به گزارش سرویس بورس مشرق، مهدی سوری کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که نوید آزادسازی ۳۰% دیگر سهام عدالت به مردم داده شده، آیا این آزادسازی در این بازه از زمان درست است؟ بیان کرد: در هیچ زمانی این کار درست نیست، سهام عدالت از روز اول تعریف اش، نحوه آزادسازی و مدیریت اش اشتباه است، به همین علت تنها راهی که میتوان انجام داد، این است که مسئولان اشتباه خودشان را بپذیرند بعد سهام عدالت را جمع و به صورت بلوکی به متقاضیان واگذار کنند.
سوری در ادامه اظهار کرد: اگر دولت تصمیم دارد به قشر ضعیف کمک کند، بهتراست پول نقد را به حساب مردم واریز کند، در کل آزاد سازی و تخصیص سهام عدالت به جاماندگان نادرست است، چون این طرح از پایه اشتباه است.
بیشتر بخوانید:
۹۵درصد مشکلات بازار سرمایه داخلی است
وی در ادامه افزود: کشور ما زیر ساخت و ابزار لازم برای اجرای این طرح را نداشت، این ماجرا بسیار ساده است سهامداربودن برای افرادی است که پس انداز داشته باشند و این افراد بتوانند روی پس اندازهایشان ریسک کنند و توانایی صبر روی پس انداز هایشان را داشته باشند و آنها را برای بلند مدت بخواهند.
این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: پس با این بخش از پس اندازشان میتوانند وارد بازار سرمایه شوند و شروع به خرید سهام کنند، اما سهام عدالت به افرادی واگذار شده که این افراد عموما وضعیت اقتصادیشان به گونهای نیست که به توانند پس انداز کنند، این افراد هر چیزی را که به آنها تعلق بگیرد، میفروشند و سعی میکنند و در سریعترین زمان سهام عدالتشان را به پول نقد تبدیل کنند، چون در مخارج روزمره خودشان مانده اند، پس بهترین کار این است که به جای اینکه افراد را به شبکه بانکی، کارگزاری، شرکتهای سرمایه گذاری استانی، سپرده گذاری مرکزی سرگردان کنیم سهم هایشان از راه کارهای درستش و به صورت عمده و بلوکی فروخته شود و پول اش مستقیما به حساب این افراد واریز شود.
وی افزود: وقتی یک چیز از اساس مشکل دارد، دیگر نباید راجب جزئیاتش صحبت کنیم مثلا فرقی نمیکند، کی آزاد کنیم با چه روشی، چون کلا این طرح از ریشه اشتباه است.
سوری تشریح کرد: سهام عدالت یک ابزار غیر استانداردی است، که ایجاد شده و حتی تنها سابقه اش کوپن سهام در بلوک شرق بود، با توجه به اینکه کشوری کمونیست و شرایط دیگری داشته با آن وجود کوپن سهام در بلوک شرق هم شکست خورده، حالا درباره ابزاری صحبت میکنیم، که با مفروضات اصلی بازار سرمایه در تناقض است، به همین خاطر هر چه این ابزار ادامه و شاخه برگ پیدا کند، باز فایدهای ندارد، چون از پایه مشکل دارد.
سوری در پاسخ به این پرسش که اگر این طرح با این همه مشکلات در ۲۲ بهمن به مرحله نهایی آزادسازی برسد، چه اثری بر بازار سرمایه میگذارد؟ گفت: هیچ چیزی در بازار قابل پیش بینی نیست، ولی تنها چیزی که قابل پیش بینی خواهد بود، این است که افراد هر زمانی که بتوانند چیزی را بفروشند به این کار اقدام میکنند، میگوید آزادسازی، ولی هزاران مانع بر سر راه مردم میگذارد، اگر آزادسازی قرار بود، اتفاق بیفتد، این سهامهای آزاد شده به سبد مردم اضافه میشد و می توانستند، بفروشند، ولی، چون سفارش این افراد خارج از روال بازار سرمایه اتفاق میافتد، ممکن است، در عرضهها قیدهایی بگذارند، که قاعدتا باز هم یک روال اشتباه برای جلوگیری از تبعات منفی یک اشتباه دیگر است برای همین امر میزان عرضه اش بستگی به این دارد، که نحوه آزاد سازی به چه صورت باشد، ولی در کل این افراد در هر زمانی که بتواند اقدام به فروش و عرضه میکنند.