به گزارش مشرق، مجید محمدپور، رئیس هیئت مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران، اظهار داشت: در حال حاضر حدود ۴۰ درصد ظرفیت سازندگان تجهیزات صنعت نفت کشور خالی است.
وی افزود: این رقم در سال گذشته حدود ۶۰ درصد بود، که از سال گذشته تاکنون، ۲۰ درصد ظرفیت خالی سازندگان پر شده اما هنوز ۴۰ درصد ظرفغیت آنها خالی است.
بیشتر بخوانید:
کجا تحریم را بیاثر کردیم؟
محمدپور با بیان اینکه "در یکسال اخیر، وزارت صمت اگرچه عالی عمل نکرد اما عملکرد خوبی داشت که نتیجه آن پر شدن ۲۰ درصد از ظرفیت خالی سازندگان بود"، گفت: اگرچه در خیلی از نقاط، جلوی واردات بی رویه تجهیزات صنعت نفت گرفته شده اما هنوز هم مبادی برای واردات تجهیزات مشابه ساخت داخل وجود دارد.
وی ادامه داد: جلوگیری از ورود تجهیزات مشابه سال داخل در بخش نفت موجب شد که خیلی از کارفرمایان به سمت تأمین تجهیزات از تولیدکنندگان داخلی بروند.
رئیس هیئت مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران با اشاره به دستور مقام معظم رهبری برای تحقق جهش تولید در سال جاری گفت: پیرو دستور مقام معظم رهبری، دولت و کارفرمایان در بخش استفاده از تجهیزات ساخت داخل و توجه به تولید داخلی، بیش از پیش حرکت کردند.
وی افزود: تمامی اقدامات مثبت صورت گرفته موجب شده ظرفیت عملی فعالیت سازندگان داخلی ۲۰ درصد دیگر پر شده و اکنون ۴۰ درصد ظرفیت خالی داریم که امیدواریم با نگاه جدی به مشکلات این بخش، شاهد پر شدن ظرفیت های خالی سازندگان باشیم.
محمدپور تصریح کرد: در بخش عرضه، حمایت های خوبی صورت گرفت، توانمندی های ما در بخش عرضه ارتقا پیدا کرده و توجه به شرکت های دانش بنیان در چند سال اخیر نیز در ارتقای توانمندی های بخش ساخت داخل موثر بوده؛ در واقع سمت عرضه در سال جهش تولید بسیار قوی شد اما به همان نسبت شاهد رشد سمت تقاضا نبودیم.
وی ادامه داد: تا پایان سال ۹۸ سازندگان تجهیزات صنعت نفت می توانستند بالغ بر ۶۵ درصد نیاز صنعت نفت به تجهیزات را در داخل کشور بسازند؛ ۲۰ درصد را نیز با مشارکت با سازندگان خارجی و انجام مهندسی معکوس و ۱۵ درصد باقی مانده را نیز به علت نبود تیراژ و بازار مناسب داخلی، برای ساخت ورود نکردیم.
رئیس هیئت مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران خاطرنشان کرد: با ارتقای توانمندی ها در سال جهش تولید، اکنون می توانیم از نظر طراحی و ساخت تجهیزات صنعت نفت، ۸۵ درصد نیاز صنعت نفت کشور به تجهیزات را در داخل کشور تأمین کنیم.
وی افزود: الان ۸۲۰ شرکت داخلی و ۲۰۰۰ واحد پیمانکاری در زنجیره تأمین ما هستند که ۴۰ درصد ظرفیت آنها خالی است که ظرفیت بسیار بزرگی است؛ در سال جهش تولید تحریک عرضه بسیار خوب صورت گرفت اما متناسب با همان مقدار، بخش تقاضا رشد نکرده است.
محمدپور با بیان اینکه "معضل اول ما این است که در مناطق آزاد و ویژه، واردات تجهیزات صورت می گیرد و خیلی از پروزه های نفتی نیز در مناطق آزاد و ویژه هستند"، گفت: به اسم واردات تجهیز، از پیچ و مهره و خیلی از تجهیزات ساده که در کشور به فراوانی تولید می شود، در مناطق آزاد و ویژه، وارد کشور شده و در پروژه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
وی ادامه داد: معضل بعدی ما روش برخورد با شرکت های تولیدکننده داخلی است؛ ضمانت نامه هایی که توسط صندوق های پژوهش و فناوری برای شرکت های دانش بنیان داخلی صادر می شود مورد قبول کارفرماهای دولتی قرار نمی گیرد؛ در حالی که این صندوق های پژوهش و فناوری نیز توسط معاونت علمی ریاست جمهوری ایجاد شده و عملا بخش دولتی است.
رئیس هیئت مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران تصریح کرد: در سال جهش تولید، هنوز برای شرکت در مناقصه ها ضمانت نامه بانکی می گیرند و موضوع این است که هزینه های تولید در کشور درحال افزایش است.
وی افزود: هزینه های تولید را با نحوه برخورد با شرکت های داخلی، دستورالعمل ها و رویه های دولتی بالا می برند، بعد شرکت داخلی را مقابل یک شرکت خارجی که به مراتب هزینه های تولیدش پایین تر است قرار می دهند و به شرکت داخلی می گویند که قیمت تمام شده شما بالاست.
محمدپور با بیان اینکه "وقتی مواد اولیه مورد نیاز شرکت های داخلی، ۴ ماه در گمرک گیر می کند، هزینه های آن به تولید داخلی ضربه می زند"، گفت: وقتی خیلی از مواد اولیه در داخل کشور تولید نمی شود و مجبوریم از خارج از کشور وارد کنیم، افزایش نرخ ارز، هزینه های تولید را بالا می برد.
وی ادامه داد: درحالی که از شرکت های داخلی انواع و اقسام ضمانت نامه ها را طلب می کنند، شرکت خارجی نه ضمانت نامه بانکی می دهد و نه ضمانت نامه پیش پرداخت می دهد و نه ضمانت نامه حسن انجام کار؛ در عوض مطالباتش را نیز سریع وصول می کند و اعلام می کند تا پول را ندهید جنس تحویل داده نمی شود و کارفرماهای داخلی با شرکت های خارجی بر همین اساس کار می کنند؛ تنها درخواست ما این است که ما هیچ حمایتی نمی خواهیم، با ما مثل یک شرکت خارجی رفتار کنید.
رئیس هیئت مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران تصریح کرد: با وجود تمامی مشکلاتی که ساخت داخل با آن مواجه است و هزینه های تولید را بالا می برد، اکنون تجهیزات صنعت نفت ساخت داخل، با کیفیت اروپایی اما با قیمت چینی در داخل کشور عرضه می شود.