محمدرضا سنگری از تأثیر شعر در پیروزی انقلاب اسلامی می‌گوید

فرهنگسرای اندیشه در جدیدترین ویژه برنامه هفتگی خود سراغ مقوله تأثیر متقابل اسلام و هنر رفته و در اولین برنامه تأثیر متقابل شعر و انقلاب اسلامی را بررسی کرده است.

به گزارش مشرق، فرهنگسرای اندیشه در جدیدترین ویژه برنامه هفتگی خود سراغ مقوله تأثیر متقابل اسلام و هنر رفته و در اولین برنامه تأثیر متقابل شعر و انقلاب اسلامی را بررسی کرده است.

ناصر امین‌زاده، رئیس فرهنگسرای اندیشه، با اشاره به سیاست‌های فرهنگسرای اندیشه در برگزاری برنامه‌های فرهنگی هنری گفت: فرهنگسرای اندیشه مسئولیت اندیشه‌ورزی را در سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برعهده دارد و در این راستا برنامه‌های خود را تنظیم می‌کند. توجه به موضوعات فرهنگی و اجتماعی از منظر اندیشه اسلامی و ارائه راهکارهای حل مسئله از سوی اندیشمندان، زمینه‌ساز اجرای سلسله برنامه‌هایی در فرهنگسرای اندیشه شده است.

رئیس اسبق فرهنگسرای انقلاب اضافه کرد: از جمله این برنامه‌ها که با حضور اساتید حوزه و دانشگاه، صاحب نظران و اندیشمندان علوم اسلامی به میزبانی فرهنگسرای اندیشه برگزار شده است، می‌توان به ویژه برنامه‌هایی نظیر «رهیافت»، «سایه روشن»، «نقد و نظر»، «رادیو اندیشه»، «نبراس» و … اشاره کرد که در چندین جلسه به موضوعات مختلفی درباره همه‌گیری کرونا، شبهات پیرامون واقعه عاشورا، واکاوی شهادت ادواردو آنیلی و… برگزار شد، البته با توجه به گستردگی و پیچیدگی موضوعات و مباحث در حوزه علوم و اندیشه اسلامی، از سوی شورای اندیشه‌ورز مقرر شد این مسئله با اولویت‌بندی از محورهای مختلف مورد نقد و بررسی، تبیین و گفتمان‌سازی قرار گیرد.

وی از برگزاری ویژه برنامه دیگری با عنوان «رستاخیز واژه‌ها» با مشارکت پژوهشگاه علوم و اندیشه اسلامی در این مرکز خبر داد و گفت: شورای اندیشه‌ورز علوم و اندیشه اسلامی فرهنگسرای اندیشه با برگزاری جلسات منظم، سوژه‌های مختلفی را در زمینه موضوعات فرهنگی، هنری، اندیشه اسلامی، مسائل روز اجتماع و … پیشنهاد می‌دهند. جدیدترین سوژه‌ای که قرار است به صورت ویژه در فرهنگسرای اندیشه بدان پرداخته شود، خدمات متقابل اسلام و هنر است که در آن سرفصل‌های متنوعی مورد بحث و بررسی قرار گرفته و در گفت‌وگو با کارشناسان هر حوزه سوالات و شبهات پیرامون آن پاسخ داده می‌شود.

امین‌زاده با اشاره به تأثیرگذاری هنر به عنوان ابزاری برای جهت‌دهی به افکار و اندیشه‌ها گفت: هنر همواره به عنوان یکی از ابزارهای مؤثر انتقال پیام در جوامع مختلف به کار گرفته شده و به دلیل پیوند عمیق آن با فطرت انسانی، در زندگی بشر، از ابتدای خلقت تا به امروز تأثیری شگرف داشته است. به گونه‌ای که شاید بتوان گفت هنر در کنار مذهب و دین جز ارکان عالی زندگی بشر بوده است. این مفهوم کاربردی در جریان تاریخ اسلام، پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن در هشت سال دفاع مقدس تأثیرگذار بوده و خود نیز تأثیر گرفته است.

وی تدکید کرد: با عنایت به اینکه هنر و فلسفه آن در زمره علوم انسانی اسلامی به‌شمار می‌رود، تصمیم گرفتیم به بررسی، تأثیر و تأثر این دو بر یکدیگر بپردازیم‌. دین و هنر و وحدت هنر رحمانی و دین، دو موضوع و دو مقوله بنیادین مرتبط با ساحت‌های مختلف وجودی حیات انسان است، البته این دو از یک جنس و یا هم‌رتبه و هم درجه نیستند اما تأثیر پذیری شأن از یکدیگر نمونه‌ای یگانه است.

