به گزارش مشرق، در حالی که طرح ماراتن گونه و دو فوریتی اصلاح قانون مالیات بر خانههای خالی از مرداد ماه امسال آغاز و تا پایان آذر ماه به طول انجامید، این طرح نهایتاً با تأیید شورای نگهبان و پس از دو بار رفت و برگشت به کمیسیون اقتصادی، صحن علنی مجلس و شورای نگهبان پس از ۱۳۵ روز به تصویب نهایی رسیده و ۴ دی ماه از سوی رئیس جمهور به وزیر اقتصاد ابلاغ شد.
بر اساس این مصوبه، ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم (مالیات بر خانههای خالی) با اصلاحات گستردهای روبه رو شده است.
بیشتر بخوانید:
مهمترین ایراد شورای نگهبان به اخذ مالیات از خانههای خالی
با این حال هنوز وزیر اقتصاد اجرای این قانون را به سازمان امور مالیاتی ابلاغ نکرده که ۱۵ تن از نمایندگان مجلس در طرحی با نوبت رسیدگی عادی که هفته گذشته از سوی هیئت رئیسه اعلام وصول شد، خواهان الحاق یک تبصره دیگر به ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم شده اند.
بر اساس این تبصره (در صورت تصویب) ۵۰ درصد از درآمد پایه مالیاتی اعمال شده به خانههای خالی به حساب خزانه داری کل کشور و ۵۰ درصد دیگر به حساب شهرداریها واریز شود.
در این تبصره پیشنهادی آمده: ۵۰ درصد واریزی به حساب شهرداریها بر اساس سیاستهای اعلامی ستاد ملی بازآفرینی شهری، صرف احیا، بهسازی، نوسازی، مقاوم سازی و بازآفرینی مناطق شهری میشود.
گفتنی است در قانون بودجه سال جاری (۱۳۹۹) نیز موضوع مالیات بر خانههای خالی ذکر شده و این مسأله که درصدی از این درآمدها به شهرداریها واگذار شود، به تصویب رسیده است.
همچنین در سال ۹۴ نیز شورای وقت مسکن وزارت راه و شهرسازی لایحهای برای اصلاح قانون مالیات بر خانههای خالی به هیئت دولت فرستاد که بر اساس آن، قانون مالیات بر خانههای خالی از عهده دولت خارج شده و به طور کامل به شهرداریها و تحت عنوان عوارض بر خانههای خالی واگذار شود که این لایحه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی دولت یازدهم، با مخالفت کمیسیون اقتصاد مواجه و به وزارت خانه بازگشت داده شد.
خاطرنشان میشود در مصوبه جدید مجلس که با ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم مصوب بهمن ۹۴ به طور کامل جایگزین شده، هیچ گونه محل مصارفی برای درآمد حاصل از اجرای این قانون پیش بینی نشده و به عنوان درآمدهای دولت، در خزانه کل کشور واریز میشود.
این در حالی است که برخی کارشناسان در هنگام بررسی اصلاحیه این قانون، خواهان تخصیص منابع درآمدی این قانون به توسعه ساخت و ساز مسکن مصرفی شده بودند.
با این حال در قوانین سنواتی بودجه امکان هدایت درآمدهای حاصل از اجرای این قانون به بخشهای مختلف توسعه مسکن اعم از نوسازی، طرح اقدام ملی و … وجود دارد.
هر چند که هیئت دولت تا کنون علی رغم تصویب اخذ مالیات از خانههای خالی در قانون بودجه امسال، آئین نامه مربوطه را تدوین، تصویب و ابلاغ نکرده است.
ضمن اینکه در لایحه بودجه سال آینده نیز تنها تا سقف ۲۰۰ میلیارد تومان درآمد دولت از محل قانون مالیات بر خانههای خالی پیش بینی شده است.
وزیر راه و شهرسازی چهارشنبه هفته گذشته در حاشیه نشست هیئت دولت از شناسایی ۱.۵ میلیون خانه خالی تا کنون و بر اساس سامانه ملی املاک و اسکان خبر داده بود.
با این حساب مالیاتی که از ۱.۵ میلیون خانه خالی که قرار است در سال آینده و بر اساس لایحه بودجه فعلی دریافت شود، ۱۳۳ هزار و ۳۳۳ تومان خواهد بود!