اين نماينده مجلس در پاسخ به سؤال ديگري مبني بر اينكه گفته ميشود در شوراي عالي ايرانيان خارج از كشور اتهامات امنيتي نيز درباره آقاي ملكزاده مطرح است، خاطرنشان كرد: آنجا هم درباره مدعويني مشائي و بقايي كه در همايش ايرانيان خارج از كشور حضور داشتند، مباحثي مطرح بود كه به لحاظ امنيتي اطلاعاتي اهميت زيادي داشت و وزارت اطلاعات هشدارهاي لازم را در دعوت از برخي افراد معلومالحال داده بود، اما متأسفانه به هشدارهاي وزارت اطلاعات توجهي نشد.
هدف از این انتصابات چیست؟
حضور این افراد مسله دار و عملکرد پر مساله آنها در حوزه های عقیدتی،اقتصادی و سیاسی باعث انتقادات شدید و گسترده علما و متدینین نسبت به دولت و جدا شدن دولت انقلابی نهم از بدنه انقلابی حامی آن شد.
به هر روی به نظر می رسد در سال آخر دولت ، انتصاب افراد حاشیه ساز با هدف ایجاد حاشیه امن برای آنها در دستور کار قرار گرفته و این افراد حاشیه ساز که به جریان نفوذی در دولت معروف شده اند، می کوشند تا با تصدی مقامات بالا در دولت ، برای ادامه حیات سیاسی خویش نقش آفرینی کنند.