به گزارش مشرق، کمبود نیروی پرستاری در کشور، یک معضل قدیمی است که هر از گاهی در رسانهها برجسته میشود. اما، واقعیت این است که معضل کمبود نیروی انسانی در بالین، همواره با آسیبهایی برای بیماران و نظام سلامت همراه بوده است و اگر قرار باشد همین امروز، پاندمی کرونا تکرار شود؛ دیگر نمیتوان امیدوار بود که بیماران بتوانند از خدمات مراقبتی در بیمارستانها برخوردار شوند.
با نگاهی به گزارشهای رسمی سازمان نظام پرستاری و وزارت بهداشت، متوجه این واقعیت میشویم که کمبود نیروی پرستاری در مراکز درمانی کشور، به شدت نگران کننده است و متأسفانه برای جبران این کمبود، از اهرم اضافه کاریهای اجباری استفاده کرده ایم که دیگر جواب نمیدهد. زیرا، پرستاران مدعی هستند با حق الزحمه ای که برای اضافه کاری در نظر گرفته اند، نمیتوانیم هزینه ایاب و ذهاب را جبران کنیم. بنابراین، بهتر است که اضافه کاری نداشته باشیم.
شهلا جهانگیرفر رئیس هیأت مدیره نظام پرستاری بوشهر، با اشاره به وضعیت بحرانی کمبود نیروی پرستاری در بوشهر، گفت: اگر مجدد یک ویروس دیگر مانند کرونا بیاید، نمیتوان نیروی پرستاری مورد نیاز را تأمین کرد.
وی افزود: دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، به پیگیریهای ما برای احقاق حقوق پرستاران، رسیدگی نمیکند.
جهانگیرفر ادامه داد: در همه شیفتها، به خصوص در شیفت شب که طولانی است، در بخش داخلی با ۱۸ تخت فقط ۲ پرستار حضور دارند.
وی اضافه کرد: امروز دیگر پرستاران با ترغیب به نگاه انسانی برای کار بیش از حد قانع نمیشوند، فرقی هم نمیکند پرستار بخش باشد یا آیسییو. یا باید تعداد تختها را کم کرد یا موظفی پرستاران ساماندهی شود. با وضعیت فعلی نمیشود ادامه داد. باید مطالبات پرستاران حداقل کمی جلوتر بیاید.
جهانگیرفر گفت: سالهای گذشته بهدلیل فرهنگ سنتی و خونگرمی مردم بوشهر، با موضوع مهاجرت پرستاران چندان درگیر نبودیم، اما امسال مهاجرت به خصوص در کادر اتاق عمل رشد داشته است. حدود ۱۰ نفر از پرسنل اتاق عمل و حدود ۶ نفر از پرستاران بیمارستان مهاجرت کردند. مقصد اکثر پرستاران هم کشورهای آلمان و نروژ بوده است.
در همین حال، عباس عبادی معاون پرستاری وزارت بهداشت، گفت: بر اساس فرمول جدید اضافه کاری، یک پرستار تازه کار به ازای هر ساعت اضافه کاری ۵۵ هزار تومان، پرستار با ۱۵ سال سابقه هر ساعت ۸۵ هزار تومان و یک پرستار با ۲۹ سال سابقه به ازای هر ساعت اضافه کاری ۱۲۰ هزار تومان دریافت میکند.
سیدمحمد جمالیان عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: افزایش مبلغ اضافه کاری پرستاران نیازمند بودجه دولتی است و باید در بودجه سال آینده ۳,۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای این موضوع مصوب شود.
وی افزود: اگر قرار باشد این مبلغ از سوی بیمارستانها تأمین شود، پیشبینی ما این است که زمان پرداخت مطالبات پرستاران طولانیتر خواهد شد.
در همین حال، احمد نجاتیان رئیس کل سازمان نظام پرستاری، گفت: بر اساس اعلام وزارت بهداشت در یک سال حدود ۱۵۰۰ پرستار که استخدام دولت بودند، ترک خدمت کردند، اگر پرستارانی که مهاجرت کردند را به این آمار اضافه کنیم، رقم نگرانکنندهتر میشود. برای مثال در هر سال به اندازه دو بیمارستان امام خمینی تهران از پرستار خالی شده است. این آمار رسمی است، به طور قطع آمار غیر رسمی بالاتر از این است.
وی افزود: کمبود پرستار باعث شده با پدیده نامبارک اضافه کار اجباری روبهرو شویم. اضافه کاری اجباری آن هم با مبلغی که قابل قبول نیست.
محمد شریفی مقدم دبیرکل خانه پرستار، گفت: یکی از خواستههای پرستاران این است که اضافه کار اجباری به دلیل نرخ پایین نباید باشد. این رقم آن قدر پایین است که هزینه رفت و آمد پرستاران را هم جبران نمیکند. پرستار میگوید اگر بخواهم با تاکسی اینترنتی بیایم و برگردم هزینه رفت و آمد من ۲۰۰ هزار تومان میشود.
در چنین شرایطی که با کمبود پرستار برای خدمت در بیمارستانهای دولتی مواجه هستیم و از سوی دیگر، میل به مهاجرت نیز در این گروه از کادر درمان رو به افزایش است، باید دعا کنیم که پاندمی مثل «کرونا» تکرار نشود؛ تا مبادا گرفتار بحران وخیمتر از بیماری شویم و آن، کمبود نیروی پرستاری برای مراقبت از بیماران خواهد بود.