امین زاده خاطرنشان کرد: الهام هنر از ارزش‌های اسلامی و ارزش‌های مترقی مکتب اسلام به عنوان تأمین و تغذیه کننده هنر، هنرمند را به ایجاد فضا و محیط و شرایط و کالبدی هدایت کرده که یاری‌دهنده انسان در فهم و درک بهتر، ماناتر و عمیق‌تر اعتقاداتش بوده و او را به سمت معنویت و کمال رهنمون می‌سازد.

مدیر فرهنگی هنری منطقه ۷ با معرفی محورهای ویژه برنامه «رستاخیز واژه‌ها» گفت: این برنامه، سلسله نشست‌هایی با عنوان خدمات متقابل اسلام و هنر است که از این پس به صورت هر دو هفته یک بار در روزهای دوشنبه به میزبانی فرهنگسرای اندیشه برگزار می‌شود. در این ویژه برنامه قرار است محورهای مختلفی نظیر «ادبیات داستانی دینی عصر انقلاب و تأثیر قرآن بر آن»، «خدمات متقابل انقلاب اسلامی و ادبیات داستانی» و «خدمات متقابل انقلاب اسلامی و ادبیات داستانی دفاع مقدس» با حضور نویسندگان، شاعران، اساتید حوزه و دانشگاه، اهالی قلم و صاحب‌نظران مورد بحث و بررسی قرار گیرد که البته با توجه به همه‌گیری ویروس کرونا و محدودیت برگزاری برنامه‌ها به صورت حضوری، این نشست‌ها از طریق فضای مجازی در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌گیرد.

امین‌زاده با اشاره به موضوع اولین جلسه از «رستاخیز واژه‌ها» گفت: در این نشست از این برنامه به موضوع مهم تأثیر متقابل انقلاب اسلامی بر شعر و شعر بر انقلاب اسلامی می‌پردازیم. شعر از صدر اسلام تا به امروز به مثابه رسانه‌ای قدرتمند و اثرگذار مطرح بوده و بسیاری از مفاهیم دینی از این طریق منتقل شده است. نمونه این موضوع را می‌توان در اشعار آئینی که در وصف ائمه اطهار سروده می‌شود، دید. این عنصر هنری در جریان پیروزی انقلاب اسلامی نیز تأثیر زیادی داشت و خود نیز تأثیر پذیرفت.

وی اضافه کرد: نمونه این اشعار را می‌توان در شعارهایی دید که مردم علیه نظام شاهنشاهی سر دادند که با روشنگری پایه‌های این نظام استبدادی را فرو ریخت. همچنین رجزهای رزمندگان ما در هشت سال دفاع مقدس که در قالب شعر خوانده می‌شد، نمونه بسیار خوبی از ابعاد تأثیرگذار این قالب است. اولین جلسه از رستاخیز واژه‌ها به میزبانی دکتر محمدرضا سنگری، اندیشمند صاحب سبک شعر و ادبیات و محمدرضا وحیدزاده از شاعران کشور برگزار می‌شود. محمدحسن شاهنگی اجرای این برنامه را برعهده دارد.

امین زاده در پایان گفت: انشاالله در آینده درباره علوم و اندیشه اسلامی و همچنین نسبت دین مبین و مترقی و تمدن‌ساز اسلامی با هنر و جایگاه هنر در معارف و آموزه‌های دینی با دعوت از کارشناسان و اساتید حوزه و دانشگاه و بیان دیدگاه‌های مختلف بیشتر پرداخته خواهد شد.

لازم به ذکر است اعضای شورای اندیشه‌ورز علوم و اندیشه اسلامی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و فرهنگسرای اندیشه به شرح ذیل معرفی می‌شوند: صفار هرندی، حجت‌الاسلام علی اکبر رشاد، حجت‌الاسلام خسروپناه، رضا غلامی، آیت‌الله قائم‌مقامی، حجت‌الاسلام میثم امرودی، حجت‌الاسلام حسن علی‌اکبری، حجت‌الاسلام امیر ارزانی و مهدی عباس‌زاده.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس