به گزارش مشرق، «جو بایدن» با زبان خود سرانجام سیاست آمریکا را در باره توافق هستهای با ایران مشخص کرد، نکتهای که پیش از این نیز پیش بینی میشد.
رییس جمهور آمریکا در زمان رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری با دونالد ترامپ، بارها به این نکته اشاره کرد که در صورت پیروزی در انتخابات به برجام باز میگردد.
بیشتر بخوانید:
بازی جدید دولت بایدن بر سر برجام
سخنان او از سوی برخی محافل سیاسی، رسانهای و کشورهای دنیا با واکنش مثبت و منفی روبرو شد.
همپیمانان اروپایی آمریکا از سیاست بایدن حمایت کردند، اما آنها از عمق این تصمیم آگاه بودند و میدانستند که بازگشت آمریکا به برجام بدون شرط نیست.
بیشتر بخوانید:
تکرار زیادهخواهی آمریکا درباره برجام
بایدن که وارد کاخ سفید شد و تیم خود را برای اداره آمریکا چید، وزیر خارجه و سخنگوی کاخ سفید، بارها درباره برجام و سیاست آمریکا در قبال بازگشت این کشور به تعهدات خود سخن گفتند و در این مواضع روشن کردند که تا ایران به تعهدات کامل خود به توافق هستهای باز نگردد، آمریکا هم به برجام باز نمیگردد و تحریمها را لغو نمیکند.
علاوه بر آمریکا و اروپا خواهان مذاکرات گستردهتر در بستر برجام با ایران هستند که شامل مسائل موشکی ایران و منطقه غرب آسیا میشود.
ایران سیاست خود را درباره توافق هستهای اعلام کرده است که از هر جهت به جا و قانونی است.
ایران اعلام کرده اگر غرب خواهان بازگشت ایران به همه تعهدات خود در برجام است، باید همه تحریمها علیه ایران را لغو کند آنگاه ایران نیز تعهدات خود را اجرا خواهد کرد.
زمانی که توافق هستهای به امضا رسید، برنامه به گونهای از سوی آمریکا و اروپا تنظیم شده بود که ایران باید تعهدات هستهای خود را اجرا میکرد و سپس راستی آزمایی میشد آنگاه آمریکا و اروپا در زمینه اجرای تعهدات خود تصمیم میگرفتند.
با وجودی که ایران به همه تعهدات خود پایبند بود و این موضوع از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز تایید میشد، غرب تعهدات خود را اجرا نکرد.
پس از خروج آمریکا از برجام در زمان ریاست جمهوری ترامپ، ۲ سال پس از آن، ایران در ۵ مرحله به کاهش تعهدات خود اقدام کرد تا این که به مصوبه مجلس شورای اسلامی رسید.
مجلس طرح راهبردی خود را تصویب کرد و اکنون با نزدیک شدن به زمان اجرای یکی از مهمترین بندهای طرح راهبردی مجلس، فرصت و مهلت آمریکا و اروپا رو به پایان است.
سوم اسفند زمانی است که ایران برای خروج از پروتکل الحاقی تعیین کرده است و اجرای این قانون برای دولت لازم الاجراست.
روز یکشنبه رهبر معظم انقلاب در سخنانی که در دیدار فرماندهان ارشد نیروهای هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران داشتند، سیاست قطعی ایران را برای آمریکا روشن کردند.
ایشان در سخنانشان فرمودند «اگر میخواهند ایران به تعهدات برجامی برگردد آمریکا بایستی تحریمها را کلا در عمل لغو کند و ما بعد راستیآزمایی کنیم، آن وقت به تعهدات برجامی برمیگردیم.»
بایدن پس از آن که وارد کاخ سفید شد تاکنون مستقیم درباره برجام سخن نگفته بود؛ وی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «سی بی اس» موضع رسمی خود را در جایگاه ریاست جمهوری در باره توافق هستهای با ایران اعلام کرد.
البته بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران پیش بینی میکردند که او چنین موضعی اتخاذ کند؛ چرا که پیش از این وزیر خارجه و سخنگوی او گفته بودند که ایران باید تعهدات خود را کامل اجرا کند آنگاه آمریکا درباره بازگشت خود به برجام و لغو تحریمها تصمیم خواهد گرفت.
رییس جمهور آمریکا در این مصاحبه اعلام کرد که کشورش تحریمها علیه ایران را برای بازگشت این کشور به مذاکرات برجام لغو نخواهد کرد.
بایدن افزود «آمریکا برای برگرداندن ایران به میز مذاکرات برنامه جامع اقدام مشترک در خصوص برنامه هستهای تهران، تحریمها را بر نخواهد داشت.»
رییس جمهور آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا برای بازگشت تهران به مذاکرات برجام اولین قدم را برداشته و تحریمهای ضدایرانی را لغو میکند، گفت نه.
علاوه بر این، بایدن به این سوال که آیا ایران ابتدا باید از غنی سازی اورانیوم دست بکشد، پاسخ مثبت داد.
اکنون با این موضع رسمی که از زبان جو بایدن گفته شده، سیاست آمریکا در قبال ایران بر سر برجام بر کسی پوشیده نیست.
آمریکای دوران بایدن نیز اعتقادی به لغو تحریمها علیه ایران ندارد و برای این کشور اهمیت توافق هستهای در ردههای پایین فهرست سیاستهای جو بایدن است.
اکنون ایران در تحریم است، تحریمهایی که تاثیر خود را از دست داده است و هم تحریمی باقی نمانده که علیه ایران اعمال شود.