به گزارش مشرق، مراغه از قطب های مهم تولید سیب در کشور است و امسال با افزایش ۲۵ درصدی محصول بیش از ۳۰۰ هزار تن سیب در این شهرستان تولید شده است.
هنوز نیمی از محصول با کیفیت باغداران مراغه ای در سرخانه ها نگهداری می شود و هموار نشدن مسیر صادرات می تواند موجب متضرر شدن باغدارن و صادرکنندگان شود.
بسته بندی نامناسب افزایش هزینه های حمل و نقل، هزینه های گمرکی، بسته بودن برخی مبادی خروجی کشور و پرداخت نشدن تسهیلات برای صادرات از مشکلات این روزهای صادرات سیب در مراغه است.
رتبه سوم ایران با تولید ۴.۱ میلیون تن سیب در دنیا/رفع موانع صادراتی محصول سیب
معاون امور باغبانی وزارت جهادکشاورزی گفت: رفع موانع صادراتی محصول سیب در اولویت وزارت جهادکشاورزی قرار دارد.
محمدمهدی برومندی معاون امور باغبانی وزارت جهادکشاورزی بر پیگیری وزارت جهادکشاورزی برای رفع موانع صادراتی و تسهیل و تسریع در روند صادرات سیب در سال جاری تاکید کرد و گفت: میزان تولید سیب در کشور از ۳ میلیون تن به بیش از ۴ میلیون و ۱۲۰ هزار تن رسیده از این رو باید به صادرات آن توجه ویژه داشته باشیم.
وی با بیان اینکه ایران از نظر سطح زیر کشت سیب رتبه سوم و از نظر تولید رتبه پنجم جهان را به خود اختصاص داده است افزود: کشورهای عمده صادرکننده سیب به ترتیب چین، لهستان، ایتالیا، آمریکا، شیلی هستند و ایران در زمینه صادرات سیب درختی در جایگاه ششم دنیا قرار دارد.
معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که تولید سیب در سالجاری از سال گذشته بیشتر است، تصریح کرد: با جدیت به دنبال تسهیل و تسریع در صادرات این محصول هستیم و فوریت این مساله علاوه بر وزارت جهادکشاورزی باید برای سایر بخشهای دولت نیز تبیین شود.
وی با اشاره به این که عدم صادرات به موقع سیب موجب از بین رفتن بازارهای خارجی این محصول باغبانی خواهد شد، گفت: باید مشکلات این حوزه از جمله پیمانسپاری ارزی، افزایش هزینه حملونقل و در نتیجه بالا رفتن هزینه صادرات و رکود در این بخش مورد توجه قرار گرفته و مشکلات متعدد گمرکی و مرزی، ایجاد زیرساختهای لازم برای صادرات و کمبود تسهیلات سرمایه در گردش صادرکنندگان نیز باید جدی گرفته شود.
برومندی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین مشکلات صادرات ایران، بسته بندی نامناسب و عدم برندسازی محصولات است، گفت: وضع استانداردهای مناسب برای حفظ بازارهای هدف صادراتی بسیار اهمیت دارد.
وی با ابراز امیدواری درباره صادرات محصول سیب، گفت: ان شاءالله با کمک سایر بخشهای دولت، بازرگانان و صادرکنندگان این محصول بتوانیم موانع صادراتی را از پیش رو برداریم و شاهد جهشی در صادرات این محصول باشیم.
تولید ۶۷۰ هزار تن سیب در آذربایجان شرقی/ رتبه دوم کشور
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجانشرقی نیز در این نشست با بیان اینکه استان آذربایجان شرقی از لحاظ سطح زیرکشت و تولید سیب با تولید حدود ۶۷۰ هزار تن در سال رتبه دوم را در کشور به خود اختصاص داده است گفت: میزان تولید سیب درختی استان در سال جاری بیش از ۶۷۰ هزار تن است که از این میزان ۶۷ هزار تن سیب تابستانه و ارقام محلی و ۶۰۰ هزار تن سیب پائیزه می باشد که از سیب های تولیدی استان ۳۲۰ هزار تن درجه یک و ممتاز، ۲۱۰ هزار تن درجه ۲ و ۷۰ هزار تن درجه سه و صنعتی می باشد.
اکبر فتحی با بیان اینکه ۳۸ درصد سیب تولیدی استان آذربایجان شرقی رقم گلدن ، ۶۰ درصد رقم رد و ۲ درصد به سایر ارقام اختصاص دارد ادامه داد: بیشتر ارقام باغ های سیب از نوع رقم رد و گلدن است و با توجه به شرایط اقلیمی، سیب تولیدی آذربایجان شرقی از مرغوبیت و خاصیت انبارداری بالا برخودار بوده و دارای مزیت صادراتی و ارزآوری است.
وی گفت: شهرستان مراغه با تولید بیش از ۲۱۷ هزار تن سیب مقام اول آذربایجانشرقی و شهرستانهای میانه با ۱۲۶ هزار تن و اهر با ۸۵ هزار تن به ترتیب مقام دوم و سوم را دارند.
فتحی با اشاره به اینکه سیب مصرفی استان سالانه در حدود ۹۵ تا ۱۰۰ هزار تن است، افزود: بیشترین میزان سیب ذخیره شده در سردخانههای کشور در سالجاری متعلق به استانهای آذربایجانغربی با حدود ۷۵۰ هزار تن و آذربایجانشرقی با ۳۲۰ هزار تن است.
وی با بیان این که امسال، سال خوبی برای تولید سیب در کشور و استان آذربایجانشرقی بوده است، ابراز امیدواری کرد که امسال علاوه بر تامین نیاز داخلی با حمایت های لازم، صادرات این محصول نیز رونق یابد.
صادرات روزانه ۳۰۰ تن سیب از مراغه
مدیر جهادکشاورزی مراغه گفت: صادرات سیب این شهرستان از نیمه دوم دی ماه آغاز شده و روزانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ تن محصول از مراغه صادر می شود.
اسماعیل کریمی اصل افزود: روسیه، هندوستان، امارات متحده عربی، عراق، پاکستان و کشورهای آسیای میانه مقصد بیشترین سیب مراغه است.
وی با بیان اینکه در سال های گذشته ۳۵ درصد سیب مراغه صادر می شود، افزود : امسال تنها ۱۵ درصد محصول ذخیره شده صادر شده است.
کریمی اصل گفت: به خاطر کند بودن صادرات از کل محصول تولید شده در مراغه ۱۵۰ هزار تن در سردخانه ذخیره شده است.
به گفته مدیر جهادکشاورزی مراغه، سیب این شهرستان از نظر طعم، مزه، رنگ و ماندگاری بسیار بازار پسند است.
کریمی اصل افزود: بخش از محصول سیب مراغه برای تامین نیازشب عید استان و کشور ذخیره سازی خواهد شد.
گزارش فارس حاکی است، تولید کل میوه های دانه دار در سال ۹۹ براساس گزارشهای استان ها حدود ۴ میلیون و ۴۶۶ هزار تن است که ۴ میلیون و ۱۲۰ هزار تن آن مربوط به سیب بوده که برآورد ذخیره سیب امسال حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن است که ۳ درصد بیشتر از میزان ذخیره سال گذشته برآورد می شود. بخشی از سیب های ذخیره شده کشور صادر می شود، که سال گذشته حدود ۷۴۰ هزار تن از سیب های ذخیره شده صادر شد سطح باغات سیب کشور بر اساس آمار سال ۹۸ حدود ۲۵۱ هزار هکتار بوده و نزدیک به ۲۳۰ هزار هکتار از این سطح، باغات بارور هستند.
کمتر از ۱۰ رقم مرغوب سیب در باغات ایران کشت شده اند که رقم اصلی سیب در باغات کشور، رد دلیشز و گلدن دلیشز هستند این دو رقم در ۸۵ درصد باغات سیب کشور کشت شده اند آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، فارس، تهران، اصفهان، خراسان رضوی و اردبیل از استان های قطب تولید سیب در کشور به شمار میروند.
صادرات سالانه ۱.۵ میلیون تن سیب
از مجموع ۴ میلیون ۱۲۰ هزار تن سیب درختی تولید شده در کشور سالانه یک ونیم میلیون تن صادر می شود ولی امسال به خاطر تعلیق کارت بازرگانی صادرکنندگان میوه و تره بار به دلیل مشکلات پیمان سپاری ارزی تحقق صادرات این محصول باغبانی را در هالهای از ابهام قرار داده است.
ایران در زمینه صادرات سیب درختی در جایگاه ششم دنیا قرار دارد و صادر نشدن به موقع سیب کشور موجب از بین رفتن بازارهای خارجی این محصول باغبانی خواهد شد.